Halikarnas Balıkçısı “Cevat Şakir Kabaağaçlı” Kimdir? Şakir Paşa Ailesi’nin Cevat Şakir’inin Hayatı
Cevat Şakir, 1925 yılına dek geçimini haftalık dergilerde yayımlanan tercümelerinden, yazılarından, resim, karikatür, tezhip ve renkli dergi kapaklarından sağladı. Türk basınında kapakçılığın gelişimine katkıda bulunan Cevat Şakir, sürgüne gönderildiği Bodrum‘a adeta açık oldu. 3 yıllık sürgününü İstanbul‘da tamamladı ve Bodrum’a geri döndü. Eserlerinde Bodrum’u yazdı ve Bodrum’un Antik Çağ’daki adı olan Halikarnas’ı mahlas olarak benimsedi.
Cevat Şakir, yazarlığın yanı sıra rehberlik de yaptı. Deneyimlerini yazılarına aktaran Kabaağaçlı, Ephesus ve Halicarnassus isimli turistik kılavuzu yazdı. Ephesus isimli eseri Türkiye’ yazılmış ilk turistik kitap olarak tarihe geçti.
Üç evlilik yapan Cevat Şakir’in ikinci eşi dayısının kızı Hamdiye, üçüncü eşi ise Hatice Hanım oldu. Bodrum’da balıkçılıktan yazarlığa pek çok iş yapan Halikarnas Balıkçısı, 5 çocuğunun eğitimi için İzmir‘e yerleşti. Burada da edebiyata ve eserlerine ara vermeyen Halikarnas Balıkçısı 13 Ekim 1973’de 83 yaşında kemik kanserinden hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine Bodrum’a gömülen Cevat Şakir’in kabri Gümbet’teki ‘Halikarnas Balıkçısı Müzesi’nde yer alıyor.