Gelisiyorum.com | Blog

Intel Core Ultra 9 285K & Ultra 7 265K & Ultra 5 245K İncelemesi

27.10.2024
12
Intel Core Ultra 9 285K & Ultra 7 265K & Ultra 5 245K İncelemesi

Intel, yeni nesil işlemcilerini geçtiğimiz günlerde resmi olarak tanıttı. Intel’in kendi test verilerine göre yeni nesil Ultra 200S serisi işlemciler gerçekten iddialı görünüyordu, üstelik güç tüketimi ve ısınma sorununu da büyük ölçüde çözmüş gibi görünüyorlardı. Peki durum gerçekten böyle mi? Intel Core Ultra 9 285K & Ultra 7 265K & Ultra 5 245K incelemesiyle birlikte merak edilen bu detaylara değiniyor olacağız ve bu işlemcilerin sunduğu performansı kıyaslamalı bir şekilde değerlendireceğiz.

Intel Core Ultra 200S Serisi İşlemciler

Öncelikle Intel Core Ultra 200S serisinin önemi büyük, çünkü Intel yıllar sonra modellendirme değişerek Core i5, Core i7 gibi isimlendirmelerden vazgeçerek Core Ultra isimlendirmesine geçiş yapıyor. Bununla birlikte özellikle son 3-4 nesildir büyük eleştirilere maruz kalan güç tüketimi ve sıcaklık gibi konulara da el atarak aslında eleştirileri dinlediğini ve üzerinde çalıştığını kanıtlamak istiyor. Ayrıca bu nesilde işlemcilerin toplam izlek sayısı da düştü, örneğin Core i9-14900K modeli toplam 32 izleğe sahipken yeni nesil Core 9 Ultra 285K modeli 24 izlekle birlikte gelecek. Bu değişikliklerin etkisini de testlerimizde görüyor olacaksınız.

Burada asıl tepki çeken noktalardan biri aslında Intel’in yine soket değiştirmesi. Intel bu konuda yıllardır büyük eleştirilere maruz kalmasına rağmen bu nesilde yine bir soket değişikliği yaparak LGA 1851’e geçiş yapıyor. Yani bu nesil için maalesef yeni bir anakart almak zorundasınız, bu da açıkçası sinir bozucu bir durum.

Intel Core Ultra 9 285K

Intel Core Ultra 9 285K modeli şu an için serinin en güçlü işlemcisi konumunda. Toplamda 24 izleği, 5.7 GHz boost frekansıyla kağıt üzerinde oldukça güçlü bir işlemci. Fakat önceki nesle göre aslında 32 izlekten 24 izleğe düşüş yaşanıyor, bunun etkisi ise tahmin ettiğiniz gibi olmuyor aslında. Bu da Intel’in en büyük başarılarından biri olmuş diyebiliriz, çünkü bu basit bir fark değil ve Intel bunu iyi tolere etmiş.

Reklam
  • Soket: Intel LGA 1851
  • Performans Çekirdekleri: 8 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Verimlilik Çekirdekleri: 16 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Performans Çekirdekleri Boost Frekansı: 5.7 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Boost Frekansı: 4.6 GHz
  • Önbellek: 36 MB Smart Cache
  • GPU Modeli: Intel ARC Xe2 2000 MHz Boost
  • NPU: 2x Gen3 13 TOPS
  • TDP: 125W / Maximum Turbo Güç 250W

Intel Core Ultra 7 265K

  • Soket: Intel LGA 1851
  • Performans Çekirdekleri: 8 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Verimlilik Çekirdekleri: 12 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Performans Çekirdekleri Boost Frekansı: 5.5 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Boost Frekansı: 4.6 GHz
  • Önbellek: 30 MB Smart Cache
  • GPU Modeli: Intel ARC Xe2 2000 MHz Boost
  • NPU: 2x Gen3 13 TOPS
  • TDP: 125W / Maximum Turbo Güç 250W

Intel Core Ultra 5 245K

  • Soket: Intel LGA 1851
  • Performans Çekirdekleri: 6 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Verimlilik Çekirdekleri: 8 Çekirdek, Hyper Threading Yok
  • Performans Çekirdekleri Boost Frekansı: 5.2 GHz
  • Verimlilik Çekirdekleri Boost Frekansı: 4.6 GHz
  • Önbellek: 24 MB Smart Cache
  • GPU Modeli: Intel ARC Xe2 1900 MHz Boost
  • NPU: 2x Gen3 13 TOPS
  • TDP: 125W / Maximum Turbo Güç 159W

Test Sistemi

Böylesine güçlü işlemcileri test etmek için iyi bir test sistemine sahip olmak şart. Çünkü işlemcilerin tam potansiyelini görmek burada çok önemli, buradaki en önemli bileşenlerden biri ise tabii ki anakart. Test sistemimizde bulunan Asus ROG Maximus Z890 Hero model anakart ise bu iş için fazlasıyla yeterli bir model, çünkü Maximus serisine ait tepe seviye anakart modellerinden biri var karşımızda.

