Gelisiyorum.com | Blog

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

05.09.2024
54
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

Pazarlama pratikleri arasında özellikle son yıllarda kendine has önemli bir yer edinen içerik pazarlamasının bel kemiğini içerik yönetim sistemleri oluşturuyor diyebiliriz. İnternet pazarlamasının yükselişiyle beraber tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına yön verme odaklı internet sitelerine de ihtiyaç giderek artıyor. İçerik Yönetim Sistemi (CMS) programları, minimum programlama dili bilgisine sahip kullanıcılara dahi kolay ve hızlı arayüzlere sahip internet siteleri oluşturma imkanı sağlıyor.

“İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?” yazımızı inceleyerek tüm detayları ile içerik yönetim sistemler ve CMS’i ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?

İngilizce orijinal dilinde Content Management System veya İçerik Yönetim Sistemi, dijital içeriğin oluşturulması, yönetilmesi, değiştirilmesi ve yayınlanması için kullanılan bir bilgisayar yazılımıdır. 

Genelde kurumsal içeriklerin oluşturulması ve yönetilmesi için kullanılan içerik yönetim sistem altyapıları, metin, gömülü fotoğraf ve videolar, ses dosyaları, haritalar gibi kullanıcıyla etkileşime giren her türlü içeriğin yazılım altyapısını içerir.

“CMS Nedir, CMS Neden Kullanılır?” sorularınızın cevaplarını ayrıntılı olarak yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İlgili içerik: SMS Pazarlama Nedir?

Reklam

İçerik Yönetim Sistemi Neden Kullanılır?

İçerik Yönetim Sistemi programları hem işletmeler hem kişiler tarafından kullanılmaktadır. Özellikle 1990’ların sonlarında ün kazanan bloglar, içerik yönetim sistemleri tarafından yönetilen internet sitesi örneklerinden biri. Günümüzde genellikle işletmeler tarafından yönetilen bloglar, şirketlerin özellikle içerik pazarlaması, pazarlama ve satış hedeflerine ulaşmaları için kullanılan önemli araçlardan biri olarak öne çıkıyor.

İçerik pazarlaması, hedeflenen müşteri kitlesine özel çevrimiçi içerik oluşturma, yayınlama ve dağıtma odaklı bir pazarlama stratejisidir. İçerik pazarlaması genellikle potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek, marka bağlılığını ve sadakati artırmak, online satışları artırmak amacıyla kullanılır.  

Müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak yardım ve bilgi amaçlı olarak hazırlanan ve düzenli olarak paylaşılan ücretsiz içerikler arasında; haberler, video, e-kitaplar, infografikler, e-posta bültenleri, vaka çalışmaları, podcast’ler, nasıl yapılır kılavuzları, soru-cevap makaleleri, fotoğraflar ve elbette bloglar bulunmaktadır. 

İçerik Yönetim Sistemi programları içerik pazarlamasının önemli araçlarından olan bloglar için vazgeçilmezdir. Bu programlar aracılığıyla programlama diline ihtiyaç duymadan kolayca internet siteleri oluşturabilir ve müşterilerinize yönelik içerikleri hızlıca hazırlayabilirsiniz. 

İlgili içerik: Doğrudan Pazarlama Nedir?

İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Sıfırdan kod yazarak internet siteleri oluşturmak yerine içerik yönetim sistemi kullanarak temel altyapı işlemlerinin program tarafından oluşturulmasına olanak sağlarsınız. Böylece hiç programlama dili bilmiyor olsanız dahi, kolayca içerik oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, bu şekilde daha hızlı bir şekilde sayfanızla ilgili ileriye dönük planlarınıza odaklanabilirsiniz. 

İçerik Yönetim Sistemleri arayüz olarak Microsoft Word’e benzer; fakat programdan programa değişiklik göstermekle birlikte altyapısı genelde HTML programlama dili ile oluşturulur.

Ek bir programlamaya ihtiyaç duymadığı için istediğiniz İçerik Yönetim Sistemi‘ni hızlıca kurabilir ve gerektiğinde tüm güncellemeleri yapabilirsiniz. 

Kullanıcı dostu arayüzü ile sitenize uygun içerik yönetimini, planlamasını ve raporlama işlemlerini kolayca yapabilir; uygun eklentiler ile içeriklerinizi SEO dostu ve mobil dostu olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. 

Üstüne üstlük, bu içerik yönetim programlarının birçoğunun kullanımı ücretsizdir, daha sonra isteğinize göre gerekli eklentilerle donatabilirsiniz.

İlgili içerik: Yeşil Pazarlama Nedir?

İçerik Yönetim Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?

CMS sistemleri özellikleri arasında dizinleme, arama ve geri alma, format yönetimi, ve içerik yönetimi bulunmaktadır.

Özellikler uygulamaya bağlı olarak değişse de genelde içerik yönetim sistemlerinde aşağıdaki özellikler bulunmaktadır: 

  • Kolay erişim için dizinleme, arama ve geri alma özellikleri, içeriklerin yayın tarihleri, anahtar kelimeler veya yazar gibi özelliklere göre arama yapma olanağı.
  • Format yönetimi, eski elektronik belgelerin HTML veya PDF belgelerine dönüştürülmesi.
  • İlk yayından sonra içeriğin düzenlenmesine olanak tanıyan revizyon özellikleri.
  • Yayınlama özelliği.

