Gelisiyorum.com | Blog

Miksinizi Distortion İle Canlandırmanın Dört Yolu

09.07.2024
194
Miksinizi Distortion İle Canlandırmanın Dört Yolu

Miksinizde ‘Bozulma’ kelimesi akla çığlık atan gitarları veya ezilmiş davulları getirebilir, ancak bu aracı mikslerimizi geliştirmek için kullanabileceğimiz çok daha incelikli yollar da vardır. Sıcaklık veya netlik katmak için distorsiyonu kullanabiliriz. Karakter veya güç katmak için kullanabiliriz. Bu makalede, mikslerinizden en iyi şekilde yararlanmak için bu çok yönlü aracı kullanabileceğiniz dört yolu ele alıyoruz.

Kullanabileceğiniz birçok çeşit bozulma var; özel bozulma eklentileri, amfi simülatörleri, analog modellenmiş kompresörler ve EQ’lar… Ve tabii ki gerçek olanı kullanabilirsiniz; miksinizin elemanlarını harici kompresörler veya gitar amfileri aracılığıyla yeniden güçlendirin. Aşağıdaki ipuçlarının çoğu için ‘doğru’ bir araç yoktur – deneyin ve hangi tür bozulmanın göreve ve miksinize uyduğunu görün.

⬢ Analog Modelleme Eklentileriyle Miksinizi Isıtın

Parçalarınızı analog modelleme kompresörleri ve EQ’lar üzerinden çalıştırmak, sesi ısıtmak için gerçekten çok şey yapabilir. Bunu, harmonik bozulmayı kullanarak yaparlar – esasen ses sinyalinize harmonikler eklerler. Piyasada çok sayıda harika örnek var, UAD analog donanımı taklit etmek için büyük çaba sarf ediyor ve etraftaki en doğru ses veren eklentilerden bazılarına sahip. Waves’in imza serisi de bir göz atmaya değer; Kramer HLS EQ ve PIE kompresörü bunu çok iyi yapıyor. Pro Tools artık Heat eklentisini DAW’ın mikserine bile dahil ediyor ve bu da her bir parçaya harmonik bozulma eklenmesine olanak tanıyor.

Reklam

⬢ Bas Hatlarına Ayrıntı ve Netlik Ekleyin

Bu, canlı ve elektronik baslarla eşit derecede iyi çalışır. Bazen bas sesinizde biraz netlik eksikliği olabilir – dinleyicilerin tam olarak ne yaptığını anlamalarını sağlayacak kadar yüksek frekanslı içerik olmadığında. Bu durumlarda, bas çizginizin daha ince ayrıntılarını seçmek için distorsiyonu – neredeyse bir uyarıcı olarak – kullanabilirsiniz.

Üzerinde distorsiyon eklentisi olan bir veri yolu kurun ve distorsiyonu oldukça yükseğe çıkarın. Distorsiyondan sonra bir yüksek geçiş filtresi yerleştirin , çünkü burada yalnızca yüksek frekansları distorsiyona uğratmakla ilgileniyoruz. Filtrenizdeki frekans ayarlarıyla ve veri yolunun seviyesiyle gerekli netlik seviyesine ulaşana kadar denemeler yapın.

⬢ Örneklenen Davulları Birbirine ‘Yapıştırın’

Stüdyoda kaydedilen bir davul seti doğal olarak uyumlu ses verecektir çünkü tüm davullar aynı odada birlikte kaydedilmiştir. Tek tek örneklenmiş davul vuruşları kullanmanın sorunu, bir araya getirilen ‘setin’ bazen biraz kopuk ses çıkarabilmesidir – sanki her davul farklı bir yerde kaydedilmiş gibi.

Bu sorunu çözmenin yaygın yolları, tüm davulları aynı yankıdan veya aynı kompresörden geçirerek onları birbirine ‘yapıştırmak’tır. Buna bir başka yaklaşım da paralel bir bozulma veri yolu kurmak ve davullarınızı buna göndermektir. Bunu ana davul sinyallerinizle dengeleyin ve seslerin çok daha etkili bir şekilde birbirine bağlanmaya başladığını göreceksiniz.

⬢ Zayıf Bir Vokali Güçlendirin

Bazen parçaları mikslememiz gerekir ve şarkıcı, şarkı söylediği müziğe uyum sağlayacak kadar güçlü bir performans üretmeyi başaramaz. Yine, bu sorun bazen paralel bir bozulma veri yolu ayarlayarak çözülebilir.

Vokalin paralel bir kanalda ağır bir bozulmaya maruz bırakılması, armonik içeriği etkili bir şekilde ekleyebilir ve temiz lead ile mikslendiğinde sesi gerçekten kalınlaştırabilir. Bu, ‘dalgalı’ veya titrek vokalleri çok faydalı bir şekilde gizleyebilir.

Kaynak: www.beatpazari.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!