Bu anakart 20’nin üzerinde işlemci besleme fazına sahip, yani böylesine güçlü işlemcileri stock olarak çalıştırmanın da üzerinde üst düzey hız aşırtma işlemlerine de önü bir hayli açık. Bu güçlü işlemcileri beslerken soğuk kalması adına da devasa boyutlarda mosfet soğutucularıyla birlikte geliyorlar. Intel’in bu nesilinde de hız aşırtma iddiası devam ettiği için bu anakart işlemcinizin sınırlarını zorlamanıza imkan tanıyor.

Hem çipset dolu hem de anakart tepe seviye olunca bazı şeylerin artık abartıya kaçtığını söyleyebiliriz. Bu anakartta tam olarak 6 adet PCI Express M.2 SSD yuvasına yer verilmiş, masaüstü sınıfı bir anakart için gerçekten abartılı bir değer bu. Bu yuvalardan 3 tanesi PCI Express 5.0 SSD desteğine sahip. Yani sadece güç anlamında değil sunduğu diğer özelliklerle de gerçekten dolu dolu bir anakart var karşımızda.

Bu güçlü işlemcileri soğutmak için ise Asus’un yeni ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme model sıvı soğutmasını kullandık. Bu model bizim son zamanlarda kullandığımız en iyi sıvı soğutmalardan biri oldu açıkçası. 360MM radyatöre 3 adet yüksek performanslı ARGB fanlar eşlik ediyor. Üstelik fanlar birbirlerine ufak konnektörle de bağlanabiliyor, yani her fan için ayrı ayrı kablo takmak zorunda kalmıyorsunuz bununla birlikte kablo kirliliğinin de önüne geçilmiş.

Bu sıvı soğutmanın pompa kısmı da çok özel. En üstünde 3.5 inç boyutlarında, 480P çözünürlüğe sahip bir LCD ekran bulunuyor. Bu ekranı özelleştirerek sistem durumu gözleme, resim oynatma ve GIF oynatma gibi özelliklerle birlikte kullanabiliyorsunuz. 60 Hz tazeleme hızına sahip olduğu için görüntü ve animasyonlar da oldukça akıcı bir şekilde çalışıyor.

Ekranın altında ise görmesi zor fakat bir VRM soğutucu fan da bulunuyor, bu da anakartın VRM soğutucularına ekstradan destek oluyor ve sıcaklıkları bir tık daha aşağıya çekebiliyor.

Pompa ise en yeni nesil Asetek Emma Gen8 V2 modeli. En performanslı ve dayanıklı pompalardan biri bu, zaten Asetek çoğu sıvı soğutucunun pompasını üreten devasa bir firma, haliyle burada da karşımıza çıkıyor. Tepe seviye fanları, güncel ve güçlü pompasıyla birlikte alabileceğiniz en güçlü ve dolu 360MM sıvı soğutmalardan biri bu.

İşlemcilerin Performans Testleri

İşlemcilerin performans testlerine geldiğimizde kağıt üzerindeki izlek düşüşü ve frekans düşüşünün işleri pek değiştirmediğini görüyoruz, mimaride yapılan iyileştirmeler sayesinde işlemcilerin çekirdek performansları çok iyi. Cinebench 2024 testinde Intel Core Ultra 9 285K modeli, 32 izlekli Ryzen 9 9950X modelini rahatlıkla geçerek 2449 puanla birlikte zirvedeki yerini almayı başarıyor.

İşlemcilerin çekirdek gücü kendisini Geekbench 6 yazılımında da belli ediyor. Core Ultra 9 285K modeli çoklu çekirdek performansında zirvedeki yerini yine alıyor, fakat tekli çekirdeğe baktığımızda Ryzen 9 9950X modelinin daha güçlü olduğunu görmekteyiz. Hatta burada Intel Core Ultra 7 modelinin bir önceki nesil Core i9-14900K modelini bile geçtiğini görüyoruz, bu güzel bir gelişim.

3DMark Time Spy Extreme’in CPU Score sonuçları da oldukça heyecan verici. Core Ultra 9 285K modeli 14422 skorla birlikte Ryzen 9 9950X modeline ciddi bir fark atmayı başarmış. Yani bu işlemciler benchmark yazılımlarına baktığımızda gerçekten çok güçlüler, zaten çoklu çekirdekteki başarısı kesinlikle yadsınamaz, peki iş oyunlara geldiğinde ne oluyor? Gelin bu şaşırtıcı oyun testlerine geçelim.

