
Küre Dağları Milli Parkı Gezi Rehberi 2025
Karadeniz Bölgesi’nde gezilecek ve keşfedilmesi gereken lokasyonların başında yer alan Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin Batı tarafındadır. Bartın ile Kastamonu il sınırı içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, günübirlik ve konaklamalı şekilde gezilmeye oldukça müsaittir. Küre Dağları Milli Parkı, 1998 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa ormanlarını korumada öncelikli alanlardan biri olarak seçilmiştir. 2000 yılında Milli Park olmasına karar verilken bölge, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Yaşayan Gezegen Kampanyası kapsamında; Türkiye’nin Dünyaya Armağanı olarak kabul edilmiştir. Küre Dağları Milli Parkı’nın büyük bir bölümü Kastamonu il sınırları içerisinde yer almaktadır. Zengin canlı yaşam topluluğu ve zengin ormanlık sahası ile adından sıkça söz ettirmektedir. Bakir ormanları, peyzaj alanı zenginliği, habitat zenginliği, kanyonları, şelaleleri ve mağaraları ile keşfedilmeyi bekleyen Küre Dağları Milli Parkı’nı ziyaret etmek için geç kalmayınız. İşte Küre Dağları Milli Parkı gezi rehberi 2025 içeriğimiz ve merak edilen en güncel bilgiler sitemizde.
Küre Dağları Milli Parkı Nerede Ve Nasıl Gidilir? – Küre Dağları Milli Parkı Ulaşım Rehberi
Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın kent merkezine uzaklığı 57,1 kilometredir. Kastamonu kent merkezine ise; 153 kilometre mesafede yer alan Küre Dağları Milli Parkı’na ulaşım sağlamak ve bölgeyi en şekilde keşfetmek için şahsi araç olması veya araç kiralaması yapmanız sağlıklı olacaktır.
Küre Dağları Milli Parkı’na direkt olarak toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanması mümkün değildir. Köy servisleri vb. araçlar tercih edilebilir ancak köylerin ulaşım araçlarının servis hizmetleri hakkında net bir bilgi bulunmadığı için içeriğimiz içerisine ekleme yapılamamıştır.
Kendi aracınızı kullanarak veya araç kiralaması yaparak Küre Dağları Milli Parkı’nı keşfetmek için geç kalmayınız. Alt kısımda harita bağlantımızı paylaştık.
Küre Dağları Milli Parkı Güncel Konum Bilgisi: https://maps.app.goo.gl/qa7ejEi2BhvgmcoU9
Küre Dağları Milli Parkı Güncel İletişim Bilgisi: 0378 227 18 44

Küre Dağları Milli Parkı Özellikleri Ve Küre Dağları Milli Parkı Hakkında Bilgiler
Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin Batı tarafında yer almaktadır. Küre Dağları eteğinde yer alan Milli Park sahasının büyük bir bölümü Kastamonu ilinde ve diğer alanları ise Bartın il sınırı içerisinde kalmaktadır.
Küre Dağları Milli Parkı’nın çevresinde yer alan yakın ilçe merkezleri ise; Cide, Azdavay, Amasra, Pınarbaşı, Kurucaşile ve Ulus olarak ön plana çıkmaktadır. 103575 hektarlık büyük bir alanı kaplayan bölgenin 34018 hektarlık sahası Küre Dağları Milli Parkı’na aittir.
1998’de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa Ormanlarını koruma kapsamında öncelikli alanlar arasında yer alan Küre Dağları, aynı zamanda 2000 yılında Milli Park olmuştur.
Karadeniz Bölgesi’nin en nemli ve en geniş orman sahasına sahip olan Küre Dağları’nda kireçtaşı da yaygın olarak görülmektedir. Orman ekosisteminin yanı sıra; kanyon ekosistemi ve akarsu ekosistemleri de Küre Dağları’nın en önemli alanları olarak ön plana çıkmaktadır. Kızılçam, zeytin, kocayemiş, mersin ve kestane ile beraber akçaağaç, göknar ve kayın ağaçları da karışık şekilde Küre Dağları’nın ormanlık sahası içerisinde yer almaktadır.
Küre Dağları Milli Parkı sahasına yer alan; Aydos Kanyonu, Horma Kanyonu, Çatak Kanyonu ve Valla Kanyonu eşsiz bir manzara sunmakla beraber, Küre Dağları Milli Parkı’nın ziyaretçi potansiyeline katkı sağlamaktadır.

Küre Dağları Milli Parkı’nda Gezilecek Yerler
Küre Dağları Milli Parkı; doğa yürüyüşü, kamp, piknik, dağcılık, fotoğrafçılık ve manzara seyri açısından oldukça verimli bir bölgedir. Bu yüzden Küre Dağları Milli Parkı’nı elinizden gelebildiğince konaklamalı şekilde doya, doya keşfetmenizi öneriyoruz. Alt kısımda yer alan liste üzerinden; Küre Dağları Milli Parkı’nda gezilecek yerler içeriğimizi inceleyebilirsiniz. İşte Küre Dağları Milli Parkı gezi rehberi 2025 içeriğimiz.

