Gelisiyorum.com | Blog

MIDI Klavyeler Rehberi

MIDI Klavyeler Rehberi

MIDI Klavyeler Nelerdir:

2023’te çalışan bir müzisyen veya yapımcıysanız, herhangi bir ses efekti ve modülasyon eklemek istiyorsanız, kayıt projeleriniz için bir MIDI klavye olmazsa olmaz bir araçtır. Bir MIDI klavye (Müzik Enstrümanı Dijital Arayüzü olarak da bilinir), bir dijital ses iş istasyonunda (DAW) MIDI yazılımını kontrol etmek için kullanılan elektronik cihazlardır. Genellikle bir MIDI klavyede, sesleri üretmek ve parametreleri kontrol etmek için MIDI verilerini ileten piyano benzeri tuşlar veya pedler bulunur. MIDI tuşları normal bir piyano klavyesine benzese de, kutudan çıkar çıkmaz kendi seslerini üretmezler. Bu cihazlar genellikle bilgisayarınıza USB ile bağlanır ve herhangi bir ses üretmek için bir DAW gerektirir.

Fader’lar, Düğmeler, Düğmeler:

Tuşlara ek olarak, üst panellerinde düğmeler, fader’lar ve butonlar bulunan birçok klavye kontrolcüsü vardır. Bu kontroller MIDI verilerini iletmekten sorumludur ve bu kontrolleri nasıl ayarladığınıza bağlı olarak yazılımınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, projelerinizden birinde sanal bir sentezleyici çalmayı planladığınız bir müzik durumu varsa, rezonansı veya filtreyi gerçek zamanlı olarak ayarlamak için düğmeler, fader’lar ve butonlarla ince ayar yapabilirsiniz. Bu, bir tane satın almadan bile meşru bir sentezleyici çalma hissi verebilir. Günümüzde, kontrollerinizi yazılım uygulamalarınıza en iyi şekilde uyacak şekilde ayarlayabilen otomatik eşleme teknolojisi içeren birçok MIDI klavyesi bulabilirsiniz.

MIDI klavyelerin canlı bir bağlamda kullanımı:

Genellikle canlı bir ortamda, MIDI klavyenizi dizüstü bilgisayarınıza veya synth modülleri ve efektlerle dolu bir rafa bağlayabilirsiniz. Ayrıca, basit düğmeler kullanarak cihazları birleştirmek veya ayırmak için ön ayarları da kullanabilirsiniz. MIDI klavyenizi canlı olarak kullanmanın bir diğer yolu da çalmanıza çeşitli ifade tekniklerini dahil etmektir. İfade teknikleriyle, bu, MIDI klavyenizin hıza duyarlı tuşlarıyla kontrol edilebilen çalmanızın dinamiklerini ve yoğunluğunu içerir. Ayrıca, ritmik desenler, akor dizileri veya melodik çizgiler oluşturmak için kullanılabilen yerleşik sıralayıcılara veya arpejörlere sahip bazı MIDI kontrol cihazları da vardır. Bu özellikleri canlı sesinize karmaşık ve dinamik nitelikler yaratmak için kullanabilirsiniz.

Reklam

Kaç Anahtara İhtiyacınız Var:

Stüdyonuzda çok yer var mı? Konser veren bir müzisyen veya sürekli seyahat eden bir yapımcı mısınız? Bir MIDI klavyedeki tuş sayısı büyük ölçüde kişisel tercihinize, müzik zevkinize ve yarattığınız ve icra ettiğiniz müzik tarzına bağlı olacaktır. MIDI klavyeler genellikle 25 tuştan 88 tuşa kadar çeşitli boyutlarda gelir. Seyahat eden biriyseniz, birkaç tuşlu (25 veya 49 tuşlu klavyeler) kompakt bir MIDI klavyeye sahip olmak sizin için doğru seçim olabilir. Bu cihazlar, özellikle düzenli olarak uçak yolculuğu yapan bir müzisyen veya yapımcıysanız, taşınması kolaydır. Melodiler, bas çizgileri, vuruşlar veya basit akor dizileri çalabileceğiniz bir klavye arıyorsanız, o zaman küçük bir klavye yeterli olabilir. Daha karmaşık ve düzenlenmiş kompozisyonlar üretmeye çalışıyorsanız, o zaman daha fazla tuşa sahip daha büyük bir klavye tercih edilebilir. Bir MIDI klavye satın alırken, maliyet de önemli bir faktördür. Çok fazla para harcamaya çalışmıyorsanız, o zaman daha küçük bir klavye satın almak müzik ihtiyaçlarınıza en uygun olabilir. Stüdyo ortamında, daha küçük bir klavyeye sahip olmak daha verimli olabilirken, daha büyük bir klavye çok yönlülüğü nedeniyle canlı bir ortam için daha uygun olabilir. Bu, küçük bir klavyeyle performans gösteremeyeceğiniz anlamına gelmez, çünkü müzikal hedeflerinizi yerine getirmek tamamen sizin gereksinimlerinize bağlıdır.

