Gelisiyorum.com | Blog

Ne Kadar Az Uyku, O Kadar Az Beğeni

02.12.2023
109
Ne Kadar Az Uyku, O Kadar Az Beğeni

Bilim insanlarının üzerinde en mutabık oldukları konuların başında uyku sağlığı geliyor. Yıllardır vurgulandığı gibi, sağlıklı bir bünye için günde en az 8 saat uyumak şart. Ancak yeni bir araştırmaya göre az uyumak sağlığı olumsuz etkilemekle kalmıyor, cazibeye ve sonucunda sosyal etkileşimlere de zarar veriyor.
İsveç’teki Karolinska Enstitüsü tarafından yürütülen çalışma, uykunun insan sağlığı üzerindeki etkilerinin yanı sıra uyku eksikliği çekenlerin çevrelerinde yarattığı etkiler hakkında da önemli ipuçları veriyor. Örneğin yeterince uyumayan kimse, çekiciliğini kaybediyor ve iletişime girdiği insanlar tarafından uzak duruluyor. Bu da az uyuyanların sosyal hayatlarına doğrudan zarar veriyor.
Çalışmada, denek olarak katılanların iki gün boyunca yeterince uyumamış ve güzel bir uyku çekmiş olduğu halleri, öncesi ve sonrası şeklinde fotoğraflanarak katılımcıların değerlendirilmesine sunuluyor. Katılımcıların büyük bir kısmı, deneklerin uykusuz halleriyle iletişime girme konusunda olumsuz görüş bildiriyor. Ayrıca yine katılımcıların birçoğu bu insanların daha sağlıksız ve daha itici göründüğü konusunda birleşiyor. Öte yandan araştırmada, uyku yoksunluğunun “güvenilirlik” durumunu etkilemediği sonucuna varılıyor.
Sonuç olarak “güzellik uykusu” kavramının içi boş bir olgu olmadığına ulaşılıyor. Dolayısıyla bir insan ne kadar çok uyursa o kadar güzel ve çekici görünür demek, yanlış bir ifade olmaz. Ancak gününün büyük bir kısmını işte ve trafikte geçiren bireylerin bunu başarması pek de mümkün görünmüyor.

Kaynak: www.workinton.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!