
Kullanabileceğiniz En İyi Linux Dağıtımları
Windows’un neredeyse çeyrek asırdır hakim olduğu bilgisayar dünyasında, çoğu kişi gözünü Windows ile açıp Windows ile kapatıyor. Diğer tarafta ise kullanım oranı dünya genelinde %4’e dayanan, küçük ama istikrarlı şekilde büyüyen Linux var.
Linux’u belki de çoğu kişi duymamıştır bile. Öte yandan, azımsanamayacak bir kesim var ki Windows’tan sürekli şikayet eden, her zaman için aklının bir köşesinde Linux olan. En azından bir süre olsun şans vermek isteyen birçok PC kullanıcısı vardır.
Genel kanının aksine, Linux herkes tarafından kullanılabilen ve herkesin keyif alabileceği bir işletim sistemi. Aslında tam olarak kendi başına bir işletim sistemi diyemeyiz. Linux çekirdeği üzerine inşa edilen birçok dağıtım var. Yani birbirinden farklı özelliklerle, arayüzlerle ayrışan farklı sürümler gibi düşünebilirsiniz.
Asıl sorun, başlangıç veya her zaman kullanmak için en Linux dağıtımını seçmek. Bugün bu konuda size yardımcı olmaya çalışacağız. Windows’tan tamamen vazgeçmenize gerek yok. İsterseniz bir sanal makine ile Linux dağıtımlarını deneyebilirsiniz. Dilerseniz Linux’a geçebilir, istediğiniz zaman Windows’a dönebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak, kıyıda köşede bir bilgisayarınız varsa Linux’a şans vermek için kullanabilirsiniz.
Linux Dağıtımı Nedir?
Linux bilinenin aksine bir işletim sistemi değil, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından UNIX’den esinlenilerek yazılmış bir işletim sistemi çekirdeğidir. Linux çekirdeğini UNIX’den ayıran en önemli fark Linux çekirdeğinde UNIX’den alınmış bir kod bulunmamasıydı. Yani Linux çekirdeği sıfırdan yazılmış olmasıyla UNIX’den tamamen ayrı. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek adına, genellikle Linux yerine genellikle GNU/Linux (GNU’s Not UNIX/Linux) olarak da anılabiliyor.
Linux dağıtımları ise Linux çekirdeğinin üzerinde gerekli araçlar ve yazılımlar eklenerek birer işletim sistemi haline getirilmiş haline denir. Temelde normal bir Linux dağıtımının içerisinde aşağıdakiler bulunur.
- Linux çekirdeği.
- Paket yöneticisi.
- GNU yazılımları ve araçları.
- Tercihen masaüstü ortamı.
Birazdan isimlerini göreceğiniz Mint, Ubuntu gibi dağıtımlar üstteki yazılımların bir araya gelmesiyle oluşur. Çekirdek saf haldeyken işletim sistemi olarak kullanıma müsait değildir zira kullanıcıyı ilgilendiren tarafı daha çok sonradan eklenen yazılımlar oluşturur. Linux çekirdeği ve güvenlik güncellemeleri dağıtımın yayıncısı tarafından sunulur ve bir dağıtımın aldığı destek genelde yayımcı ile topluluğa bağlı olarak ilerler.
Tüm Linux dağıtımları aynı temel çekirdeği kullansa da, işletim sisteminde ince ayar yapmak için birçok değişiklik yapmak mümkün:
- Çeşitlilik: Farklı kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan yüzlerce Linux dağıtımı olduğunu biliyoruz. Bazıları Ubuntu, Fedora ve Debian gibi genel amaçlar için tasarlanırken, diğerleri ise güvenlik testleri için Kali Linux veya Raspberry Pi için Raspbian gibi belirli kullanıcıları veya uygulamaları hedefleyebilir.
- Topluluk ve Ticari Dağıtımlar: Bazı dağıtımlar Debian ve Fedora gibi topluluk odaklı, bazıları ise Ubuntu (Canonical Ltd.) ve Red Hat Enterprise Linux (Red Hat Inc.) gibi ticari olarak desteklenmekte.
- Paket Yönetimi: Her dağıtım, Debian tabanlı dağıtımlar için APT veya RPM tabanlı dağıtımlar için YUM gibi bir paket yönetim sistemiyle birlikte geliyor. Yazılım kurulumu ve güncellemelerini bu sistem yönetmekte.
