Gelisiyorum.com | Blog

Mobil İmza Nasıl Alınır?

10.10.2023
325
Mobil İmza Nasıl Alınır?

Elektronik imza olarak da bilinen mobil imza, dijital çağın vazgeçilmez bir teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel ıslak imza yöntemi kadar güvenilir olan elektronik imza, siber saldırılara karşı verilerinizi korurken iş süreçlerinizi hızlandırmanıza yardımcı olur. Bu yazıda, elektronik imza nedir, nasıl alınır ve nerede kullanılır gibi konuları ele alacak ve aklınızdaki soruları cevaplayacağız.

Mobil İmza Nedir?

Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre ıslak imza ile eşdeğer bir hukuki değere sahip olan bir imza çeşididir. Elektronik ortamda kullanıcılar tarafından oluşturulabilen bir imza türü olan mobil imza, belgenin geçerliliğini ve imzalayanın kimliğini doğrulayıcı nitelik taşır. Mobil imza kullanımı, iş dünyasında güvenilirliği artırırken aynı zamanda kâğıt tüketimini azaltır.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza almak, hem bireysel hem de kurumsal mobil imza türleri için oldukça basit bir işlemdir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı elektronik sağlayıcılar üzerinden alınabilen mobil imza almak için kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren resmi bir kimlik belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu belgeyi kullanarak, bir elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu doldurmanız bireysel elektronik imza alma işlemleri için yeterlidir.

Kurumsal bir elektronik imza almak istiyorsanız, son altı ay içinde Ticaret Sicil Memurluklarından temin edilmiş bir faaliyet belgesine ihtiyacınız vardır. Bu belgeyi aldıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası içeren kimlik belgeniz, imza sirkülerinizin fotokopisi, nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Mobil imza aynı zamanda e-devlet üzerinden de alınabilir. E-devlet mobil imza nasıl alınır diye soruyorsanız, e-imza uygulamasını cihazınıza indirmeniz gerekir. Ardından Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra gerekli bilgilerin girilmesi ile e-devlet üzerinden kolaylıkla mobil imzanızı alabilirsiniz. 

Mobil İmza Alma Avantajları Nelerdir?

Mobil imza birçok avantajını da beraberinde getirir. Tamamen dijital olarak birçok işlemin yapılmasına olanak vermesi nedeniyle kâğıt israfının önüne geçen mobil imzanın oldukça çevre dostu bir uygulama olduğu söylenebilir. Hem resmi hem de özel işlerde kullanılabilen mobil imza, işlemlerinizi güvenli ve hızlı bir biçimde tamamlayabilmenize imkân sağlar.

Reklam

Mobil İmza Nasıl Kullanılır?

Mobil imza almak için öncelikle yararlanmak istediğiniz GSM operatörünü tercih etmeniz gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde mobil imza hizmeti Vodafone, Turkcell, Türk Telekom gibi birçok telekomünikasyon şirketi tarafından sağlanır. Başvuruda bulunacağınız operatörü tercih ettikten sonra, kurumun talep ettiği belgeler ile yakınınızdaki bir şubeye müracaat ederek ön başvuru işlemlerini tamamlamanız gerekir.

Mobil imza için ön başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından, başvuru işlemlerinin ve son olarak aktivasyon işlemlerinin tamamlanması gerekir. Gerekli tüm mobil imza oluşturma adımların tamamlanması ile mobil imzanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Mobil İmza Güvenli Midir?

Mobil imza, ıslak imzaya alternatif olarak özellikle dijital ortam üzerinden yapılan işlemlerde kullanılabilen güvenli bir uygulamadır. Mobil imza bilgileri, kimlik doğrulama gibi güvenlik önlemleri ile korunur. Bu uygulama, Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yasal bir işlem olarak uygulanmaktadır.

Mobil İmza Nasıl Aktif Edilir?

Mobil imza başvurularının tamamlanmasının ardından gerektiği durumlarda sim kart değişikliği yapılarak kişiye mobil imza uygulamasına uyumlu bir sim kartı sağlanır. Bu işlem sonrasında numaranız değişmemektedir. Sim kart değişikliğinin yapılması, başvuru belgelerinin tümünün teslim edilmesi ve kimlik doğrulama işlemlerinin tamamlanmasının ardından mobil imza aktive edilir.

Mobil İmza Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Mobil imza, 18 yalını doldurmuş tüm reşit bireyler tarafından kullanılabilir.

Mobil İmza Nasıl İptal Edilir?

Mobil imza iptal işlemleri için GSM sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından mobil imzanız kullanıma kapatılır.

Mobil İmza Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?

Mobil imza birçok farklı işlemde kullanılabilir. Bu işlemler arasında; internet bankacılığı, sınav başvuruları, e-ticaret, sigorta işlemleri, vergi ödeme işlemleri, elektronik belge imza işlemleri ve kamu hizmetleri gibi ıslak imzanın geçerli olduğu birçok işlem yer alır.

Mobil İmza Yasal Olarak Kabul Edilir mi?

Mobil imza, Türkiye Cumhuriyeti’nde yasal olarak kabul edilir.

Mobil İmza Hangi Cihazlarla Uyumludur?

Mobil imza günlük hayatınızda kullandığınız akıllı telefon ve tablet gibi birçok mobil cihaz ile uyumludur. Cihazın markası ya da modeli fark etmeksizin, gerekli donanım koşullarının sağlandığı durumlarda mobil imza tüm cihazlarda kullanılabilir. 

Kaynak: www.ofisarti.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!