Gelisiyorum.com | Blog

LMS Nedir? Özellikleri, Faydaları ve Avantajları

01.09.2024
59
LMS Nedir? Özellikleri, Faydaları ve Avantajları

Geleneksel şekilde yüz yüze verilen eğitimler, özellikle pandemi sürecinden sonra yerini elektronik ortamdakilere bırakmaya başladı. Zaman ve mekân sınırını ortadan kaldıran bu yeni nesil öğrenme biçimi, birçok farklı sistemi beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de LMS yani Learning Management System. Eğitim süreçlerini daha verimli, kolay ve sistematik bir hâle getiren LMS; günümüzde birçok şirket tarafından sıkça tercih ediliyor. Peki, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sağlayan LMS ne demek?

LMS Nedir?

Learning Management System’ın kısaltması olan LMS, Türkçede “Öğrenme Yönetim Sistemi” olarak adlandırılıyor. Temel olarak uzaktan eğitim modelinin internette uygulanmasını sağlayan yazılımlardır. Öğrenme deneyimini kolaylaştıran LMS’nin hızlı, üretken, uygun maliyetli ve izlenebilir bir sistem olduğunu söylemek mümkün. Bu sistem, eğitim materyallerini hedef kitlenize ulaştırmaya yardımcı olur.

Eğitim planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarında yararlanabileceğiniz LMS; eğitim sürecinin tüm yönlerini ele almasıyla eğitimden ve gelişimden sorumlu çalışanların süreç takibi yapmasını kolaylaştırır. LMS ile yöneticiler; eğitime katılan kişilerin eğitime ayırdıkları vakti, hangi modülleri tamamladıklarını, sorulan soruların hangilerine doğru ya da yanlış yanıt verdiklerini ve eğitim boyunca gösterdikleri performansı ölçebilir.

LMS; öğrenim sürecini sistematik hâle getirecek bazı işlevler sunar. Bu işlevler arasında öğrenme materyalleri sunma, materyalleri düzenleme, dersleri yönetme, ödev atama ve sınavlara erişim sağlama gibi görevler yer alır. Bunların yanı sıra ödevlere ilişkin geri bildirimler alma, raporlama; öğretmen, öğrenci ve sistem kayıtlarını tutma gibi işlevleri de yerine getirir.

Öğrenme Yönetim Sistemleri; uyumluluk eğitimi, sertifika yönetimi ve satış etkinleştirme gibi işlevleri yönetmek için de kullanılır. Bunun için resmi, deneyimsel ve sosyal öğrenme dâhil olmak üzere farklı formatlardaki öğrenme stratejilerini kullanır.

LMS’nin Faydaları Nelerdir?

Öğrenme Yönetim Sistemi’nin hem şirketlere hem çalışanlara sağladığı birçok fayda var. Bu faydaların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Reklam
  • Maliyet Tasarrufu: LMS’nin en büyük avantajı maliyet tasarrufu sağlamasıdır. Bu sistem sayesinde evrak, doküman, yol masrafı ve konaklama ücretleri ortadan kalkar. Dolayısıyla çalışanların eğitimi için ayrılması gereken bütçe azalır.
  • Eğitim Tutarlığı: LMS merkezî bir sistem olduğu için eğitim içerikleri tutarlıdır. Herkes tek bir kaynaktan aynı eğitimi alır.
  • Performans Takibi: LMS sayesinde eğitim raporları kolayca oluşturulur ve katılımcıların hangi kazanımları edindikleri kolayca tespit edilebilir.
  • Eğitim İçeriklerine Limitsiz Erişim: LMS, katılımcıların eğitim içeriklerine limitsiz şekilde erişebilmelerini sağlar. Bu sayede katılımcılar edindikleri kazanımları pekiştirmek için sistemdeki eğitimlerden rahatça faydalanabilirler.
  • Öğrenmenin ve Gelişmenin Hızlanması: LMS, online eğitime harcanması gereken zamanı azaltır. Çünkü katılımcılara sadece öğrenmeleri gereken ve ihtiyaç duydukları bilgiler verilir.
  • Eğitim İçeriklerinin Güncel Kalması: Eğitim içeriğinde güncelleme yapmak ya da eğitime yeni modüller eklemek istediğinizde sisteme kolayca giriş yaparak bu değişiklikleri gerçekleştirmeniz mümkün. İçerikler, tek bir kaynakta bulunduğu için bu değişiklikleri tüm çevrim içi katılımcılar görebilir.