- Masaüstü Ortamları: Linux dağıtımları, GNOME, KDE, Xfce ve LXDE gibi kullanıcı arayüzünü tanımlayan farklı masaüstü ortamlarıyla birlikte kullanıma sunuluyor. Bazı dağıtımları temelde aynı işlevlere sahip olsa da farklı arayüz seçenekleriyle görebilirsiniz.
- Özelleştirilebilirlik: Linux dağıtımları oldukça özelleştirilebilir yapıdadır, kullanıcılar neyi kuracaklarını ve nasıl yapılandıracaklarını seçebilirler. Tecrübeli kullanıcılar, Linux From Scratch (LFS) gibi araçları kullanarak kendi dağıtımlarını bile oluşturabilirler.
Linux Mint
Windows’tan bıktınız mı? O zaman Linux Mint‘e, özellikle de Cinnamon arayüzünü kullanan sürüme yönelebilirsiniz. Mint, hem yeni başlayan hem de Linux ile yoluna devam etmek isteyenler için en iyi seçeneklerden birisi.
Cinnamon 6.4 gibi çeşitli masaüstü ortamlarına sahip olan Mint, bazı açılardan Windows’a çok benziyor. Yakından tanıdığınız Windows simge, menü ve işaretçi (WIMP) arayüzünü kullanmakta. Yani çoğu Windows kullanıcısı Cinnamon’a rahat şekilde uyum sağlayabilir.
Çoğu Linux dağıtımı gibi Mint de ihtiyacınız olan tüm yazılımlarla birlikte sunuluyor. Ofis işleri ve ev ödevleri için LibreOffice, web tarayıcı için Firefox, e-posta ve takvim için Thunderbird ve grafik düzenleme için GIMP gibi araçlar hazır. Eğer oyun oynamak istiyorsanız, Mint Windows’ta olduğu gibi çalışan Steam’i destekliyor.
Linux Mint çok popüler bir masaüstü Linux dağıtımı. Hem güçlü hem de kullanımı kolay modern, zarif ve rahat arayüzü nedeniyle Microsoft Windows ve Apple macOS’a en iyi alternatiflerden biri olarak kabul ediliyor. Hem bireyler hem de şirketler için uygun, çünkü rahat ve kullanımı kolay, aynı zamanda yapılandırılabilir şekilde tasarlanmış.
Bu dağıtım tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı. Şu anda Linux 6.8 çekirdeği üzerine kurulu lakin bildiğiniz gibi zaman içinde çekirdek sürümü değişecektir.
Linux Mint 22.1 Sistem Gereksinimleri
- 2 GB RAM, rahat kullanım için 4 GB.
- 20 GB disk alanı, gündelik kullanım için 100 GB.
- 1024×768 çözünürlük (daha düşük çözünürlüklerde, ekrana sığmıyorlarsa pencereleri fareyle sürüklemek için ALT tuşuna basın).
Öne Çıkan Özellikler
- Bu araç tam multimedya desteği sağlamakta ve sezgisel bir arayüze sahip.
- Yazılım açık kaynak kodlu ve ücretsiz.
- Topluluk odaklı doğası nedeniyle Linux Mint, daha da güçlü bir şekilde gelişmesi için kullanıcıların geri bildirim iletmesini kolaylaştırıyor.
- Sağlam Linux mimarisi ve yazılım güncellemelerine muhafazakâr yaklaşımı sayesinde güvenilir bir seçim.
- Linux Mint’in bakımını yapmak oldukça kolay.
Ubuntu
Ubuntu uzun zamandır yeni kullanıcılar için en iyi Linux dağıtımı olarak kabul ediliyordu. Zaman içinde onun yerini alabilecek seçenekler yayılsa da, yeni başlayanlar için Ubuntu halen harika bir seçim. Kullanımı basit, acemiler için uygun ve kullanıcı dostu. Ayrıca büyük bir topluluk desteğine sahip. Eğer bir sorunuz varsa, mutlaka birileri aynı sorunu yaşamış ve bir cevap bulmuştur.
Ubuntu varsayılan olarak GNOME arayüzünü kullanmakta. Geçmişte sadece Windows kullandıysanız, alışmak ve öğrenmek için kısa süreye ihtiyacınız olacak. Arayüze bir kez alıştığınızda yüksek ihtimalle hoşunuza gidecek.
