Gelisiyorum.com | Blog

Mobil Öğrenme Nedir? Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?

01.09.2024
10
Mobil Öğrenme Nedir? Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?

Teknoloji tabanlı, yeni nesil öğrenme modellerinden biri olan mobil öğrenme; birçok kurumun ve şirketin eğitim tasarlarken ilk tercihlerinden biri oluyor. Bunun altında mobil öğrenmenin erişim ve kullanım kolaylığı sunması, bilgileri mikro düzeyde verebilmesi ve zaman tasarrufu sağlaması gibi nedenler yer alıyor. Aynı zamanda mobil öğrenmede oyunlaştırma gibi yöntemlerden de yararlanılması eğitimleri hem daha etkili hem daha akılda kalıcı hâle getiriyor.

Mobil Öğrenme Nedir?

Mobil öğrenme diğer adıyla m-öğrenme, bireylerin tablet ve akıllı telefon gibi internet bağlantısı bulunan mobil cihazlarını kullanarak çevrim içi eğitim almalarına olanak sağlayan bir e-öğrenme modelidir. Bu model sayesinde zaman ve mekân sınırı ortadan kalkar. Eğitime ulaşmak isteyen kişiler kendilerine en uygun olan zamanda ve yerde istedikleri eğitimlere katılabilirler. Katılımcıların hareketliliğine odaklanarak geliştirilen m-öğrenme, hızlı ve yoğun bir yaşam süren kullanıcılar için de son derece ideal.

Mobil Öğrenmenin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

“Mobil öğrenme ne demek?” sorusunun yanıtını öğrendiğinize göre artık mobil öğrenmenin faydalarını merak ediyor olabilirsiniz. İşte, mobil öğrenmenin bazı faydaları:

  • Ulaşılabilirlik: Günümüzde birçok kişi internet bağlantısı olan bir telefona sahip ve gün boyu telefonunu yanında taşıyor. Hâl böyle olunca bireylerin mobil eğitim içeriklerine erişmesi zahmetsiz ve hızlı şekilde gerçekleşebiliyor. 
  • Kolay Kullanım: M-öğrenmeyi bu denli avantajlı hâle getiren bir diğer nokta da kullanım kolaylığı. Bireyler; eğitim almak için kâğıt, kitap, kalem ya da klavye gibi eşyalara ihtiyaç duymazlar. Telefonları ya da tabletleri üzerinden birkaç dokunuş yaparak saniyeler içerisinde eğitim içeriklerini görebilirler.
  • Bireysellik: Geleneksel sınıf ortamında tüm bireylerin aynı hızda öğrenmesi beklenir ancak mobil öğrenme sayesinde katılımcılar kendi hızlarına göre ilerleme sağlayabilirler. Anlamadıkları noktaları tekrar gözden geçirebilir, iyi bildikleri bölümleri hızlı bir şekilde geçebilirler.
  • Uygun Maliyet: Mobil öğrenme birçok eğitim modeline göre çok daha uygun maliyetlidir. Çalışanlarına herhangi bir konuda yüz yüze eğitim vermeyi planlayan bir şirketi ele alalım. Kurum bu eğitim için uygun bir mekân kiralamalı, eğitmen bulmalı, personelin seyahat, yemek ve gerekli olduğu takdirde konaklama giderlerini üstlenmelidir. Tüm bu giderleri göz önüne aldığımızda mobil öğrenmenin hem zaman hem kaynak tasarrufu için iyi bir seçenek olduğunu görebiliriz.
  • Motive Edici: Mobil öğrenme eğitim içerikleri planlanırken çoğunlukla dersler kısa sürede tamamlanabilecek çok sayıda adıma bölünür. Bu sayede eğitimi alan kişiler sıkılmadan günlük işlerinin arasında hatta seyahat ederken bile öğrenmeye devam edebilirler. Böyle bir model uzun saatler süren eğitimlere göre daha motive edici olabilir. Böylelikle eğitimlere katılım arttırabilir. Aynı zamanda kısa süreli eğitim içeriklerinin kullanılması eğitimin verimliliğini de pozitif yönde etkileyebilir.
  • Geri Bildirim: Mobil eğitime erişimin kolay olması, onunla geri bildirim toplamayı da pratik ve hızlı hâle getirir. Örneğin bir şirket, personelinin eğitim hakkındaki fikrini almak için anket düzenleyerek sonuçları en hızlı şekilde toplayabilir. Aynı şekilde çalışanlarının gerekli eğitimlere ne denli katılım gösterdiğini, eğitimleri tamamlama oranlarını ve başarı düzeylerini takip edebilir.
  • Çalışan Bağlılığı: Mobil öğrenme çalışan bağlılığının arttırılmasına da yardımcı olur. Personelin kişisel ve profesyonel gelişimine yatırım yapan kurumlar, bu sayede çalışanlarına verdikleri önemi gösterebilirler. Kendini değerli hisseden ve ilerleme fırsatı yakalayan çalışanlar şirkette daha uzun süre kalmayı tercih edebilir. Kurumda yeterli gelişim imkânı bulamayan bireylerse işten ayrılarak gelişimlerini destekleyecek bir kurum arayışına girebilirler.

