Gelisiyorum.com | Blog

ISO – Diyafram – Enstantane İlişkisi

ISO – Diyafram – Enstantane İlişkisi

Diyafram, enstantane ve ISO ayarlarının temel görevi; ışık yoğunluğunu ayarlamaktır. Yani bu üçlü ile ‘’pozlama’’ kontrol edilir. (Pozlama Nedir?)

Diyafram; ışığın sensöre ne miktarda ulaşacağını, (Diyafram Nedir?)

Enstantane; diyaframdan geçen ışığın, sensörde ne sürede kalacağını, 

ISO ise; sensörün ışığa olan hassasiyeti ve duyarlılık düzeyini kontrol eden ayardır.
Daha detaylı bilgi için inceleyebilirsiniz:
Diyafram Nedir?
Enstantane Nedir?
ISO Nedir?

Fotoğraf makinenizin deklanşörüne bastığınızda ışık lens merceğinden içeri girer. Işık merceğe girdikten sonra diyaframa ulaşır. Yapılan diyafram ayarıyla belirlenen diyafram açıklığının izin verdiği düzeyde buradan geçer.

Ardından obtüratör sistemine ulaşır ve bu perde benzeri sistem, enstantane ayarıyla belirlenen sürede açık kalır. Bu sayede ışık bir süre boyunca kamera sensörüne çarpar. 

Reklam

Daha sonra sensör ışığı, yapılan ISO ayarı ile belirlenen sensör hassasiyetine bağlı olarak toplar. Bu şekilde diyafram, enstantane ve ISO birlikte çalışır ve fotoğraf bu adımlar ile oluşur.

Örneğin; çok aydınlık bir ortamda, objektife çok fazla ışık pozlamanın yüksek olmaması için diyafram açıklığı az, enstantane süresi kısa ve ISO düşük olmalıdır. Karanlık bir ortamda örneğin gece çekim yaparken, pozlamanın düşük olmaması için diyafram açıklığı fazla, enstantane süresi uzun ve ISO yüksek olmalıdır. Bu ayarların dengesi ile doğru pozlamaya ulaşılır.

Kaynak: www.mehmetuzumakademi.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!