Gelisiyorum.com | Blog

Kayıtlarınızı Geliştirecek 5 Yöntem

11.10.2023
123
Kayıtlarınızı Geliştirecek 5 Yöntem

Bir kaydın birçok sorunu olabilir. Kötü zamanlama. İncelik. Yumuşaklık. Bu yüzden kayıtlarınızı geliştirecek beş yöntemi paylaşıyoruz.

Basit Vuruş + Tıklama Parçası

Kayıt yaparken bir tıklama parçasını duymak zor olabilir. Bu nedenle, zamanında kalmanıza yardımcı olmak için tıklamayı basit bir vuruşla katmanlandırın. Yeni bir MIDI davul izi oluşturun. Şarkı 4/4 ise, hi-hat’i dört vuruşun tümüne koyun, vuruşu 1’e ve trampeti 3’e koyun. 6/8’lik bir şarkı için vuruşu 1’e ve trampeti 4’e koyun (veya şarkıyı hangi vurguyla çalarsanız çalın).

Hangi davul sesine sahip olduğunuz önemli değil, bu son kayıtta olmayacak. Bu, zamanında kalmanıza yardımcı olmak için parçalarınızı kaydederken kulaklığınızla çalmak içindir.

Katmanlama

Daha dolgun, daha sıcak yapımlar istiyorsanız, katmanlı şeyler. Her şeyi katmanlayın . Daha sonra çok fazla katladığınızı fark ettiğinizde biraz geri çekin. Ama kelimenin tam anlamıyla, her şeyi katmanlandırabilirsiniz.

Reklam

Akustik gitarın üç veya dört kaydını (hepsi aynı parçayı çalıyor) kaydetmeyi ve bunları değişen derecelerde sola ve sağa kaydırmayı seviyorum. Sanki gitar sana sarılıyormuş gibi geliyor.

Davullarınızın altına 808’lik bir vuruş yerleştirebilirsiniz. Baş vokalinizi, arka plan vokallerinizi ve armonilerinizi katmanlayın. Tek bir çello yerine 2-3 kat katlayın.

Dene. Ne demek istediğimi anlayacaksın.

Referans Parçası Kullanma

İstediğin müziği yapıyorsun, değil mi? Ve başkalarının müziğinden etkileniyorsun, değil mi? Öyleyse neden doğrudan kaynağa gitmiyorsunuz?

Bir sonraki şarkınızı kaydetmeden önce başka bir sanatçının sevdiğiniz şarkısını bulun. Daha sonra dikkatle dinleyin ve parçanıza dahil etmek istediğiniz prodüksiyonla ilgili şeyler bulun.

Gitar sesi mi bu? Davulların sesi mi? Piyanonun yumuşaklığı mı? Synth miksajı nasıl delip geçiyor?

Şarkınızda o sesi, titreşimi, duyguyu yakalamaya çalışın. Üretim aşamasında referans yolunu bu şekilde kullanırsınız .

Başkalarını Dahil Etmek

Tüm zamanların en sevdiğiniz şarkılarına bakın. Birden fazla kişinin yazdığına eminim. Değilse bile, bu prodüksiyonun yaratılmasında birden fazla kişinin rol oynadığını hala güvenle söyleyebilirim. Mühendis, yapımcı, seans müzisyenleri, miksaj mühendisi, mastering mühendisi. Bu rollerden bir veya birkaçı muhtemelen sanatçı dışında biri tarafından dolduruldu.

Söz yazarından master mühendisine kadar tüm bu rolleri nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenebilir misiniz?

Evet yapabilirdin. Ancak kelimenin tam anlamıyla her şeyi kendi başınıza yapmanın dezavantajı, başkalarının getirebileceklerini kaçırmanızdır. Bir balonun içinde yaratırsınız ve şarkınızın tam potansiyeline ulaşmama riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Güvendiğiniz diğer kişileri yaratıcı sürecinize davet edin. Bu sadece nihai sonucu artırabilir ve çok daha eğlenceli olacaktır.

Deneme, Tekrar Deneme, Tekrar Tekrar Deneme

İyi bir müzik yapımcısı olmanın anahtarı, sahip olduğunuz her fikri denemektir. Şarkıda duyana kadar bir şeyin neye benzediğini bilemezsiniz.

O yüzden o çılgın, aptal “dışarıda” fikrini kaydedin. Sadece işe yarayabilir. Öyle olmayabilir, kulağa çöp gibi gelebilir. Ya da belki işe yaramıyor ama size o ilk kötü fikir olmadan elde edemeyeceğiniz başka bir fikir veriyor.

Bu denemeden pişman olmayacaksınız.

Kaynak: www.beatpazari.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!