Mobil Öğrenmenin Özellikleri Nelerdir?

Mobil öğrenmeyi daha iyi tanımak için bu eğitim modelinin özelliklerini incelemek gerekir.

  • Mikro Öğrenme İçeriğine Sahiptir: Mobil öğrenme modeli her biri 2-5 dakika kadar süren mikro öğrenme içeriklerini kullanır. Böylelikle akılda kalıcılığı ve konsantrasyonu arttırmayı amaçlar.
  • Sosyal Öğrenmeden Yararlanır: Mobil öğrenme sosyal öğrenmenin ilkelerinden yararlanır. Haber akışı, forumlar, yorum bölümleri ya da sohbet kutucukları sayesinde kullanıcıların birbiriyle etkileşimde bulunmasını, fikirlerini paylaşmasını ve birbirlerine soru sormalarını sağlar.
  • Kesintisiz Erişim Vadeder: Mobil öğrenme daha önce de bahsettiğimiz şekilde internet bağlantısı olan her mekândan eğitimlere erişme olanağı tanır.
  • Oyunlaştırma Kullanılabilir: Mobil öğrenme içerikleri hazırlanırken oyunlaştırma yönteminden yararlanabilir. Bu sayede eğitim içerikleri daha eğlenceli ve keyifli hâle getirilebilir.
  • Bilgilerin Aralıklı Olarak Tekrarlanmasını Sağlar: Mobil öğrenmede eğitim içeriklerinin bazıları tekrar içeriği olarak dizayn edilir. Bu içerikler, geçmiş kazanımların pekiştirilmesini ve kalıcı hâle gelmesini sağlayabilir.
  • Gizlilik Sunar: Mobil öğrenme platformları kullanıcıların bilgilerini muhafaza eder ve yetkisi olmayan şahısların bu bilgilere erişimini engeller.

Başarılı Mobil Öğrenme Örnekleri

Eğitimde mobil öğrenmeyi kullanmanın avantajlarından ve mobil öğrenmenin özelliklerinden bahsettiğimize göre en başarılı ve etkili örnekleri birlikte inceleyebiliriz. Mobil öğrenmeyi en iyi şekilde hayata geçiren ilk örnek Khan Academy. Kâr amacı gütmeyen Khan Academy kullanıcılarına mobil cihazlarından erişebilecekleri büyük bir içerik havuzu sunuyor. En iyi çevrim içi platformlardan biri olan kuruluşta matematik bilime, tarihten bilişim derslerine kadar birçok farklı konuda eğitimler bulunuyor. Farklı dillerde de desteklenen içerikler bireysel öğrenme için özenle tasarlanıyor. Peki, Khan Academy m-öğrenmeyi nasıl kullanıyor?

  • Katılımcılar için video şeklinde eğitim içerikleri sunar.
  • Anlık geri bildirim sağlayan hızlı uygulama testleri yapar.
  • Kişiselleştirilmiş kontrol paneliyle kullanıcıların ilerlemelerini izlemelerini sağlar.

Verebileceğimiz ikinci örnek ise Johnson & Johnson. Dünyadaki tüm sağlık hizmetleri sağlayıcılarının kullanımına açık, çevrim içi bir üniversite kuran Johnson & Johnson; kullanıcılarına birçok farklı kategoride eğitimler sunuyor. Kişiselleştirilmiş eğitim içeriklerinin yanı sıra podcastler ve uzaktan mentorluk programları da sağlıyor. Kullanıcılar tüm bu içeriklere mobil cihazları üzerinden kolayca erişebilir, Johnson & Johnson mobil eğitim platformu üzerinden birbirleriyle iletişim kurabilirler.

Reklam

Mobil Öğrenmeyi Şirketinizde Hangi Alanlarda Kullanabilirsiniz? 

