Gelisiyorum.com | Blog

Hayatınızı Değiştirecek Üçüncü Taraf Windows Uygulamaları

03.05.2025
27
Hayatınızı Değiştirecek Üçüncü Taraf Windows Uygulamaları

Microsoft sürekli olarak Windows işletim sistemini geliştirmeye devam ediyor fakat üçüncü taraf uygulamalar olmadan hiçbirimiz yapamayız. Windows’u en popüler işletim sistemi yapan nedenlerden biri de zaten geniş donanım ve yazılım desteği. Kullanıcı kitlesinin bu kadar geniş olması nedeniyle, ihtiyacınız olan herhangi bir alanda çok sayıda uygulama seçeneği bulabiliyorsunuz. Ayrıyeten özelleştirmek ve yeni özelleştirmek yapabilmemiz için birçok çalışma yapılıyor.

Üçüncü taraf uygulamalar, birçok yönden eksik olan Windows’u daha iyi bir işletim sistemi haline getiriyor. Biz de faydalı uygulamalara göz atalım dedik. Aşağıdaki uygulamaların çoğunu beğeneceğinizi umuyoruz.

Directory Opus

Dosya Gezgini, Windows’un simgesel bir parçası ve uzun yıllardır kullanıyoruz. Ancak yıllar süren gelişimine rağmen mükemmel değil ve her isteğimizi karşılayamıyor. Sonuç olarak bazı kullanıcılar üçüncü taraf çözümlere yönelmekte. Bu seçeneklerden biri de çoğu kişinin beğendiği Directory Opus.

Çift bölmeli arayüzü, sunduğu yüksek performans, son derece özelleştirilebilir olması, dosya düzenleme araçları, script’ler ve yinelenmiş dosyaları bulma özelliği gibi birçok avantaj sunuyor. Eğer Dosya Gezgini’nden memnun değilseniz Directory Opus’a bir şans verebilirsiniz.

Reklam

WinAero Tweaker

Microsoft, Windows’a daha fazla özellik eklemeye ve görsel değişiklikler yapmaya devam ediyor. Bazı kullanıcılar yenilikleri beğeniyle karşılasa da, bazıları doğal olarak değişikliklerden hoşnut kalmıyor.

WinAero Tweaker, uzun yıllardır piyasada olan ve çeşitli Windows sürümleriyle çalışan bir uygulama. Belirli Windows özelliklerini değiştirmenize veya devre dışı bırakmanıza olanak tanıyor. Örneğin, Microsoft’un yapay zekasını önemsemiyorsanız Copilot’u devre dışı bırakabilir, telemetriyi devre dışı bırakabilir, önyükleme ekranını özelleştirebilir ve daha birçok değişiklik yapabilirsiniz. Özelliklerin listesi o kadar geniş ki hepsini burada listelemek imkansız. Windows’un eski stilini özlüyorsanız bu uygulama ile sistemin büyük kısmını değiştirebilirsiniz.

LibreOffice

Microsoft’un yıllardır piyasaya hakim olan Office (Office 365) platformunu herkes hayatında en az bir kez kullanmıştır. Günümüzde birçok alternatif uygulama bulunsa da bunların hepsi kullanışlı değil. LibreOffice ise en çok sevilen ofis paketlerinden biri. Hem de ücretsiz.

Özelleştirilebilir bir uygulama paketi olan LibreOffice, sunduklarıyla Microsoft Office’e harika bir alternatif. Resmi olarak ücretli satılan Office uygulamalarının sunduğu neredeyse her şeyi ücretsiz olarak yapabiliyor. Word, Excel ve PowerPoint dahil olmak üzere hepsinin bir alternatifi var.

LibreOffice, tek bir indirme ile birçok farklı dosya türüyle çalışmak üzere tasarlanmış, The Document Foundation’ın belge odaklı araçlarından oluşan bir paket. LibreOffice paketini ücretsiz Office paketi olarak düşünebilirsiniz. Örneğin Word yerine “Writer” adında bir uygulama var. Temel olarak Word’ün yapabildiği her şeyi yapabiliyor Writer. Sadece yazı aracından misal verdik lakin Excel ve PowerPoint gibi popüler araçların da alternatiflerini içinde barındırıyor.

