İnşaatta yeni dönem! Binalar çimentosuz inşa edilecek
Geleneksel yöntemlerle ve 3D baskı yöntemiyle inşa edilen yapılar, sıklıkla çimento ve katkı maddelerine dayalı bir karışım kullanıyor. Ancak, çimento üretiminin tüm dünyada karbon ayak izine büyük bir yük bindirmesi bir yana, bu malzeme, küresel CO2 emisyonlarının %8’inden sorumlu. İşte bu yüzden, Impact Printing adı verilen yeni bir baskı yöntemi, çevre dostu bir inşaat alternatifi olarak karşımıza çıktı. Peki, nedir bu Impact Printing. Neden bu kadar önemli?
Impact Printing: Çimento olmadan 3D baskı ile inşaatta çığır açan yöntem!
Öncelikle, çimento yerine doğada bolca bulunan, düşük karbonlu malzemeler kullanan Impact Printing, yapıları daha sürdürülebilir hale getiriyor. Impact Printing’in en büyük özelliği, karbon ayak izini azaltan malzemeleri kullanarak çimento ihtiyacını ortadan kaldırması.
Şu anda, yapıların dayanıklılığını artırmak amacıyla %1-2 oranında bir mineral stabilizör ekleniyor. Bu katkı, çimento kadar zararlı değil ve geleneksel beton yapıların aksine geri dönüştürülebilir. Araştırmacılar, uzun vadeli hedeflerinin bu stabilizörleri bile ortadan kaldırarak %100 katkısız bir yapı malzemesi üretmek olduğunu belirtiyorlar.
Bu sayede, inşa edilen parçalar gelecekte yıkıldığında çöpe gitmeden yeni yapılarda kullanılabilecek; yani bu yöntem, döngüsel ekonomiyi destekleyen bir sistem sunuyor. Teknolojinin ticarileşmesi için çalışmalara hız verilmiş durumda.
Araştırmacılar, ilk olarak prefabrik parça üretimi yapacak bir tesis kurmayı planlıyor. Böylece, bu çevreci parçalar fabrikada üretilip doğrudan inşaat alanlarına sevk edilecek. Geliştirici ekip, bu tesisi kurarak önümüzdeki üç yıl içinde pazara sunmayı planlıyor.
Sorulara yanıt veren proje lideri, prefabrik yöntemin teknolojik olarak hazır olduğunu ve yeni bir inşaat döneminin kapılarını araladıklarını vurguladı. Siz bu yeni teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.