Ulukaya Şelalesi
Ulukaya Şelalesi, Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın il sınırı içerisinde kalan bölümünde yer almaktadır. Bartın ilinin Ulus ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ulukaya Şelalesi, Ulukaya Köyü ve Ulukaya Şelalesi Drahna Kanyonu yakınlarında, bir kaya oyuğu içinden çıkan su ile oluşan bir şelaledir. Ortalama 25 metre yükseklikten akan şelale 1 ile 1,5 metre civarına bir dev kazanına dökülmektedir. Ulukaya Şelalesi’nin döküldüğü alanda ise 30 ile 40 metre genişliğinde bir gölet oluşmuştur. Ulukaya Şelalesi’nin dökülmüş olduğu havzada yer alan kanyon 1 kilometre uzunluğa ve 65-70 metre yüksekliğine sahiptir. Efsanelere göre; Ulukaya Şelalesi’nin suyundan içen kişi aşk acısını unutmaktadır. Ulukaya Şelalesi’nin adını aldığı Ulukaya Köyü ise şelaleye çok yakın mesafede yer almaktadır. Küre Dağları Milli Parkı’nda gezilecek yerler listesinin en çok tercih edilen lokasyonlarından bir tanesidir.

Ilıca Şelalesi
Küre Dağları Milli Parkı’nın Kastamonu il sınırı içerisinde yer alan Ilıca Şelalesi, Kastamonu ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca Köyü’nde yer almaktadır. İlçeye 12 kilometre mesafede yer alan Ilıca Şelalesi’na patika yol üzerinden ortalama yarım saat gibi bir sürede ulaşılabilir. Horma Kanyonu’nun sonunda yer alan Ilıca Şelalesi’nin oluşumu ise; kanyon içerisinden geçen Zarı Çayı’nın Horma Kanyonu bitiminde ortalama 10 metre yükseklikten dökülmesi ile oluşmuştur. Şelalenin döküldüğü alanda doğal havuz oluşmuş ve yaygın olarak ziyaret edilmektedir. Su ile kayaların aşınması nedeniyle Ilıca Şelalesi çevresinde oluşan oymalar, Ilıca Şelalesi’nin güzelliğine, güzellik katmaktadır.

Çatak Kanyonu Ve Çatak Kanyonu Cam Terası
Küre Dağları Milli Parkı’nda gezilecek yerler ve Küre Dağları Milli Parkı gezi rehberi 2025 içeriğimiz içerisinde yer alan Çatak Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı’nın Kastamonu il sınırı içerisinde yer almaktadır. Kastamonu’nun Azdavay ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çatak Kanyonu’nun Azdavay ilçe merkezine uzaklığı ise 7 kilometredir. 6 kilometre araç ulaşımı ve 1 kilometre patika orman içi rotası yürüyüşü ile ulaşım sağlanabilir. Çatak Kanyonu’nda 900 metre yükseklikte yer alan manzara seyir terasına ulaşım sağlandığında, eşsiz bir manzara sizi bekliyor olacaktır. 8 kilometre uzunluğa sahip olan Çatak Kanyonu’nun 400 ile 880 metre civarında kanyon duvar yüksekliği bulunmaktadır. Ceylan, kartal, ayı, atmaca ve doğan gibi doğa canlılarının da büyümesi ve barınması gibi ihtiyaç durumları da Çatak Kanyonu’nda karşılanabilmektedir. 10 metre genişliğe sahip olan Çatak Kanyonu Cam Terası, 50 kişi kapasitelidir ve çelik konstrüksiyon üzerine yapılmıştır.

Valla Kanyonu
Küre Dağları Milli Parkı’nın Kastamonu il sınırı içerisinde yer alan Valla Kanyonu, Kastamonu ilinin Pınarbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır ve Pınarbaşı ilçesine 26 kilometre mesafede yer alan Muratbaşı Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Kanlıçay ile Devrekani Çayı’nın birleştiği alandan başlayan Valla Kanyonu, Kuzey taraftan Cide ilçesine doğru ortalama 10 kilometre boyunca uzanan Dünya’nın en derin ikinci kanyonu olarak da bilinmektedir. 800 ile 1200 metre arası değişen yüksek kayalık uçurumlara sahip olan Valla Kanyonu’nda kartal, akbaba ve şahin gibi yırtıcı kuş türleri de yaşam sürmektedir. Valla Kanyonu üzerinde ise; Kerte Seyir Terası ile Muratbaşı Burgu Seyir Terası olmak üzere, 2 adet seyir terası bulunmaktadır.

Horma Kanyonu
Küre Dağları Milli Parkı’nda gezilecek yerler ve Küre Dağları Milli Parkı gezi rehberi 2025 içeriğimiz içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı’nın Kastamonu il sınırı içerisindedir. Horma Kanyonu içerisinden geçer Zarı Çayı, Horma Kanyonu sonunda yer alan Ilıca Şelalesi’ni oluşturmaktadır. Horma Kanyonu, doğa severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken lokasyonlardan bir tanesidir. Özel olarak tasarlanmış doğa yürüyüş parkuru ve dinlenme noktaları da Horma Kanyonu içerisinde yer almaktadır. 3 kilometrelik uzun bir yürüyüş sayesinde; Horma Kanyonu’ndan Ilıca Şelalesi’ne kadar keşif yapmak mümkündür. 2016 yılında başlayan çalışmalar ile 4 yılda tamamlanan Horma Kanyonu yürüyüş parkurunda, 270 ton çelik ve 500 metreküp ahşap kullanılmıştır.

Küre Dağları Milli Parkı’nda Neler Yapılır?
Küre Dağları Milli Parkı’nda günübirlik veya konaklamalı keşifler yapabilirsiniz.
Kamp, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, manzara seyri, şelale ve doğa havuzlarda yüzme ve dalış yapma gibi pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz.