Gelişmiş özellikleri, yüksek performansı ve hem kişisel kullanım hem de profesyonel gelişim için uygun kullanıcı dostu bir tasarımı bir araya getiren kapsamlı bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Bunun yanında, çok çeşitli donanımlarla sorunsuz çalışma ve uyumluluk sağlayan düzenli çekirdek güncellemeleri alıyor. GNOME 4.x masaüstü ortamı oldukça modern, sürekli olarak yeni sürümler de yayınlanıyor.
Bireyler için ücretsiz, ticari kullanım için değişken fiyatlandırmalar mevcut. Aynı şekilde tamamen açık kaynaklı.
Ubuntu 24.04.2 LTS Sistem Gereksinimleri
- 2 GHz çift çekirdekli işlemci veya daha iyisi.
- 4 GB sistem belleği.
- 25 GB boş sabit disk alanı.
- Yükleme medyası için bir USB bağlantı noktası veya DVD sürücüsü.
Öne Çıkan Özellikler
- YaST ile oluşturulan KIWI görüntülerini yönetmek için grafik kullanıcı arayüzü.
- Merkezi olarak yönetmek ve dağıtmak için araç setleri.
- Disksiz çalışma ve ağ önyükleme desteği.
- Hizmet noktası ortamının daha basit kurulumu ve yapılandırılması.
- Sistem güvenliği açısından başarılı.
Zorin OS
Zorin OS projesi 2008 yılında Linux’u kullanıcı dostu hale getirmek amacıyla başladı. Geliştiricileri Linux’u normal kullanıcılar için erişilebilir hale getirmek istediler ve bunu kullanıcı arayüzüne aşinalık getirerek yaptılar. Ek olarak Ubuntu tabanlı bir Linux dağıtımı olduğunu da not düşelim.
Zorin dağıtımı, Windows ve macOS gibi popüler tescilli işletim sistemlerine alışkın olan ve ilk kez Linux kullanacak kullanıcılara hitap ediyor. Bu, Zorin’in GNOME masaüstü ortamını hem biçim hem de işlev açısından Windows’a benzetecek şekilde değiştiren özel Zorin Appearance uygulaması sayesinde mümkün.
Dağıtımın birden fazla farklı sürümü mevcut: Core, Lite ve Education sürümlerini ücretsiz olarak indirmek mümkün. Core sürümü, normal bir masaüstünde ihtiyaç duyacağınız tüm uygulamaları içeren standart sürüm.
Eğer eski bir bilgisayarınız varsa, güçsüz makineler için tasarlanmış Lite sürümünü kullanabilirsiniz. Education’a gelince, adından da anlaşılacağı gibi öğrenim hayatı için tasarlanmış. Tüm popüler açık kaynak eğitim uygulamaları ve yardımcı programlarla birlikte geliyor. Ayrıca eski okul bilgisayarları için ‘Education Lite’ sürümü de bulunuyor.
Bunların yanı sıra, şu anda 39 dolara satılan Pro sürümü adında başka bir sürüm daha var. macOS’u taklit eden ve her türlü uygulama/oyunla dolu arayüzleri kullanma seçeneği gibi birkaç ekstra özelliğin yanı sıra çeşitli özellikler içeriyor. Pro satın alındığında Pro Lite sürümü de kullanılabiliyor, böylece eski makinelerde de çalıştırabiliyorsunuz.
Zorin, kullanıcıların geçiş kolaylığı için uyumlu Windows yazılımlarını çalıştırmasına olanak tanıyan bir sistem. Linux’un gelişmiş güvenlik özelliklerini temel aldığı için virüslere karşı da dayanıklı. Başlangıç için oldukça ideal dağıtımlardan biri. Bilgisayarınızı daha hızlı, güvenli ve gizlilik odaklı hale getirmek üzere hazırlandı. Kurulumla birlikte ihtiyacınız olan tüm temel uygulamalarla gelmesi de bir artı.
Son olarak Zorin Connect, bilgisayarınız ve Android cihazınız arasındaki deneyimi birleştirmenize olanak tanıyan bir araç. Yerel ağınızdaki şifreli bir bağlantı üzerinden çalışıyor, böylece verileriniz gizli kalıyor ve bulut sunucularına ulaşmıyor.