İşlemcilerin Oyun Performans Testleri

Ultra 200S serisi işlemcilerin benchmark yazılımlarındaki performansları gerçekten çok iyi. Fakat iş oyunlara geldiğinde ise çok kötü bir performansla karşılaşıyoruz. Örneğin Shadow of the Tomb Raider oyununda şaşırtıcı olmayan şekilde Ryzen 7 7800X3D modeli büyük bir farkla lider. Fakat Core Ultra 9 285K modeli ise Intel Core i9-14900K modelinden bile çok ciddi bir şekilde geride kalıyor. Yani artması gereken oyun performansı ciddi anlamda yerlerde.

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununda sonuçlar nispeten daha iyi. Buradaki işlemcilerin oyun performansı genel anlamda birbirlerine çok yakın, fakat Ryzen 7 7800X3D yine zirvedeki yerini koruyor.i

God of War oyununda da durumlar Intel açısından pek iyi görünmüyor. AMD Ryzen 7 7800X3D işlemci yine büyük bir farkla liderliğini sürdürürken Core Ultra 9 285K model işlemci ise 189 FPS ile listede aşağılarda kalıyor, burada da Intel Core i9-14900K modeli daha iyi bir performans sergiliyor. Ultra 7, Ultra 5 gibi işlemcilerde de durumlar aynı. Fakat kendi aralarındaki performans farkı nispeten daha az.

Cyberpunk 2077 oyununda durumlar çok daha kötü görünüyor. Intel Core i9-14900K işlemcinin 198 FPS aldığı bu testimizde Core Ultra 9 285K modeli ise sadece 163 FPS alarak bir önceki nesil işlemcinin bile çok daha altında kalıyor.

Call of Duty Warzone 2.0 testinde Ryzen 7 7800X3D modeli yine büyük bir farkla liderliğini koruyor. Intel Core Ultra serisi yeni işlemciler ise önceki nesil işlemciden yine daha düşük bir oyun performansı sergiliyor.

Son olarak The Callosto Protocol oyununda da durumlar çok kötü. Intel Core Ultra 200S serisi işlemciler bu testte de en alt tarafta kalıyor. Açıkçası böyle devasa farklar görmek Intel’in yazılımsal bazı sorunlar yaşadığına inandırıyor bizi. Bu saçma durumun Windows güncellemesi ya da bir BIOS güncellemesi ile çözüleceğini UMUYORUZ.

Acaba bellek tarafında mı bir kısıtlama var diye görmek açısından inceleme kitinin içerisinden çıkan 8400 Mhz tepe seviye bellekleri de test etmek istedik fakat sorun RAM kaynaklı da görünmüyor. 6400 MHz belleklerle aralarında sadece 4 FPS’lik çok ufak bir fark oluşuyor.

Güç Tüketimi ve Sıcaklıklar

Intel, yeni Ultra 200S serisinde verimlilik tarafına büyük kafa yormuş. Yıllar sonra bu sorunu büyük ölçüde çözdüklerini söyleyebiliriz. Cinebench 2024 testindeyken Intel Core i9-14900K işlemci 346 watt gibi absürt bir güç tüketimine ulaşıyordu. Fakat Ultra 9 285K model işlemci bu testte 237 watt gibi çok daha kabul edilebilir bir değerde kalabiliyor. İşlemcinin çoklu çekirdekteki gücünü düşününce aslında gayet iyi bile diyebileceğimiz bir değer bu. Çünkü bu testte 9950X işlemci de 200 wattlara ulaşabiliyor.

İşlemcinin güç tüketiminin düşmesi de tabii ki daha düşük sıcaklıklar demek oluyor. Asus ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme model sıvı soğutmayla beraber Intel Core i9-14900K modeli 92 derecelere kadar yükseliyordu, ki bu tepe seviye bir sıvı soğutma. Fakat Core Ultra 9 285K modeli bu testte 74 derecelerde kalabiliyor bu gayet güzel bir değer. Zaten AMD Ryzen 9 9950X modeli de 71 derecelere kadar yükseliyor, yani aralarındaki verimlilik makası ciddi anlamda daralıyor.

Sonuç

Intel Core Ultra 9 285K & Ultra 7 265K & Ultra 5 245K incelemesinin sonuna geldik. Intel, bu nesilde verimlilik tarafında gerçekten çok büyük gelişmelere imza atmış, artık rakibine göre bu tarafta çok büyük bir dezavantajı yok. Bununla beraber düşen izlek sayılarına rağmen işlemcilerin render performansı gerçekten çok iyi. Bütün bu verimli hamleler heyecanlandırıcı fakat bu yeni işlemcilerin oyun performansına baktığımız zaman ise hüsranla karşılaşıyoruz. Bu güçlü çekirdek performansına rağmen yeni nesil Ultra 200S serisi işlemciler oyunlarda gerçekten çok zayıf kalıyor, bu sorunun ise yazılım kaynaklı olduğunu umuyoruz ve en kısa zamanda düzeltilmesini bekliyoruz.

 

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!