Gelisiyorum.com | Blog

Nihai Müzik Sözlüğü: Her Müzisyenin Bilmesi Gereken Müzik Terimleri

25.05.2023
320
Nihai Müzik Sözlüğü: Her Müzisyenin Bilmesi Gereken Müzik Terimleri

Müzikal yolculuğunuza başlıyorsanız, tamamen yeni bir dili fethetmek gibi hissedebilirsiniz. Ancak, paniğe gerek yok — Tüm temel müzik terimleriyle dolu nihai müzisyen sözlüğü derledik. Kimlik çözmeye başlayalım!

müzik terimleri

Her Müzisyenin Bilmesi Gereken 200′ den Fazla Müzik Terimleri

Lafı daha fazla uzatmadan, bir sanatçı olarak bilginizi geliştirmek için 200 müzikal terim. Bu müzik terminolojisi sadece müziği anlamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda diğer reklam öğeleriyle iletişim kurmanıza da yardımcı olacaktır.

AB

AB müziği, iki farklı bölüme sahip bir müzik kompozisyonunu ifade eder. Her harf farklı bir müzik fikrini temsil etmek için kullanılır. Bu fikirler ABAB gibi ortak şarkı formlarında tekrarlanabilir veya C’nin yeni bir müzik fikrini temsil ettiği ABC gibi bir şarkı formuyla tekrarlayabilir. Sadece “AB” olan bir şarkı formu da iki bölümlü bir şarkı olarak kabul edilir.

Acapella

Acapella, sadece insan sesiyle veya müzikal eşlik olmadan gerçekleştirilen bir müzik parçasını ifade eder. Bu, koronun müzikal eşlik etmeden şarkı söylemek için talimat aldığı koro anlamında kullanılabilir. Ayrıca müzik prodüksiyon dünyasında remikslerde ve DJ setlerinde kullanılacak temiz bir vokal sapına da atıfta bulunabilir.

Accelerando

Bu İtalyan tempo işaretlemesi, müzisyene bir müzik parçasını seslendirirken hızı kademeli olarak artırmaları gerektiğinin sinyallerini veriyor. Accelerando ile müzisyenler, hızlanmaları gereken hızı görmek için orkestra şefine bakarlar. İşaretleme mutlaka son bir tempoya işaret etmez.

Aksan

Seçilen müzik notalarına vurgu yapmak için bir müzik parçasında kullanılan bir işaret. Birkaç farklı aksan işareti türü vardır. Bazı örnekler staccato veya tenuto içerir.

Reklam

Yanlışlıkla

Yanlışlıkla, belirli bir anahtarda bulunmayan ancak bir müzik parçası içinde çalınan notalardır. Birkaç farklı kaza türüyle karşılaşırsınız. Birkaç örnek keskinlik, düzlük ve doğaldır.

Eşliğinde

Bu, bir müzik parçasında önde gelen sesi veya melodiyi destekleyen herhangi bir enstrümanı ifade eder. Bu bir destek parçası ya da orkestra olabilir. Enstrümantal eşlik, bir müzik parçasındaki ana fikirleri desteklemek için kullanılır.

Akustik

Sesin arkasındaki bilim. Akustik, bir alanın özelliklerine ve sesin içindeki tepkiye atıfta bulunabilir. Odanızın akustiğini anlamak daha profesyonel müzik oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Adagio

Bu İtalyan tempo işaretlemesi yavaş anlamına gelir. Adagio bir müzisyene daha yavaş bir tempoda bir şarkı seslendirmeleri gerektiğini söyler. İşaretleme, tam bir parçaya veya bir parçanın içindeki bir bölüme atıfta bulunabilir.

Adante

Adante, İtalyancada “devam etmek” anlamına gelir. Bir müzik parçasında “yürüyüş temposu” oluşturmak için kullanılır. Bu nedenle, bir andante parçası genellikle orta derecede yavaş bir tempoya sahiptir.

Al İyi

Bu işaret, bir müzisyene bir müzik parçasının sonuna kadar belirli bir şekilde performans sergilemeye devam etmesini söyler. İtalyanca “Da Capo al Fine” deyiminden geliyor. Bu ifade kabaca “sonuna kadar kafaya” çevrilebilir.

Allegro

Allegro, parlak ve neşeli bir tempo işareti altında yazılmış bir müziktir. İtalyancada neşeli demek. Bu aynı zamanda tempolu bir tempo anlamına da gelebilir.

Alto

Bu, bir koronun bir bölümüne atanan bir şarkı aralığıdır. Altolar perdede sopranolardan daha düşük ve tenorlardan daha yüksektir. Altolar genellikle kadın şarkıcılardır.

Marşı

Belirli bir grup için yazılmış kısa bir müzik parçası. Marşlar genellikle koro ortamında icra edilir. Örneğin, “Yıldız Spangled Banner” bir marş olarak kabul edilebilir.

Arya

Aria İtalyancada “şarkı” anlamına gelir. Bu terim, enstrümantal eşlik ile seslendirilen opera müziğinde bir vokal soloyu tanımlamak için kullanılır. Arias, inanılmaz derecede vokal atlayışları yapan ve geniş vokal aralıklarında sıçrayan son derece yetenekli solo şarkıcıları kullanır.

Arpej

Arpej, bir akor veya nota serisini tek tek notalara ayırır. Bu, her notaya sanki biri arp çalıyormuş gibi, koparılmış bir his verir. Genellikle gitar veya piyano gibi enstrümanlar için yazılmış arpejler görürsünüz.

Atonal

Atonal müzik, hiçbir anahtarın kurulamayacağı bir müzik parçası. 20. yüzyıl müziği boyunca serpilmiş bu tuhaf tekniği bulabilirsiniz. Tükettiğimiz müziğin çoğu güçlü bir şekilde belirlenmiş bir anahtara sahip olduğundan, bu müzik dinlemek için oldukça sarsıcı olabilir.

