Gelisiyorum.com | Blog

Mikro Learning / Mikro Öğrenme Nedir?

01.09.2024
16
Mikro Learning / Mikro Öğrenme Nedir?

Öğrenme sürecinin küçük parçalara bölünüp daha kısa sürede tamamlanmasına dayanan mikro öğrenme, konunun özünü vererek bilgiyi yoğunlaştırılmış şekilde aktarma metodudur. Akademik eğitimlerin farklı düzeylerinde, kurumsal eğitimlerde ve özellikle çevrim içi platformlarda mikro öğrenme modülünden yararlanılıyor. Çoğu disiplinde öğrenmeyi kolaylaştıran mikro öğrenme, giderek daha fazla tercih edilen bir metoda dönüşüyor.

Mikro Öğrenme Nedir?

Mikro öğrenme; verilmek istenen bilginin, becerinin ya da bir fikrin küçük parçalara ayrılarak sık tekrarlarla kalıcı hâle getirilmesidir. Bu öğrenme çeşidinin adı, Yunancada küçük anlamındaki “mikro” kelimesinden gelir. Öğrencilerin ya da belirli bir alana dair eğitim alan insanların bilgileri akıllarında daha kolay tutması hedeflenir. Metot, bir dizi kompakt öğrenme modülünü kapsar.

Mikro öğrenme, ticari veya kurumsal eğitim gibi alanlarda geleneksel öğrenme yöntemlerine göre daha pratik, hızlı ve etkili olabilir. Yüz yüze eğitimde veya çevrim içi platformlarda verilen eğitimlerde kolaylıkla kullanılabilen teknoloji tabanlı ya da teknolojiyle geliştirilen bir yöntemdir.

Mikro Öğrenmenin Başlangıç Serüveni

Yeni bir kavram gibi görünen mikro öğrenme, aslında uzun zamandır kullanılıyor. Mikro öğrenme kavramı ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkar ve eğitim endüstrisinde eğitim yöntemini optimize etmek için yaygınlaşır. 2005 yılında Innsbruck Üniversitesinde gerçekleştirilen bir konferansta mikro öğretimin genel özelliklerine ve kurumsal ya da yüksek öğretimdeki durumuna odaklanılır. Konferansta sunulan gözlemlerin sonucunda çalışanlar arasındaki iletişimi geliştirdiği ve yeni bireysel bağlantı biçimleri ortaya çıkardığı görülür. Böylelikle mikro öğrenme, akademik ve kurumsal eğitimlerin vazgeçilmez bir parçası olarak günümüze kadar etkin bir şekilde kullanılmaya devam eder.

Mikro Öğrenmenin Bilimsel Temeli

Mikro öğrenme modülü, Hermann Ebbinghaus Unutma Eğrisi kuramına dayanır. Hafızayı inceleyip sınıflandırarak bu konuya bilimsel bir yaklaşım getiren Ebbinghaus, insanların öğrendikleri bilgilerin büyük bir kısmının genellikle bir ay içerisinde unutulduğunu ortaya koyar. Mikro öğrenme, bu sorunu çözmek için kullanılan en etkili öğrenme modülleri arasında yer alır. Küçük parçalara ayrılmış ve tekrarlayan kısımlardan oluşan sistem, öğrenme üzerinde son derece etkili olduğu için uzun zamandır sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Her geçen gün gelişen teknolojiyle entegreli bir şekilde ilerlemesi, yöntemin işlevselliğini günden güne artırır.

Mikro Öğrenme Araçları Nelerdir?

Mikro öğrenme pek çok farklı aracın yardımıyla gerçekleştirilebilen bir öğrenme modülüdür. Bu araçlara örnek olarak şunlar verilebilir:

Reklam
  • Mikro öğrenmede sıkça tercih edilen mobil tabanlı öğrenme, son derece hızlı olduğu için epey yaygındır. İnsanların daha kolay etkileşim ve iletişim kurmalarına yardımcı olur.
  • e-Kitaplar, kolay ve hızlı erişilebilir kaynaklar arasında yer alır. Bu kaynaklar kolaylıkla taşınabilir olduğundan ihtiyaç duyduğunuz her an kullanılabilir.
  • Sosyal medya, mikro öğrenmede etkin olarak kullanılır. Araştırmalara göre özellikle gençlerin ilk tercih ettiği bilgi alma kaynakları arasında sosyal medya platformları yer alır.
  • Mikro öğrenme videoları, insanların farklı duyularını harekete geçirerek bilgiyi iletmenin etkili yollarındandır.
  • Oyun oynamak, bilgiyi daha eğlenceli ve kalıcı hâle getirir. Mikro öğrenme için kullanıcıya en keyifli deneyimleri sunar.

