Home Office Çalışma Rehberi: Nedir, Çalışma Şartları, Maliyetleri!
Home office çalışma düzeni, günümüzde çok sık karşılaşılan bir iş modeli haline gelmiştir. Dijitalleşen dünya ve günümüzün teknolojik şartları sayesinde ofise gitme ihtiyacı duymadan evden çalışmak artık çok daha kolay bir eylemdir.
Home office çalışma düzeni genellikle start-up firmaları ve e-ticaret siteleri tarafından tercih edilen bir modeldir. Fakat son dönemde bu çalışma biçimini denemeye başlayan köklü kuruluşların da sayısı da hızla artmıştır.
Home Office Çalışma Nedir?
Home office, kendi işini yapan ya da bir firmada çalışan kişilerin evlerinin bir bölümünü ofise çevirerek çalıştığı sistemin adıdır. Bu şekilde çalışan insanlar, kendi belirledikleri adreste işlerini yapabilir ve kendi ekipmanlarını kullanabilir. Home office çalışmak, kişinin iş akışını kendisinin belirlediği bir yöntem olduğu için birçok insanın ilgisini çeker.
Home Office Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Home office çalışmak son yıllarda popülerliği artan bir iş modeli olarak karşımıza çıkar. Oldukça yeni bir çalışma düzeni olması nedeniyle birçok kişinin home office çalışmaya karşı kafasında önyargı bulunabilir. Ancak bu çalışma düzeni beraberinde oldukça fazla sayıda avantaj da getirir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişi, rahat ettiği bir ortamda kendine özgü bir çalışma düzeni yaratabilir.
- Yol ve yemek gibi maliyetler ortadan kalkar.
- İş verimliliği, kişinin kendini rahat hissettiği bir ortamda çalışması nedeni ile bir hayli artar.
- İletişim kurmak için kullanılan dijital mecralar, zamandan tasarruf ettirir.
- Kişi, kendi sorumluluklarını üstlendiği stressiz bir ortamda çalışır.
Bilgisayar başında çalışmak fiziksel açıdan sağlığa zararlı olabilir. Ancak home office çalışıyorsanız mola verdiğinizde hızlı ve kolay bir egzersiz yapmanız mümkün olur. Sağlıklı bir biçimde çalışabilmek için “Ofiste Ergonomi ve Sağlık” yazımızda söz ettiğimiz noktalara evde de dikkat etmeniz gerekir.
Home Office Şahıs Şirketi Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Edinilmesi gereken başlıca belgeler, kira sözleşmesi ve muhasebeciye verilecek vekâletnamedir. Ek olarak talep edilen belgeler ise şunlardır:
- Faaliyet adresi olarak gösterilen ev adresi
- Noterden alınmış imza beyannamesi
- Kimlik belgesi
- İkametgah belgesi
Home Office Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti
Home ofis şahıs şirketi kurma maliyeti yüksek bir meblağ değildir. Ofisin bulunduğu ev birinci dereceden aile fertlerine ait ise kira sözleşmesi yapmaya gerek kalmayacaktır. 3 ayda bir 60-70 TL değerinde bir stopaj ödenmelidir. Eğer ev başkasına aitse home office kira sözleşmesi yapılması gerekmelidir. Stopaj miktarı buna bağlı olarak brüt kira üzerinden hesaplanır. Home ofis şirket kurma maliyeti arasında sayılabilecek diğer giderler ise şöyledir:
- Muhasebeci ücreti
- Bağ-Kur prim ödemesi
- 3 ayda bir stopaj
- KDV
- 3 ayda bir geçici vergi
- Yıllık olarak gelir vergisi
- Yıllık defter tasdik ücreti
- İnternet ve elektrik ücreti
Home Office Açma Şartları Nelerdir?
Gereken belgeleri tamamlayan herkes iş modelinin izin verdiği doğrultuda bir home ofis açabilir ve para kazanabilir. Buna ek olarak home office açacak kişinin kesinlikle Bağ-Kur kaydı olması gerekir. Ayrıca home office şahıs şirketlerinde elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinin yarısı, home office gider gösterme yöntemi kullanılarak ödenebilir.
İşçi – İşveren Arasında Yazılı Uzaktan Çalışma Sözleşmesi Yapılması
Uzaktan çalışma yönetmeliğine göre bu sözleşmenin yazılı olarak yapılması gerekir. Bu sözleşme içerisinde işin tanımı, işin süresi, işin ücreti, sağlanan ekipmanların korunması, işin yapılma şekli ve kişisel verilerin korunması esas alınmaktadır.
İşçi ve işveren arasında yapılması şart olan uzaktan çalışma sözleşmesi, gerek işveren gerekse işçi haklarının korunması açısından atlanmaması gereken elzem bir süreçtir.