Hangi Klavye Eylem Türü Sizin İçin:

Herhangi bir MIDI klavyede bulacağınız temel bir özellik, çalındığında tuşların gerçek tepkisi ve hissi olan klavye eylemidir. Sahnede veya stüdyoda fikirlerinizi ifade etmek istiyorsanız, enstrümanınızla rahat hissetmeniz çok önemlidir. Tercih edebileceğiniz eylem türü, çaldığınız müzik türlerinin yanı sıra halihazırda alışkın olduğunuz şeye de bağlı olacaktır. Üç temel klavye eylemi türü vardır:

Ağırlıklı Çekiç Aksiyon: Bu aksiyonun akustik piyanonun hissini taklit etmesi beklenir, bu da daha gerçekçi ve etkileyici bir çalma deneyimi sağlar. Piyano birincil enstrümanınızsa ağırlıklı çekiç aksiyonlu klavyenin gerçekçiliği tam size göre olacaktır. Yarı Ağırlıklı Aksiyon: Bu tuşlar ağırlıklı tuşların hissiyatı ile synth aksiyonlu tuşların hafif dokunuşu arasında iyi bir geçiş sağlar. Gerçekçi hissiyatı olan bir klavye aramıyorsanız ve synth aksiyonlu tuşların tepkiselliğini önemsemiyorsanız bunu deneyin. Synth Aksiyon: Bu aksiyon, çoğu analog/dijital synthesizer’da bulabileceğiniz gibi daha esnek ve hafiftir. Genellikle bu aksiyon birçok elektronik yapımcı veya DJ tarafından tercih edilir.

Aftertouch Gerekli mi:

Bir klavye çalan birini bir synthesizer’da performans sergilerken gördüğünüzde, synth lead hatlarında biraz vibrato duyabilirsiniz. Bununla, bir parmağın daha yüksek bir tuşa eğildiğini ve bunun da bir aftertouch olayını tetiklediğini görebilirsiniz. Aftertouch, MIDI klavyenizin modülleri üzerinde ifade edici bir kontrol sağlayabilen ek bir özelliktir. Parmağınızın bir tuşa uyguladığı basıncı algılayarak, vibrato, filtre ve ses seviyesi gibi parametreleri değiştirmenize olanak tanır. Tüm MIDI klavyelerde aftertouch yeteneği olmasa da, çalımınızın gerçekçiliğini ve ifade gücünü artırmak için yararlı olabilir. Aftertouch’ı çalma stilleri veya müzik hedefleri için gerekli bulmayan birçok müzisyen ve yapımcı vardır. Daha karmaşık synthesizer parçaları oluşturmayı seviyorsanız, o zaman aftertouch kesinlikle dikkate alınmalıdır. Normal piyano çalıyorsanız, o zaman aftertouch gerekli olmayabilir.

Farklı G/Ç Seçenekleri Türleri:

Birçok MIDI klavyeyle, diğer cihazlara bağlanmak için çok çeşitli G/Ç seçeneklerine sahip olacaksınız. Yaygın G/Ç seçeneklerinden bazıları şunlardır:

MIDI Out/Thru: Çoğu MIDI klavyede genellikle en az bir MIDI Out portu veya MIDI Thru portu bulunur; bu port MIDI verilerini klavyeden synth’ler veya bilgisayar yazılımları gibi diğer MIDI cihazlarına gönderir. USB: Birçok MIDI klavyede, bir bilgisayara veya USB kullanan cihazlara doğrudan bağlantı için bir USB portu bulunur. Bu, tek bir USB kablosu üzerinden MIDI iletişimi ve güç kaynağı sağlar. MIDI In: Bazı MIDI klavyelerde, harici cihazlardan MIDI verilerini alma ve klavyeyi bir yazılım içindeki diğer enstrümanlar için kontrol cihazı olarak kullanma yeteneği sağlayan bir MIDI In portu olduğunu göreceksiniz. İfade Pedalı/Girişi: Genellikle, ifade kontrollerini bağlamak için bir ifade pedalı girişi veya atanabilir giriş bulacaksınız. Bu fonksiyon, çalımınıza ek ifade için ses seviyesi, modülasyon veya sürdürme gibi parametreleri kontrol etmenizi sağlar. Kontrol Voltajı (CV) ve Kapı Çıkışları: Daha gelişmiş MIDI klavyelerde, CV veya Kapı çıkışları içerme ihtimali vardır. Bu fonksiyonlar, MIDI yerine CV kullanan analog synthesizer’ları veya modülleri kontrol etmenizi sağlar. Ses Çıkışları: Bazı MIDI klavyeler ses arayüzleri ve ses çıkışlarıyla birlikte gelir. Bu, DAW’ınızdan kaydedilen sesi çalmak için klavyeye kulaklık veya hoparlör bağlamanızı sağlar.

Bazı Öneriler:

Bütçeniz kısıtlıysa, daha büyük bir şey için Arturia MiniLab, Novation Launchkey Mini Mk3, Akai MPK Mini Mk3 ve Nektar Impact LX88+ MIDI klavye gibi klavyelere göz atın. Para sizin için önemli değilse, Arturia KeyLab 88 Mk2, Native Instruments KOMPLETE KONTROL S49 Mk2 ve StudioLogic SL 88 gibi klavyelere göz atın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!