Mayıs Haziran ayının sergi rotası her zamanki heyecanıyla kentin kültür sanat sahnesini zenginleştirmeye kaldığı yerden devam ediyor. Mevsim yavaş yavaş bahardan yaza dönerken sanatseverlerle buluşacak sergilerin kimi uzun süreli, kimi ise son günlerini yaşıyor. Bu nedenle İstanbul sergi rotasındaki eksiklerinizi tamamlamanız için harika bir galeri hazırladık. Kentin yeni açılan, devam eden ve son ziyaretçilerini ağırlayan sergilerini bizimle keşfedin…
artSümer – Banu Birecikligil / 24 Mayıs’a kadar26 Nisan’da artSümer’de açılan Banu Birecikligil sergisi, sanatçının galerideki ilk kişisel sergisi özelliğine sahip. Yabancılaşma, doğa ve melankoli kavramlarıyla iç içe geçen çalışmalar bir yandan mitolojik ögelerle bağ kuruyor. Ziyaretçilerine gerçek ve hayal arasında kalmış, klasik sanat ve mitoloji göndermeleriyle dolu bir kapı aralıyor.
(Görsel: kitaptansanattan.com)
İstanbul Modern – İzzet Keribar, “Renklerin Yolculuğu” / 25 Mayıs’a kadarİzzet Keribar’a ait 125 fotoğraftan oluşan sergi, sanatçının 1 milyondan fazla kare bulunan dev arşivinden seçilmiş özel bir derleme. 1950’lerdeki İstanbul ve Kore fotoğraflarını içeren sergi, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarından büyüleyici doğa ve şehir manzaraları sunuyor. Işık ve renk kullanımıyla zaman ve mekan duygusunu farklılaştırıyor.
(Görsel: istanbulmodern.org)
Pilevneli – Kevin Francis Gray / 31 Mayıs’a kadar24 Nisan’da ziyarete açılan sergi, İrlandalı sanatçı Kevin Francis Gray’in soyutlama, portre ve figürasyon kompozisyonlarına ev sehipliği yapıyor. Farklı disiplinleri heykel ile birleştirerek mermeri yenilikçi bir bakış açısıyla tekrar yorumluyor. İnsan formunu soyutlama biçimiyle öne çıkaran sergi, kırılganlık ve dönüşüm gibi kodları vurguluyor.
(Görsel: pilevneli.com)
Art On – Eser Gündüz, “Microswitch” / 31 Mayıs’a kadarKentin en yeni sergilerinden olan Microswitch, Eser Gündüz’ün oyuncak ve resim üzerinden yetişkin dünyasını eleştirme biçimini ortaya koyuyor. Çocuk yaşlarda başlayan oyun oynama anlayışını yetişkin hayatına taşıyarak günümüz yaşantısındaki üretim ve verimlilik zorunluluklarını inceliyor. Ve tüm baskıya rağmen ütopyanın mümkün olduğunu söylüyor.
(Görsel: sanatokur.com)
Bulgur Palas – Karma Sergi, “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” / 10 Haziran’a kadarOcak ayından beri ziyarete açık olan Bulgur Palas Karma Sergisi, İBB ve Magnum Photos iş birliğiyle hayata geçirilen bir proje. Haziran ayına kadar izleyiciyle buluşacak sergi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden ilhamla hazırlanmış 90 adet fotoğrafa ev sahipliği yapıyor. Bulgur Palas’ın tarihi atmosferiyle iç içe geçerek olması gerekenleri ve olmayanları sorgulamaya teşvik ediyor.
(Görsel: artfulliving.com)
Galerist – Nuri Kuzucan, “Bir Resmin Bütün Parçaları” / 21 Haziran’a kadarNuri Kuzucan’ın Galerist’te açılan yeni sergisi, varoluş ve tarihi hafıza gibi kavramlar üzerinden ilerleyen özel bir çalışma. Mekanın hiyerarşik yerine eşit unsurlarla kurgulanması gerektiğini hatırlatan sergi zıtlık, boşluk, ışık, gölge gibi unsurları birbirini tamamlayan bir bütün olarak yorumluyor. Algıya denge ve dinamizm getirerek mekan ve hafıza arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
(Görsel: artam.com)
Galerist – Nuri Kuzucan, “Bir Resmin Bütün Parçaları” / 21 Haziran’a kadarNuri Kuzucan’ın Galerist’te açılan yeni sergisi, varoluş ve tarihi hafıza gibi kavramlar üzerinden ilerleyen özel bir çalışma. Mekanın hiyerarşik yerine eşit unsurlarla kurgulanması gerektiğini hatırlatan sergi zıtlık, boşluk, ışık, gölge gibi unsurları birbirini tamamlayan bir bütün olarak yorumluyor. Algıya denge ve dinamizm getirerek mekan ve hafıza arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
(Görsel: artam.com)
Meşher – Karma Sergi, “Hikâye İstanbul’da Geçiyor” / 13 Temmuz’a kadarOcak ayında açılan Meşher Karma Sergisi, İstanbul’un 16. yüzyıldan günümüze uzanan edebi temsillerini gözler önüne seriyor. Fantastik öyküler, casusluk hikayeleri, bilimkurgu başyapıtları ve grafik romanlardan oluşan 300 kitaplık özel bir kitap seçkisi barındırıyor. Elyazmalarından nadir baskılara ve eski film afişlerinden gazete kupürlerine kadar oldukça zengin bir materyal çeşitliliğine ev sahipliği yaparak geçmiş ile günümüz arasında köprü kuruyor.
