Gelisiyorum.com | Blog

Hibrit Modelin Rolü, Adapte Olma Stratejileri ve Başarı İpuçları

01.09.2024
12
Hibrit Modelin Rolü, Adapte Olma Stratejileri ve Başarı İpuçları

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Hibrit çalışma, iş yerinde ve uzaktan çalışmayı bir araya getiren esnek bir yaklaşımdır. Hibrit çalışmanın farklı varyasyonları olsa da genellikle çalışanlar haftada en fazla dört gün iş yerine gelirler. Geriye kalan iş günlerinde nasıl ve nerede çalışacaklarına kendileri karar verebilirler. Her sektör ya da pozisyon için hibrit çalışma modeli uygun olmayabilir. Özellikle bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen görevler için hibrit model son derece uygundur.

Hibrit Çalışma Modelinin Çeşitleri Nelerdir?

Dört farklı hibrit çalışma modelini bulunur. Bunlar:

Esnek Hibrit Çalışma Modeli

Esnek hibrit çalışma modelinde çalışanlar, kendi çalışma saatlerini ve çalışacakları konumları seçerler. Örneğin bireysel çalışmak istediklerinde evden, ekiple çalışmak istediklerinde ofisten çalışabilirler.

Sabit Hibrit Çalışma Modeli

Hibrit çalışma modeline geçen iş yerleri tarafından en çok tercih edilen model, sabit hibrit çalışma modelidir. Şirket; çalışanların hangi gün ve saatlerde ofiste çalışacağına hangi günlerde uzaktan çalışacağına dair bir program hazırlar. Çalışanlar da buna uygun olarak hareket eder.

Ofis Öncelikli Hibrit Çalışma Modeli

Bu modelde şirketlerin tercihi, çalışanlarının büyük ölçüde şirkette çalışması yönündedir. Ayda ya da haftada birkaç gün çalışanlara uzaktan çalışma imkânı tanınır ve geriye kalan tüm günlerde çalışanların iş yerinde olması beklenir. Bu modeli benimseyen kurumlar olsa da çalışanların ilk tercihinin ofis öncelikli hibrit model olmadığını söyleyebiliriz.

Remote Öncelikli Hibrit Çalışma Modeli

Bu modelde çalışanların uzaktan çalışması önceliklidir. Genellikle ekip üyeleri yalnızca yılda birkaç kez büyük organizasyonlar ya da toplantılar için bir araya gelir. Ofiste çalışmaları gerektiğindeyse ortak ofis alanları tercih edilir.

Reklam

Hibrit İş Ortamı Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?

Hibrit çalışma modelinin bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Üretkenliği Artırır: Hibrit iş modeli, çalışanlara daha fazla refah ve seçme hakkı sağladığından üretkenliğe de katkı sunar.
  • Giderleri Azaltır: Çalışanlarına hibrit çalışma olanağı tanıyan şirketler, ofis alanlarını küçültebilirler. Böylelikle iş yeri giderlerini azaltabilirler. Ayrıca hibrit çalışma ortamında çalışanların bağlılığı daha yüksek olduğundan işe alım ve yeni çalışan eğitme masraflarını da düşürmeleri mümkün.
  • İş Yaşam Dengesine Katkıda Bulunur: Hibrit çalışma modeli çalışanlara daha fazla esneklik ve özerlik sağlar. Dolayısıyla çalışanların daha iyi bir iş yaşam dengesi kurmasına yardımcı olur.
  • Daha Geniş Bir Yetenek Havuzuna Erişim Sağlar: Yalnızca iş yerinde çalışmaya izin veren şirketlerin ulaşabilecekleri yetenekli çalışan sayısı sınırlıdır. Ancak hibrit model sayesinde dünyanın farklı yerlerinden yeteneklere ulaşma fırsatınız olabilir.