LMS Nasıl Çalışır?

Öğrenme Yönetim Sistemi’nin çalışma şekline baktığımızda karşımıza admin ve kullanıcı olmak üzere iki arayüz çıkıyor. Admin arayüzüne genellikle şirketlerin sadece insan kaynakları(İK) departmanı erişebiliyor. Diğer şirket çalışanları ise sisteme kullanıcı arayüzünden giriş yapıyor.

Admin, kullanıcının alması gereken eğitimi kendi arayüzünden kullanıcıya gönderir. Kullanıcı ise kendisine atanan eğitimi, tanımlandıysa, belli bir tarihe kadar tamamlar. Tanımlanmadıysa eğitim sürecini kendisi planlar. Admin, LMS sayesinde kimlerin eğitime başladığını ve eğitimi kimlerin tamamladığını görebilir. Ayrıca eğitim içeriğinde sınavlar varsa bu sınavlar aracılığıyla kullanıcıların gelişimini takip edebilir.

İki farklı arayüz ile çalışan LMS’nin kullanıcılara fayda sağlaması için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar:

  • Yeniden kullanılabilirlik,
  • Yönetilebilirlik,
  • Devamlılık,
  • Ulaşılabilirlik,
  • Birlikte çalışabilirlik,
  • Ölçeklenebilirlik olarak sıralanabilir.

LMS Dağıtım Türleri

Tüm LMS’lerin ortak özellikleri ya da işlevleri olsa da Öğrenme Yönetim Sistemleri farklı ihtiyaçları en iyi şekilde gidermek için dağıtım türlerine göre farklılaşır. Bu türleri şu şekilde inceleyebiliriz:

  • Bulut Tabanlı: Bu tür Öğrenme Yönetim Sistemleri bulutta barındırılır. Bulut tabanlı LMS’ler; sistemin bakımını ve teknik güncellemelerini üstlenir. Çevrim içi kullanıcılar, eğitimlere kullanıcı adı ve şifreleri ile istedikleri zaman her yerden erişim sağlayabilirler.
  • Self-hosted: Bu sistemde kullanıcıların yazılımı indirmesi gerekir. Self-hosted sistemler, daha fazla yaratıcı kontrol ve özelleştirme sağlar. Ancak sistemin bakımı kullanıcının sorumluluğundadır ve genellikle güncellemeler için ödeme yapması gerekir.
  • Masaüstü Uygulamaları: Masaüstüne kurulan bu LMS türü, uygulamaya birden fazla cihazdan erişim avantajı sağlar. Böylece ekipler aynı konu üzerine her birlikte çalışabilir.
  • Mobil Uygulamalar: Mobil uygulamayı destekleyen bu LMS türünde sisteme mobil cihazlar ile her yerden erişim sağlamak mümkün. Bu sayede kullanıcılar yer ve zaman fark etmeden öğrenmeye devam edebilir.

LMS Lisans Türleri

LMS’ler lisans türleri bakımından da birbirinden ayrılır:

  • Açık Kaynak Kodlu: Bu lisans türü genellikle ücretsiz ve online tabanlıdır. Açık kaynaklı LMS’lerde kaynak kodu farklı ihtiyaçlar için kolayca değiştirilebilir. Bu tür LMS’lerden yararlanmak için belli bir seviyede programlama deneyiminizin olması gerekir.
  • Ücretsiz Lisans: Başta açık kaynak olmak üzere birçok ücretsiz lisans türü var. Eğer programlama yetkinliğiniz yoksa bu lisans türünde bilgi teknolojileri personeline ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Ücretli Lisans: Ücretli lisans için aylık veya yıllık olarak belli bir ücret ödemeniz gerekir. Bazı ücretli lisans türlerinde yazılımı satın almanıza da izin verilir. Bu lisans türü, daha gelişmiş seçenekler ve kullanıcı dostu özellikler sunar.

Farklı LMS dağıtım ve lisans türleri arasından size en uygun olanı seçebilmek için öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. Sonrasında ihtiyaçlarınızı giderebilecek seçenekler arasından tercihinizi yapabilirsiniz. Siz de çalışanlarınızın gelişimine katkıda bulunmak ve bunu verimli bir şekilde yapmak için Öğrenim Yönetim Sistemi’mizi inceleyebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!