Çalışma Mekânının Düzenlenmesi
Uzaktan çalışma sistemine sahip bir şirkette işin tanımını ve uygunluğunu sağlayabilmek için çalışma mekânının düzenlenmesi yönetmeliğe uygun hâle getirilmesi gerekir.
Malzeme ve İş Araçlarının Temini ve Kullanımı
Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için ihtiyaç duyduğu ekipmanların iş sözleşmesinde aksi belirtilmemişse işveren tarafından sağlanması gerekir. Ekipmanların onarım ve bakım şartları açık ve anlaşılır bir biçimde çalışana bildirilmelidir.
Çalışma Süreleri – Fazla Mesai – İzin
Uzaktan çalışanın çalışma süresi, izinleri ve fazla mesai koşulları iş sözleşmesinde yer almalıdır. Yönetmeliğe göre tarafların anlaşması hâlinde bu maddelerde değişiklik yapılabilir. Uzaktan çalışan işçinin mesai süreleri işveren ve işçi arasında yapılan anlaşma ile belirlenir.
İşçi ve İşverenin Arasındaki İletişim ve Haberleşme Şekli
Yönetmeliğe göre uzaktan çalışma biçiminde işveren ile işçi arasındaki iletişimin yöntemi ve zaman aralığı karşılıklı olarak belirlenir.
İşyerine ve Yapılan İşe Ait Verilerin Korunması
İşveren, uzaktan çalışan kişiyi işyerine ve işe dair verilerin korunması ve mal paylaşımının mevzuattaki yeri hakkında bilgilendirir.
İşverenin İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Yükümlülükleri
İşveren, yönetmeliğe göre uzaktan çalışanın yaptığı işin kapsamını dikkate alarak işçinin sağlığı ve bu noktada alınan güvenlik önlemleri hakkında çalışanı bilgilendirir. Ayrıca bu konu hakkında bir eğitim verir ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
İşverenin İşçiyi Uzaktan Çalışmaya Geçirmesi
İşverenin talebi doğrultusunda işçinin uzaktan çalışma sistemine geçmesi, tek taraflı bir şekilde yapılamamaktadır. Böyle bir talep olduğu takdirde tarafların karşılıklı anlaşması beklenir. Ancak işyerinin tamamen uzaktan çalışmaya geçmesi durumunda işçinin geçiş talebi ya da onayı beklenmez.
İşçinin Kendisinin Uzaktan Çalışmaya Geçmek İstemesi
İşçi hâlihazırda işyerinde çalışırken kendi talebi ya da işverenin talebi doğrultusunda uzaktan çalışma sistemine geçebilir. Böyle bir durumda işçi, talebini yazılı olarak iletmek zorundadır. Talep, işveren tarafından usulünce değerlendirilir ve uygunluğa göre onaylanır.
Sonucun otuz gün içinde işçiye bildirilmesi esastır.
SGK’ya Yapılacak Bildirim ve Sigortalılık İşlemleri
Uzaktan ya da evden çalışan işçinin SGK’ya bildirimi hususunda işyerinde çalışan işçi ile arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle işçi ile işveren arasında yapılan uzaktan çalışma sözleşmesinde belirtilen çalışma süreleri ve ücret esas alınarak brüt ücret üzerinden SGK’ya bildirim yapılır.
Home Office Çalışmanın Yapılamayacağı İşler Hangileridir?
Home office olarak birçok iş yapılabilse de Resmi Gazete’de duyurulan yönetmeliğe göre tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışanlar ile bu maddelerin işlenmesi ve biyolojik atık olarak adlandırılan maddelere maruz kalan insanlar, home office çalışamazlar. Buna ek olarak kamu kurumlarında hizmet alımı yapanlar ile millî güvenlik açısından stratejik noktalarda bulunan çalışanların da home office çalışması mümkün değildir.
Home Office Çalışmak İçin Size Gereken 10 Ofis Malzemesi
Home office çalışmak için belirli ofis malzemeleri gerekir. İşinizi verimli şekilde yapabilmek için ihtiyaç duyacağınız 10 ofis malzemesini sizin için listeledik.
- Geniş yüzeyli bir çalışma masası
- Rahat bir sandalye
- Yapılan işe uygun bir bilgisayar
- Ortamı aydınlatabilen bir lamba
- Bol raflı ve çekmeceli bir dolap
- Not defteri
- Her türlü yazı işi için kullanabileceğiniz kalemler
- Yüksek bağlantı hızına sahip olan bir modem
Bu ürünlerin tamamına Avansas sayesinde uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Orijinal ve kaliteli ürünleri sizlerle ile buluşturan Avansas, geniş ürün yelpazesi sayesinde ihtiyacınız olan tüm ofis malzemelerine ulaşmanıza yardımcı olur.
Kaynak: Avansas.com