Gelisiyorum.com | Blog

Kaspersky, 2024 Olimpiyatları Sırasında Siber Suçlarla Mücadele için INTERPOL ile Birlikte Çalıştı

23.10.2024
38
Kaspersky, 2024 Olimpiyatları Sırasında Siber Suçlarla Mücadele için INTERPOL ile Birlikte Çalıştı
Kaspersky

Kaspersky, Stadia Projesi kapsamında tehdit istihbarat verilerini INTERPOL ile paylaşarak Fransa’da düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları ile ilgili dolandırıcılık girişimleriyle mücadeleye katkıda bulundu. Girişim, spor turnuvaları, kültürel, sosyal ve dini toplantıların yanı sıra konferanslar da dahil olmak üzere büyük uluslararası etkinliklerin siber güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlandı. Siber güvenlik uzmanları, durumdan şüphelenmeyen sporseverlerden para ve kimlik bilgilerini çalmayı amaçlayan kimlik avı web siteleri ve sosyal mühendislik dolandırıcılığı gibi tehditleri ele aldı.

INTERPOL’ün Yaz Oyunları sırasındaki çabaları arasında Fransa’daki 2024 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ile ilgili siber suç faaliyetlerinin önlenmesi ve ele alınması, milyonlarca izleyici ve katılımcının güvenliğinin sağlanması da yer alıyordu. Proje, kullanıcıların parasını ve verilerini çalmak için tasarlanan siber dolandırıcılık girişimlerini hedef aldı. Bu çabanın bir parçası olan Kaspersky, özel tehdit istihbaratı verilerini paylaşarak INTERPOL ve Gateway proje ortaklarıyla iş birliği yaptı. Kaspersky ekibi, bu dönemde sporseverleri aldatmaya yönelik faaliyetlerde net bir artış gözlemledi ve resmi Yaz Oyunları siteleri gibi görünen kimlik avı web sitelerinin derinlemesine bir analizini yaparak siber suçluların izleyicilerin heyecanını ve güvenini istismar etmek için kullandığı dolandırıcılık girişimlerini ortaya çıkardı.

Kaspersky uzmanları, Paris Yaz Oyunları etkinlikleri için bilet satan çok sayıda dolandırıcı sitenin yanı sıra tişört, üniforma ve aksesuar gibi ürünler satan sahte çevrimiçi mağazaları ortaya çıkardı. Ayrıca Olimpiyat madalyaları sattığını iddia eden sahte açık artırmalar da keşfedilenler arasındaydı. Kaspersky araştırmacıları bunların yanında daha karmaşık komplolar da tespit etti. Bir vakada, siber suçlular Olimpiyatları yem olarak kullandı ve izleyicilere operatörlerinden WhatsApp aracılığıyla ek mobil veri teklif etti. Diğer saldırganlar, kullanıcıları etkinliklerin sözde çevrimiçi yayınlarına çekti ve bu yayınlarla onları sahte sayfalara yönlendirdi. Bu sayfalarda kurbanlar sahte yarışmalara katılmaları için kandırılırken, sonuçta her biri finansal kayıplar yaşadı ve kişisel verilerinin açığa çıkmasına neden oldu.

Bu süreçte INTERPOL’e gerçek zamanlı tehdit istihbaratı sağlayan Kaspersky, olimpiyat seyircilerini hedef alan kimlik avı dolandırıcılıklarının ve diğer dolandırıcılık faaliyetlerinin tespit edilmesine ve etkisiz hale getirilmesine yardımcı oldu.

Kaspersky Kamu İlişkileri Başkan Yardımcısı Yuliya Shlychkova, şunları söyledi: “Olimpiyat Oyunları gibi milyonlarca izleyiciyi çeken büyük küresel etkinlikler, izleyicileri kandırıp verilerini ve paralarını çalmak isteyen siber suçlular için genellikle başlıca hedefleri oluşturuyor. Kullanıcıları korumak için bu yüksek ölçekteki tehditlerle mücadelede özel sektör ve kamu sektörü arasında işbirliği kurmak şarttır. Kaspersky olarak küresel siber suçları etkisiz hale getirme konusundaki ortak çabalara katkıda bulunmaktan onur duyuyoruz. Kaspersky, bu süreçte tehdit istihbaratı verilerini paylaşarak INTERPOL’ün girişimlerini aktif olarak desteklemeye, güvenlik önlemlerini güçlendirmeye ve bireyleri ve toplumu bir bütün olarak korumak için zamanında, proaktif eylemler gerçekleştirmeye kararlıdır.”

INTERPOL Siber Suçlar Direktörü Neal Jetton da şunları ekledi: “Paris Yaz Oyunları sırasında siber suçların önüne geçebilmek için uluslararası işbirliği çok önemliydi. Kolluk kuvvetleri ve iş ortaklarımız, istihbaratın yanı sıra en iyi uygulamaları paylaşarak ortaya çıkan tehditlere hızlı bir şekilde yanıt verebildiler. INTERPOL, sporcuları, seyircileri ve kritik altyapıları siber saldırılardan korumak için Kaspersky gibi özel sektör ortaklıklarının yanı sıra üye ülkelerle yakın işbirliği içinde çalışarak herkes için güvenli ve emniyetli bir etkinlik sağlanmasına yardımcı oldu.”

Reklam

Kaspersky ve INTERPOL, uzun süredir devam eden iş birliklerinin bir parçası olarak, siber suçlarla mücadeleyi amaçlayan ortak operasyonlara sürekli öncülük etti ve günümüzün siber riskleri konusunda farkındalık yaratan projelere katkıda bulundu. Bu ortaklık aynı zamanda insan kaynakları desteği sağlamayı ve emniyet teşkilatı üyelerinin eğitimini de kapsıyor.

Daha önce Kaspersky, Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında Paris’teki yaklaşık 25 bin ücretsiz Wi-Fi noktasının analizine dayanan bir araştırma yayınlamıştı. Uzmanlar, bu ağların neredeyse yüzde 25’inde şifrelemenin zayıf olduğunu veya hiç olmadığını, bunun da kullanıcıları kişisel ve bankacılık verilerinin çalınmasına karşı savunmasız bıraktığını tespit etmişti.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!