Zorin OS Sistem Gereksinimleri
- 1 GHz çift çekirdekli Intel/AMD 64 bit işlemci.
- 1 GB RAM.
- 15 GB (Core), 32 GB (Education) veya 40 GB (Pro) depolama alanı.
- 1024 × 768 çözünürlük.
Öne Çıkan Özellikler
- Zorin OS çok hızlı çalışmakta.
- Eski bilgisayar için uygundur.
- Yerleşik yazılım mağazasında çok çeşitli uygulamar mevcut.
- Zorin Connect isimli başarılı özellikten hemen yukarıda bahsetmiştik.
MX Linux
MX Linux, yüksek kararlılığı, verimli masaüstü ve kolay öğrenme eğrisi nedeniyle Linux dünyasında ilgi gören seçeneklerden biri. Debian tabanlı masaüstü odaklı bir Linux işletim sistemi. Basit bir yapılandırma ve iyi bir güvenlik standardıyla birlikte yüksek performans sunabilirken, her türden kullanıcı ve uygulamaya hitap edebilmek için geliştirildi.
Sistemin kutudan çıktığı gibi çalışmasını sağlamak için belirli miktarda yazılımla kullanıma sunuluyor. Bir ofis paketi, internet tarayıcısı, e-posta istemcisi, medya oynatıcı ve farklı programlar işletim sistemine önceden yüklenmiş. MX Linux, çok sayıda önceden yüklenmiş uygulama içeren güvenilir, kullanıcı dostu bir dağıtım.
MX Linux’un farklı olan tarafı, varsayılan olarak systemd (sistem ve hizmet yöneticisi) ile birlikte gönderilmesi. Ancak bu konudaki tartışmalar nedeniyle systemd devre dışı bırakıldı. Bunun yerine, init hizmetini kullanmadan yardımcıları çalıştırmak için gerekli olan tüm systemd işlevlerini olmasa da çoğunu taklit eden systemd-shim kullanılıyor.
Dağıtımın göze çarpan özellikleri arasında çekici özel masaüstü ortamı (Xfce tabanlı) ve wiki biçimindeki olağanüstü belgeler yer alıyor. Hem amatör hem de profesyonel Linux kullanıcıları MX Linux’un kullanıcı dostu olduğunu göreceklerdir. Önceden tanımlanmış küçük bir temel paket dizisi olduğu için kullanıcılar bileşenlere anında komut verebilir. Çeşitli simge setleri, arka plan görüntüleri ve genel estetik ile etkinlikler oluşturmak mümkün.
MX Linux Sistem Gereksinimleri
- En az 1 GHz saat hızına sahip Intel veya AMD x86 işlemci. Daha iyi performans için çift çekirdekli veya daha yüksek bir işlemci öneriliyor.
- 1 GB sistem belleği (RAM). Özellikle birden fazla uygulama çalıştırırken daha akıcı performans için 2 GB veya daha fazlası öneriliyor.
- En az 10 GB boş sabit disk alanı. Daha hızlı önyükleme süreleri ve uygulama yükleme için SSD daha iyi olacaktır.
- En az 1024×768 çözünürlüğü destekleyen bir ekran kartı. Intel HD Graphics veya AMD Radeon gibi entegre grafikler çoğu iş için yeterli.
- En az 1024×768 çözünürlüğe sahip bir monitör. Daha iyi bir görsel deneyim için daha yüksek çözünürlükler de desteklenmekte.
Öne Çıkan Özellikler
- Düşük grafik talepleri nedeniyle gelişmiş donanım desteği sağlanmakta.
- Çok sayıdaki orijinal uygulama kullanıcı deneyimini geliştiriyor ve basitleştiriyor.
- Ek temalar, simge paketleri, imleçler, widget’lar ve açılış ekranları mevcut.
- Çok çeşitli özelleştirilmiş simge setleri, çerezler ve duvar kağıtları.
Pop_OS!
System76 tarafından geliştirilen Pop!_OS, son yıllarda önemli ölçüde ilgi görmeye başlayan alternatiflerden biri. Ubuntu’yu temel alan dağıtım, geliştiricilere, oyunculara, akıcı ve verimli bir ortama ihtiyaç duyan profesyonellere yönelik olarak tasarlandı. Özellikle System76 makineleri için mükemmel donanım desteği sunuyor fakat diğer donanımlarda da iyi çalışıyor.
