
Lexar Marka RAM ve SSD Alınır mı? Gaming.gen.tr’nin Powered by Lexar Sistemi
Lexar RAM ve SSD’ler Türkiye’deki masaüstü bilgisayarlarda yaygınlaşıyor. Profesyonel fotoğrafçıların tanıdığı marka şimdi de oyuncu donanımlarıyla karşımızda. Nerede derseniz bu toplama sistemin içerisinde. Önce bir sisteme bakalım.
Gaming.Gen.TR üzerinde satışta bir sistem geldi bize MANTIS-4060Ti / AMD Ryzen 5 5600 MPK / ASUS DUAL GeForce RTX 4060 Ti OC 8G V2 8GB / 16GB RAM / 500GB M.2 SSD ile burada görülebiliyor.
Günümüzde Türkiye’de en çok satan işlemci ve ekran kartı ikililerinden biri kullanılmış. Aynı zamanda sistemde Prime B550M-K anakart var yani giriş seviyesinden daha yukarıda bir yonga seti kullanan anakart seçilmiş ve kalite de yükseltilmiş durumda. Powered by ASUS bir sistem yani kaliteli bir marka olan ASUS’un bileşenler kullanılıyor.
Bu sistem aynı zamanda Powered by Lexar kapsamında Lexar RAM ve Lexar SSD kullanıyor. Özellikle sistem fiyatını düşürmek için tek kanal RAM kullanımı ya da markasız SSD tercihi çok yaygındır, ancak burada gayet fiyat rekabetçi ürünler kullanılmış ve buradan feragat edilmemiş durumda.
Esas olay Lexar’ın Türkiye’ye ilgi göstermesi ve önem vermesi diyebiliriz. Distribütör tarafında ciddi adetli alımlar olduğunda son kullanıcıya yansıyan son ürün fiyatı da makul oluyor. Burada özellikle hesaplı sistem toplamalarda halen çok tercih edilen DDR4 belleklerin Türkiye’de olması da çok önemli.
Ülkemizde gelişmiş ileri sistemler elbette tercih ediliyor ancak bir yandan da hesaplı ve kendisini kanıtlamış, ancak biraz yıllanmış bilgisayarlar da piyasada çok aktif olarak alınıp satılıyor. Burada en önemli destek AMD’den geldi diyebiliriz, işlemci devi anakartta AM4 sokete devamlı yeni işlemci seçenekleri sunarak hem 5600 gibi işlemcileri, hem B550 anakartları, hem de hesaplı ve stabil DDR4’leri devam ettirdi.
Lexar’ın NM610PRO SSD’si de bu sisteme çok iyi gidiyor, bu SSD’nin 500 ve 1 TB sürümleri yanında 2 TB seçeneği de var ve 1 TB modelinin perakende fiyatı 2.179 TRY’ye kadar inmişti. PCIe 3.0 bir M.2 SSD, NVMe 1.3 arayüzü kullanıyor ve 500 GB sürümünde 3300 MB/s okuma, 1700 MB/s yazma hızlarına erişebiliyor. M.2 yuvası olan hemen hemen her sisteme uyumlu, güvenilir, hesaplı bir SSD ve hızı da iyi. PCB kalitesi güzel, güç verimliliği iyi ancak DRAM’i yok. Çift çekirdekli Silicon Motion SM2263XT kontrolcü kullanıyor, yongaları da Micron üretimi ve TSMC imalatı. Dayanıklılığı ise 240 TBW. Yurtdışından bu sebeple şikayetler olsa da Türkiye’de satılan sürümlerin satışında şikayet ve ürün geri dönüşü yok. TLC yerine QLC kullanması, kontrolcünün nispeten eski olması hep bu SSD’nin ucuz olma sebepleri ancak ne aldığınız ürünü artı ve eksisini bilerek aldığınız sürece normal karşılanabilir. DRAM’siz bir SSD olduğu için bu tarz disklerde yüzde 10 değil, yüzde 20 boş alan bırakmak performans için yararlı diyebiliriz.
Elbette bu SSD’den hızlısı var, dayanıklısı var, RAM’in çok daha hızlısı da mevcut. Örneğin her RAM, her sistemle uyumlu çalışmıyor, bunu da sistemi toplayıp deneyip görmeniz gerekiyor. Ancak burada hem bileşenleri aldığınız yer, hem toplama hizmeti sunan, hem de satın alınan ürünlerin markası sorun olmadan engellemede ya da çözmede etkili.
Esas soru ve videonun çekim amacı aslında Lexar ne kadar güvenilir sorusunu sormak. Bu tarz sistemlerde yaygınlaşmaya başlayan marka aslında çok eski ve güvenilir. Başta da dediğimiz gibi şu an piyasada adını duymadığımız pek çok alternatifle benzer fiyatta sunulmasına karşın, yıllardır profesyonel fotoğrafçı ve videocuların “Sağlam olsun Lexar alayım sonra beni yolda bırakmasın, kaydım sağlam dursun” diye tercih ettiği, güvenilir bellek ürünleri üreten bir marka. Bu sebeple bir sistemde gördüğünüzde iyi midir diye merak ederseniz güvenilen bir marka olduğunu bilip rahat edebilirsiniz.