İstanbul, farklı dönemlere ait tarih katmanları ile adeta açık hava müzesini andıran bir kent. Bu zengin doku arasında yer alan kültür mirası kütüphaneler ise kent belleğinin ve toplum hafızasının en iyi taşıyıcılarından. Asırlardır farklı amaçlarla kullanıldıktan sonra sessiz sedasız yok olmaya yüz tutan tarihi yapılar, yeni dönüşümleriyle bugün modern hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Kimi zaman bir medresenin, kimi zaman eski bir fabrikanın içinde yer alan kütüphaneler sadece kitap tutkunlarının değil, kültürel zenginlik peşinde olanların da uğrak noktası. İşte İstanbul’un en etkileyici miras kütüphaneleri…
Moda İskele Kütüphanesi, Kadıköy1917 yılında inşa edilen Moda İskelesi, İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olma özelliğine sahip. 2022 yılında restore edilerek kütüphane olarak hizmet vermeye başlayan iskele, açık hava alanları ve zengin kitap seçkisiyle keşfedilmeyi bekleyen harika miraslardan.
Adres: Caferağa, Moda Cad. No: 175, Kadıköy
Kadıköy İskele Kütüphanesi, Kadıköyİstanbul tarihine tanıklık eden Kadıköy İskelesi, 2023 yılından beri kütüphane olarak hizmet veren yoğun bir kesişim noktası. 170 kişilik kapasitesiyle bölge ihtiyaçları gözetilerek yeniden işlevlendirilen tarihi iskele, kullanıcı dostu tasarımıyla kitaba ve bilgiye erişimi kolaylaştırıyor. Kütüphane arşivinde kent araştırmalarından mimariye ve felsefeye kadar zengin bir seçki yer alıyor.
Adres: Caferağa Mahallesi, Kadıköy
Beşiktaş İskele Kütüphanesi, Beşiktaş
Beşiktaş İskele Kütüphanesi, deniz ve vapur sesleri arasında çalışmak, kitap okumak ya da sadece dinlenmek isteyenlerin favori tercihlerinden. Kitap kafe konseptiyle hizmete giren kütüphane, tarihi mekanı kentin modern arayüzüyle birleştiriyor. 5 bin eserlik zengin derlemesinin yanı sıra çeşitli söyleşilere, etkinliklere ve yazar-okur buluşmalarına ev sahipliği yapıyor.
Adres: Sinanpaşa, İskele Cd. No:16, Beşiktaş
(Görsel: ataturkkitapligi.ibb.gov.tr)
Troleybüs Kütüphanesi, FatihUzun süre atıl durumda kaldıktan sonra restore edilerek kent dokusuna tekrar kazandırılan Troleybüs Kütüphanesi, “kütüphane üniversitenin kalbidir” anlayışıyla hizmet veriyor. Gençlerin ve öğrencilerin aktif kullanımıyla öne çıkan kütüphane, aynı zamanda yaşayan bir kamusal mekan özelliğinde. 150 kişilik kapasitesiyle bölgenin en işlek duraklarından biri.
Adres: Süleymaniye, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sok. No: 4, Fatih
(Görsel: gezivita.com)
Saraçhane Kütüphanesi, FatihYeni nesil kütüphanecilik anlayışıyla hayata geçirilen Saraçhane Kütüphanesi, eski idari işler binasının yenilenmesiyle hizmet vermeye başladı. Kamusal bir yapının tüm İstanbulluları bir araya getirecek bir platform olmasını sağlayan kütüphane, hem bilgiye erişimi kolaylaştırıyor hem de kültürel mirasın yaşamasına yardımcı oluyor. Açık ve yarı açık alanları halkın günlük kullanımına hizmet ediyor.
Adres: Kemal Paşa, 15 Temmuz Şehitleri Cd No:5 D:5, Fatih
Taş Mektep Kütüphanesi, AdalarAdalar’da yer alan Taş Mektep Kütüphanesi, İstanbul’un tarih kokan önemli miraslarından biri. Sultan Abdülaziz döneminden kalma kagir bir yapıda yer alan kütüphane, büyüleyici atmosferi ve zarif mimari detaylarıyla kültür sanat hayatına yepyeni bir soluk katıyor. Huzurlu bahçesi ve zengin kitap seçkisi, burayı kitap okumak ve çeşitli dinletilere katılmak için benzersiz hale getiriyor.
Adres: Nizam, Türkoğlu Sk. No:2, 34970 Adalar
(Görsel: artfulliving.com)
Baruthane Kütüphanesi, BakırköyBaruthane Kütüphanesi, Osmanlı’dan günümüze ulaşan sayılı baruthane yapılarından birinde yer alıyor. Yenilenen yüzüyle kent belleğine kazandırılan yapı, bir kütüphaneden çok daha fazlası. Müze, seyir terası, kültürel etkinlik alanları ile yaşayan bir kamusal alan olarak tasarlanmış durumda. Aynı zamanda kafeterya gibi sosyal alanlara ve çok amaçlı mekan çeşitliliğine de sahip.
