Gelisiyorum.com | Blog

Google, uygulama mağazasını rakiplerine açmak zorunda kalıyor

08.10.2024
7
Google, uygulama mağazasını rakiplerine açmak zorunda kalıyor

ABD’de bir federal yargıç, Google‘ı rakip uygulama mağazalarına daha fazla alan açmaya zorladı. Yargıç James Donato, Epic Games ve Google arasındaki davada nihai kararını verdi ve Google Play’in işleyişini değiştirecek önemli düzenlemeler getirdi. Bu kararla birlikte Google, Android kullanıcılarına daha fazla uygulama indirme seçeneği sunmak zorunda kalacak.

1 Kasım 2024 itibarıyla, Google Play üzerinden dağıtılan uygulamalar için Google’ın ödeme sistemi zorunlu olmayacak. Geliştiriciler, kullanıcılara alternatif ödeme yöntemlerini bildirebilecek ve uygulamalarını Play Store dışında indirmek için bağlantılar paylaşabilecekler. Ayrıca Google üçüncü parti uygulama mağazalarına, Google Play’in uygulama kataloğuna erişim sağlayacak.

Kararın bir diğer önemli maddesi ise Google’ın geliştiricilere, uygulamalarını sadece Google Play’e özel sunmaları için ödeme yapmasının yasaklanması olarak karşımıza çıkıyor. Bu düzenleme, 2027 yılına kadar geçerli olacak.

Google, bu değişikliklerin Android’in Apple’ın iOS sistemiyle rekabet etme yeteneğini zayıflatacağını savunarak karara itiraz edeceğini ve bu değişikliklerin yürürlüğe girmesini durdurmak için mahkemeden talepte bulunacağını açıkladı. Epic Games ise bu kararı büyük bir zafer olarak nitelendiriyor. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, 2025’te Epic Games Store ve diğer uygulama mağazalarının Google Play’e entegrasyonunun başlayacağını duyurdu.

Google’ın itiraz süreci devam ederken, bu karar Android ekosisteminde önemli değişiklikler getirebilir. Zira muhtemelen uygulama geliştiricileri ve kullanıcılar, daha fazla seçenek ve esneklikle karşılaşacak. Rekabetin artması, uzun vadede hem fiyatlar hem de kullanıcı deneyimi üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

Kaynak

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!