Gelisiyorum.com | Blog

LMS ile LXP Arasındaki Farklar Nelerdir

01.09.2024
78
LMS ile LXP Arasındaki Farklar Nelerdir

Öğrenme süreçleri; günümüzde e-öğrenme platformlarıyla farklı bir boyut kazandı, üstelik zamandan ve mekândan bağımsız bir hâl aldı. Bunun arkasında e-öğrenmeyi daha etkili kılan yazılımlar var. Eğitim sürecinde kullanılan yazılımlar; çalışanların performansını ölçmede, gelişmeleri raporlamada ve takip etmede önemli bir rol oynuyor. e-Öğrenmede en çok kullanılan yazılımlar arasında ise LMS ve LXP bulunuyor. Peki, LMS ve LXP nedir? Bu iki farklı kavram arasındaki farklar nelerdir?

LMS ile LXP Arasındaki Farklar Nelerdir?

LMS’ler(Learning Management System); e-öğrenmede süreç yönetimi, raporlama, ölçme ve değerlendirme görevlerini kullanıcı için daha işlevsel bir şekilde sunan yazılımlardır. LXP(Learning Experience Platform) yazılımları ise e-öğrenmede kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sunar. Kurumlar, LMS’ler ile LXP’ler arasında tercih yaparken öncelikle öğrenme sürecine dair ihtiyaç duyabilecekleri tüm detayları belirlemelidir.

LMS ve LXP arasında bazı belirgin farklar bulunuyor. İki sistem arasındaki en önemli ayrım güç dengesindeki farktır. LMS’ler oldukça basit sistemlerdir ancak kontrol, eğitim alan kişide değildir. LXP’lerde ise eğitim alan kişiler, öğrenimi kendi istek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebilirler. Bu durum, öğrenme sürecini daha etkili hâle getirebilir. LMS ve LXP arasındaki diğer farkları şu şekilde inceleyebiliriz:

1. Pratik ve Teorik Eğitimler

Teorik bilgi edinmede LMS’lerin, pratik yapma konusunda LXP’lerin daha kullanışlı olduğunu söylemek mümkün. 70:20:10 Modeli’ne göre bireyler; eğitim süreci boyunca edindikleri bilgilerin %70’ini uğraştıkları işle ilgili deneyimlerinden, %20’sini çevreleriyle kurduğu etkileşimden, %10’unu ise eğitime dair etkinliklerden kazanır. Bu varsayıma göre kişiselleştirilmiş görev ve sohbet gibi sosyal etkileşim olanağı sunan LXP’ler çalışanlara daha etkili bir öğrenme süreci yaşatabilir.

2. Sosyal ya da Bireysel Eğitimler

Etkileşime gerek duymadan yalnızca video izleyerek ya da materyalleri takip ederek öğrenme sürecini tamamlayabilen kişiler için LMS’ler yeterli çözümler sunabilir. Ancak öğrenme süreci daha karmaşık bir yapıdaysa ve eğitim alan kişi etkileşime ihtiyaç duyuyorsa sosyal öğrenme programlarında sıkça tercih edilen LXP’ler daha uygun olabilir.

3. Öğrenme Sürecinde Hızın Etkisi

Eğitimlerini hızlı bir şekilde tamamlamak isteyenler için LMS’ler en uygun seçeneklerdendir. LMS’lerde çalışanlar; güvenlik ve sağlık eğitimlerinde, işe alım ya da oryantasyon süreçlerinde eğitim programlarını ve modülleri kısa sürede tamamlayabilirler. LXP yazılımları ise daha uzun ve karmaşık öğrenme programları için uygundur. Yüksek düzeyde özelleştirilebilen LXP’lerle aylar ya da yıllar sürebilen öğrenme modülleri düzenlenebilir.

Reklam

4. Gözlemlenebilirlik Açısından Farklılıklar

Bazı kurumlar, çalışanların eğitim sürecini yakından takip etmek isteyebilir. Kayıt tutma yeteneklerine göre karşılaştırıldıklarında LXP’ler yerine LMS’ler daha uygun olabilir. Geliştirilebilir ve gözlem yapma açısından entegre edilebilir bir LMS’ye sahipseniz öğrenme sürecindeki çalışanı gözlemlemek için bu sistem yeterlidir. Ancak bu yeteneklerle donatılmış bir LMS’ye sahip değilseniz LXP daha uygun bir seçenek olabilir.