Birçok kurum mobil öğrenmeyi uygun maliyetli ve avantajlı olması nedeniyle sık sık tercih ediyor. Peki, mobil öğrenme şirket içinde hangi alanlarda etkili şekilde kullanılabilir?

Oryantasyon Eğitimleri

Şirketinize yeni çalışanlar işe aldığınızda tecrübeli çalışanlarınızı onları eğitmek için görevlendiriyor olabilirsiniz. Ancak bu, eski çalışanlarınızın işlerinin aksamasına ve yeni çalışanlarınızın da beklerken vakit kaybetmesine yol açabilir. Dolayısıyla yeni çalışanlarınız için mobil oryantasyon eğitimleri hazırlamanız iyi bir çözüm olabilir. Mobil öğrenme sayesinde yeni personeliniz uyum sürecini çok daha hızlı bir şekilde tamamlayarak yeni işine daha rahat konsantre olabilir.

Güvenlik Eğitimleri

Güvenlik eğitimleri neredeyse hiçbir çalışanın favorileri arasında yer almaz. Uzun eğitim saatleri ve karmaşık materyaller de öğrenmeyi zorlaştırabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için şirketinizin verdiği güvenlik eğitimlerini mobil öğrenme platformlarına taşıyabilirsiniz. Böylelikle ekibinizin sıkılmadan ve motivasyonunu kaybetmeden günde yalnızca birkaç dakika ayırarak gerekli eğitimi almasını sağlayabilirsiniz.

Ürün Eğitimleri

Müşterilerinize ister hizmet ister ürün sunuyor olun, pazarlama faaliyetlerini etkili şekilde yürütebilmeniz için ekibinizin konu hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Siz de bunun için mobil öğrenme tabanlı ürün ve satış eğitimleri hazırlayarak personelinizin erişimine sunabilirsiniz. Bu sayede çalışanlarınızın performanslarının artmasına katkıda bulunabilir ve müşterilerinize daha kaliteli şekilde hizmet verebilirsiniz.

Liderlik Eğitimleri

Birçok şirket, liderlik eğitimlerinin yüz yüze daha etkili olduğu görüşünü savunsa da mobil öğrenmenin kullanılması eğitimin verimliliğini arttırabilir. Örneğin yöneticiliğe terfi edecek bireylerin evrakları nasıl hazırlaması gerektiği, uyması gereken protokoller ya da üstlenmesi gereken ek sorumluluklar gibi konular; mobil öğrenme yoluyla bireylere aktarılabilir. Ayrıca lider adaylarına iletişim ve yönetim becerileriyle ilgili dersler verilebilir, gerekli durumlarda değerlendirme sınavları uygulanarak yeni yöneticilerin seçimi yapılabilir.

Aralıklı Tekrar ve Pekiştirme

Çalışanlarınız verdiğiniz eğitimleri başarıyla tamamlıyor ve yüksek performans puanları alıyor olabilir ancak düzenli aralıklarla tekrar edilmeyen ve pekiştirilmeyen bilgiler zamanla unutulabilir. Bunu engellemek için aralıklı tekrar ve pekiştirme etkinliklerini mobil öğrenme modeline uygun bir şekilde tasarlayarak çalışanlarınıza sunabilirsiniz. Böylelikle onların öğrendikleri bilgileri akıllarında tutmalarına ve kalıcı hâle getirmelerine destek olabilirsiniz.

Bilgi Güncellemeleri

Ekibinize işinizle ilgili güncellemeleri e-postalar, haber bültenleri ya da mesajlar aracılığıyla iletmeyi tercih ediyor olabilirsiniz ancak çalışanlarınız bu güncellemeleri kaçırabilir ya da göz ardı edebilir. Ayrıca siz de güncellemeden kimlerin tam anlamıyla haberdar olduğunu anlayamayabilirsiniz. Bilgi güncellemelerini mobil öğrenme yöntemiyle ekibinize ulaştırarak onları daha etkili şekilde haberdar edebilirsiniz. Mobil öğrenmenin sunduğu istatistiklerle güncellemelerin personele ne oranda ulaştığını da öğrenebilirsiniz.

Siz de çalışanlarınıza mobil öğrenme destekli eğitim içerikleri sunmak istiyorsanız yapay zekâ tabanlı ve akıllı LMS’mizi inceleyebilirsiniz. Tasarladığınız tüm eğitimleri mobil öğrenme modeline uygun olarak LMS’mize yükleyebilir, ekibinizin hem profesyonel hem kişisel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca her bir çalışanınızın gelişimini anlık olarak LMS’miz üzerinden takip ederek onlara geri bildirimde bulunabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!