Gitar Çeşitleri ve Özellikleri
- İyi Bir Gitar Almak İçin Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
- Gitar Çeşitleri ve Özellikleri – Hangi Gitar Türünü Tercih Etmelisiniz?
- Gitar Çeşitleri ve Fiyatları
- Mutlaka Gitar Kursundan Destek Alın…
İyi Bir Gitar Almak İçin Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Gitar çalmayı hayal ediyorsanız ilk olarak gitar çeşitlerini bilmeli ve kendiniz için uygun gitara karar vermelisiniz. Çünkü her bir gitarın farklı bir tınısı ve hissi vardır. Müzik tarzınızı doğru ifade etmeyen ya da sizi yansıtmayan gitar çeşitlerinden birini seçmeniz, müzik konusundaki hevesinizi kırabilir ya da öğrenmenizi zorlaştırabilir.
Bu yüzden ilk planda gitar türlerini ve özelliklerini detaylı bir şekilde öğrenmeli, hangi gitarla ne tarz müzik yapılacağını kavramalı, sonucunda da doğru gitarı aldığınızdan emin olmalısınız. Şimdi gelin, gitar çeşitlerini ve özelliklerini inceleyip size en uygun gitarı birlikte bulalım…
Gitar Çeşitleri ve Özellikleri – Hangi Gitar Türünü Tercih Etmelisiniz?
Sizin için doğru olan gitar çeşitleri; müzik zevkinize, gitarınızdan duymak istediğiniz sese ve size tattırdığı duygulara göre değişir. Gitar çeşitlerinin her birinin öğrenme zorluğu farklılık gösterse de zor bir gitarı öğrenmekten daha kötüsü, yanlış gitarla öğrenmeye başlamaktır. Bu yüzden “Şu gitar türünde başlangıç yapmak zor, şununla başlanmalı.” gibi kalıpları kesinlikle göz ardı edin ve ilk olarak müzik tarzınızın ne olduğunu veya olacağını belirleyin.
Klasik Gitar Çeşitleri: Klasik gitarlar, naylon tellidir. Teller, naylondan veya tel ile sarılmış naylondan yapılır. Klasik gitar çeşitleri ile daha yumuşak geçişli müzikler daha kolay çalınır. Klasik müzik, pop ve caz gibi tarzlarda güzel sonuçlar verir. Gitar türleri içerisinde en çok kullanılanlardan biri olan klasik gitarlar, naylon tellerden üretildiği için daha yumuşak tınılar çıkarır, sert vurgular yapsanız bile diğer gitar türleri ile karşılaştırıldığında sesi her halükarda biraz daha yumuşak kalır. Başlangıç gitarı olarak tercih edilebilir.
Elektro Gitar: Tasarımsal olarak birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilen elektro gitarlar, müzisyenlere çeşitli ton seçenekleri sunar. İkonik elektro gitarların ahşap yoğunluğu ve ağırlığı, sesini etkilediği için farklı sesler üretebilmek için çeşitli ahşaplar kullanılır. Elektro gitarlar; rock, metal ve blues gibi müzik tarzlarında sıkça tercih edilir. Ayrıca pedallar aracılığıyla elektro gitarın tonu farklı şekillerde ayarlanabilir. Tel gerilimi çelik telli akustik gitarlara nazaran daha kolay olduğu için başlangıç gitarı olarak kullanılabilir.
Akustik Gitar: Akustik gitar çeşitleri, klasik ve çelik telli olmak üzere 2 türdür. Çelik telli akustik gitarlar, klasik gitar çeşitlerine göre daha dikkat çekici bir tona sahiptir. Bundan dolayı da genellikle country, rock, pop ve blues gibi müzik tarzlarında tercih edilir. Akustik gitarlar her ne kadar parmakları incitme ve yorma noktasında diğer gitar türlerine nazaran daha etkili olsa da başarılı bir gitar kursunda, iyi bir gitar öğretmeniyle birlikte öğrenilmeye başlanırsa başlangıç için iyi bir seçenektir.
Bas Gitar: Orkestraların göz bebeği olan bas gitarlar, dört telden oluşur. Genellikle derin ve yüksek sesler çıkarmada etkilidir. Bas gitarlar; caz ve rock gibi müzik türlerinde ön plana çıkar. Bateri ile birlikte destekleyici bir enstrüman olan bas gitar, son dönemde gitar türleri içinde en çok tercih edilenlerden biridir.
Gitar Çeşitleri ve Fiyatları
Gitar çeşitleri ve özelliklerine değindikten sonra şimdi de sırada gitar fiyatları var. Tarzınızı bulduktan sonra müziğinizi yansıtabileceğiniz gitar çeşitleri için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınızı bilmek istiyorsanız;
Kaliteli akustik gitar fiyatlarını ortalama olarak 3500-5000 TL,
Klasik gitarları 1500-4000 TL,
Bas gitarları 10.000 – 20000 TL,
Elektro gitarları 4000-8000 TL aralığında düşünebilirsiniz.
Mutlaka Gitar Kursundan Destek Alın…
Gitar türlerinden hangisinin başlangıç için uygun olduğuna karar veremiyorsanız ya da müzik tarzınızı yansıtan gitarı seçmekte zorlanıyorsanız iyi bir gitar kursundan yönlendirmeler alabilir, müzik zevkinizi doğru ve başarılı adımlarla sürdürebilirsiniz. Doğru gitarı seçseniz bile kendi kendinize gitar çalmayı öğrenmek iyi bir fikir olmayabilir.
Zorlanmanız, öğrenmenizin gecikmesi ve başarısız olma olasılığınız, sizi bu hevesinizden uzaklaştırabilir. Bu tarz bir olumsuzluk yaşamamak için gitar türlerine karar verme aşamasından itibaren sizi profesyonel bir şekilde yönlendirebilecek bir gitar kursuna başlamanız sizin için çok faydalı bir seçenek olabilir.