Gelisiyorum.com | Blog

Marka Kimliği Oluşturmada Fark Yaratmak İçin İpuçları

02.09.2024
40
Marka Kimliği Oluşturmada Fark Yaratmak İçin İpuçları

Markalaşma Nedir?

Markalaşma; bir ürünün, hizmetin, kuruluşun ya da kişinin algılanan imajını oluşturmaktır. Markalaşmada amaç, rakiplerinizden farklılaştığınız noktaları vurgulamaktır. İşletmenize bir kimlik kazandırır, sizi unutulmaz kılar ve müşterilerinizi sizden alışveriş yapmaya teşvik eder. Ayrıca pazarlama ve reklam stratejilerinizi destekler, çalışanlarınızın işinizle gurur duymasını sağlar. Tüm bu nedenlerden dolayı başarılı olmak isteyen her şirketin markalaşmaya özen göstermesi gerekir.

Markalaşmanın İpuçları

Başarılı bir markalaşma süreci geçirmek için dikkat edebileceğiniz bazı ipuçlarınız şöyle sıralayabiliriz:

Araştırma Yapın

İş hayatının her adımında olduğu gibi işletmenizi markalaştırmaya başlarken de detaylı bir araştırma yapmanız oldukça önemli. Bu aşamada işe hedef kitlenizi araştırarak başlayabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizin sosyal medyada neleri takip ettiğine ve neler hakkında konuştuğuna bakabilir, hedef kitlenizin sizin sektörünüzdeki bir işletmeden neler beklediğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede tüketicilerinizin hayatına değer katacak ve beğenilerini kazanacak hizmet ya da ürünlerinizi oluşturma imkânı da yakalayabilirsiniz.

Hedef kitle analizinden sonra size en yakın rakiplerinizi inceleyebilir, neleri iyi yaptıklarını öğrenebilirsiniz. Rakip analizinizi tamamladıktan sonra işletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyabilir, işletmenizi tehdit eden faktörleri sıralayabilirsiniz. Ayrıca önünüzdeki fırsatları da dikkatlice araştırmalısınız.

Benzersiz Niteliklerinizi Tanımlayın

Tüm analizlerinizi tamamladıktan sonra sıra benzersiz niteliklerinizi tanımlamakta. Bu noktada kendinize “Yalnızca benim markama ait unsurlar neler?” sorusunu sorabilirsiniz. Sizi eşsiz kılan değerler, müşterilerinize sağladığınız faydalar ve özgün niteliklerinizi gözden geçirebilirsiniz.

Marka Kişiliği Oluşturun

Marka kişiliği oluşturulması, markalaşmanın en önemli bileşenleri arasında yer alır. Marka kişiliği, işletmenizin rakipleriyle daha iyi rekabet edebilmesine yardımcı olur. Müşterilerinizle duygusal bir bağ kurmanızı ve onların marka sadakati geliştirmesini sağlar. 

Reklam

Marka kişiliğini inşa etmek için öncelikle işletmenizin temel değerlerini ve misyonunu belirlemeniz gerekir. Ardından kişiliğinizi yansıtacak bir logo oluşturabilir, markanızın dilinin ne olacağına karar verebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra oluşturduğunuz kişilikte tutarlı kalmanız önemli. Böylece marka kişiliğinizi belirginleştirebilir ve müşterileriniz tarafından kişiliğinizin tanınmasını sağlayabilirsiniz.

Markanıza İtibar Kazandırın

Marka itibarı; mevcut ve potansiyel müşterilerin, çalışanların, yöneticilerin markaya dair algısıdır. İyi bir itibara sahip olmak; insanların markanıza güven duymasına, onu benimsemesine ve dolayısıyla markanızın başarılı olmasına yardımcı olur. Bu nedenle güçlü bir markalaşma süreci için iyi bir itibar oluşturmak son derece kritik.

