Gelisiyorum.com | Blog

Küresel büyüme baskı altında, şirketler zorlu bir yaz geçiriyor

13.07.2025
59
Küresel büyüme baskı altında, şirketler zorlu bir yaz geçiriyor

Allianz Trade’in yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin hazırladığı Küresel Görünüm Raporu’na göre; kürüsel büyümenin ciddi baskı altında olması nedeniyle, durgun talebin ortasında kârlılığı korumak için stoklarını optimize etmeye ve fiyatlandırma stratejilerini ayarlamaya çalışan şirketler için “acımasız bir yaz” geçiyor. Rapora göre; küresel büyüme 2025 yılında yüzde 2,5’lik bir oranla baskı altında kalmaya devam edecek ve resesyon dönemleri dışında 2008’den bu yana en düşük artışı sergileyecek.

Allianz Trade yılın ilk yarısına dair hazırladığı Küresel Görünüm Raporu’nu “Baskı Altında” başlığı ile yayınladı. Raporda, küresel büyümenin 2025 yılında yüzde 2,5’lik bir oranla baskı altında kalmaya devam edeceğine ve resesyon dönemleri dışında 2008’den bu yana en düşük artışı sergileyeceğine yer veriliyor. Rapora göre; bu durum durgun talebin ortasında kârlılığı korumak için stoklarını optimize etmeye ve fiyatlandırma stratejilerini ayarlamaya çalışan şirketlerin “acımasız bir yaz” geçirmesine neden oluyor.

Allianz Trade ekonomistleri, ABD için 2025-2026 yılı büyüme tahminlerini, daha düşük efektif gümrük tarifeleri nedeniyle 0,8 puan artırarak yüzde 1,6’ya yükselttiklerini belirtiyor. Euro bölgesinde ise daha çok küçük ekonomilerin etkisiyle aynı dönemde büyümenin yüzde 1,2 olmasını beklediklerine raporda yer veriliyor. Ancak, Almanya’da 2025 yılında büyümenin sadece yüzde 0,1 olacağı ve yüzde 1’lik bir büyümenin en erken 2026 yılında kaydedilebileceği rapordaki bilgiler arasında. Rapor, gelişmekte olan ülkeler için daha karışık bir tablo ortaya koyuyor. Rapora göre, bazı ülkeler döviz kurundaki değer artışından ve artan yatırım girişlerinden yararlanarak yıl başından bu yana ortalama yüzde 10’luk bir kur kazancı sağlamış durumda.

Acımasız Bir Yaz

Allianz Trade ekonomistleri raporda; durgun talebin ortasında kârlılığı korumak için stoklarını optimize etmeye ve fiyatlandırma stratejilerini ayarlamaya çalışan şirketler için “acımasız bir yaz” olduğu vurgusunu yapıyor. Şirketlerin verimlilik ve maliyet azaltmaya odaklanmasıyla işgücü piyasasının normalleşme sinyalleri verdiği ve işten çıkarmaların beklendiği raporda belirtiliyor. Yatırımlardaki artışların özellikle de kredi koşullarındaki iyileşmeye rağmen yatırımların kısıtlı kaldığı Avrupa’da hâlâ zayıf olduğuna raporda dikkat çekiliyor. AMB faiz oranlarında 200 baz puanlık bir indirim olmasına rağmen kredi büyümesinin sadece yüzde 2 seviyesinde olduğu, iflas eğilimlerinin de ek riskler oluşturduğu verilen bilgiler arasında. Raporda, küresel iflas endeksinin 2025’in ilk çeyreğinde iflaslarda yüzde 6,5’lik bir artışa işaret ettiğinin altı çizilirken buna ek olarak; özellikle rekabet baskısı ve teknolojik değişimlerin yoğun olduğu otomotiv sektöründe, sektöre özgü risklerin de ortaya çıktığı belirtiliyor.

Öte yandan Allianz Trade ekonomistleri, 2025 yılı küresel ticaret tahminlerinde hafif bir iyileşme olduğuna da raporda değiniyor. Devam eden stoklama ve güzergâh değişikliği faaliyetleri nedeniyle küresel mal ticaretinin yüzde 0.3 ve küresel mal ve hizmet ticaretinin ise yüzde 1 büyüme kaydetmesi beklentisinden söz ediliyor. Ancak, belirsizliklerin devam edeceği öngörüleri, küresel ticaret artışının 2026 yılında da yüzde 1,2’lik büyümeyle sınırlı kalabileceğine dikkat çekiyor.

Reklam

Raporda; faiz politikaları bakımından gelişmekte olan ülkelerden Meksika, Macaristan, Arjantin, Türkiye gibi ülkelerin genellikle çift haneli enflasyon oranlarına sahip olan ve 2026 sonuna kadar iddialı bir faiz indirim yoluyla trendi cesurca yönlendirenler olduğu belirtiliyor. Ancak ekonomistlere göre, petrol fiyatlarının daha da artması veya para birimlerinin değer kaybının hızlanması durumunda bu ülkelerde faiz indirimleri durabilir.

Ticari gerilimler, jeopolitik riskler ve mali zorluklar küresel ekonomiyi zorluyor

Allianz Trade raporunda, ABD tarifelerine ilişkin temel senaryonun tahmin edilenden daha hızlı hayata geçiyor olsa da küresel belirsizliklerin rekor düzeyde devam ettiği belirtiliyor. Bu durumun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ekonomik döngülerinde, en son 2022’nin ikinci yarısında enflasyonun zirve yaptığı dönemdeki gibi senkronize bir düşüşe yol açabileceği belirtiliyor. ABD’nin, ticaret savaşının ötesinde, önemli mali ve parasal zorluklarla da karşı karşıya olduğu; mali açığın 2026 yılına kadar GSYH’nin yüzde 8’ine ulaşacağı ve yüksek enflasyon ile mali riskler nedeniyle artan faiz ödemelerinin tahvil piyasalarında stres yaratabileceği de raporda yer alan bilgiler arasında. Bu nedenle de ekonomistlerin ABD dolarının daha fazla değer kaybedebileceği beklentisi bulunuyor. Raporda ayrıca resesyon olasılığının yüzde 30’u aştığı ve stagflasyon endişelerinin büyüdüğü belirtiliyor.

Fed beklemede kalmaya devam ederken ECB faiz indirimlerini sürdürecek

Rapora göre; Merkez bankaları faiz politikaları konusunda farklı yaklaşımlar sergiliyor. Fed yani ABD Merkez Bankasının, 2025’in son çeyreğinde yüzde 3,9’la zirve yapmasını beklediği enflasyona yönelik endişeleri nedeniyle aralık ayına kadar faiz oranlarını yüzde 4,5’te tutması bekleniyor. Allianz Trade ekonomistleri, daha sonra Fed’in 2026’nın üçüncü çeyreğine kadar faiz oranlarını yüzde 3,5’e düşüreceğini öngörüyor. Buna karşılık, Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın düşük büyüme ve enflasyonun gerilemesi nedeniyle gevşeme döngüsünü sürdüreceği ve yıl sonuna kadar faiz oranlarını yüzde 1,5’e indireceği öngörülüyor. Öte yandan rapora göre; gelişmekte olan piyasalarda, küresel GSYH’nin yüzde 35’inden fazlasını oluşturan 32 büyük ekonomi, paralarının değer kazanması ve gerileyen enflasyonun desteğiyle 2025’in ikinci yarısında para politikalarını gevşetebilir; bunlardan 23’ü 2026’ya kadar para politikalarında gevşemeyi sürdürecek.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!