
Gilindire Mağarası Gezi Rehberi 2025
Mersin’in Aydıncık ilçesinde yer alan ve çok yakın zamanda bir çoban tarafından keşfedilen Gilindire Mağarası, Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinmektedir. Kurtini Deresi ile Sancak Burnu arasında yer alan Gilindire Mağarası, denize bakan mağara girişi ile ilgi çekmektedir ve yatak olarak gelişen mağara 555 metre yatay uzunluğa ve 46 metre derinliğe sahiptir. Gilindire Mağarası’nın içerisinde her türden damlataş oluşumlarını da gözlemlemek mümkündür. Denizden ortalama 45 metre yükseklikte bir yamaçta yer alan Gilindire Mağarası, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilmektedir. 2013 yılında Tabiat Anıtı olarak tescil edilen Gilindire Mağarası, 2021 yılında ise Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Peki, Gilindire Mağarası nerede? Gilindire Mağarası’na nasıl gidilir? Gilindire Mağarası 2025 giriş ücreti ve Gilindire Mağarası özellikleri hakkında en güncel bilgiler.
Gilindire Mağarası Nerede? – Gilindire Mağarası’na Nasıl Gidilir?
Gilindire Mağarası, Mersin ilinin Aydıncık ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Mersin il merkezi ile Gilindire Mağarası’nın birbirine olan uzaklığı 156 kilometredir. Aydıncık ilçe merkezi ile Gilindire Mağarası arası uzaklık ise 10,8 kilometredir.
Gilindire Mağarası’na kendi aracınız ile Mersin üzerinden ulaşım sağlamak istediğinizde; Mersin – Antalya yolu olarak da kullanılan Aydıncık – Mersin yolunu takip etmeniz gerekiyor. Yol üzerinde, Aydıncık ilçe merkezine gelmeden, Sipahili mevkiini geçtikten ortalama 13 kilometre sonra Gilindire Mağarası yoluna ayrılan kavşak üzerinden dönüş yaparak devam edilen yol sonunda Gilindire Mağarası’na ulaşmış olacaksanız.
Toplu taşıma araçları ile Gilindire Mağarası’na gitmek isteyenler için en uygun seçenek, 10,8 kilometre mesafede yer alan Aydıncık ilçe merkezinden taksi seçeneği tercih etmek olacaktır. Eğer Mersin – Antalya yolu olarak da kullanılan Aydıncık – Mersin yolu üzerinden geçiş yaparak toplu taşıma araçlarına binerseniz, Gilindire Mağarası yolu ayrımı üzerinde inebilirsiniz. Oradan da ortalama 3 kilometrelik bir yürüyüş ile Gilindire Mağarası’na ulaşabilirsiniz ancak geri dönüş yolculuğunda toplu ulaşım araçlarına denk gelme olasılığınız düşüktür.
Bu yüzden, 10,8 kilometre mesafede yer alan Aydıncık ilçe merkezinden taksi hizmetinden faydalanmak zaman açısından verimli olacaktır.
Gilindire Mağarası Güncel Konum Bilgisi: https://maps.app.goo.gl/Y7PyszPG5nZtZgw49
Gilindire Mağarası Güncel İletişim Bilgisi: 0324 816 79 89

Gilindire Mağarası Özellikleri – Gilindire Mağarası Nasıl Keşfedildi?
Gilindire Mağarası, aynı zamanda Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinmektedir. Mersin ilinin Aydıncık ilçe merkezinin 7,5 kilometre Güneydoğu tarafında yer almaktadır. Kurtini ile Sancak Burnu arasında bulunan Gilindire Mağarası, bir çoban tarafından tesadüf şekilde keşfedilmiştir. Giriş ağzı denize bakan Gilindire Mağarası’na kara yolu üzerinden ulaşım sağlanabilir.
555 kilometre uzunluğunda, giriş alanına göre 46 metre derinliğinde ve 22 metre yüksekliğinde olan Gilindire Mağarası, her türden damlataş oluşumları ile enfes bir izlenim sunmaktadır.
Gilindire Mağarası’na Aynalıgöl Mağarası denmesinin nedeni ise; Gilindire Mağarası’nın 46 metre derinliğinde su olmasıdır ve bu nedenle Aynalıgöl olarak söylenmektedir.
Gilindire Mağarası içerisinde; genişliği 18 metre ile 30 metreyi bulan, derinliği 5 metre ile 47 metre arasında değişen ve uzunluğu ise 140 metreyi bulan büyük göl oluşumları mevcuttur.
Denizden ortamana 45 – 50 metre yükseklite yer alan Gilindire Mağarası’nda meydana gelen hidrolojik rejim değişikliğinden dolayı mağara içerisinde yer alan sarkıt-dikit gibi oluşumlar, su altında kalmış ve atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar gelmiştir.
Gilindire Mağarası içerisinde su altında kalan oluşumların ise; küresel iklim değişikliğinden önce meydana geldiği ve önceki Buzul Çağı’na yönelik tüm hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu da anlaşılmıştır.
Gilindire Mağarası, bu özelliklerinden dolayı yaşanmış son iklim değişikliğine yönelik, Doğu Akdeniz’de yer alan tek kayıt noktası olarak bilinir.
Gilindire Mağarası, Kambriyen’e ait kireçtaşı litolojisi ve dolomit içinde gelişmiştir. Jeolojik kesitlerden de anlaşıldığı üzere; ters L harfine benzer bir şekle sahiptir. 115 metrelik bir litolojik kalınlık içinde gelişen Gilindire Mağarası’nın bu kalınlığının 47 metrelik alanı ise ise deniz seviyesi altındadır.
Yaz ve kış mevsimlerinde aşırı değişiklik göstermeyen Gilindire Mağarası; nemli ve sıcak bir hava ortamına sahiptir. Gilindire Mağarası’nın giriş ağzı dar ve basık olmasından dolayı dışarı ile direkt olarak hava hareketi sağlanamamasından dolayı ortalama sıcaklık 25 derece ve nem oranı ise yüzde 80 civarındadır.
Yüksek sıcaklıklara bağlı şekilde kapalı ortamda doygun hale geçen nem, oluşumların canlı görünümlerinde de etkili olmuştur. Özellikle Göllü Salon’da su yüzeyi ve üzerinde yer alan heliktit şekiller Gilindire Mağarası’nın yüksek nemine bağlı şekilde gelişim göstermiştir.
Gilindire Mağarası’nın giriş ağzına yakın olan ve dış ortam ile direkt bağlantılı olmasından dolayı; bacanın yer aldığı bölümü içeren fosil katta, mağaranın iç bölümlerine kıyasla; daha farklı meteorolojik koşulların oluştuğu da tespit edilmiştir. İlgili bölümde 30 derece sıcaklık hissedilirken, nem oranının ise yüzde 40 olduğu belirtilmektedir.

Gilindire Mağarası 2025 Giriş Ücretleri
Gilindire Mağarası’na giriş ücretlidir ve aynı zamanda Gilindire Mağarası’na giriş yapmak için 560 basamaktan oluşan merdiveni kullanmak gerekmektedir.
Sadece tuvalet imkanı bulunan Gilindire Mağarası’nda giriş ücreti nakit harici ödenmemektedir ve yiyecek ile içecek gibi malzeme satışı da bulunmamaktadır.
Gilindire Mağarası 2025 giriş ücretleri şu şekildedir;
- Yetişkin ücreti: 30 TL
- Öğrenci ücreti: 15 TL
- 6 yaş ve altına ücretsizdir.
