Gelisiyorum.com | Blog

Kahveyi Bilinçli Tüketerek Verimliliğinizi Artırın

02.12.2023
221
Kahveyi Bilinçli Tüketerek Verimliliğinizi Artırın

Kahve (daha genel olarak kafein), özellikle çalışkan insanlar için olmazsa olmaz bir verimlilik artırıcı. Kahvenin dikkat, tempo ve enerji artırıcı iyi özelliklerinden ne ölçüde yararlanacağınız ise onu ne zaman ve nasıl tükettiğinize bağlı.
Bilim insanlarının kafeinin doğal metabolizma süreçleriyle nasıl etkileşime geçtiğine dair yaptıkları araştırmaların sonucunda, kafeinden azami faydayı almanızı sağlayacak kahve tüketim alışkanlıkları ortaya çıktı.

  • Uyandıktan hemen sonra şart değil

Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Amerikalıların yüzde 65’inin her sabah ilk iş kahve içtiğini ve bunun sanıldığının aksine çok daha mantıklı bir alışkanlık olmadığını ortaya koydu. Çünkü insan vücudu günlük ritmine uygun olarak sabah 8 ile 9 arasında enerji veren kortizol salınımı gerçekleştiriyor. Bu da kahve müdavimlerinin çoğunun vücutlarının en enerjik zamanında kafeine başvurduğunu gösteriyor. Sabahın ilerleyen saatlerinde kahve tüketmek daha verimli olacaktır.

  • Kortizolun ne zaman azaldığını bilin

Düzenli uyku alışkanlıklarına göre, çoğu insanın vücudu saat 8-9 arası, 12-1 arası ve akşamüstü 5:30-6:30 arasında kortizon üretiminin zirvesine çıkıyor. Bu da kahve tüketimi için en doğru zamanların bu blokların arasına denk gelen, kortizol düşüşünün yaşandığı zamanlar olduğu anlamına geliyor. Sabahın ilk kahvesi için ideal zaman 10 ile 11:30 arası gibi görünüyor.

  • Sık fakat az

İki kupa dolusu kahveyi arka arkaya tüketmek yerine, yukarıda bahsettiğimiz aralıklarda sık sık fakat az miktarlarda kahve tüketmek dikkati ve performansı artırmak için daha verimlidir. Her saat başında bir fincanın çeyreği kadar kahve tüketebilirsiniz. Bir yetişkin olarak günde 400 mg’dan fazla kahve tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Kaynak: www.workinton.com

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!