Adres: Ataköy 2-5-6. Kısım Mahallesi, Rauf Orbay Caddesi, Bakırköy
(Görsel: ekremimamoglu.com)
İPA İstanbul Kitaplığı, Bakırköy
İPA İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı, özellikle kent tarihi, mimarlık ve şehir planlama alanlarına hitap eden 20.000’den fazla kitap seçkisiyle dikkat çeken bir kütüphane. Bir ihtisas kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlayan İPA, İstanbul hakkında yayınlanan bütün kaynakları dijital hale getirme misyonuna da sahip. Bu nedenle mekan, kent ve kentli arasında önemli bir yerde duruyor.
Adres: Basınköy Mah. Valilik Yolu Cad. No: 2, Florya, Bakırköy
(Görsel: ekremimamoglu.com)
Atatürk Kitaplığı, BeyoğluAtatürk Kitaplığı, 1924 yılında İstanbul Belediyesi olarak kurulan yapıda hizmet veren tarihi bir kütüphane. Müzeler Müdürlüğü’nün merkez kütüphanei olarak hizmet veriyor ve 500 binden fazla dev bir arşive ev sahipliği yapıyor. Osmanlıca kitaplardan el yazmalarına, yabancı dilde nadir basılı yayınlardan haritalara ve kartpostallara kadar koleksiyon değerindeki nitelikli bir seçki barındırıyor. Bu nedenle kentin entelektüel ve kültürel birikimine katkı sağlıyor.
Adres: Gümüşsuyu, Miralay Şefikbey Sok. No:6, Beyoğlu
(Görsel: https://ansiklopedi.vkv.org.tr)
Atatürk Müzesi Kütüphanesi, Şişli
2020 yılından beri kapılarını yeni işleviyle ziyaretçilerine aralayan Atatürk Müzesi Kütüphanesi, tarihi açıdan öneme sahip bir yapıda yer alıyor. Atatürk’ün asker ve sivil arkadaşlarıyla birlikte kurtuluş planı yaptıkları yapı, aynı zamanda müze işlevine de sahip. Koleksiyonun önemli bölümünü ise Atatürk’ün kişisel eşyaları, belgeleri ve fotoğrafları oluşturuyor.
Adres: Meşrutiyet Mah. Halaskargazi Cad. No: 140, Şişli
(Görsel: sisli.bel.tr)
Çubuklu Silolar Kütüphanesi, Beykoz
Çubuklu Silolar Kütüphanesi, İstanbul’un endüstriyel yüzünü günümüze taşıyan önemli bir kültür mirası niteliğinde. 19. yüzyılda tahıl ambarı olarak inşa edildikten sonra zamanla işlevini yitiren yapı, bugün dönemin mimari özelliklerini yansıtan ve kent hafızasıyla bütünleşen nadir bir örnek niteliğinde.
Adres: Çubuklu Mahallesi, Şehit Ersin Güner Caddesi, Çubuklu İstinye Arabalı Vapur İskelesi Yanı, Beykoz
(Görsel: arkitera.com)
Evliya Çelebi Kütüphanesi, Bayrampaşa
Evliya Çelebi Kütüphanesi, İstanbul Otogarı değişiminin önemli bir parçası. Bölgenin yenilenme anlayışını yansıtan kütüphane, ziyaretçilerine oldukça zengin bir kitap koleksiyonunun yanı sıra kültür ve eğitim mekanı sunuyor. Bu anlamda klasik kütüphanecilik anlayışını dönüştürerek kent kimliğinde kendine yer ediniyor.
Adres: Büyük İstanbul Otogarı, A1 Kız Kulesi, Bayrampaşa
(Görsel: buyukistanbulotogari.ist)
Bulgur Palas Kütüphanesi, Fatih
Bulgur Palas, kentin yedinci tepesi olarak bilinen Kocamustafa Tepesi’ndeki konumuyla kentin yeni kültür sanat arayüzü olmuş durumda. İstanbul 20. yüzyıl sivil mimari özelliklerini yansıtan bu önemli yapı bugün kütüphane, sergi alanları, etkinlik alanları, sosyal mekanlar, restoran ve seyir terası gibi İstanbulluları bir araya getiren çok çeşitli kamusal alanlara sahip bir merkez.
Adres: Aksaray, Kargı Çk. No:3, Fatih
(Görsel: imar.istanbul.com)
Turhan Selçuk Kütüphanesi, Kadıköy
Türkiye karikatür tarihinde önemli yeri olan Turhan Selçuk’un adını taşıyan kütüphane, kentin en yeni mekanlarından biri. 2025 yılı Ocak ayında hizmet vermeye başlayan kütüphane, kentin en önemli kesişim noktalarından birinde yer alıyor. Tasarımı, açık ve kapalı alanları, zengin seçkisi ile kitaba erişimi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda çeşitli etkinliklere ve atölyelere ev sahipliği yapıyor.
Adres: Caferağa Mah., Cem SK. No:6 Kadıköy
(Görsel: tgrthaber.com)
Kara Surları Mevlanakapı Kitaplığı, Fatih
Kara Surları, 1600 yıllık geçmişe sahip bir kültür mirası. Harabe bakım korumasını temel alan anlayışla restore edilen yeni nesil kitaplık, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki surların önemini bir kez daha hatırlatıyor ve kentli için yeni bir bilgi erişim platformu haline geliyor.
Adres: Mevlanakapı Cad. Melek Hatun Mah. No: 1, Fatih
(Görsel: kulturenvanteri.com)