![Eddie Murphy’den Yeni Bir Aksiyon-Komedi Geliyor – Haberler](https://blog.gelisiyorum.com/wp-content/uploads/2025/02/07cd5916da34e2519f85f959e88dd1db.png)
Kendini Test Et Sen Hangisisin?
İçimden “Kuvvetle muhtemel bu sıralar ben de bu kişilerden biriyim.” dedim. Benim bilinç dışı düşüncelerimin de % 77’si belki de daha fazlası sanki alt etmem gereken bir düşman gibi karşımda duruyor, hep mutsuz ve memnuniyetsiz yaşamam için elinden gelen tüm yeteneklerini sergiliyordu. Ben pek yapamam, edememci biri değilimdir; bendeki sıkıntı adım atma hevesinin uzun zamandır beni yalnız bırakması. Yeter ki o adımı atayım sonrası gelir. Okuduğum bu kitabın tarifine göre ben şu sıra yer yer 1. ve çoğunlukla 2. seviye ortaya karışık içe dönük konuşanlardanım.
Beş kategoriden oluşan insan tiplerini özetlememem gerekirse;
1. Seviye içe dönük konuşanların genel cümleleri şu şekilde,
Keşke yapabilseydim
Yapabilmeyi dilerdim ama yapamam
Eski enerjim kalmadı
Bugün günümde değilim
Anladığınız üzere en dip seviye bu. Yani kendiniz hakkında olumsuz bir şey söyleyip olumsuzu kabullenme seviyesi. İşin kötü tarafı, insanların çoğu bu seviyede takılıp kalıyor. Şanslı olan, Hayatın yüzüne güldüğü, olumlu inançlara, tutum ve davranışlara sahip az bir zümre ise 2., 3., 4. ve 5. seviyelere çıkabiliyor.
Peki, 2. seviyede bizleri hangi cümleler bekliyor?
… yapmaya ihtiyacım var
… yapmam gerek
…yapmalıyım
Örneklendirecek olursak, kilo vermeliyim, bu hatamı düzeltmeliyim, sigarayı bırakabilirim gibi…
Farkındaysanız çok aldatıcı, tam münafık gibi davranan bir kategori bu. Sanki bir yandan iyi bir şey yapıyormuş gibi istekli lakin bir yandan da alttan alta bilinç ama yapamam diyor. Bir çözüm yok henüz, daha çok hâlâ olumsuzu bir kabulleniş hali
Bu kendini iyi bir programlama hali mi?
Hayır!
İstediklerimizi başarmamıza yardımcı olur mu?
Cevap yine hayır.
Gelelim 3. seviye içe dönük konuşma haline,
Bu seviyedeki içsel konuşmalar bize karşı olmak yerine, bizim yararımıza çalışıyor. Bir şey yapmaya niyet ediyor ve bunu şimdiki zamanı kullanarak ifade ediyoruz. Şöyle ki;
Yemem gerekenden fazlasını yemiyorum
Hiç sigara içmiyorum
Yapılması gerekenleri ertelemiyorum…
Yazar bu aşamada çok ilginç bir yöntem salık veriyor,
“Mesele sigara içiyorsunuz ve o esnada bile artık sigara içmiyorum, sigarayı bıraktım gibi cümleler kurun.”
Çok garip değil mi? Biri görse bize “yalancının önde gideni” der. Ama beyin manipülasyona çok açık olduğundan ne yaptığın kadar ne söylediğine de koşulsuz inandığı için bir davranışı değiştirmek için işe yarar bir yöntem diyor.
Bence yapılabilir mi?
Bilemedim.