Gelisiyorum.com | Blog

Güvenli E-Ticaretin Kilit Noktaları

03.09.2024
13
Güvenli E-Ticaretin Kilit Noktaları

İnternetten alışverişte alıcı ile satıcı birbirlerini görmeden iş yaptıkları için güven anlayışı esastır. Geleneksel alışverişten farklı olarak taraflar birbirlerini hiç görmedikleri, tanımadıkları ve fiziksel temas kurmadıkları için oluşturulacak güven alışverişin temelini oluşturur. Bu güveni sağlamak adına iki taraf da çeşitli önlemler almaya ihtiyaç duyar. Bu önlemlerin başında da kimlik doğrulama gelir. Alıcı için günümüzde resmi bir kimlik tanımlama gerekmemesine rağmen satıcı için bu tanımlama olmazsa olmazdır. Yani e-ticaret sitesi kendini alıcıya tanıtmak ve işlemin güvenliğini sağladığını duyurmakla yükümlüdür.

SSL Güvenlik Sertifikası Zorunludur
İnternetten alışveriş yapacak kullanıcı, kişisel bilgilerini ve kart bilgilerini e-ticaret sitesiyle paylaşacağı için bu bilgilerin başka şahıslar tarafından ele geçirilemeyeceğine ve kötü niyetlerle kullanılamayacağına ikna edilmelidir. Ülkemizde bir e-ticaret sitesi ile faaliyet yürütüp Sanal POS sahibi olmak için gereken şartların başında gelen SSL güvenlik sertifikası da bu güveni oluşturmaya tek başına yetecek güçtedir. Alıcının kredi kartı ve banka kartı bilgilerini şifreleyerek çözülmesini neredeyse imkansız hale getiren SSL sertifikası, e-ticaret sitesi kurulumun temelini teşkil eder. Yani alıcılar için dikkat edilmesi gereken noktaların başında internetten alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası gelir. Bu sertifika mevcutsa banka kartı ve kredi kartı güvenli alışveriş için kullanılabilir.

3D Secure İki Tarafı da Düşünür
Güvenli e-ticaret için dikkat edilecek noktaların bir diğeri de3D Secure güvenlik sistemidir. Banka kartıyla internetten alışveriş yapılması için mutlaka gerekli olan 3D ödeme sistemi, alıcı-iş yeri-banka üçlüsü arasında köprü oluşturur ve alışverişin asıl kullanıcı tarafından yapıldığının onaylanmasını sağlar. Banka kartı ile ödeme yapılmak istendiğinde kullanıcının kayıtlı cep telefonuna banka tarafından tek kullanımlık bir şifre gönderilir. Bu şifrenin ödeme ekranındaki ilgili kutuya girilip onaylanmasının ardından da satış işlemi gerçekleşir. Böylece banka, kartın bir başkası tarafından değil de doğrudan asıl sahibi tarafından kullanıldığını teyit ederek ileride karşılaşılması muhtemel itirazları ve iadeleri ortadan kaldırır. Hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan 3D ödeme sistemi, internetten güvenli alışveriş için en büyük garantilerin başında gelir.

Kiralık Sanal POS Yasal Değildir
Alıcı taraf internetten güvenli alışveriş için bu önlemlerin dışında e-ticaret sitesi hakkında yapılan yorum ve şikayetleri araştırabilir, destek hattı ile iletişim kurarak firma hakkında fikir sahibi olabilir ve ürün ile birlikte gelen fiş ile garanti belgesini saklayarak gerekli durumlarla resmi kurumlara itirazlarda bulunabilir. Satışı yapan e-ticaret siteleri ise bankalardan Sanal POS alma sürecinin uzunluğu ve zahmeti karşısında kiralık Sanal POS gibi yasal olmayan çözümlere başvurmaları durumunda güvenli e-ticaret ile aralarına kalın bir duvar örmüş olurlar. Genellikle yurt dışı kaynaklı olan bu Sanal POS firmaları, hem alıcının kart bilgilerini kopyalayarak kötü amaçlarla kullanırlar hem de satıcıya yapılan ödemeleri kendi hesaplarına aktararak dolandırırlar.

Kaynak: www.iyzico.com

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!