
Monsgeek M1 V5 VIA İncelemesi
Monsgeek‘in son dönemin yükselen yıldızlarından birisi olduğundan önceki incelememizde bahsetmiştik. Son iki yılda hızlı bir yükseliş yaşayan firma, bu defa orta sınıf fiyatına üst sınıfın bile sahip olmadığı bazı özelliklere sahip bir ürünle karşımızda.
Monsgeek’in M1 V5 VIA modeli serinin çok beğenilen önceki iterasyonuna göre ciddi değişimler getiren bir model ve özellikle de 1.2mm kalınlığındaki dibine kadar modlanmış alüminyum kasası ve neredeyse 2kg’lık ağırlığıyla fazlasıyla dikkat çeken bir yapım.
2kg derken gözünüze çok gelmeyebilir, %75’lik bir klavye olmasına rağmen ortalama bir full size klavyenin iki katı ağırlıktan bahsediyoruz. M1 V5’i yerinden kaldırmak bir hayli zor, haliyle ödül maması isteyen kedileriniz tarafından masadan aşağıya atılamıyor olması müthiş bir lüks, en azından benim gibiler için.
Fiyatları seçilen donanıma göre 89$ ile 129$ arasında değişen bu seriyi çıplak (barebone) veya full haliyle, sekiz farklı konfigürasyon / renk ve altı farklı switch ile edinebilmek mümkün. Bizim test ürünmüz ANSI düzeninde (küçük Enter yani), Black-Gradient adlı tuş başlıklarına ve Akko Creamy Purple Pro dokunsal switchlere sahip. Bu düzeni dizdiğimizde 105$’a denk geliyor ve ülkemizdeki fiyatı da 4200 TL civarında. Ucuz değil gibi görünüyor ancak özelliklerini alt alta yazdığınızda oldukça rekabetçi bir model olduğunu fark edeceksiniz. Peki pratikte durum nasıl, hemen bakalım?
Protein ile beslenmiş bir klavye!
Sadece alüminyum kullanılması değil tabii ki Monsgeek M1 V5’i 1.9kg ağırlığa ulaştıran. Öncelikle güzel bir akustik için gövde dahil 7 katmanlı bir tasarıma gidilmiş. Gasket Mount yapısındaki bu tasarım kasanın içini dibine kadar doldurmuş ve açıkçası çok fazla modlamaya izin vermiyor. Yani daha önce incelediğimiz FUN60’ın aksine M1 V5 klayveyi detaylarına kadar modlamak çok mümkün değil. Eğer kasanın kolay sökülebilir yapısı ve 5-pin mekanik anahtarların sizi mosmor etmeden yerinden kolayca çıkıp değiştirilebilmesi sizin için yeterliyse, hala doğru yerdesiniz.
Ayrıca ağırlığı etkileyen bir detay daha var, üründe 8000mAh‘lık KOCAMAN bir batarya kullanılmış. Bu batarya RGB açsanız bile kablosuz kullanımda size günlerle ölçülebilecek seviyede zaman kazandırıyor. Genellikle RGB açtığınızda iki günde bir şarj etmeye alışmış insanların, böyle bir konfor vallahi çok iyi geldi.
%75 ölçüdeki bu klavye tam boyut klavyelerde bulunan nümerik pad’den yoksun olsa da diğer tuşların çoğunu bünyesinde barındırıyor. En çok ne ararsınız diye baktım, mesela Print Screen tuşu eksik. O da klavyede Fn + P kodlamasıyla tanımlanmış durumda ve dilediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz.
Black Gradient adlı bu tuş başlıklarında tıpkı FUN60’ta olduğu gibi harfler üst tarafta değil Güney yönünde, yani size bakan tarafta bulunuyor. PBT tuşlar yine kolayca parlama yapmıyor ve harflerin de parmağın bastığı yüzeyde olmaması halihazırda zaten dayanıklı olan tuş başlıklarının ömrünü daha da uzatmış. RGB detayları ve parlaklığı yüksek değil ve PBT tuşlar çok geçirgen diyemem, gece bile bazen harfleri görmek zorlaşabiliyor ancak kablosuz bir klavye için fazlasıyla yeterli.
