Gelisiyorum.com | Blog

Müşteri Yaşam Boyu Değeri Neden Önemlidir?

10.05.2023
191
Müşteri Yaşam Boyu Değeri Neden Önemlidir?

CLTV olarak ifade edilen müşteri yaşam boyu değeri, işletmenin bir müşterisiyle olan iş ilişkisi boyunca bekleyebileceği toplam gelir anlamındadır. Müşteri…

CLTV olarak ifade edilen müşteri yaşam boyu değeri, işletmenin bir müşterisiyle olan iş ilişkisi boyunca bekleyebileceği toplam gelir anlamındadır. Müşteri yaşam boyu değerinin belirlenmesi ile birlikte, bir müşterinin gelir değeri üzerinden şirkete dair tahmini gelirler karşılaştırılmış olur. Peki, şirketler neden müşteri yaşam boyu değerini dikkate almalıdır? Müşteri yaşam boyu değerini artırmak için neler yapılabilir? 

Müşteri Yaşam Boyu Değeri Nasıl Ölçülür?

Bazı şirketler birden fazla etkeni öne sürerek müşteri yaşam boyu değerini ölçmekten kaçınabilir. Özellikle dağılmış ekipler, yetersiz sistemler ve hedeflenmemiş pazarlamalar nedeniyle müşteri yaşam boyu değerini ölçmek istemeyebilir. Ancak gerekli veriler bir araya getirildiğinde CLTV değerini ölçmek daha basit bir hal alır. Müşteri yaşam boyu değerini ölçmek için şu adımlar takip edilebilir: 

  • Müşterinin değer yarattığı temas noktalarını belirlemek
  • Müşteri yaşam boyu değerini oluşturmak için kayıtları entegre etmek
  • Her temas noktası için gelir ölçümü yapmak

Müşteri Yaşam Boyu Değerini Geliştirmek için Neler Yapılmalıdır? 

Şirketlerin müşteri yaşam boyu değerini geliştirmek için uygulayabilecekleri birden fazla strateji vardır. Bir müşteriden daha fazla gelir elde etmeyi amaçlayan şirketlerin yapması gerekenleri 4 başlıkta şu şekilde inceleyebiliriz:

1) Müşteri Katılımını İyileştirin

Müşterileriniz şirketinizden veya işletmenizden bir hizmet/ürün satın aldığında, onu nasıl kullanacağını bilmiyor olabilir. Şirket ve müşteri arasındaki etkileşimi kusursuz hale getiren bazı şirketler, müşterileri için bir yol haritası çizer. Tek seferlik bir müşteriden düzenli bir gelir kaynağına geçiş yapan şirketler, satın alınan ürün veya hizmetin kullanımı noktasında da destek sağlamış olur. 

2) Müşteri İlişkileri Yönetimini Önemseyin

Kötü bir müşteri hizmetleri deneyimi ve ekibi müşteri yaşam boyu değerinin düştüğünü gözlemlemenin en iyi yollarından biridir. Müşteri hizmetleri etkileşimini olumlu hale getirmeye odaklanarak, müşteri sadakatinin ve onunla birlikte müşteri yaşam boyu değerinin artışını deneyimleyebilirsiniz. 

Reklam

3) Müşteri Bağlılığı ve Ödül Programları Geliştirin 

Müşteri sadakat programı geliştiren şirketler, müşterilerinin daima meşgul olmasını sağlayarak satın alma işlemlerini artırır. Havayolu şirketlerinin sık uçan yolculara özel geliştirdiği ödüller sadakat programlarının en etkili örneğidir. Sektörünüze göre siz de müşteriyi geri dönmeye ikna eden ödül programları geliştirebilirsiniz. 

4) Teknolojiye ve Gelişmiş Yazılımlara Yatırım Yapın 

İş dünyasında satış süreçlerini kolaylaştıran ve otomatik hale getiren yazılımlardan destek almak, çeşitli avantajları beraberinde getirir. İşinize ait verileri düzenleyen, yedekleyen ve otomatikleştiren yazılımları tercih ederek müşterilerinizin de bu farkı hissetmesini sağlayabilirsiniz. Gelişmiş yazılımlar özellikle e-posta, elektronik tablolar ve iletişim veritabanları gibi temel araçları kullanmanızı sağlayarak müşterilerinize daha hızlı ve net yanıtlar vermenize yardımcı olur. 

Ekmob SFA’nın farklı sektörlere özel olarak geliştirdiği satış otomasyonu ile işinizi otomatikleştirir ve asıl görevlerinize daha fazla vakit ayırırsınız. Müşteri deneyimini bir üst seviyeye taşıyan Ekmob SFA, aynı zamanda satış ekibinizin satış boyunca ihtiyaç duyacağı tüm yetkinlikleri tek yerde toplar. 

Kaynak: ekmob.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!