
İnsanların çoğu gerçekte hedeflerine ulaşamıyor
İnsanların %92’si hedeflerine asla ulaşamıyor. Yani sadece %8’i hayallerini gerçekliğe dönüştürebiliyor. Peki bu oranlar neden böyle? Hırs eksikliği deseydik daha kolay olabilirdi ancak problem burada değil, problem eyleme geçirilebilir gerçekçi hedeflerin yoksunluğu.
Doğru stratejiler ile herkes verimli hedefler koyabilir ve onlara ulaşmak için planlar oluşturabilir. Hayal kurmaktan eyleme geçmek için yedi basit adımı takip edebilirsiniz:
Hedefinizi tanımlayın
Öncelikle her şey açık olmalı. Neyi başarmak istiyorsunuz? “Başarılı olmak istiyorum.” gibi belirsiz hedeflerin ölçümü ve ulaşımı zordur. Bunun yerine daha belirli olun. Örneğin “gelecek sene şirketimde bir departman müdürü olmak istiyorum” demek size açık bir hedef verir. Hedefinizi yazmak onu somut hale getirir ve size sorumluluk yükler.
Beş veya on yıl sonraki hedeflerinize bakmayın, bir sonraki ulaşılabilir hedefe bakın. Tutkular ve planlar değişirler ve bu nedenle bir sonraki şeye odaklanmak çok önemlidir.
Parçalara ayırın
Büyük amaçlar korkutucu olabilirler ve bu nedenle vazgeçmeye veya ertelemeye sebep olabilirler. Çözüm nedir? Onları küçük ve uygulanabilir adımlara bölmek. Bugün ne yapacağınıza bakmanız daha iyi olur.
Örneğin hedefiniz terfi almaksa, bunun neleri gerektirdiğine bir bakın. Yeni yetenekler, liderlik rolleri ve çevrenizi genişletmeniz mi gerekiyor? Bunların her biri yönetilebilir küçük amaçlar haline gelirler. Bu daha küçük görevleri başarmak süreci kolaylaştırır ve ayrıca momentumu arttırır.
Mentor takımı oluşturun
İzolasyon başarıyı nadiren getirir. Bu nedenle mentorluk yani koçluk hedeflerinize ulaşma konusunda önemlidir. Çeşitli kişilerden oluşan bir mentorlar grubu zorlukları aşmanıza, yeni bakış açıları elde etmenize ve haberiniz bile olmayan kapıları açmanıza yardımcı olur.
- Yaşlı mentorlar yılların deneyiminden gelen bilgeliği sağlarlar ve onların ağlarına erişim sağlarsınız.
- Yaşıtınız olanlar anlık öngörüler, empati verebilirler.
- Genç mentorlar ise yeni, inovatif fikirler verebilir ve kör noktaları görmenize yardımcı olabilirler.
Unutmayın ki mentorluk iki yönlü bir caddedir. Siz de bir şeyler önererek anlamlı bir ilişki yaratın, yani sektöre dair öngörülerinizi paylaşın, bir projeye yardım edin, sosyal medyada aktif olmalarına yardımcı olun.
Pratik araçlardan faydalanın
Hedefinize ne kadar ulaştığınızı gösteren uygulamalar size yardımcı olurlar. Hedef ve adımları belirleyerek ve bu adımları takip ederek tutkularınızı uygulanabilir ve ölçümlenebilir eylem adımlarına çevirebilirsiniz.
Değerlendirin ve adapte olun
En iyi planların bile düzeltmelere ihtiyacı olur. İlerlemenizi düzenli olarak değerlendirin ve gerekirse düzenlemeler yapın. Eğer bir strateji işe yaramıyorsa yeni bir yaklaşım deneyin. Esneklik ve öz farkındalık yolda kalmak için önemli.
Kazançlarınızı kutlayın
Kutlamak için her şeyin bitmesini beklemeyin. Daha küçük başarılarınızı da tanımlayın ve bunların sizi motive etmesini sağlayın. Kutlama anı tutkunuzu destekleyip size güven verecektir.
Sabır sebatla buluşmalı
Üç defa olimpik kürek çekme yarışlarına katılan ve bir altın ile iki gümüş madalya alan Michael Bartman’ın bir sözü var: “İnsan dayanıklılığının sınırını bulursanız haber verin.”
İşte şu bir gerçek; anlamlı hedefler zaman alırlar. Başarı bir sprint değil maratondur. İşler yavaşlayınca bile bağlı kalmak önemli. Sabır ve sebat problemlerin üstesinden gelmek ve çıktığınız yolda yapmanız gerekenleri yapmak için önemlidir.
Başarılı olanlar ve olmayanlar arasındaki fark genelde bir şeye dayanır: eylem. Etkili hedefler ve aksiyon planları oluşturmak hayaller ile başarı arasındaki farkı oluşturur. Açıklık, mentorluk, süreklilik ile hedeflerini gerçekliğe dönüştüren %8 arasında yer alabilirsiniz.
Kaynak: psychologytoday
İlginizi çekebilir: Başarının sırrı sanılanın aksine zeka değil, metanet