5. Filtrelenmiş Öğrenme

Öğrenme sürecine dair detaylar; LMS’lerde yöneticiler, LXP’lerde çoğunlukla eğitimi alan çalışanlar tarafından belirlenir. Bu farkı ifade edebilmek için sinemaya gitmekle YouTube gibi sosyal medya platformlarında gezinmeyi karşılaştırabiliriz. LMS’ler, sinemada başkaları tarafından belirlenmiş birkaç yapım arasından seçtiğiniz filmi seyretmeye benzer. LXP’lerde ise bireylerin YouTube’da binlerce video arasında gezinerek kendisi için en uygun olanı seçmesini örnek verebiliriz.

6. Veri Kullanımı

LMS verileri, teknik olarak öğrenme sürecindeki bireylerin eğitim programlarını ne ölçüde tamamladığını gösterebilir. Bu verileri ve kimlik bilgilerini ilgili eğitimle ilişkili diğer eğitimlerle de eşleyebilir. LXP’ler ise bunlardan çok daha fazlasını yapabilir. Mobil kullanımlardaki verileri de içine alan bu yazılım, hangi bireyin hangi eğitime ihtiyaç duyduğunu belirleyebilir. Çalışan katılımını optimize edebilir ve onların ne kadar iyi performans gösterdiklerini analiz edebilir.

7. Farklı Cihazlar Üzerinden Sorunsuz Erişim İmkânı

LMS yazılımlarında çalışanlar, eğitim içeriklerine sistem tarafından belirlenmiş tek bir platform üzerinden ulaşabilirler. Ancak bilgisayarda başlayan öğrenme sürecine mobil cihazıyla devam etmek isteyen kullanıcılar da olabilir. Böyle durumlarda LXP’ler, kullanıcılara çok büyük bir kolaylık sağlar.

8. Kişisel Becerileri Geliştirmedeki Etkileri

Gelişen e-öğrenme sistemleri sayesinde kurumlar için yeni beceriler edinmek büyük önem kazandı. LXP yazılımlarının çoğunda beceri kazandırma ya da var olan beceriyi geliştirme fonksiyonu bulunuyor. Ancak LMS’lerde bu özelliğe daha az rastlanıyor. Çünkü LMS’ler, öncelikli olarak işlerin daha az ilgi çeken kısımlarının temelini oluşturmada etkili yazılımlardır. Dolayısıyla bu sistemlerin beceri geliştirmeye olan etkisi arka planda kalıyor.

9. Tahmine Dayanan Kullanıcı Deneyimi

LMS’lerden farklı olarak LXP’ler, deneyimsel ve çok boyutlu öğrenme seçenekleri sunabilirler. Bunların yanı sıra kullanıcı deneyimine ve arama sonuçlarına daha fazla odaklanarak tahmine dayalı önerilerde bulunabilir. Yapay zekâ desteği sayesinde eğitim alan kişilerin mesleki gelişim hedeflerine, kişisel iş bağlamına ve beceri düzeyine göre karşısına alakalı içerikler çıkarması da bir başka artısı. Ayrıca LXP’ler, çalışan performansını ve gelişimi desteklemek için formal ya da informal pek çok içerik kaynağı sunabilir.

10. Kullanıcının İçerik Yayınlama İzni

LMS ile LXP arasındaki kritik ayrımlardan biri de içerik yayınlama iznidir. LXP’ler sayesinde iş birlikçi öğrenme imkânına sahip olan çalışanlar; platforma görsel ya da video yükleyebilir, sistemde içerik yayınlayabilir, belgeler oluşturabilir ve bunları istedikleri şekilde biçimlendirebilirler. Ancak LMS’lerde bu değişiklikler, sadece yönetici arayüzleri üzerinden yapılabilir.

Sonuç olarak her iki sistemin de kullanıcılar ve yöneticiler için çeşitli avantajları var. LMS’ler, oryantasyon ve resmî öğrenme süreçleri için önemini korumaya devam ediyor. LMS’lerden sonra geliştirilen LXP’ler ise kişiselleştirilmiş deneyimler sunmasıyla LMS’lerden ayrışıyor. Ancak LXP ve LMS yazılımlarını rakip olarak görmek şart değil çünkü hedeflerinize ve öğrenme gereksinimlerine uygunsa LMS’yi ve LXP’yi bir arada kullanabilirsiniz.

Siz de çalışanlarınızın eğitim süreçlerini daha sistematik ve verimli hâle getirmek istiyorsanız LMS’yi LXP’nin avantajları ile zenginleştiren Eğitim Yönetim Sistemi’mizi inceleyebilirsiniz. Sistemde yer alan eğitimleri kolayca yönetebilir, etkileşimli eğitimlerle öğrenme sürecini daha keyifli kılabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!