Ditto

Ditto, kopyala-yapıştır deneyimini başka bir boyuta taşıyor. Her Windows kullanıcısı Ctrl+C & Ctrl+V kısayolunu gün içinde onlarca kez kullanmakta. Bize çok kolaylık sağlıyor ama kötü olan tarafı, tek seferde sadece bir şeyi kopyalayabiliyoruz. İşte Ditto tam da burada yardıma koşuyor.

Birden fazla öğeyi panoya kopyalayabiliyor, istediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Üst üste iki ayrı şeyi Ctrl+C ile kopyaladınız diyelim. Herhangi birini kullanmak istediğinizde Ditto’nun tuş kombinasyonu (Ctrl+`) ile iletişim kutusunu açıyorsunuz ve hemen birini seçebiliyorsunuz.

Auto Dark Mode (Otomatik Koyu Mod)

Karanlık mod, Microsoft’un Windows 10’a eklediği en iyi özelliklerden biri ve yaygın şekilde kullanılıyor. Geceleri göz yorgunluğunu azaltmak için harika olsa da, gün içindeki görünümü hoşunuza gitmiyor olabilir. Peki mod günün farklı saatlerinde otomatik olarak değiştirilse nasıl olurdu?

Auto Dark Mode isimli araç bunu yapabiliyor. Seçtiğiniz belirli zamanlarda açık ve koyu modlar arasında geçiş yapan nispeten basit bir uygulama lakin Windows temasını değiştirmekten daha fazlasını yapabiliyor. Fare imlecinizi, masaüstü duvar kağıdınızı ve hatta Office uygulamalarınızın temasını değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Gün doğumu ve gün batımına dayalı seçenekleri seçebilir, belirli zamanları ayarlayabilir ve hatta Windows’ta yerleşik olarak bulunan Gece Işığı ayarını takip edecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Yani basit olmasına rağmen çok yönlü bir program.

WinDirStat ve WizTree

Bilgisayarımızı kullandıkça depolama alanının azaldığını fark ederiz, kötü olan tarafı ise bazen yer kaplayan şeyin ne olduğunu anlamakta zorlanırız. WinDirStat ve WizTree gibi uygulamalarla istediğiniz sürücüyü tarayabilirsiniz. Bu uygulamalar alan kaplayan tüm büyük dosyaları sıralı halde önünüze getirmekte. Böylece alan açmak için yüksek kapasiteli ve işe yaramayan dosyaları hızlıca silebilirsiniz.

GIMP

Photoshop alanında uzmandır lakin herkes bir yazılım için ödeme yapmak istemeyebilir. Eğer bu kişilerden biriyseniz, GIMP aynı özelliklerin çoğunu barındıran ve tamamen ücretsiz olan bir Photoshop alternatifi. Arayüzü Photoshop’tan biraz daha hantal olabilir ancak alıştığınızda sürekli olarak kullanacağınız bir alternatif.

DisplayFusion

DisplayFusion, çoklu monitör deneyimini geliştirme konusunda en popüler uygulamalardan biri. Hatta en popüleri. Bu uygulama, görev çubuğunuzu ikincil ekranlarda özelleştirmek, aktif olmadıklarında monitörü devre dışı bırakmak, her monitör için farklı arka planlar veya monitörlere yayılan tek bir arka plan ayarlamak ve daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda işlev sunuyor.

En ilginç özelliklerden biri de ekranda belirli konumlarda uygulama kümelerini başlatmanıza olanak tanıyan pencere konumu profilleri oluşturma yeteneği. En büyük dezavantajı ise bazı özelliklerin DisplayFusion’ın Pro sürümüyle sınırlı olması. DisplayFusion’daki harika özelliklerin çoğu ödeme yapmanızı gerektiriyor.