Kullanıcı dostu arayüzü ve GNOME ile derin entegrasyonu onu birçok kişinin favorisi haline getirmekte. Ayrıyeten kurulduğu haliyle önceden yüklenmiş tam disk şifrelemeyi kolaylaştıran tek Linux dağıtımı. Bilgisayarınızı aldıktan sonra kurulum sırasında dikkate değer bir özel şifreleme anahtarı oluşturulmakta.
Pop_OS’un en iyi özelliklerinden biri, sisteminizi sezgisel olarak yenileme yeteneği. Daha basit bir ifadeyle, bu platform çerçevelerinin estetiği ve performansı konusunda endişe duyanlar için hazırlanmış.
Pop_OS, yararlanmakta özgür olduğunuz sürekli güncellemeler ve tekrarlayan işletim sistemi sürümü yazılım güncellemeleri sayesinde, yeni özellikler ve güvenlik düzeltmeleri vaat ediyor. Relaunch Install özelliği, dosyaları Home klasörlerinde bozulmadan tutarken birlikte başlatmanıza olanak tanımakta.
Dağıtım, özellikle oyuncular için birkaç ilginç özelliğe sahip. Örneğin, geliştiricileri hibrit grafiklerin platform üzerinde kusursuz çalışmasını sağlıyor. Hibrit bir ekran kartınız varsa, dağıtım size içerik menüsünde GPU’da oyun başlatma seçeneği sunacak. Ayrıca pil tasarrufu ve yüksek güçlü grafikler arasında kolayca geçiş yapabileceksiniz.
Pop!_OS’un birkaç sürümü var. Standart sürümün yanı sıra, özellikle NVIDIA donanımına sahip kullanıcılar için tasarlanmış ve özel sürücüyle birlikte gelen bir sürüm mevcut. Öte yandan Raspberry Pi 4 için de bir derleme bulunuyor. Sistem minimum uygulama ile birlikte gelse de, normal masaüstü uygulamalarına ek olarak Steam, Lutris ve GameHub gibi uygulamaları da içeren Pop!_Shop adlı özel sezgisel uygulama mağazasını kullanarak kurulumunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Pop_OS! Sistem Gereksinimleri
- 64 bit işlemci.
- 4 GB RAM.
- 16 GB depolama alanı.
- Pop!_OS’u yüklemek için BIOS’dan Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliğini devre dışı bırakmak gerekiyor.
elemantary OS
İlk olarak, işletim sistemini kullanmayı daha keyifli hale getiren Pantheon masaüstü arayüzü muhtemelen ilginizi çekecektir. Dağıtım artı olarak günlük ihtiyaçlarınızı karşılayan uygulama seçenekleri barındırıyor.
elementary OS, yeni kullanıcılar için anlaşılması ve öğrenilmesi kolay olacak şekilde tasarlandı. Kullanıcılar, güçlü klavye kısayolları sayesinde gezinirken daha hızlı çalışabilirler. Pantheon adı verilen özel masaüstü ortamının yanı sıra albüm, takvim, komut satırı, dosyalar gibi çok sayıda özel uygulama da işletim sistemine dahil edilmiş durumda.
Ek olarak, Geary posta uygulaması ve Epiphany web tarayıcısı gibi bazı iyi bilinen uygulamalara sahip. Windows ve macOS’un aksine, elementary OS hızlı, kullanımı kolay ve standart gizliliğe sahip olduğunu iddia ediyor. Dağıtım, en son Ubuntu 22.04.0 çekirdeğiyle birlikte geliyor. Firefox ve LibreOffice dahil olmak üzere en yeni programları kullanmak da mümkün.
Geary Mail ve Scratch gibi bazı GNOME tabanlı uygulamalar içerdiğini de belirtelim. Merkezi bir depo olarak hizmet veren AppCenter uygulaması, kullanıcıların yüzlerce açık kaynaklı uygulamayı indirmelerini sağlıyor.
elementary OS kullanmanın tek dezavantajı, uygulama merkezinde Pop! OS Pop Shop ya da Ubuntu Software uygulamasında bulunan yazılımların neredeyse hiç bulunmaması. Alternatif olarak, hem Flatpak hem de Snap önceden yüklenmiş olarak gönderiliyor. Böylece komut satırından çok sayıda uygulama yükleyebilirsiniz (Flatpak veya Snap desteği grafik kullanıcı arayüzünde yerleşik olmadığından).
