Gelisiyorum.com | Blog

Google Chrome ile gizliliğiniz tehlikede! Ne yapmalısınız?

08.10.2024
4
Google Chrome ile gizliliğiniz tehlikede! Ne yapmalısınız?

Google Chrome uzantıları için yeni platformu Manifest V3, 5 yılın ardından hayata geçiyor. 2019’da duyurulmasından bu yana pek çok erteleme, tartışma ve itirazlarla karşılaşan bu değişiklik, 5 yılın ardından nihayet etkilerini göstermeye başladı. Tarayıcı uzantılarının çalışma biçimini kökten değiştirecek olan bu API güncellemesi, özellikle gizlilik odaklı kullanıcılar için büyük önem taşıyor. Ancak görünen o ki her şey o kadar da toz pembe değil.

Google Chrome, Manifest V3 ile ne getirecek?

Geçtiğimiz ay, popüler reklam engelleyici uBlock Origin kullanıcıları, uzantının yakında Chrome’da desteklenmeyeceği yönünde bir uyarı aldı. Ancak, bu yalnızca buzdağının görünen kısmı. Manifest V3’ün getireceği değişiklikler, sadece bu uzantıyla sınırlı kalmayacak. Peki, bu yeni platform Chrome kullanıcıları için ne anlama geliyor? Özellikle gizliliğine dikkat edenler nelere dikkat etmeli?

chrome-kritik-guvenlik-guncellemesi

Manifest V3’ün duyurulmasından bu yana Google, yeni platformun uzantıların gizliliğini ve performansını artıracağını savundu. Ancak geliştiriciler, özellikle reklam engelleyiciler, bu argümanlara katılmıyor.

Örneğin, Ghostery gibi uzantı geliştiricileri, bu değişikliklerin kullanıcı gizliliğine zarar vereceğini ve reklam engelleyicilerin etkisini azaltacağını düşünüyor. Manifest V3’ün en büyük farkı, reklam ve izleyici engelleyicilerin web trafiği ve talepler üzerinde sahip oldukları müdahale seviyesini kısıtlaması. Bu da, kullanıcıların izleyici engelleyicilerle veri toplama taleplerini nötrleştirmesini zorlaştıracak.


Google Chrome’dan eski Android cihazlara can suyu!

Google Chrome’dan eski Android cihazlara can suyu!

Google’ın yeni güncellemesiyle düşük donanımlı Android cihazlarda Chrome tarayıcısının açılış hızı artıyor.

Reklam engelleyici geliştiriciler, Manifest V3’e uyum sağlamak için iki seçenekle karşı karşıya kaldı: Ya uzantılarını yeni API’ye göre yeniden tasarlayacaklardı ya da platformdan tamamen çekileceklerdi. Sonuç olarak, bazı uzantılar yeni platforma geçiş yaparken, bazıları bu yolu tercih etmedi.

Reklam

Son olarak şunu söyleyelim: Kullandığınız reklam engelleyici Manifest V3 ile uyumlu olsa bile, bu tamamen güvende olduğunuz anlamına gelmiyor. Chrome üzerinde kalmaya devam ettiğiniz sürece, gizlilik açısından bazı tavizler vermeniz gerekebilir.

Chrome’un yeni sistemi kullanıcı gizliliği açısından ciddi endişelere yol açarken, farklı tarayıcı seçeneklerine yönelmek de düşünülebilir. Firefox gibi bazı tarayıcılar, daha güçlü reklam engelleyici desteği sunarken, gizliliği ön planda tutan bir alternatif olarak öne çıkıyor. Google’ın Manifest V3 ile reklam engelleme ve diğer hususlarda ne kadar ileri gideceğini görmek de bir alternatif…

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!