Spark Mail

E-posta yönetimini kolaylaştırmak istiyorsanız Spark Mail başarılı bir alternatif. Sürekli olarak mail alışverişi yapıyorsanız, özellikle de birden fazla e-posta hesabınız varsa her şeyi takip etmek biraz zor olabilir. Spark, şişkinliği azaltan ve e-postanıza odaklanmanızı sağlayan mükemmel temiz bir e-posta istemcisi. Sadece görsel dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış olmakla kalmayan uygulama, aynı zamanda klavye kullanımı için de optimize edilmiş. Neredeyse her kullanıcı arayüzü öğesine bir klavye kısayoluyla erişilebilirsiniz. Ayrıca yapmak istediğiniz eylemi arayabileceğiniz bir eylem çubuğu var.

Spark, premium plan için ödeme yapmak isteyen kişilere yönelik olarak bazı yapay zeka özellikleri de içeriyor. Bunlar arasında gelen kutunuzu özetleme, yazma asistanı ve yapay zeka destekli hızlı yanıt gibi şeyler var.

VLC Media Player

VLC Player Linux, macOS ve Windows’ta kullanılabilen yaygın bir medya aracı. Açık kaynaklı araç depolanan medyayı oynatabiliyor ve bir sunucu olarak aktarabiliyor. VideoLAN, sürekli olarak oynatıcıyı masaüstü platformları ve mobil cihazlar için geliştiriyor.

Ücretsiz olarak sunulan uygulama, milyonlarca kişi tarafından video dosyalarını açmak ve müzik çalmak için hızlı ve hafif bir araç olarak kullanıldı. Kullanılmaya da devam ediyor. Açık kaynaklı olması, medya dönüştürme seçenekleri, neredeyse her türlü medyayı açabilmesi ve hafif bir seçenek olmasıyla yıllarca popülerliğini korumayı başardı.

Quick Share

Nearby Share, Android’de bir cihazdan diğerine Bluetooth kullanmaktan daha hızlı bir şekilde ve internet bağlantısına ihtiyaç duymadan dosya göndermeyi kolaylaştıran çok kullanışlı bir özellik. Yakın zamanda Google, Quick Share uygulaması ile bu hizmeti Windows PC’lere de getirdi. Telefonunuz ve bilgisayarınız arasında dosya göndermek istiyorsanız çok başarılı. Diğer taraftan bilgisayar arasında dosya paylaşma konusunda da oldukça iyi.

Quick Share yakındaki cihazları algılamak için Bluetooth’a ihtiyaç duyuyor ancak dosyalar çok daha hızlı olan bir tür doğrudan Wi-Fi bağlantısı kullanılarak gönderiliyor. Bu nedenle çok fazla dosya paylaşıyorsanız göz atmaya değer.

KDE Connect

Linux PC’leri Android telefonlarla bağlamanıza olanak tanıyan ücretsiz bir araç olan KDE Connect, Windows ve macOS için de kullanıma sunulmuştu. Kavramsal olarak Microsoft’un Telefonunuz uygulamasına ve Pushbullet’a çok benzer. Telefonunuz ve PC’niz arasında dosya paylaşabilir, bildirimler alabilir, telefonunuzun pil seviyesini kontrol edebilir, pano içeriklerini paylaşabilirsiniz. Onu Telefonunuz ve diğer benzer hizmetlerden gerçekten ayıran şey gelişmiş özellikleri. Örneğin, telefonunuzun ekranını PC’niz için bir dokunmatik yüzey olarak kullanabilirsiniz. Hatta çeşitli bilgisayar durumlarını (yeniden başlatma, hazırda bekletme, kapatma vb.) kontrol etmek için telefonunuzdan özel komutlar yürütmenize bile olanak tanıyor. İşte sunabildiği bazı özellikler:

