
Kulaklıktan cızırtı gelmesinin nedeni nedir? Kulaklıktan cızırtı geliyorsa ne yapmalı? Kulaklıktan cızırtı gelmesi sorunu ve çözümü
Kulaklıktan cızırtı gelmesinin pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında kablo arızaları gibi, gevşek bağlantı ve hoparlör arızaları gibi birtakım sorunlar yer alabilir. Ayrıca başka sorunlar da kulaklıkta cızırtıya yol açabilir. Bu ve bu tür durumlarda ilk olarak kulaklık farklı bir cihazda denenmeli ve özellikle de kablo ile kulaklık jakının sağlamlığı kontrol edilmelidir.
Kulaklıktan cızırtı gelmesinin nedeni nedir?
Kulaklıktan cızırtı gelmesinin nedenlerinden bahsedecek olursak;
- İlk olarak eğer kulaklık kablolu bir kulaklık ise; kablo hasarı ya da gevşek jak bağlantıları bu gibi can sıkıcı sorunlara neden olabilir.
- Kablolu kulaklığın kablosunun aşınması, kablonun içerisindeki tellerin bir şekilde zarar görmesi veya kulaklık jakının yeterince oturmaması sesin düzgün iletilmemesine ve de cızırtıya sebebiyet verebilir.
- İster kablosuz ister kablolu olsun, kulaklık içerisindeki hoparlörlerin arızalanması veya ses çıkışının bir şekilde zayıflaması ve zayıf olması da cızırtı sorunu yaşatabilir.
- Bir diğer olası neden ise cihazla olan uyumsuzluktur. Kablolu veya kablosuz kulaklık, bağlandığı cihazla uyumlu değil ise özellikle düşük kaliteli ses çıkışı veya yanlış ses ayarları sebebiyle çeşitli cızırtılar meydana gelebilir. Bu cızırtılar kullanıcılar için can sıkıcıdır.
- Elektromanyetik parazitler olarak isimlendirilen sorunlar da kulaklıklarda cızırtıya yol açabilir.
Kulaklıktan cızırtı geliyorsa ne yapmalı?
Kulaklıktan cızırtı gelmesi sorunu ve çözümü için ilk adım, eğer kulaklık kablolu bir kulaklık ise kablo ve jak bağlantılarının kontrol edilmesidir. Bu tür kulaklıklarda kablonun hasar görüp görmediği, jakın tam oturup oturmadığı gözlemlenmelidir. Eğer kablo arızalıysa yedek bir kablo kullanılabilir. Gevşek jak bağlantıları da bu tür sorunlara neden olabilir. Bu yüzden jakın düzgün takıldığından emin olunmalıdır.
Bunun dışında kulaklık hangi tür kulaklık olursa olsun farklı bir cihazda da denenmelidir. Eğer cızırtı başka bir cihazda da devam ediyorsa sorun kulaklıkta olabilir. Ancak yalnızca belirli bir cihazda cızırtı duyuluyorsa o zaman cihazın ses ayarları veya ekolayzer kontrol edilmelidir.
Ses çıkış seviyeleri ya da ayarlar cızırtıya neden olabilmektedir. Bu yüzden doğru ayarlarla ses çıkışı sağlanmalıdır.
Eğer tüm bunlara rağmen sorun devam ediyor ise kulaklık temizlenmeli veya tamire verilmelidir. Çünkü kulaklık içindeki hoparlör ya da diğer bileşenlerde bir arıza varsa tamir edilmesi gerekebilir. Eğer kulaklık garantili ise servise gönderilmeli değil ise veya garanti süresi dolmuş ise yeni bir kulaklık alınabilir veya arızalı kulaklık için bir teknik servise başvurulabilir.