Gelisiyorum.com | Blog

Mimar Hangi Modelleme Programlarını Kullanmalı?

10.09.2024
15
Mimar Hangi Modelleme Programlarını Kullanmalı?

Birçok açıdan değerlendirilebilir ve cevabı değişken olan bir sorudur aslında.

3DS Max programı mimari alanda en yaygın kullanılan tasarım programları arasındadır. Bu programı başarılı yapan sebeplere bakacak olursak;

Üretilen çıktıların kalitesinin çok yüksek olmasını ilk sebep olarak sayabiliriz. Bu kalitenin modellediğimiz her nesnenin gerçekliğe yakınlığı ile direk ilişkisi var. Bu gerçekliği 3DS Max içerisinde mesh modeller ve müdahale edilebilirlik ile açıklayabiliriz. Tasarım aşamasında buna ne kadar dikkat edersek o kadar gerçekçi sonuçlar elde ederiz. Bu anlamda profesyonel kullanmak için kendinizi geliştirmeniz ve tüm araçları etkin bir şekilde kullanmanız önemlidir.

SketchUp programı daha basit bir arayüze sahip ve kullanımı kolay bir programdır. Basit 3d modeller için kullanılan bir yazılımdır. Ülkemizde daha çok iç mekan tasarımı için kullanılmaktadır. Eklentiler olmadan üretilen ürünler de diğer programlara göre daha basit kalmaktadır. Bu anlamda SketchUp bilgisinin yanı sıra eklentilere ve güncellemelere de hakim olmak gerekmektedir.

Rhinoceros yüksek hassasiyetli modeller oluşturmamızı sağlar. NURBS (Non-Uniform Rational B-Splines) geometrisi kullanması sayesinde yüksek kaliteli ve keskin kenarlı modeller tasarlamamızı sağlar. Ara yüzü kolay ve kullanışlı bir yazılımdır. Kaliteli çıktılar alabildiğimiz bir tasarım programıdır. Aynı zamanda Grasshopper ile birlikte açık kaynak kodlu ara yüz sayesinde parametrik modeller üretmemizi sağlar. Özellikle tekrar eden amorf modeller oluştururken çok fazla kolaylık sağlamaktadır.

Revit Architecture BIM tabanlı modeller üretebileceğimiz bir yazılımdır. Sanılanın aksine Revit içerisinde amorf geometride modeller tasarlamak mümkündür. Revit içerisinde hem BIM’e uygun olan hem de güzel çıktılar alabileceğiniz veriler üretebilirsiniz. Aynı zamanda bu veriler parametriktir ve revizyonu çok kolaydır. Birçok render programı ve eklentisi ile eş zamanlı veri paylaşımı sayesinde kaliteli çıktılar alınabilir. Revit içerisinde bulunan Dynamo sayesinde açık kaynak kodlu bir arayüz ile tekrar eden görevleri ve tasarımları kısa sürede yapabilirsiniz. Kendi family çalışma arayüzü ise modelinizde kullanmanız için ürettiğiniz tefriş elemanlarını farklı boyutlarda üretmenizi sağlar. Üstelik bunu sadece birkaç tık ile yapabilirsiniz.

Reklam

Allplan yapı modellerinizin her aşamasını modelleyebileceğiniz eski ve köklü bir yazılımdır. Yapı tasarımı yapabildiğiniz ve yaptığınız bu tasarımın BIM’e entegre akıllı modeller ürettiği yazılımlardan birisidir.Sadece bina değil Allplan Road, Allplan Bridge gibi elemanları da üretebileceğiniz arayüzler sunmaktadır. Ayrıca modüler tasarım açısından Pyhton ile birlikte çalışarak parametrik veriler üretmenizi sağlar. Kaliteli çıktılar almanızı sağlayan bir mühendislik ve mimarlık yazılımıdır.

Archicad iç ve dış mekanda mimari modelleme yapacağınız bir arayüze sahiptir. Bir BIM yazılımı olması ile kolay revizyon ve akıllı model özelliklerine Archicad’de sahiptir. Hem kaliteli hem de kolay mimari modeller yapabileceğiniz bir arayüze sahiptir. Mimariye odaklanmakla birlikte eklenti programlar aracılığı ile diğer disiplinlerin tasarımlarını da yapabileceğiniz bir programdır. Çıktı tarafında güzel renderlar alabilmenizin yanı sıra BIMX uzantılı veri sayesine çok nitelikli akıllı sunum dosyası oluşturabilirsiniz. Bu sunum dosyası ile programa girmeden ya da render almadan karşı tarafa kaliteli içerik anlatımı gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: www.milimetrik.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!