  • Bildirim Senkronizasyonu: Telefonunuzun bildirimlerini bilgisayarınızla senkronize ederek telefonunuzu elinize almadan bildirimleri görmenizi ve yanıtlamanızı sağlar.
  • Dosya Aktarımı: Kabloya ihtiyaç duymadan bilgisayarınız ve akıllı telefonunuz arasında kolayca dosya aktarabilirsiniz.
  • Pano Paylaşımı: Pano içeriğini cihazlarınız arasında paylaşarak bir cihazdaki metni kopyalayıp diğerine yapıştırabilirsiniz.
  • Uzaktan Giriş: Telefonunuzu bilgisayarınız için bir uzaktan kumanda veya dokunmatik yüzey olarak kullanabilirsiniz. Sunumlar veya medya kontrolü için kolaylık sağlayabilir.
  • SMS Yanıtlama: Bilgisayarınızdan SMS mesajları gönderin ve yanıtlayın.
  • Pil Durumu: Telefonunuzun pil durumunu bilgisayarınızdan izleyin.
  • Multimedya Kontrolü: Telefonunuzu kullanarak bilgisayarınızda multimedya oynatma sürecini kontrol edin.
  • Telefonunuzu Bulun: Kaybolması durumunda yerini bulmak için telefonunuzu çaldırın.
  • Güvenli ve Özel: Cihazlar arasındaki tüm iletişim şifreleniyor.

Twinkle Tray

Windows, çoklu monitör kullanımı konusunda oldukça maharetli hale geldi. Ancak sonradan edindiğimiz uygulamalar büyük faydalar sağlayabiliyor. Bildiğiniz gibi, sistem tepsisindeki parlaklık kaydırıcısı genellikle yalnızca mevcut monitörün seviyelerini değiştirmekte. Eğer birden fazla monitörünüz varsa tek tek ayar yapmak zahmetli olacaktır.

TwinkleTray, süreci kolaylaştırmayı amaçlayan faydalı bir yazılım. Basitçe söylemek gerekirse, tüm monitörleriniz için parlaklık kontrollerini doğrudan görev çubuğuna yerleştiriyor. Böylece bir ekrandan diğerine atlamak zorunda kalmadan tüm monitörlerinizin doğru parlaklığa ayarlandığından emin olabilirsiniz. Dahası, araç Windows’un yerel olarak desteklemediği monitörler için bile parlaklık kontrol kontrollerini desteklemekte. TwinkleTray ile belirli zamanlarda parlaklığı otomatik olarak ayarlayabilir, etkin olmayan dahili ekranları gizleyebilirsiniz.

f.lux

f.lux, bilgisayarınızın ekranının renk sıcaklığını günün saatine göre ayarlayarak akşam saatlerinde mavi ışık maruziyetini azaltmak için tasarlanmış bir yazılım. Göz sağlınızı korumayı amaçlayan araç, gün ışığının doğal ilerleyişini taklit ederek göz yorgunluğunu azaltmaya ve uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Malwarebytes

Windows Defender temel koruma sağlasa ve oldukça yeterli olsa da, birçok kullanıcı üçüncü taraf antivirüs çözümlerinin ek özelliklerini ve gelişmiş algılama yeteneklerini istiyor. Ücretsiz olan Malwarebytes, kötü niyetli ve kalıcı kötü amaçlı yazılımları ortadan kaldırmayı hedefleyen bir yazılım. Tam teşekküllü antivirüs yazılımlarıyla kıyaslanacak kadar gelişmiş değil. Ancak hızlı kullanım için ideal ve iyi işler çıkarıyor.

Bitwarden

Modern internet çağında güvenlik her zamankinden daha önemli. Bu bağlamda birçok parola yöneticisi mevcut, web sitelerinin giderek daha karmaşık şifreler gerektirdiğine şahit oluyoruz.