Güzel bir arayüz sunan ve komut satırından uygulama yüklemeyi sorun etmeyen bir Linux dağıtımına geçmek isteyen tüm kullanıcılar elementary OS’a şans verebilir. İsterseniz ücretsiz kullanabilir, isterseniz bir miktar bağışla birlikte indirmeye başlayabilirsiniz. Ücretsiz kullanmak istiyorsanız web sayfasındaki miktar belirleyin kısmına “0” girin.
elementary OS Sistem Gereksinimleri
- Son Intel Core i3 veya benzeri çift çekirdekli 64-bit işlemci.
- 4 GB sistem belleği (RAM).
- En az 32 GB boş alana sahip bir katı hal sürücüsü (SSD).
- İnternet erişimi.
- Yerleşik veya kablolu fare/dokunmatik yüzey ve klavye.
- Minimum 1024×768 çözünürlüklü ekran.
Öne Çıkan Özellikler
- Çoklu Görev Görünümü (Multitasking View), odaklanmanızı ve üretkenliğinizi korumanızı sağlayacak.
- Her kullanıcı için zaman kısıtlamaları ayarlayabiliyoruz.
- Gizlilik korumalı ve güvenli.
- Hem Resim İçinde Resim (Picture-in-Picture) hem de Rahatsız Etmeyin (Do Not Disturb) özelliği mevcut.
- Görsel açıdan çoğu kişi tarafından beğenilebilecektir. macOS’a benzer bir kullanıcı arayüzüne sahip, kullanıcı dostu bir dağıtım.
Manjaro
Arch Linux’u temel alan Manjaro, Arch’ı harika bir dağıtım yapan güç ve özelliklerden faydalanırken, hem yeni hem de deneyimli Linux kullanıcıları için daha keyifli bir kurulum ve kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlamakta. Önceden yüklenmiş masaüstü ortamları, grafik uygulamaları (yazılım merkezi dahil) ve ses/video oynatmak için multimedya kodekleri ile birlikte geliyor.
Bir diğer iyi tarafı, kullanıcıların ücret ödemesini veya reklam göstermesini gerektirmeyen Linux tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemi. Kullanıcı mahremiyetine önem verilirken, donanımların nasıl kurulduğu ve çalıştırıldığı konusunda tam kontrol sahibi olmanıza imkan sağlanıyor.
İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, tabletler, cep telefonları, PC’ler, dizüstü bilgisayarlar ve kartların yanı sıra oyun ve 3D uygulamalar için kullanabilirsiniz. Yaygın ve son derece özelleştirilebilir bir Linux işletim sistemi olan Manjaro, donanım algılama yöneticisi ile mükemmel donanım desteği sunmakta. Manjaro Linux’un temel odak noktalarından biri erişilebilir ve kullanıcı dostu olmak. Çekirdek, herhangi bir karmaşık sorun giderme işlemi gerektirmeden kolayca değiştirilebilir. Hem x86-64 hem de ARM mimarilerini desteklemekte, bu da onu çok çeşitli cihazlar ve bilgisayar ortamları için ideal bir seçim haline getiriyor.
Dahası Manjaro, kullanıcıların Plasma, Gnome ve XFCE gibi popüler seçenekler arasından tercih ettikleri masaüstü ortamını seçmelerine olanak tanıyor. Masaüstü ortamlarının hepsi aynı temel işletim sistemi özelliklerini sağlamakta, ancak biraz farklı tasarım öğeleri ve işlevselliğe sahip.
Resmi sürümlerin yanı sıra, daha fazla özelleştirme için Cinnamon ve Mate gibi çeşitli topluluk sürümleri de sunuyor. Bu, insanların Linux kullanmasının başlıca nedenlerinden biri. Özgürlük ve seçeneklere erişim birçok kullanıcının hoşuna gidiyor. Tüm hepsine ek olarak, dağıtımı kullanmaya başlamanız için yararlı ipuçları, püf noktaları ve web bağlantılarıyla dolu Hello adlı kullanışlı bir aracın bulunduğunu hatırlatalım.
Manjaro Sistem Gereksinimleri
- 1 GHz çift çekirdekli CPU veya daha iyisi.
- 2 GB RAM (daha akıcı performans için 4 GB).
- 30 GB boş disk alanı.
