Gelisiyorum.com | Blog

Harika Bir Davul Sesi Nasıl Elde Edilir

Harika Bir Davul Sesi Nasıl Elde Edilir

İyi kaydedilmiş bir miks için harika bir davul sesi elde etmek esastır. Sonuç olarak, davullarınızın sesi davul setine ve davulcunun çalmasına bağlıdır. Ancak davulu çalan davulcu ses söz konusu olduğunda daha önemlidir, ancak setinizin sesini iyileştirmenize yardımcı olabilecek birçok yol vardır. Genellikle yapılacak ilk şey davul derilerini, hem üst hem de alt derileri değiştirmektir. Harika bir davul sesi için davullarınızı akort etmek de önemlidir. Davullarınızı akort etmek bazen ucuz bir davul setinin pahalı bir davul setinden daha iyi ses çıkarmasını sağlayabilir. Davullarınızdan daha dolgun ve net bir ton üretmek istiyorsanız, bir sonraki adımınız onları akort etmek olmalıdır.

Ayrıca, geniş bir perde aralığına ulaşabilmenize rağmen, bunun genel davul sesiniz için sınırlı olabileceğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Gevşek davul derileri daha ince ve boğuk bir davul sesine neden olabilir. Peki davullarınız için doğru perdeyi nasıl bulursunuz? Bunu yapmanın birçok yolu vardır, ancak bazı önemli faktörler davulun çapları, derilerin kalınlığı ve gövde türüdür. Genellikle daha geniş çaplar, daha kalın deriler ve daha hafif davullar, daha ince derilere sahip daha küçük davul derilerinden daha düşük bir perde verme eğilimindedir. En düşük deri gerginliğiyle başlayın ve sesinizden memnun kalana kadar gerginliği kademeli olarak artırın.

Başlamak için, her bir kafanın akortlu olması gerekir. Daha sonra, üst ve alt kafaların birbirleriyle akortlu olması gerekir. Son olarak, her davul tüm setle akortlu olmalıdır. Davul kafanızın akortlu olup olmadığını görmek istiyorsanız, kafanın tüm bölgesinde eşit gerginlik olduğundan ve kırışıklık olmadığından emin olun. Bunları kontrol etmek için davulu gerginlik çubuğunun her bir noktasına vurun. Perde her çubuk için aynı noktadaysa, davul kafanız akortludur.

Bu ayarlamaları yaptıktan sonra, kayıt kurulumunuz için en uygun davul sesini elde etmek için uygulayabileceğiniz 5 adım şöyle:

Kafaları Değiştirmek İsterseniz Bakın: Davullarınızın sesinin tutarsız olduğunu ve akort sorunları yaşadığınızı düşünüyorsanız, kafalarınızın eski olma ihtimali vardır. Davul kafasının genel durumu, harika bir davul sesi elde etmek için olmazsa olmazdır.

Peki en iyi davul derisi seçenekleri nelerdir? Neyse ki, piyasada davul sesleriniz üzerinde etkisi olabilecek birçok davul derisi türü bulunmaktadır. Genellikle, alt derileriniz için 1 katlı deriler bulurken, 2 katlı deriler bas derileriniz için mükemmel olabilir. Trampet tarafı derileri, ekstra ince malzemeler sağladıkları için trampet davulunun alt kısmı için harika olabilir. Diğer iki harika seçenek ise kaplamalı ve şeffaf derilerdir. Kaplamalı deriler davul sesinize harika üst sesler ve sıcaklık katabilirken, şeffaf deriler daha uzun süreli ses üretme eğilimindedir.

Reklam

Davul setinizden benzersiz bir ses geliştirmek için farklı başlıkları da birleştirebilirsiniz. Örneğin, iki farklı sesin karışımını elde etmek için 2 katlı kaplamalı ve 1 katlı şeffaf başlıkları birleştirebilirsiniz. Bu, çaldığınız türlere büyük ölçüde bağlı olacaktır, bu nedenle davullarınız için en iyi başlıkları bulmaya çalışın.

Farklı Çubuk Tipleriyle Uğraşın: Farklı çubuk uçları, davulları vurma şeklinize göre çeşitli sesler üretmenize yardımcı olabilir. En temel davul çubuğu ucu şekillerinden bazıları oval, meşe palamudu, damla, top ve namludur. Peki, hangisinin sizin tarzınız için en iyisi olduğunu sorabilirsiniz? Genellikle davul çubuklarını bir sayı ile etiketlenmiş olarak bulursunuz; daha düşük sayılar daha kalın çubuklar ve daha yüksek sayılar daha ince çubuklardır. Göreceğiniz en yaygın sayılar 2, 5, 7 ve 8’dir. Sayıların ardından genellikle ‘A’ veya ‘B’ olan bir harf gelir. ‘A’ daha hafif bir çubuğu ifade ederken, ‘B’ çubuğun biraz daha ağır olduğu anlamına gelir. Piyasada göreceğiniz en yaygın davul çubuğu boyutları arasında 7A (daha hafif bir çubuk, caz için harika, 5A (her türlü çalma türü için iyi bir orta çubuk), 5B (5A’dan biraz daha ağır) ve 2B (ağır, sert rock için en iyi) bulunur.

