Kurumsal Wellbeing Nedir, Nasıl Sağlanır?
Kurumsal wellbeing, sağlıklı bir çalışma ortamının kritik bir bileşenidir. Refahı teşvik eden şirketler, çalışanların stres düzeylerini yönetmesini kolaylaştırırken aynı zamanda olumlu ve üretken bir ortam sağlar. Wellbeing, zihinsel ve fiziksel sağlığın yanı sıra çalışan deneyimi ve memnuniyeti gibi faktörleri de içinde barındırır. Bu makalede, kurumsal wellbeing kavramının ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl sağlanabileceğini açıklayacağız.
Kurumsal Wellbeing Nedir?
Kurumsal wellbeing, mutlu bir ofis ortamı yaratma ve verimli çalışanlara sahip olmanın temelidir. Esenliğe önem veren şirketler; çalışanlarının yalnızca fiziksel refahına, güvenliğine ve ruh sağlığına yatırım yapmakla kalmaz aynı zamanda daha sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak için önleyici tedbirler de alır.
Wellbeing, fiziksel olarak hasta olmaktan kaçınmaktan daha fazlasını gerektirir. Bu açıdan bütüncül bir biyo-psiko-sosyal yapı anlamına gelir.
Refahın sadece fiziksel sağlıktan daha fazlasını ifade ettiği, şirketler için giderek daha açık hale gelmektedir. Çünkü bedenen ve ruhen sağlıklı olan çalışanlar işyerine daha fazla ilgi ve bağlılık gösterirler. Bu katılım, çalışan devamsızlığı gibi birçok değişkeni etkiler.
Kurumunuz için Neden Önemlidir?
Wellbeing ile iş stresi azalır ve odaklanma artar. Bununla birlikte artan üretkenlik ve daha az devamsızlık ortaya çıkar. Kurumsal wellbeing birçok şey için önemlidir. Çalışanlarınızın refahını iyileştirerek, yaşam kaliteleri üzerinde bir etki yaratırsınız. Bu da daha olumlu ve üretken bir iş gücü yaratır ve şirketinizin daha büyük başarılara imza atmasını sağlar.
Kurumsal Wellbeing’in Faydaları
Mutlu çalışanlar %13 daha üretkendir. İşyerinde refahı ön planda tutarak, yalnızca çalışanlarınıza değil, işinize de fayda sağlarsınız. Bu açıdan kurumsal wellbeingin çeşitli faydaları vardır:
- Devamsızlığı azaltır.
- Çalışanların elde tutulmasına yardımcı olur.
- Çalışan sağlığını iyileştirir.
- Çalışan moralini artırır.
- Verimliliğin artmasını sağlar.
Kurumsal Esenlik Nasıl Ölçülür?
Refah bütünleştiricidir bu nedenle resmin tamamını görmek için esenlik yapbozunun tüm parçalarını bir araya getirmeniz gerekir. Refahı değerlendirmenin ve ölçmenin bazı yolları şu şekildedir:
- Nabız anketleri aracılığıyla geri bildirim toplayın: İK, doğru soruları sorarak ekip üyelerinin refah durumu hakkında bilgi toplayabilir. Belirli bir konuyla ilgili olan ve insanlara nasıl hissettiklerini bir ölçekte değerlendirme seçeneği sunan sorular yararlı yanıtlar sağlayabilir. Açık uçlu sorular da fikir verebilir, ancak her yanıtı okumak ve ele almak için zamanınız ve kaynaklarınız olduğundan emin olmalısınız. Anketler ücret, katılım, aidiyet, iş yükü ve kariyer hedefleri gibi konulara değinen soruları içerebilir.
- İşgücü verilerini takip edin: Veriler, bir kişinin ruh halini yansıtmasa da yüksek oranda devamsızlık veya düşük üretkenlik gibi durumların neden var olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
- Kısa toplantılar yapın: İK veya yöneticiler, çalışanlarla rutin olarak görüşebilir. Yüz yüze veya görüntülü sohbetler yoluyla konuşmak için bir araya gelmek, anketler ve veriler aracılığıyla açıkça görülemeyen geri bildirimleri sağlayabilir.