Aktif bir çevrim içi varlık oluşturarak marka itibarınız üzerine çalışmaya başlayabilirsiniz. Böylece hem kendinizi tanıtabilir hem potansiyel müşterilerinizle etkileşime girebilirsiniz. Mevcut ve potansiyel müşterilerin geri dönüşlerini alabilir, sorun ya da şikâyetler oluştuğunda hızlı çözümler sunarak müşteri dostu bir marka olduğunuzu gösterebilirsiniz. 

Tüm bunların yanı sıra kurumsal olarak sorumluluk almak ve bunu insanlara göstermek de marka itibarına olumlu etkide bulunabilir. İnsan haklarını koruyan, sürdürülebilirliğe özen gösteren ya da adil ticaret yapan şirketler; insanlar üzerinde olumlu intiba bırakır. Siz de sosyal sorumluluk projeleri başlatabilir veya hayır kurumlarıyla birlikte çalışabilirsiniz. Bunları yaparken itibarınızı güçlendirmekle kalmaz, bulunduğunuz topluma katkı sağlamış da olursunuz.

Ağ Kurun

Stratejik ortaklıklar ve iş birlikleri kurmak, marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olarak markalaşma sürecinize katkı sağlayabilir. Birlikte çalışacağınız markalara karar vermeden önce bu noktalara dikkat etmenizde fayda var:

  • Ağ kuracağınız markanın itibarının ve güvenirliğinin yüksek olmasına özen gösterebilirsiniz.
  • Aynı ya da benzer hedef kitleye hitap edebileceğiniz markaları tercih edebilirsiniz.
  • Çalışacağınız markaların sizinle aynı değer, misyon ve vizyonları paylaşmasına dikkat edebilirsiniz. Örneğin vegan yaşam tarzını benimseyen bir kozmetik işletmeniz varsa hayvan deneyleri yapan markalarla çalışmak, marka itibarınızda çelişki oluşturabilir.

Marka Stratejisi Oluşturun

Marka stratejisi, bir şirketin hedef kitlesine nasıl görüneceğini belirleyen bütünsel yaklaşımdır. Marka kimliği, değerler, ses ve hikâye anlatımı gibi birçok marka ögesini kapsar. Yani marka, işi sunma biçimi; marka stratejisi ise onu ayakta tutan yapı olarak açıklanabilir.

Güçlü marka stratejisi olan şirketler başarı kazanır ve bilinirliğini artırırken iyi bir strateji geliştiremeyen markalar, hâlihazırda tatmin edici bir noktada olsalar bile uzun vadede tanınırlıklarını yitirebilir ve unutulmaya başlayabilirler. Bu nedenle markalaşmanın sona ermeyen bir süreç olduğunun bilincine vararak uzun vadeli ve iyi bir şekilde planlanmış bir marka stratejisi oluşturabilir, şirketinizin geleceğini güvence altına alabilirsiniz.

Çalışanlarınıza Marka Eğitimi Verin

Markalaşma sürecinin en önemli adımlarından biri de çalışanlarınıza marka eğitimi vermek. Marka eğitimi, ekip üyelerinize markanızı tanıtır ve nasıl birer marka elçisi olabileceklerini gösterir. Müşterilerinizle markanız hakkında nasıl iletişim kurmaları gerektiğini ve imajınızı nasıl destekleyebileceklerini öğretir. Ayrıca marka elçisine dönüştürdüğünüz çalışanlarınız zamanla markanızın itibar kazanmasına destek olur ve şirketinize, kültürünüzün parçası olmak isteyen yetenekli kişileri de çekebilirler.

Siz de birer marka temsilcisi olacak çalışanlarınızı en verimli ve etkili şekilde eğitmek istiyorsanız yapay zekâ destekli LMS’mizi inceleyebilirsiniz. Markalaşma eğitimlerinizi LMS’ye yükleyerek zaman ve mekân sınırı olmadan ekibinizin eğitimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman çalışanlarınıza eğitimler atayabilir, onların ilerleyişlerini ve performanslarını takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!