Hibrit İş Ortamı Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Her alanda olduğu gibi hibrit bir iş ortamı oluştururken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Bunlardan ilki, şirket için doğru hibrit modelini seçmek. Kolay gibi görünse de her kurumun kendi dinamiklerine ve çalışan yapısına göre en ideal modeli seçmesi oldukça önemli. Yanlış bir modeli uygulamaya koymak işlerin aksamasına sebep olabileceği gibi çalışanlarda memnuniyetsizlik de oluşturabilir.

Hibrit çalışma modelinde çalışanların belirli zamanlarda uzaktan çalışma imkânına sahip olduğundan bahsetmiştik. Uzaktan çalışılırken ofis dışındaki bilgisayar ve internet bağlantıları üzerinden iş yapmak güvenliği riske atabilir. Bu nedenle siber güvenliği garanti altına almak için ekstra önlemler alınması gerekebilir.

Uzaktan çalışma modellerinde ekip içi iletişim, yüz yüze olduğu kadar etkili olmayabilir. Bunun önüne geçebilmek için kesintisiz bir iletişim ağı ve kanalları kullanmak oldukça önemli. Ayrıca çalışanları daha çok iletişim kurmaya yönlendirmek, sık sık online görüşmeler gerçekleştirmek de etkili bir çözüm olabilir.

Güçlü bir iletişim projelerin en iyi şekilde tamamlanması için kritik olduğu kadar çalışanların kendini izole ya da soyutlanmış hissetmemesi için de gereklidir. 

Hibrit İş Ortamı Nasıl Oluşturulur?

Sabit bir düzeni değiştirerek hibrit çalışma modeline geçmek başta zorlayıcı ve göz korkutucu gelebilir. Ancak doğru adımları atarak harika bir hibrit iş ortamı inşa etmeniz mümkün.

  • Net Yönergeler Oluşturun: Çalışanlarınızın ofiste ve uzaktayken nasıl çalışmalarını beklediğinizi onlara net bir şekilde açıklayın.
  • Doğru İletişim Araçlarını Seçin: Çalışanlarınızla iletişime geçmek için senkronize olan ve olmayan iletişim kanallarını belirleyin. Örneğin eş zamanlı iletişim kurmaya ihtiyacınız olduğunda görüntülü toplantılar düzenleyebilir, anlık iletişim kurmanız gerekmediği durumlarda e-posta ya da mesajlardan yararlanabilirsiniz.
  • Adaletli Davranın: Uzaktan çalışırken de ofiste görevlerini yerine getirirken de çalışanlarınıza projeleri adaletli bir şekilde atayın. Bir grubun yalnızca sıkıcı raporlama işleriyle uğraşırken diğerlerinin sürekli kariyerlerinde fark yaratacak projeleri üstlenmeleri, iş ortamında huzursuzluğa neden olur.
  • Ekibinize Güvenin: Ekibiniz uzaktan çalışırken onları ofisteki kadar sık kontrol edemeyebilirsiniz. Ancak onlara güvenerek ve inisiyatif almalarına izin vererek uzaktan çalışırken de başarılı olmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Aktiviteler Düzenleyin: Fiziksel iş ortamında ekibinizle bir araya geldiğiniz bazı zamanlarda çalışmanın dışında eğlenebileceğiniz keyifli aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Böylece ekip içindeki bağları güçlendirebilir daha iyi bir iş ortamı oluşturabilirsiniz.
  • Geri Bildirim Toplayın: İzlediğiniz hibrit çalışma politikasıyla ilgili düzenli aralıklarla ekibinizden geri bildirim toplayarak çalışma düzeninde iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Siz de hibrit iş ortamına geçiş yapmayı planlıyorsanız iş yeri eğitimlerinizi zaman ve mekân sınırı olmadan çevrim içi verebilirsiniz. Bunun için yapay zekâ destekli, kullanım kolaylığı tanıyan LMS’mizi inceleyebilir; ekibinizin becerilerini artıracak eğitimler sunabilirsiniz. Ayrıca sistem üzerinden her bir çalışanınızın performansını anlık olarak takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!