Gelisiyorum.com | Blog

Her Marka Rakiplerine Benzemek Zorundadır

30.04.2023
301
Her Marka Rakiplerine Benzemek Zorundadır

Şeker gibi paketlenmiş bir ilaç ne kadar tehlikeliyse, ilaç gibi görünen bir şekerleme ambalajı da o kadar anlamsızdır. Her ürün ve hizmetin insanların zihninde yer etmiş görsel kalıplara uygun olması gerekir.

İnsan bir ihtiyaç hissettiğinde önce ürün kategorisini sonra bu kategorideki markaları düşündüğü için her markanın önce hangi ürün grubuna ait olduğu açıkça belli etmesi gerekir. Mesela dışarıdan bakıldığında ekmek fırını gibi görünmeyen bir fırını insanlar fark etmezler, bütün hazır giyim mağazalarının vitrinlerinde ürünler benzer şekilde sergilenir, vitrini olmayan bir mağazayı insanlar hazır giyim satılan bir yer olarak algılamazlar. Süt ve süt ürünleri kategorisinde bütün markaların süt ambalajları birbirine benzer; bütün sokak simitçileri uzaktan seçilecek kadar benzer özelliktedir.

İnsanlar, alışveriş sırasında çok düşünmezler, mevcut seçenekler arasından seçim yaparken zihinlerine yerleşmiş kalıpları kullanırlar. Eğer bir marka bu yerleşik kalıplara uygun görsellere sahip olmazsa tüketiciler bu markayı fark etmezler. Benzin istasyonu gibi görünmeyen bir yeri insanlar görmeden geçerler. Bu nedenle her marka, hangi ürün kategorisinde faaliyet gösterdiğini belli eden görseller (mimari özellikler, biçimler, ambalajlar, renkler, simgeler…) kullanmalı ve hangi kategoride yer alıyorsa bu kategorinin jenerik özelliklerini yansıtmalıdır.

Markanın işlevi bir ürün ve hizmeti hangi şirketin veya kimin sattığını ifade etmektir. Marka bunun için vardır. Bu nedenle marka tasarımı yaparken ve markaları yönetirken hedef her zaman rekabetten ayrışmak olmalıdır ama bundan önce her markanın yapması gereken insanlara hangi ürünü veya hizmeti sattığını anlatmak olmalıdır. Bunu sağlamak için de önce her markanın rakipleriyle benzer özelliklere sahip olması gerekir.

Markalar hem insanların zihinlerindeki kalıplara uyacak kadar rakiplerine benzemek hem de kendilerine özgü; isim, logo, amblem, simge, ambalaj, mimari tasarım gibi kendilerine ait alameti farikalarla rakiplerinden ayrışmak zorundadırlar.

Markaların önce rakipleriyle ortak bir paydada buluşması sonra da kendilerini onlardan ayrıştırması gerekir.

Reklam

Kaynak: temelaksoy.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!