Müzik Yayıncılığının Tarihi: Notalardan Spotify’a
Çoğu bağımsız sanatçı Müzik Yayıncılığını henüz yeni keşfediyor olsa da, beste telif hakları koleksiyonu yüzyıllardır varlığını sürdürüyor. Müziği dinleme, sahiplenme ve dağıtma şeklimiz onlarca yılda önemli ölçüde değişti. Yayının müziğimizi dinlemenin bir numaralı yolu haline gelmesiyle birlikte müzik endüstrisi bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Bunun amacı, fiziksel medyanın daha ön planda olduğu dönemde herkesin kendilerine sunulan tüm telif haklarına erişebilmesini sağlamaktı.
Müzik Dağıtımı ve Ses Kaydı Telif Hakları koleksiyonu sorunsuz bir şekilde akışa geçti, ancak Müzik Yayıncılığı çok daha karmaşık çünkü kompozisyon telif hakkı kendisini birden fazla ses kaydına bağlayabiliyor.
Müzik Yayıncılığı ne zaman başladı?
Müzik Yayıncılığı, ses kaydının icat edilmesinden çok öncesine dayandığı için teknik olarak Müzik Royalty’in en eski biçimidir. Kitap yayıncılığına benzer şekilde çalışan müzik yayıncılığı, notaların satışına atıfta bulundu.
Ticari müzik basımının en eski kaydı, 15. yüzyılın ortalarında, Avrupa müzik notasyonunun erken bir biçiminde Liturjik İlahiler’in basılmasına aittir.
Müzik notaları, insanların orijinal bestecinin kendisi dışında müziğe erişmesinin tek yolu haline geldi. Bu, şarkıların icra edildikleri yerin dışında da popüler olabileceği anlamına geliyordu ve aynı zamanda bu şarkıları günümüzde yeniden yaratabilmemize de olanak tanıyordu.
Telif Hakkı ve Lisanslamaya Giriş
İngiltere’deki 1662 tarihli Lisans Yasası, her kitabın matbaacısının üzerine lisans verenin bir sertifikasını basmasını gerektiriyordu. Yazarların ve bestecilerin isimlerinin eserlerinde görünmesinin daha yaygın hale geldiğini biliyoruz; ancak artık yazarlara eserleri için gerçekten ödeme yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir kayıt yok.
Amerika Birleşik Devletleri’nde müziğin telif haklarının korunması başlangıçta bir öncelik değildi. 1789’da ABD’nin ilk kongresi ilk federal telif hakkı yasasını kabul ettiğinde müzik buna dahil edilmedi. 1831’de müzik kompozisyonunu da kapsayacak şekilde genişletildi ancak yalnızca basılı müziğin çoğaltma hakkı korundu.
Müzikte telif hakkının başlangıcı özellikle Almanya’da Beethoven, Haydn ve Mozart gibi bestecilerin başarısıyla başladı.
Ses Kaydı ve Yirminci Yüzyıl
Ses Kaydının yaratılmasıyla birlikte Müzik Yayıncılığında yeni bir dönem geldi. Artık bu kompozisyon bir ses kaydına ve notalara eklenebiliyordu; işler biraz daha karmaşıklaştı.
Yayın Telif Türleri
⬡ Mekanik Telif Hakları – Başlangıçta mevcut şarkıların piyano rulolarında çoğaltılmasına atıfta bulunarak, 1911’de daha katı telif hakkı yasalarının kabul edilmesiyle tüm fiziksel besteleri kapsamaya başladılar.
⬡ Performans Telif Ücretleri – 1914’te PRS (İngiltere) ve ASCAP (ABD), canlı performans ve radyo oyunlarından beste telif ücretleri toplamak için kuruldu.
⬡ Senkronizasyon Telif Ücretleri – Hollywood’un Altın Çağı ve 1920’lerde sesin filmle birlikte ortaya çıkışıyla birlikte, yayıncılar film geliştiricileri ve sanatçılarının müziğiyle anlaşmalar aramaya başladı.
Müzik yayını ve modern yayıncılığın zorlukları
Müzik Yayıncılığı, oldukça karmaşık olabileceğinden akışa yetişmekte zorlandı. Beste, şarkıların cover’larına, aranjmanlarına ve farklı versiyonlarına bağlanabildiğinden, tüm bunların dünya çapında ne zaman çalındığını takip etmek bugün hala bir sorundur.
MLC, ABD’de müzik akışından mekanik telif ücretlerinin toplanmasını sağlamak için 2018 Müzik Modernizasyon Yasası kapsamında kuruldu.
ICE, bestelerin Avrupa çapında ne zaman çalındığını izlemeye yardımcı olmak için ortak telif hakkı veritabanlarını birleştiren Performans Hakları Kuruluşları PRS ve STIM’in girişimiyle 2010 yılında geliştirildi . O zamandan bu yana çok sayıda PRO veritabanlarını ekledi ve şu anda 50 milyon müzik eserini aştı.
Müzik Yayıncılığı da eskiden yalnızca büyük plak şirketlerindeki büyük sanatçıların kullanımına açıktı. Müzik Distribütörlerinin artık Yayın Yöneticileri haline gelmesiyle, bu telif haklarına artık kendi müziğini yazan herhangi bir bağımsız sanatçı tarafından erişilebilmektedir.
Kaynak: www.beatpazari.com