Mikro Öğrenmenin Avantajları

Mikro öğrenmenin günlük hayatta farklı pek çok olumlu etkisi gözlemlenebilir. Bu etkiler şöyle sıralanabilir:

  • Mikro öğrenmenin ardındaki en büyük itici güçlerden biri etkileşimi artırmasıdır. Öğrencinin dikkatini daima diri tutarak öğrenme faaliyetinde aktif rol almasını sağlar.
  • Mikro öğrenme, zamandan tasarruf sağlaması sebebiyle çevrim içi kurslara ya da eğitim merkezlerine yönelik katılımcı talebini artırır.
  • Özellikle mobil tabanlı mikro öğrenmede bilgi erişimi oldukça kolaydır. Hayatın her alanında istenilen yerde ve zamanda öğrenme gerçekleştirilir.
  • Zaman tasarrufu sayesinde eğitimcinin de öğrencinin de motivasyonu daima yüksek olur.
  • Mikro öğrenme, öz ve kısa bir öğrenme modülü olduğu için beynin gereksiz bilgi yığınlarıyla yorulmasını engeller.

Mikro Öğrenmede Zaman

Mikro öğrenme modülünü özel kılan sebeplerden en önemlisi öğrenme faaliyetinin kısa süre içerisinde gerçekleşmesidir. Öğrenme stratejisi uzmanları, mikro öğrenmeyi belirli bir süre ile sınırlamazlar. İhtiyaç ve bağlam çerçevesinde ilerleyen öğrenme süreci duruma göre değişiklik gösterebilir. Öğrenme Stratejisi Uzmanı Shannon Tipton, bunu “Gereken kadar uzun ve mümkün olduğu kadar kısa.” olarak en uygun şekilde tanımlar.

Mikro Öğrenmenin İlkeleri ve Uygulaması

Mikro öğrenmenin üç ana ilkesi bulunur. Bu ilkeler:

  • Kısa ve öz anlatım,
  • Küçük segmentler hâlinde sunum,
  • Dikkat çekici ve motive edici özelliklerdir.

Eğlenceli, kolay ve hızlı görünen mikro öğrenme modülünde verilmek istenen mesaj için detaylı ve kapsamlı çalışmalar yapılması gerekir. Verilen eğitimler, mikro öğrenmeye uygun bir programla tasarlanır ve en uygun biçimde geliştirilerek eğitim alanlarına sunulur. Mikro öğrenmede stratejik plan ve program, öğrenmenin etkili olabilmesi için büyük önem taşır.

Mikro Öğrenmenin Hayatın Farklı Alanlarında Kullanımı

Mikro öğrenme, akademik eğitimin her düzeyinde kolaylıkla kullanılabildiği gibi kurumsal eğitimler için de sıklıkla tercih ediliyor. Şirketler bir görevin nasıl ilerleyeceğini, sürecin nasıl gitmesi gerektiğini, belirlenen araçların ve teknolojilerin nasıl kullanılacağını mikro öğrenme yardımıyla çalışanlarına kolayca sunabilirler.

Ekran görüntüleri, podcastler ve video eğitimleriyle oluşturulan mikro öğrenme; becerileri pekiştirmede ve bilgileri tazelemede büyük öneme sahip. Yüz yüze eğitim kurumları, ofis ve iş yerleri ile sınırlı olmayan mikro öğrenme; teknolojik araçların kullanılması sayesinde insanların bilgiye istedikleri yerde ulaşmalarına ve eğitimlerini kolayca tamamlamalarına yardımcı olabilir.

Mikro öğrenme, sosyal medya platformlarında da çeşitli bilgilere ulaşmada oldukça etkilidir. Hayatın her alanında kullanabileceğiniz bu modülü, kullanan ya da tasarlayan tarafta olabilirsiniz. Mikro öğrenme modülleriyle hızlı ve çok rağbet edilen kurslar oluşturabileceğiniz gibi ihtiyaç duyduğunuz eğitimleri alarak da bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.

Büyük avantajlar sunan mikro öğrenmeyle her geçen gün gelişmeye devam edebilir, öz geçmişinize ekleyebileceğiniz yeni donanımlara sahip olabilirsiniz. e-Öğrenmede de sıklıkla kullanılan bu öğrenme modülüyle oluşturulan kursları ve eğitimleri inceleyebilir, kendiniz için en uygun olanı seçebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!