Yüksek güvenlik iyi bir şey lakin hepimizin sayısız hesabı ve şifresi var. Bunların hepsini ezberlemek imkansız. Böyle zamanlarda Bitwarden gibi uygulamalar devreye giriyor. Bitwarden bir şifre yönetim hizmeti, yani tüm şifrelerinizin güvenli bir şekilde saklandığı ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanıma sunulduğu bir havuz oluşturabilirsiniz. Parolanızı notlara yazmaktan çok daha güvenli bir alternatif. Ücretsiz olması güzel, bazı ekstra özellikler için premium plana geçmek gerekiyor.

Lively Wallpaper ve Wallpaper Engine

Bilgisayarımızı her gün kullandıkça bazen aynı şeylerden sıkılır, değişiklikler ararız. Özellikle de estetik açıdan. Bu yüzden kişiselleştirme uygulamaları çok popüler, öne çıkan iki seçenek var: Lively Wallpaper ile Wallpaper Engine.

Lively Wallpaper tamamen ücretsiz ve harika seçenekler mevcut. Uygulama, masaüstünüzü çok daha eğlenceli hale getiren animasyonlu ve etkileşimli duvar kağıtları sunuyor. Bazı arka planlar fare tıklamalarına, hareketlere ve hatta bilgisayarınızdaki ses oynatımına tepki verebiliyor. Böylelikle ortalık biraz şenlenmiş oluyor.

Wallpaper Engine, topluluk tarafından oluşturulan yüzlerce animasyonlu duvar kağıdı seçeneğine sahip olması ve masaüstünü kökten değiştirmesiyle daha çok yönlü bir araç. Seçenek sayısı inanılmaz derecede fazla ama ücretli olması onun ikinci plana atılmasına neden oluyor.

Start11 ve StartAllBack

Microsoft, son sürümü Windows 11 ile işletim sisteminin her noktasına az veya çok şekilde dokunuş yaptı. Başlat menüsü en fazla değişime uğrayan bölümlerden biriydi. Ancak PC kullanıcıları asla tatmin olmaz, hep bir değişiklik ister. Start11 isimli program, Başlat menünüzde göstermek istediğiniz her şey için gruplar, sekmeler, klasörler ve sayfalar oluşturma becerisiyle işleri bir adım öteye taşıyor.

Üstelik sadece uygulamalar da değil. Başlat menünüze tüm klasörleri ekleyebilirsiniz, böylece Dosya Gezgini’ni kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Hatta klasörlerin menü gibi davranmasını sağlayabilirsiniz. Klasörlere tıkladığınızda sizi Başlat menüsünden uzaklaştırmadan olduğu yerde açılacak.

Halen bitmedi. Start11 görev çubuğunuzu özelleştirebiliyor, tamamen şeffaf hale getirebilir veya rengini değiştirebiliyor. Bir doku bile uygulayabilirsiniz. İsterseniz görev çubuğunu ekranın üst kısmına taşımanıza da izin veriyor. Ayrıca tıpkı Başlat menüsünde olduğu gibi klasörleri görev çubuğuna sabitleyebiliyorsunuz. Ücretli olsa da, yaptığı şeylerin sayısı çok fazla.

Öte yandan bazı kullanıcılar Start11’den şikayetçi. Alternatif olarak StartAllBack isimli aracı da deneyebilirsiniz. Çok sayıda öven, kullanan kişi var.

ScreenToGIF

GIF’leri yerel olarak düzenlemek için en iyi uygulamayı mı arıyorsunuz? Başka yere bakmanıza gerek yok. ScreenToGIF, Windows’ta GIF’leri sorunsuz bir şekilde kaydetmenizi ve düzenlemenizi sağlayan harika bir yazılım. Yeniden boyutlandırma, kırpma, boyutu küçültme ve daha fazlası dahil olmak üzere GIF düzenleme için tüm araçları içinde barındırıyor. Üstelik ücretsiz ve açık kaynaklı.

Beeper

Beeper en iyi mesajlaşma uygulamalarından biri. Bugünlerde platformların sayısı bir hayli arttı, etrafımızdaki kişiler farklı uygulamalara dağılmış durumda. Haliyle tüm mesajlara bazen yetişemiyoruz, bazen de yanıtlamayı unutuyoruz. Beeper, tüm mesajlaşma servislerinizi uyumlu ve birleşik bir arayüzde bir araya getiren harika bir çözüm.