- En az 256 MB VRAM’e sahip tümleşik veya harici ekran kartı.
- 1024×768 veya daha yüksek çözünürlük.
Öne Çıkan Özellikler
- Kurulumu kolay ve geniş donanım desteği.
- Yazılım ve kullanıcı arayüzleri oluşturmak için programlama dillerini kullanın.
- Varsayılan güvenlik ile yüksek performans.
- İster sohbet ister görüntülü toplantı olsun, ekibinizle gerçek zamanlı olarak bağlantıda kalın.
- Kolayca yapılandırılabilir durumda.
Fedora OS
Fedora Workstation, en son açık kaynak teknolojisi üzerine inşa edilmiş ve düzenli güncellemeler alan yüksek kaliteli ve kullanımı kolay bir masaüstü. İnsanların bu sürümü kullanmasının ana nedeni güvenilir olması. Yaklaşık her 13 ayda yeni bir sürüm yayınlanırken, sürümler arasında yükseltmeler hızlı ve kolay.
Fedora, kullanıcıların mükemmel donanım desteği almasını sağlamak için donanım satıcılarıyla birlikte çalışarak cihaz uyumluluğu sağlıyor. Dahası tamamen ücretsiz, reklam yok ve herhangi bir kullanıcı verisi toplamazken maksimum gizlilik söz konusu.
Oldukça popüler olan dağıtımla ilgili detaylara devam edelim. Saatler, Hava Durumu ve Haritalar gibi dikkat çekici uygulama koleksiyonu sunduğu için çoğu kişi için ideal bir seçim. Geliştiricilere gelince, Boxes ile sanallaştırmayı kolaylaştırıyor, performans modu ile donanım hızını artıyor ve Red Hat ekosisteminden en yeni araçları sağlıyor. Geliştiricilerin ihtiyaç duyabileceği tüm paketlere ve araçlara sahip.
Dünya çapındaki gönüllü ve geliştiriciler topluluğu tarafından oluşturulan Fedora projesi üç ana sürümle geliyor: Workstation (masaüstü bilgisayarlar için), Server (sunucular için) ve ARM (ARM tabanlı sunucular için). Fedora’nın belki de en ayırt edici özelliği, yeni paket sürümlerini ve teknolojileri dağıtıma entegre etme konusunda her zaman öncü olması.
Fedora 39 Sistem Gereksinimleri
- 2 GHz çift çekirdekli işlemci
- 2 GB RAM (önerilen 4 GB RAM).
- 15 GB sabit disk alanı (önerilen 20 GB).
- 800×600 çözünürlüğü destekleyen ekran kartı. 3D hızlandırma için modern ekran kartı öneriliyor.
Öne Çıkan Özellikler
- Güvenilirlik konusunda ön sıralarda. Benzersiz güvenlik özellikleri sağlıyor.
- Yenilikçi yazılımlar sunuyor.
- Kullanımı kolay arayüze sahip.
- GNOME standart olarak dahil.
Debian
Debian, yüksek düzeyde esneklik ve güvenilirlik isteyen kullanıcıların kullanabileceği çok yaygın bir Linux dağıtımı. 1993’ten beri faaliyette ve hala düzenli olarak yeni sürümleri piyasaya sürülüyor. Kişisel bilgisayarlar, ağ sistemleri ve dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere birçok cihaza yönelik Linux tabanlı bilindik bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Paket kapsamında LibreOffice, Firefox, Evolution mail, K3b disk yazıcı, VLC medya oynatıcı, GIMP gibi uygulamalar yer alıyor.
Her paketin ömrü boyunca rasyonel bir varsayılan yapılandırma ve sık güvenlik güncellemeleri sunulmakta. Buna ek olarak Debian, başta Ubuntu, Knoppix, PureOS ve Tails olmak üzere birçok tanınmış Linux dağıtımı için iskelet görevi görmekte. Yani piyasada denk düşebileceğiniz birçok Linux dağıtımı aslında Debian’ın üzerine inşa ediliyor.
Sürekli Entegrasyon (Constant Integration) stratejisi autopkgtest (paketleri test etmek için), Piuparts (yükleme, yükseltme ve kaldırma için) ve Lintian’ı (paketleri hatalara karşı inceler) gibi öğeleri birbirine bağlamakta. Debian tamamen ücretsiz bir işletim sistemi. Bazen dağıtımlarda Long Term Support (LTS) gibi bir ibare görebilirsiniz. Bu uzun vadeli destek anlamına geliyor. Destek kapsamında genellikle en az beş yıllık kalıcı destek sağlanıyor.
