Gelisiyorum.com | Blog

Müziğin Küresel Değeri 2022’de Yükselişe Geçti

19.11.2023
178
Müziğin Küresel Değeri 2022’de Yükselişe Geçti

Müzik telif haklarının küresel değeri 2022’de %14 arttı; 5 milyar doların üzerinde parasal kazanç, sektör için güçlü bir büyüme gösterdi. Yeni yayınlanan bir analiz , küresel müzik endüstrisinin ne kadar iyi durumda olduğunu ortaya koyuyor. Müziğin değeri dünya çapında geçen yıl inanılmaz bir büyüme gösterdi ve büyümeye devam edecek gibi görünüyor. Bu değerden kim kazanıyor?

Rapor, müzik telif haklarının küresel değerinin %14 artışla 41,5 milyar dolara yükseldiğini ortaya çıkardı. Bu devasa kazancın 26 milyar doları kayıtlı müzik gelirlerinden, 11,4 milyon doları müzik derneği gelirlerinden ve 4,1 milyon doları doğrudan yayıncılık gelirlerinden oluşuyor.

Veriler eski Spotify baş ekonomisti Will Page tarafından derlendi. Sayfa, IFPI’nin Küresel Müzik Raporu, CISAC’ın Küresel Koleksiyonlar Raporu ve Müzik ve Telif Hakkı’nın müzik yayıncılığına ilişkin tahminlerinden elde edilen verileri birleştirdi. Page, hesaplamalarında mükerrer gelirleri hesaba kattı.

Rapor, müzik endüstrisinin sürekli büyüdüğünü gösteriyor. Page şunları yazdı: “Önceki yıllarda olduğu gibi, ‘bu yıl rapor edecek çok büyük bir rakamımız var’ diyerek başlayacağım ve bu yıl, ilk defa, bu sayı dört ile başlıyor.”

Büyüme sanatçılara veya plak şirketlerine fayda sağlar mı?
Sanatçılar tüm bu nakit akışından yararlanıyor mu? Evet ama tamamen değil. Page notları: “Büyümeden elde edilen kazançlar, bir tarafta plak şirketleri ve sanatçılar, diğer tarafta şarkı yazarları yayıncıları ve bunların CMO’ları arasında eşit olarak paylaşılıyor – her ikisi de yaklaşık 2,5 milyar dolar ekliyor.”

Yayın yoluyla desteklenen yeni dijital müzik çağında , güç dinamikleri büyük plak şirketlerinden uzaklaştı. Bu sadece sanatçılara müzikleri üzerinde daha fazla güç sağlamakla kalmadı, aynı zamanda daha iyi bir gelir oranını da temsil ediyor.

Reklam

Page’in raporu dinamiklerin değiştiğini gösteriyor. Şöyle yazıyor: “Plak şirketlerinin dijital gelir büyümesi, özellikle batı pazarlarında yavaşlama işaretleri gösteriyor. Yine de, ‘beklenmeyen hikayeler’ gibi görünen bu yavaşlama, Asya’da CD’lere olan talebin artması ve CD’lere olan doyumsuz ihtiyaç sayesinde 2020’den bu yana 1 milyar doların üzerinde bir patlama yaşayan düzeltilmiş fiziksel gelirdeki yeniden canlanma ile dengeleniyor. Avrupa ve Amerika’da ‘önemli olan tabaklar’.”

Hak toplama topluluklarının 2022 başarısı
CISAC, dernek tahsilatlarında 2022’de %28’lik devasa bir büyüme bildirmişti. O zamanlar bunun sadece COVID’den sonra geri dönen canlı müzik endüstrisinin bir etkisi olup olmadığını söylemek zordu. Ancak Page, bunun sadece COVID sonrası yükselişin bir sonucu olmadığını öne sürüyor.

Page şöyle yazıyor: “Stadyumlar ve festivaller lehine orantısız olsa da, bugün canlı müzik, salgın öncesine göre çok daha büyük.” Ayrıca şu anda yüksek enflasyonun da etkisi var. Koleksiyon aynı zamanda hızla değişen ve dijitalin hakimiyeti altına giren sektöre de yetişiyor ve daha akıllı sistemler kayıp telif haklarını geri alıyor.

Will Page’in tam raporunu ve analizini inceleyebilirsiniz.

Kaynak: www.beatpazari.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!