Gelisiyorum.com | Blog

NASA: “Uzayda kalan astronotlar oy kullanabilecek mi?”

07.10.2024
7
NASA: “Uzayda kalan astronotlar oy kullanabilecek mi?”

Uzaydaki maceraları adeta bir arap saçına dönen NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, Starliner’dan Dünya’ya dönecekleri zamanı beklemeye devam ediyor. Astronotlar henüz dünyaya dönmeden gerçekleşecek olan ABD Başkanlık Seçimi ile ilgili de kaderleri merakla bekleniyordu. NASA, konuyla ilgili konuştu.

NASA: Astronotlar, Starliner’dan oy kullanacak!

2024 ABD başkanlık seçimleri yaklaşıyor ve bu süreçte Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan NASA astronotlarının da oy kullanabilecekleri duyuruldu. Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerde uzayda bulunan Amerikalı astronotlar, NASA’nın Gelişmiş Uzay Ağı (Near Space Network) aracılığıyla oylarını güvenli bir şekilde Dünya’ya iletecekler.

– Astronotların uzaydan nasıl oy kullanacağına dair yönerge…

Uzayda olsalar da NASA astronotları, vatandaşlık haklarını kaybetmiyor. Bu bağlamda 2024 seçimlerinde, Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki kıyasıya mücadelede oy kullanabilecekler. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, oy kullanma süreci uzayda olmanın getirdiği bazı zorluklar dışında, diğer ABD vatandaşlarının yurtdışında oy kullanma yöntemlerine benziyor.

NASA, bu konuda yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Astronotlar, insanlığın yararına yaptıkları görevlerde, Dünya’daki pek çok konfordan vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Ancak uzayda olsalar bile, NASA’nın ağları sayesinde aileleriyle ve toplumla bağlantıda kalabiliyorlar. Bu ağlar onlara, demokrasinin bir parçası olma fırsatını da sunuyor.”


NASA cimri çıktı: Güvenlik açığı bulana ‘bu’ hediyeyi gönderdi!

NASA cimri çıktı: Güvenlik açığı bulana ‘bu’ hediyeyi gönderdi!

Bilişim sektörünün ve siber güvenlik alanının en bilinen beyaz şapkalı hackerlarından biri, NASA güvenlik ağını hackledi. İşte detaylar…

Reklam

Astronotların uzaydayken oy kullanabilmeleri her zaman mümkün değildi. 1997’de Texas Eyalet Meclisi tarafından kabul edilen bir yasa sayesinde bu süreç başlamıştı. İlk olarak NASA astronotu David Wolf, Mir Uzay İstasyonu’nda oy kullandı. Sonrasında Kate Rubins, 2016 ve 2020 ABD başkanlık seçimlerinde ISS’den oy kullanarak bu uygulamayı devam ettirdi.

NASA, astronotların oy kullanma sürecini detaylandırdı. Öncelikle astronotlar, dijital olarak Federal Posta Kartı Uygulaması’nı doldurarak uzaktan oy kullanma talebinde bulunuyorlar. Daha sonra hazırlanan oy pusulasını doldurup, ISS’deki bilgisayar sistemine yüklüyorlar. Oylar, NASA’nın Gelişmiş Uzay Ağı üzerinden Dünya’ya iletiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!