Kaya gibi sağlam bir Linux dağıtımı olan Debian Linux, özgür yazılıma çok bağlıdır (bu nedenle her zaman %100 özgür kalacaktır), ancak aynı zamanda kullanıcıların üretkenlik için makinelerine özgür olmayan yazılımları yüklemelerine ve kullanmalarına da izin verir. Hem masaüstü hem de sunucu bilgisayarlarda ve ayrıca bulutu çalıştıran altyapıyı çalıştırmak için kullanılır.
En eski ve en ünlü iki Linux dağıtımından biri olan, başta Ubuntu ve Kali Linux olmak üzere çok sayıda popüler Linux dağıtımının temelini oluşturmakta. Gücü esas olarak sunucularda görülse de, masaüstü sürümlerinde estetik ve özellik açısından dikkate değer gelişimler sağlandı.
Debian Sistem Gereksinimleri
- 1 GHz CPU.
- 512 MB (rahat bir deneyim için 1 GB) RAM.
- 10 GB sabit disk alanı (tam kurulum için 20 GB).
- 800×600 çözünürlüklü ekran.
- Kurulum için CD/DVD sürücüsü veya USB portu.
Öne Çıkan Özellikler
- Birçok Linux dağıtımının tabanını oluşturduğu için güvenilir.
- Bir web tarayıcısı aracılığıyla herkes Debian hata izleme sistemine (BTS) erişebilir.
- Uzun vadeli destek.
- Geniş kapsamlı donanım desteği.
- Esnek yazılım yükleme sistemi.
Chrome OS (ChromeOS Flex)
İşletim sisteminin geniş işlevlerine ihtiyacınız yok ve web üzerinde çok vakit mi geçiriyorsunuz? Windows veya macOS’un yerine ChromeOS Flex kullanmaya başlayabilirsiniz. En azından ikinci cihazınızda bu hafif işletim sistemine şans verebilirsiniz.
Chrome OS, Google tarafından Linux çekirdeği üzerinde tasarlanmış, Linux tabanlı bir işletim sistemi. İlk olarak 2009 yılında duyurulan Chrome OS, 2011 yılında yüklendiği ve “Chromium” adını alan bilgisayarlar aracılığıyla kullanıcılarla buluştu. Kolay ve güvenilir internet kullanımı için tasarlanan Chrome OS, gününün ya da işinin büyük bir çoğunluğunu sadece internet ya da internet tabanlı uygulamalarıyla geçiren, ihtiyaçlarını bu yolla karşılayan bilgisayar kullanıcıları düşünülerek geliştirildi.
Her yanıyla diğer dağıtımlardan ayrışabilir ve diğerlerine benzemeyebilir, ancak ChromeOS’un Linux tabanlı olduğunu belirtelim. Chromebook’larda yerleşik olarak çalışan sistem, sadece uzmanlara özel bir Linux olan Gentoo’yu temel alıyor. İyi haber şu ki, kullanabilmek için Gentoo hakkında hiçbir şey bilmenize gerek yok.
En iyisi ise Chrome OS’un A’dan Z’ye herkes kullanabilir. Bu makaleyi bir web tarayıcısı üzerinden okuyorsanız, Linux tabanlı Chrome OS’u kullanmayı zaten biliyorsunuz demektir. Google tarafından geliştirilen hafif işletim sistemi, 2007’den bu yana üretilmiş hemen hemen her PC veya Mac’i çok daha güvenli ve kullanışlı bir Chromebook klonuna dönüştürmenizi sağlıyor. Telaş yok, karışıklık yok ve kullanımı çok basit. Eski bilgisayarlara hayat vermesi ise bir başka artı.
İlave olarak, Linux dünyasının derinlerine inmek istiyorsanız Chromebook’unuzdan Linux uygulamalarını çalıştırabilirsiniz, bu da onu daha geleneksel bir işletim sistemine dönüştürmeye yardımcı oluyor. Açık kaynaklı, tamamen ücretsiz.
ChromeOS Sistem Gereksinimleri
- Intel veya AMD x86-64-bit sistem.
- 4 GB RAM.
- 16 GB dahili depolama alanı.