Bu çözüm, tüm farklı sunucuları tek bir uygulamada köprüleyebilen Matrix protokolü üzerine inşa edildi ve mesajlardan alıntı yapma, mesajları düzenleme ve daha fazlası dahil olmak üzere beklediğiniz özelliklerin çoğunu avcunuza getiriyor. Discord (özel sohbetler ve sunucularla), Telegram, Facebook Messenger, Instagram ve X (Twitter) DM’leri dahil olmak üzere birçok platformla uyumlu. Tüm mesajlarınızı tek bir çatı altında toplayabilir, iletişiminizi geliştirebilirsiniz. Ek olarak, Android ve iOS’ta bulunan çapraz platformlu bir uygulama.

PowerToys

Windows için birden fazla yardımcı programla birlikte gelen PowerToys, Microsoft’un bizzat kendisi tarafından geliştirildi ve sistemde yerleşik olmasını istediğiniz özelliklerin çoğunu bünyesinde barındırıyor. Her şeyden önce, macOS’un Spotlight özelliğine çok benzeyen PowerToys Run’ı edinebilirsiniz. Sadece Alt ve Space tuşlarına bastığınızda herhangi bir uygulamayı, dosyayı, klasörü, belgeyi, kısaca her şeyi hızlıca bulabilirsiniz.

Bunun dışında, kullanışlı bir görüntü yeniden boyutlandırıcı, Windows klavye kılavuzu, yeniden adlandırma aracı ve daha birçok faydalı araç içeriyor. Sonuç olarak PowerToys sahip olunması gereken bir Windows uygulaması.

Vivaldi

Windows 11’in Edge tarayıcısı zaten çok gelişti, öte taraflarda ise Google Chrome gibi çok popüler bir alternatif var. Ancak güçlü ve son derece özelleştirilebilir bir tarayıcı istiyorsanız Vivaldi en iyi seçeneklerden biri. Bir tarayıcının içermesi gereken her özelliğe sahip olan Vivaldi, işleri biraz daha ileri götürüyor. Örnek olarak, aynı pencerede birden fazla sekmeyi yan yana görüntüleyebilir ve birden fazla sekmeyi tek bir sekmede toplayabilirsiniz. Farklı sekme grupları arasında hızlıca geçiş yapmak için çalışma alanları da oluşturabilirsiniz.

Yerleşik Posta istemcisi ve RSS okuyucusu da oldukça ilginizi çekebilecek özelliklerden. Haberlere ve gelen e-postalara rahat şekilde ulaşabiliyorsunuz. Birden fazla e-posta hesabınız varsa hepsini ekleyebilirsiniz. Diğer yandanVivaldi, takvim, notlar, yapılacaklar listesi, kenar çubuğunda istediğiniz herhangi bir web sitesini açma ve hızlıca erişebilme ve çok derinlemesine özelleştirme dahil olmak üzere çok daha fazlasını barındırıyor. hemen hemen her menü için istediğiniz düğmeleri ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Foxit PDF Reader

Foxit PDF Reader ücretsiz bir PDF okuyucudan daha fazlası. Bu yazılımı kullanarak sıfırdan PDF’ler de oluşturabilirsiniz. Microsoft Office ile entegrasyon sayesinde üzerinde çalıştığınız belgeleri kolayca PDF’e dönüştürebilirsiniz. Ya da bir belgeyi veya resmi tarayıp Foxit Reader kullanarak PDF’e dönüştürebilirsiniz. Ücretsiz sürümde eksik olan tek şey, taranmış belgelerde optik karakter tanıma desteği.

Foxit PDF Reader’ın bir diğer avantajı da güvenlik sağlaması. İndirilen PDF’lere gömülü Javascript’i otomatik olarak devre dışı bırakmanızı sağlayan bir Güvenli Okuma modu da var.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!