![Egoyu Besleyen Bilinçsiz Kalıplardan Özgürleşmek](https://blog.gelisiyorum.com/wp-content/uploads/2023/05/Egoyu-Besleyen-Bilincsiz-Kaliplardan-Ozgurlesmek.jpg)
Neden Sürekli Aynı Dizileri İzliyoruz? Neden Aynı Filmi Defalarca İzleriz?
Yemek yiyeceğimiz zaman veya evimizde keyifli vakit geçirmek istediğimizde hemen dijital yayın platformlarına göz atıyoruz. Bu platformlara her ay yeni diziler ve filmler eklense de bazı zamanlarda eskiden izlemiş olduğumuz yapımları tekrardan izleme dürtümüzü durduramıyoruz. Peki, nedir aynı dizileri ve filmleri izlememizin sebepleri? Gelin, bu tekrarlama durumunun altında yatan nedenleri birlikte keşfedelim.
Konfor ve güven hissi
Bir insanın kendisini hem fiziksel hem duygusal hem de zihinsel açıdan rahat ve güvende hissettiği alana konfor alanı deniyor. Aynı dizi ve filmlerin tekrar tekrar izlenmesinin altında da konfor alanı kavramı bulunuyor. Pek çok insan, sevdiği dizileri ve filmleri birer konfor alanı olarak görerek bu yapımları tekrar izliyor. Kısacası, aynı dizi ve filmlerin tekrar izlenmesi birçok kişiye kendisini güvende hissettiriyor.
Eskiden izlemiş olduğumuz dizi ve filmler, bildiğimiz akışları bizlere sunarak rahatlatıcı bir atmosferi açığa çıkaran öngörülebilirliği yaratıyor. Bu nedenle, kendisini stresli veya bunalmış hisseden ya da belirsizlik barındıran bir dönemden geçen bireyler tanıdık dizileri ve filmleri izleyerek kontrol hissiyle buluşuyorlar. Bazı kişiler için eskiden izlenmiş yapımlar onlara gündelik hayatın getirdiği zorluklarla başa çıkma konusunda fazlasıyla yardımcı oluyor.
Nostalji ve anılar
Bazı diziler ve filmler, geçmişte onları izlediğimiz zamanlara dair güzel anıları canlandırıyor. Örneğin, How I Met Your Mother, Friends, Brooklyn Nine-Nine ve Seinfeld gibi başarılı sitcomlar sadece gülmek adına izlenmiyor. Pek çok insan, bu sitcomları ilk defa seyrettiği zamana geri dönmek adına tekrardan bu dizilere başvuruyor.
Çocukluk ya da gençlik dönemlerimize ait yapımları izlemek, bizlere o zamanki duygularımızı yeniden yaşama şansını sunuyor. Tahmin edersiniz ki, neredeyse hiç kimse bu şansı kaçırmak istemiyor ve birçok birey eskiden izlemiş olduğu dizilere ve filmlere sıkı sıkı tutunuyor. Eğer siz de eskiden izlemiş olduğunuz yapımları arkanızda bırakamıyorsanız bu yapımları birer zaman makinesi olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. Bu zaman makinesi mantığıyla da geçmiş dönemlere olan özlem hissiyatınızı dindirdiğinizi ve eskilerin sakinleştirici etkisini açığa çıkardığınızı söyleyebiliriz.
Tembellik
Bazı insanlar, hızlı bir şekilde yemek yemeleri gerektiğinde ya da günün yorgunluğunu koltukta uzanıp atmak istediğinde tembellik yapabiliyor. Bu tembellik doğrultusunda da yeni bir yapımın arayışına girmek zor oluyor ve eskiden izlenmiş diziler ya da filmler tekrardan gündeme geliyor.
Bir yapımın sonunu önceden bilmek, herhangi bir sürprizle karşılaşma ihtimalini sıfıra indirerek rahat bir ortam yaratıyor. Ayrıca, sürpriz ihtimalinin olmaması beklenilen duygusal karşılığın alınacağını da somutlaştırıyor. Bu yüzden, gün içinde fazlasıyla yorulan ya da çeşitli şeyleri kontrol altında tutmak isteyen bireyler genellikle aynı yapımları tekrardan izlemeyi tercih ediyorlar.
Zihinsel yorgunluk ve karar yorgunluğu
Günlük hayatta sürekli bir şeylere karar vermek zorunda kalıyoruz ve bu durum sonucunda da zihnimiz fazlasıyla yoruluyor. Bu durumla birlikte, keyifli vakit geçirmemizi sağlayan ve modern yaşamın getirdiği yorgunluğu üzerimizden atmamıza yardımcı olan dizi/film izleme aktivitesinin de karar yorgunluğuna yol açmasını istemememiz oldukça doğal.
Karar vermekten yorulan zihnimiz, gün sonunda otomatik ve çabasız tercihlere yönelmeye başlıyor. Yeni bir yapımı izlemek, bu yönelime zıt düşerek bilinmeyen olay örgüsü ve karakterler nedeniyle ekstra zihinsel çaba gerektiriyor. Daha önceden izlemiş olduğumuz diziler ve filmler ise ne olacağını bildiğimiz için ekstra enerji harcamamızı engelliyor. Aynı zamanda, tanıdık bir yapımı açmak bazen bir mantrayı tekrarlamaya benzeyerek rahatlatıcı bir ritüel haline gelebiliyor. Başta stresli ve yoğun geçen günler olmak üzere her gün bilinçli bir tercih yapmadan sevdiğimiz bir dizinin bir bölümünü açarak zihnimizi dinlendirmeyi tercih edebiliyoruz.
Duygusal bağ
Aynı dizileri ve filmleri tekrar tekrar izlememizin bir diğer sebebi ise bu yapımların içerdiği karakterler ve olay örgüsü. Zaman içinde izlemekte olduğumuz dizinin ve filmin karakterlerine karşı duygusal bir bağ geliştiriyoruz ve bu bağı kesip atmak istemiyoruz.
Yapımlardaki bazı karakterler, bizlere kendimizi hatırlatıyor ya da olmak istediğimiz kişiliği yansıtıyor. Bu nedenle, bu karakterleri tekrar görmek eski bir dostla yeniden buluşmaya benzeyerek hayatımızın merkezine yerleşiyor. Ayrıca, çeşitli yapımlar bizlere bir kaçış alanı sunuyor. Bu kaçış alanı sayesinde kendi dünyamızdan ve gerçek dünyadan uzaklaşarak sevdiğimiz evrenlere gidebiliyoruz. Bunlarla birlikte, bazı diziler ve filmler belirli duyguları tetikleyerek kendilerini tekrar tekrar izletiyorlar. Örneğin, bazı izleyiciler ilham almak adına bir başarı hikayesini ya da yalnızlık hissiyatını azaltmak için sıcak ve samimi ilişkiler barındıran dizileri tekrar tekrar seyredebiliyorlar. Kısacası, çeşitli yapımları tekrar izlemek bünyemizde geçmişte oluşmuş duygusal bağları besliyor ve stresli zamanlarda güvenli bir liman görevi görüyor.
Eğer duygusal ve zihinsel bir mola vermek için eskiden izlemiş olduğunuz dizileri ve filmleri tekrar seyrediyorsanız bu durumdan yakınmanıza gerek yok. Tabii, yeni deneyimler elde etmeniz için izlememiş olduğunuz yapımlara şans tanımanızı da öneriyoruz.
İlginizi çekebilir: Şubat ayında Netflix’te neler var?