Ayrıca akçaağaç, ceviz, meşe, karbon fiber, poliüretan ve alüminyum gibi seçilmiş bir grup ağaçtan ve diğer malzemelerden yapılmış birçok davul çubuğu bulacaksınız. Akçaağaç iyi bir hafif ağaçken alüminyum hafif bir metal seçeneğidir. Ceviz ve akçaağaç en yaygın davul çubuğu malzemeleridir. Ahşap türü büyük ölçüde çubukların ağırlığını ve nasıl ses çıkardıklarını belirler.

Kayıt Yaparken Çok Az Zil veya Hiç Zil Kullanmadan Davul Çalın: 20. yüzyıl boyunca sayısız kayıtta duyulabilen klasik bir davul kaydetme yöntemi, davulları çok az zil veya hiç zil kullanmadan çalmaktır. Eğer bir gün stüdyo davulcusu olursanız, bu tekniğin davul hileleri çantanızda bulunması şarttır. Genellikle bir kayıt senaryosunda, ziller hemen ardından kaydedilir ve bu da kick, trampet ve tomlarla daha büyük sesler için daha fazla alan sağlar.

Günümüzde, birçok davulcunun davulları için minimal bir kurulumla çaldığını göreceksiniz. Örneğin, Nate Smith’i çoğunlukla trampet, kick ve hi-hat ziliyle çalarken göreceksiniz. Ancak çok az zille veya hiç zille çalmak, özellikle teknik olarak o kadar yetenekli değilseniz ve davulları ikincil bir enstrüman olarak çalıyorsanız, kendi groove’larınızı kaydetmenizi kolaylaştırabilir.

Davul Sesinizi Bastırmayı Deneyin: Davul sesinizde yapabileceğiniz en eğlenceli değişikliklerden biri, setinizin parçalarını bastırmaktır. Davullar çok fazla rezonansa sahip olacak şekilde tasarlanmış olsa da, bazen aşırı miktarda rezonans sesinizin önüne geçebilir. Bu, davullarınızla daha “gümbür gümbür” ve daha az sıkı bir sese neden olur. Bunu başarmanın birçok yolu vardır. En popüler yöntem, tekme davulunuzun içine bir yastık veya battaniye doldurmaktır. Bu, davulun aşırı rezonansını ortadan kaldırarak size çok daha sıkı bir tekme davul sesi verecektir.

Tomlar ve trampetler için, davul derisine biraz Kleenex yapıştırmak için gaffer bant kullanabilirsiniz. Bu, davullarınızın sesini azaltmanın basit ve uygun maliyetli bir yoludur. Bu seçenek, davul setinizin biraz çirkin görünmesine neden olabileceği için piyasadaki en şık görünümlü seçenek değildir. Daha profesyonel görünümlü bir azaltma seçeneği istiyorsanız, ton halkalarına göz atın. Ton halkaları, tomlarınızın ve trampet davulunuzun genel zil sesini ve rezonansını kontrol etmede mükemmel bir iş çıkaran ince plastik halkalardır.

Kick Davulunuza Bir Delik/Port Ekleyin: Kick davulunuzun sesini iyileştirmek istiyorsanız, ona bir delik veya port eklemek harika bir değişiklik olabilir. Kick davulunuza bir port eklemenin birçok faydası vardır. İlki, kick davul portlarının, vurucu davulla temas ettiğinde yeterli havanın kaçmasına izin vermesidir. Bu, kick davulunuzun rezonansını önemli ölçüde iyileştirerek onlara daha vurucu bir ses verecektir. Bir diğer fayda da kayıtla ilgilidir. Kick davulunuzun ön tarafında bir port olması, davul derisini kick davulun önünden çıkarmadan bir mikrofon yerleştirmenize olanak tanır.

Fadr, herhangi bir şarkıdan enstrümanları, vokalleri, midi’leri ve akorları çıkarmanıza ve ardından AI’yı kullanarak anında harika remiksler ve mashup’lar oluşturmanıza olanak tanır. Ve en güzeli, büyük ölçüde ömür boyu ücretsizdir ve premium abonelik için birkaç profesyonel özellik kaydedilir. Şarkıları yüklemeye başlamak için Stems Sayfasını ve AI remikslerini denemek için Remix Sayfasını kullanın!

Her zamanki gibi, Fadr’ı kullandığınız için teşekkür ederiz ve bundan sonra ne yapacağınızı duymak için sabırsızlanıyoruz! Kreasyonlarınızı Instagram ve Tik Tok’ta bize gönderin! Site için herhangi bir geri bildiriminiz veya öneriniz varsa lütfen İletişim Formumuzu doldurun.

Kaynaklar: [Drum Magazine] ( https://drummagazine.com/how-to-groove-without-cymbals-with-these-42-examples/ ) [Drumeo] ( https://www.drumeo.com/beat/the-different-types-of-drumsticks/ ) [Evermore Sound] ( https://www.evermoresound.com/blog/10-tips-to-improve-your-drum-sound ) [Drumming Insider] ( https://drumminginsider.com/how-to-make-drums-sound-better/ )

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!