(Görsel: sanatatak.com)
Artİstanbul Feshane – Ahmet Güneştekin, “Kayıp Alfabe” / 20 Temmuz’a kadarTarihi Feshane’de açılan sergi, göç ve hafıza temalarına odaklanarak çok disiplinli eserleri bir araya getirmiş durumda. İstanbul’un en yeni kültür platformlarından birinde yer alarak insan hafızasını zorluyor. Heykeller, video ve ses çalışmaları, enstalasyonlarla harmanlanan sergi mitolojiye uzanan özel bir hikaye anlatımı sunuyor.
(Görsel: medyascope.tv)
Salt – Karma Sergi, “Hayvanların Yaşamı” / 10 Ağustos’a kadarLin May Saeed eserlerinden oluşan karma sergi, hayvan özgürlüğü ve ekoloji temalarına odaklanan bir çalışma. İnsan ve hayvan ilişkisini tarihi ve toplumsal bir düzeyde ele alarak hayvanlara yönelik zorbalığı sorguluyor. Aynı zamanda merhamet duygusunu ve insan-doğa ilişkisinin yeniden kurgulanması gerektiği gerçeğini hatırlatıyor.
(Görsel: haberturk.com)
Pera Müzesi – Marcel Dzama, “Ay Işığıyla Dans” / 17 Ağustos’a kadarPera Müzesi’nde ziyaretçiyle buluşan sergi, Marcel Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi. Sanatçının dans ve müzik unsurlarıyla bezeli hayal dünyasını yansıtan sergi aynı zamanda savaş, çevresel felaketler ve kötü yönetim sistemleri gibi güncel krizlere de odaklanıyor. Ziyaretçisine heykel, resim, video gibi farklı türler üzerinden ilerleyen çok katmanlı bir dünya anlatısı sunuyor.
(Görsel: peramuzesi.org.tr)
Taş Mektep – Denef Huvaj, “Dışarısı Büyüyor” / 7 Eylül’e kadarTarihi Taş Mektep’in dingin atmosferiyle bütünleşen sergi, fotoğraf sanatçısı Denef Huvaj’ın ziyaretçiyi düşünmeye ve yavaşlamaya teşvik eden çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Aidiyet ve kimlik başlıklarını ele alan sergi, modern kent telaşı ve tüketim toplumu arasında kendi ritmini bulmaya çalışan bireye odaklanıyor. Kaçış noktası olarak görülen Ada’nın sessiz ortamıyla bütünleşerek telaşsız bir yolculuğa davet ediyor.
(Görsel: milliirade.com)
İstanbul Modern – Ömer Uluç, “Ufuk Çizgisinden Öteye” / 12 Aralık’a kadarÇağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden Ömer Uluç’a ait sergi, sanatçının üretim sürecini mercek altına alıyor. Farklı disiplinlerdeki eserleri bir araya getiren sergi, sanatçının geleneksel kalıpları yıkan dünyasını yansıtıyor. Kauçuk, polyester ve alüminyum gibi malzemelerle şekillenen yaratıcı dünya, özgün bir ifade biçimine dönüşerek zamanın ve mekanın ötesine geçiyor.
(Görsel: diken.com.tr)
Ara Güler Müzesi – Ara Güler, “Bir Avuç Güzel İnsan” / SüresizAra Güler’in edebiyat merakını ve fotoğraf sanatını birleştiren sergi, Türkiye ve dünyadan önemli edebi figürlere ait portrelerden oluşuyor. Bir yandan da sanatçının edebiyat camiasıyla kurduğu derin dostlukları yansıtıyor.
(Görsel: onlinemuzayede.com)