Gelisiyorum.com | Blog

Grafik Tasarım ve Video Efekt Programları Nedir?

10.09.2024
27
Grafik Tasarım ve Video Efekt Programları Nedir?

Grafik Tasarım mesleğinin en temeldeki amacı ‘ reklam ‘ yapmaktır. Bu reklam;  yeri geldiğinde 1 milyon değerinde logo, yeri geldiğinde 10 TL lik kartvizit, bazen bir tanıtım afişi, bazen sosyal medya için bir post-hikaye, bazen de dışarıda elimize tutuşturulmaya çalışılan el ilanı olabilir. Bazen de web sitesi için bir banner, sosyal medya için ( youtube, instagram, facebook vb. ) reklam amaçlı bir video ya da bir uygulamanın ara yüz tasarımı olabilir. Hepsi ve fazlası grafik tasarımcıların elinden çıkar. Fakat mesleğimiz sadece reklam sektörüne değil, sektörün ihtiyaçları gereği pek çok alanda daha hizmet verir. Örneğin; fotoğrafı çekilmiş bir binanın üzerindeki tabelanın değiştirilmesi istenirse grafikere yönlendirilir. Veya herhangi bir kağıt üzerindeki harfi değiştirmek ya da bir videonun üzerine ufak bir ışığın eklenmesi gibi. Ya da bir mimar-ürün tasarımcısı üç boyutlu bir program içerisinde aldığı Render üzerine detaylı bir ‘ Photoshop ‘  uygulamak istemesi halinde yine grafiker’den yardım istemesi gibi. Kısacası grafik tasarımcılardan her şey istenir.

Bu yüzden mesleğe yeni başlayacak olan grafiker adaylarının, mesleği tek bir yönü ile değil her yönü ile öğrenmeye başlaması en doğru olandır. Yani sadece tasarım yapan değil, yapılan tasarımı üretim aşamasına da taşıyabilecek birey olabilmek bu meslek için çok önemli. Örneğin; logo tasarlarken içerisinde çok ince çizgiler kullanılmamalıdır. Çünkü kesim makineleri ince çizgileri algılamakta zorluk çeker veya ince olan bölge kesim yapıldıktan sonra kopabilir.

Grafik Tasarım mesleğinde temel olarak 4 ana program kullanılır;

  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • Adobe InDesign
  • CorelDRAW

Çalışmak istediğiniz her marka ve ofis sizden bu programları bilmenizi isteyecektir. Bu programlara ilave olarak;
Adobe XD, Dimensions, Acrobat Pro, Canva, Adobe Express, Figma ve Lightroom gibi programlar diğer programlarda uzun sürecek bazı işlemleri çok daha kısa sürede yapmamızı sağlayarak günümüzün ihtiyacı haline gelmiştir.

Günümüz reklam dünyasında artık sadece grafik programları değil aynı zamanda video efekt / edit programları da oldukça fazla kullanılıyor. Yukarıda sıraladığımız programların yanı sıra;

  • After Effects
  • Premiere Pro
  • Media Encoder

gibi programları da öğrenmeniz sizi çok daha kolay iş bulabilen bir birey haline getirecektir. Çünkü reklam dünyasının büyük bir bölümü artık sosyal mecralar da bulunuyor ( Youtube, instagram vb. ). Bu mecralarda yapılan video içerikler fazla etkileşim aldığı için artık tüm markalar grafik tasarımcılardan video içerik de istemekte. Bu yüzden bu programların kullanılabiliyor olması bir grafik tasarımcı için çok önemlidir.

Reklam

Kaynak: www.milimetrik.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!