CMS Sistemleri tarafından sıklıkla kullanılan ek özellikler ise şunlardır: 

  • SEO dostu URL’ler.
  • Dahili ve çevrimiçi yardım, yorum ve tartışma panoları.
  • Tam şablon desteği ve özelleştirilebilir şablonlar.
  • Kolay sihirbaz tabanlı kurulum ve güncelleme prosedürleri.
  • Çoklu dil desteği olan yönetici paneli.
  • Minimum sunucu gereksinimleri.
  • Dahili dosya yöneticileri.
  • Google AMP sayfası desteği.
  • Schema markup (yapısal veri işaretlemesi) desteği.
  • Ek fonksiyonlar için eklenti desteği.
  • 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama gibi güvenlik önlemleri.

İlgili içerik: E-Posta Pazarlama Nedir?

En İyi CMS Sistemleri

En İyi CMS Sistemleri

WordPress

WordPress, 2022 yılında 835 milyon internet sitesi (CMS kullanan sitelerin 64.9’u) tarafından kullanıldığı açıklanan popüler ve ilk akla gelen İçerik Yönetim Sistemi (CMS)’dir. 

PHP programlama dili ile yazılmış WordPress (WP veya WordPress.org), ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi (CMS)’dir. HTTPS, MySQL veya MariaDB veritabanlarıyla eşleşir.

WordPress içinde bir eklenti mimarisi ve “WordPress temaları” olarak da bilinen kullanıma hazır şablon sistemi bulunmaktadır.

2003’te geliştirilen sistemin çalışması için bir internet sunucusuna yüklenmesi gerekmektedir. Birçok CMS gibi WordPress de HTML dili kullanmaktadır ama temaları ve eklentileri de dahil olmak üzere sitenin alt yapısı PHP programlama dili ile oluşturulmuştur. PHP internet sitesinin sunucusu ile çalışan bir internet sitesi programlama dilidir, içeriği HTML veya CSS dosyalarına dönüştürerek son ziyaretçinin karşısına çıkarır. 

Joomla

Joomla, Joomla! veya J!, WordPress gibi ücretsiz ve açık kaynaklı bir CMS’tir. PHP ile yazılmıştır ve verileri MySQL veritabanında depolar. 

2005’te kurulan ve WordPress’ten sonra dünyada en çok kullanılan ikinci içerik yönetim sistemi olan Joomla, daha gelişmiş bir kullanıcı kontolü isteyenler için ideal bir seçenek. 

Joomla, WordPress’ten farklı olarak kurulumdan itibaren yerleşik çoklu dil seçeneği sunar; böylece eklentiye gerek kalmadan birden fazla dil seçeneği sunar. 

Üstelik, WordPress tüm site için sadece tek bir tema kullanmanıza izin verirken Joomla farklı içerik sayfaları için farklı temalar kullanmanıza izin vermektedir. 

Blogger

Blogger ile ücretsiz olarak blogspot.com domaini’de sunuluyor. Eğer isterseniz kendinize özel bir domain almanız da mümkün. 

60 fazla dilde kullanılmakta olan Blogger’da ayrıca ücretsiz widget’lar ve şablonlar da sunuluyor. 

Drupal

Açık kaynaklı bir yazılım olarak hizmet veren Drupal, birçok Amerikan hükümet biriminin, BBC, NBC ve MTV gibi medya şirketlerinin, Amnesty International ve Oxford Üniversitesi gibi kuruluşların kullandığı İçerik Yönetim Sistemi’dir.

Hiçbir zaman lisans ücreti talep etmeyen Drupal, güvenlik, performans ve kolaylık için idealdir. 

Drupal ile binlerce eklenti arasından seçim yaparak ve farklı temalar arasından içeriğinizi farklılaştırarak özelleştirebilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

CMS veya İçerik Yönetim Sistemi seçerken öncelikle e-ticaret sitenizin içerik pazarlaması stratejilerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. 

İçerik yönetim sistemi seçmeden önce kendinize sorabileceğiniz bazı sorular: 

  1. İçerik yönetim sistemi siteniz genelinde kolaylıklar, geliştirme ve özelleştirme imkanı sağlıyor mu? 
  2. İçerik yönetim sistemi hedeflerinize ulaşmakta size ne kadar yardımcı olacak? 
  3. Bu içerik yönetim sistemini seçersem yine de programlama dili bilmem gerekecek mi?
  4. İçerik yönetim sistemi ücretsiz mi? İçerik yönetim sistemini kullanırken güncellemeler ve geliştirmeler için ek ücretler ödenecek mi? Eklentiler ücretsiz mi? 
  5. İçerik yönetim sistemi farklı dillerde de çalışacak mı? 
  6. İçerik yönetim sisteminin SEO uyumluluğu var mı? Bu sistem mobilde de çalışacak mı? 
  7. İçerik yönetim sistemi hızlı çalışıyor mu? 
  8. İçerik yönetim sistemi gerekli güvenlik hizmetlerini sağlayacak mı?

Bu içeriğimizde “İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?” konusunu detaylı bir şekilde ele aldık.

Kaynak: www.ikas.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!