Kurumsal Wellbeing Nasıl Sağlanır?
Kurumsal wellbeing stratejilerinin uygulanması karmaşık olabilir. Ne de olsa bir şirketin mükemmel wellbeing stratejisi bir başka şirkete uyum sağlamayabilir. Müşterilerine web üzerinden yazılım çözümleri sunan bir teknoloji şirketi, çalışanlarına uzaktan çalışma fırsatları ve esnek programlar sunabilirken; aynı çalışmalar bir inşaat şirketi için mümkün değildir. Ancak size uygun bir strateji belirlemek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
1. Ekibinizle konuşun
Çalışanlarınızın katkısı olmadan kurumsal wellbeing stratejileri oluşturmak zordur. Çünkü çalışanlarınızın en çok neye ihtiyacı olduğunu öğrenmenin tek yolu onlarla konuşmaktır. Çalışanlarınıza ulaşmak ve ellerinden gelenin en iyisini yapmalarına nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek, başarılı bir esenlik stratejisi oluşturmanın harika bir yoludur. Bunun için ise aşağıdakilerden yararlanabilirsiniz:
- Bir ekip toplantısı için herkesi bir araya getirin ve beyin fırtınası yapın: Ne kadar sıra dışı olursa olsun herkesin düşüncelerini paylaşmakta rahat olduğundan emin olun
- .Anketler gönderin: Anketler ile insanlara sizinle anonim olarak konuşma şansı verin. Mümkün olduğu kadar çok farklı görüş almaya çalışın.
- Oylama başlatın: Alanınızdaki rakip şirketlerden bazılarının kurumsal sağlık ve esenliği desteklemek için neler yaptıklarına bakın ve çalışanlarınızın şirketinizde görmek istedikleri fikirleri oylamalarını isteyin.
2. Kurumsal esenliği marka amacı ile uyumlu hale getirin
Kurumsal sağlık ve esenlik stratejilerinin başarılı olması için şirket kültürünüzün temel bir bileşeni haline gelmeleri gerekir. Bunu gerçekleştirmenin tek yolu, stratejilerinizi markanızın vizyonu ve amacı ile uyumlu hale getirmektir. Bir kurum olarak neyi temsil ettiğinizi ve bu fikri çalışanlarınızın sağlığını desteklemekle nasıl uyumlu hale getirebileceğinizi düşünün.
3. Bir plan oluşturun ve sonuçlarınızı ölçün
Kurumsal esenlik stratejiniz için plan yapmak, tam olarak ne yapacağınızı ve ilerlemenizi nasıl ölçeceğinizi öğrenmenizi sağlar. Kullanacağınız strateji türünü ve bunların marka imajınızla nasıl uyumlu olduğunu düşünün. Örneğin; mutluluk odaklı bir şirketseniz stres ve kaygı sorunları yaşayan çalışanlar için 7/24 danışmanlık hizmeti uygulayabilirsiniz.
Kuruluşunuzun vizyonuna uygun bir kurumsal esenlik stratejisi seçtikten sonra stratejinizin başarısını nasıl ölçeceğinize karar verin. Örneğin;
- Hedeflerinizi bir ölçüt olarak kullanın: Stratejinizle neyi başarmak istediğinize karar verin ve ilerledikçe başarıyı ölçmenize yardımcı olması için bu hedefleri kullanın.
- Mümkün olan her yerde geri bildirim alın: Sürekli iletişim, kurumsal wellbeing stratejileri için çok önemlidir. Çalışanlarınıza, yaptıkları iş ile ilgili düşüncelerini sizinle paylaşmaları için birçok kanal sağladığınızdan emin olun.
- Çalışanlarınızın verimlilik düzeylerini, hastalıklarını ve diğer KPI’ları ölçün: Kurumsal wellbeing stratejinizin hedefi olan tüm kritik ölçütlere dikkat edin. Örneğin; hastalık ve devamsızlık seviyeleri düşerse muhtemelen doğru yönde ilerliyorsunuzdur.
Kaynak: Bige Çetinoğlu (Enocta.com)