Ses ayar tuşu ise PCB’den ayrılmış, böylece herhangi bir arızada müdahale etmek ve değiştirebilmek oldukça kolaylaşmış. Ayar tuşu oldukça kemikli bu arada, oyunlardayken sesi açmak için de önce bir defa basıp tuşu uyandırmanız gerekebiliyor.
Akko’nun ahşap kasalarında daha önce gördüğümüz gibi, klavyenin açma kapama tuşu Caps Lock tuşunun altına gizlenmiş. Yani klavyeyi kullandıktan sonra kapatmak istiyorsanız tuş cımbızı ile tuş kapağını çıkartmanız gerekiyor. Fazlasıyla sıkıntı verebiliyor ancak tek parça halinde kesilen alüminyum kapakta delik açmamak için böyle bir çözüme gidilmiş. Biz alıştık gitti ama ilk kez kullanacakların hoşuna gitmeyecek, bundan neredeyse eminim.
Teknik tarafta neler var?
Monsgeek M1 V5 VIA tri-mode özelliğine sahip kablosuz bir klavye. Klavyeyi açtıktan sonra FN tuşuyla beraber kullanacağınız kombinasyonlarla kablolu, 2.4Ghz veya Bluetooth 5.0 modlarını seçebiliyorsunuz. Bluetooth desteği konusunda şöyle de bir güzellik var, üç farklı cihaza aynı anda bağlanabiliyor.
Monsgeek’in bu modeli FUN60 gibi F1 klasmanında performans arayanlara hitap etmiyor. Ürün 2.4Ghz’de 1000Hz polling rate desteğine sahip ve Rapid Trigger desteklemiyor. Monsgeek’in bu modeli satarken üç tane dayanak noktası var: Basit modları kolayca gerçekleştirebileceğiniz bir platform sunmak, kocaman bir batarya ve alüminyum gövde. Bu üçü konusunda da oldukça kaliteli iş çıkartılmış.
Bu gövdenin üst kısmını çıkartmak oldukça kolay. Önce ses ayar düğmesini çıkarıyorsunuz ve mıknatıslı üst gövde yerinden çıkıveriyor. Bu da switch değişikliği yapacağınız veya temizlik yapacağınız zaman işinizi olağanüstü kolaylaştırıyor. Switchleri sökmenin de son derece kolaylaştırılmış olmasını (hassle-free) buna eklerseniz, temizlik ve yeni switch setine geçmek ıstırap olmayı bırakıp keyifli bir eylem haline bile dönüşebilir.
Bir diğer önemli satış noktası da ürünün VIA platformu üzerinden sonsuz çeşitlilikte yeniden programlanabilmesi. %75 bir klavye olduğundan, gerekli kısa yolları canınız nasıl isterse öyle ayarlamanız mümkün. Bu da kasanın içini dilediğiniz gibi dolduramasanız da yazılımsal anlamda sınırsız bir özgürlük demek. VIA destekleyen modeller Monsgeek Driver yazılmı üzerinden kişiselleştirilemiyor, bunu da belirteyim.
Monsgeek’in bu modelde kullanabileceğiniz farklı switchleri mevcut demiştik. Bizim test ürünümüzde bulunan Akko Creamy Purple Pro switchler dokunsal (tactile) yapıda ve 30gf gibi oldukça düşük bir çalışma ağırlığına sahipler. Geri tepme gücü ise medium diyebileceğimiz bir seviye olan 55gf, yani aslında kendisini oldukça çabuk toplayan, hızlı ama bir taraftan da yazma hissiyatı güzel switchler bunlar. Kendi adıma ilk kez kullanıyordum ve çok beğendim. Aynı zamanda klavyenin akustiğini de olağanüstü buldum. Elbette çılgınlar gibi modladığınız diğer klavyelerle daha creamy veya daha thocky sesler alabilirsiniz ancak fabrika çıkışı bu kadar sağlam akustikle gelen çok fazla klavye yok piyasada.
Sonuç olarak, hafif bir F1 aracı değil de Paris-Dakar’ın içinden geçebilecek bir Kamaz kamyon arıyorsanız, Monsgeek M1 V5 VIA mükemmel bir ürün olmuş. Yerine oturan ağır yapısı, uzun batarya dayanımı ve VIA platformu üzerinde kurulu olması müthiş keyif, ayrıca fiyatı da yeterince uygun.