BPM

BPM dakika başına vuruş anlamına gelir. Tempoyu bir müzik parçasında ifade etmenin başka bir yolu. Farklı türler çeşitli BPM’lerde ikamet etme eğilimindedir.

Ballads

Bu, hikayeler anlatmak için tasarlanmış bir şarkıyı tanımlayan gevşek tanımlanmış bir terimdir. Genellikle balad yazan sanatçılar arasında Adele ve Whitney Houston bulunmaktadır. Günümüz baladlarına etkileyici vokaller eşlik etme eğilimindedir.

Şerit

Birlikte müzik besteleri çalan birden fazla enstrümantalist veya müzisyenden oluşan bir grup. Genellikle davulcu, şarkıcı, gitarist ve basçı ile dört parçalı bir grup görürsünüz. Bununla birlikte, bantlar büyüklükleri ve enstrümantalistleri bakımından büyük ölçüde değişebilir.

Banjo

Dairesel bir ses deliğiyle koparılmış gitar benzeri bir enstrüman. Banço Bluegrass müziğine başladı. Ünlü banjo oyuncuları arasında Earl Scruggs ve Alison Brown bulunmaktadır.

Çubuk

Müziğin küçük bir bölümü. “Çubuk” kelimesi teknik olarak müzikteki önlemleri ayırt etmek için kullanılan satırları ifade eder, ancak “çubuk” ve “ölçü” genellikle birbirinin yerine kullanılır. Şarkı yapısı genellikle çubuklar kullanılarak adlandırılır, yani bir dizede 8 çubuk vardır, nakarat 4 vb.

Barcarolle

Barcarolle, venedik’teki gondolcular tarafından tipik olarak seslendirilen bir “tekne şarkısı”nı ifade eder. Bu geleneksel bir İtalyan halk şarkısı. Barcarolle’un bir örneğini buradan duyabilirsiniz:

Bariton

Bu, vokal spektrumunun orta aralığında şarkı söyleyen bir erkek sesi. Bazı ünlü bariton şarkıcılar arasında Frank Sinatra ve Elvis Presley bulunmaktadır. Bariton, bariton saksafon gibi en düşük perdeli ikinci enstrümanı da tanımlayabilir.

Barok

Bu müzik dönemi 1600’den 1750’ye kadar devam eder. Bach, Vivaldi ve Handel gibi ünlü klasik müzik bestecilerini içerir.  Barok dönem Avrupa sanatı ve süslü detaylarla tanımlanır.

Bas

Bu, daha düşük bir kasaba veya düşük uçlu gitar ile telli enstrümana atıfta bulunabilir. Bas ayrıca en düşük şarkı aralığını karakterize eder. Gerçek bas şarkıcıları oldukça nadirdir.

Bas Krampon

Bu clef müzisyenlere daha düşük notalar iletmek için personelde kullanılır. Çello, bas ve fagot enstrümantalistleri tarafından kullanılır. Bas krampon C şeklinde bir sembole sahiptir.

Basso Continuo

Bu özel bas çizgisi türü klasik müziğin barok dönemi boyunca oluşturulmuştur. Akorları not etti ve müzisyenlerin yerleşik anahtar yapısına göre boşlukları doldurmasına izin verdi. Genellikle bir klavye enstrümanında kullanılır.

Dövmek

Bir şarkının temposuna ve zaman imzasına göre temposunu değiştiren müzikte tekrarlanan bir nabız. Notlar farklı ritim türlerini temsil etmek için kullanılır. Sekizinci notalar, çeyrek notalar ve tüm notaların tümü farklı atım değerlerini temsil eder.

Ninni

Bu yavaş bileşim ninni olarak da adlandırılabilir. Berceuse genellikle basit bir melodiye sahiptir. Bu yatıştırıcı kompozisyonlar 19.

İkili

İki farklı bölüme sahip bir müzik veya orkestra kompozisyonu. İkili form barok dönemde popüler hale getirildi. Bu kompozisyonlar genellikle AABB olarak yapılanır.

Bluegrass

Bu ritim tabanlı tür halk enstrümanlarına sahiptir. Bluegrass türü Amerikan kökleri müziğini tanımladı. Appalachian bölgesinde 1940’lara kadar izlenebilir.

Blues

Bu müzik tarzı Jazz’ın kökeni olarak kabul edilir. Blues müziği tempo olarak oldukça yavaştı ve öngörülebilir bir akor yapısına dayanıyordu. Bu müzik 1860’larda yaratılan Afro-Amerikan ruhanilerinden kaynaklandı.

Pirinç Ailesi

Bu enstrüman ailesi, farklı şekillerde oluşturulmuş uzun pirinç tüplerden oluşur. Hava, ses üretmek için fincan şeklindeki ağızlıklara üfler. Bazı pirinç aile enstrümanları trompet ve tuba içerir.

Cadence

Tempo, bir müzik kompozisyonunun veya müzikal ifadenin sonunda belirli bir duyguyu çağrıştıran bir akor dizisidir. Bir şarkının temposu, iki son akor arasındaki ilişkiyi açıklar. Modern pop müzik çoğu zaman sadece 1 veya 2 tür tempo kullanır.

Durgu

Bu müzikal işaretleme, bir enstrümantaliste veya şarkıcıya orijinal parçanın yapısına veya temposuna bağlı kalmayan bir solo yapma fırsatı verir. Cadenza, altında nokta olan bir kemere benziyor. Genellikle doğaçlamaya dayalı “serbest tekerlekli” ritmik bir kaliteye sahiptir.

Canon

Kanon, bir melodinin bir grup enstrüman veya müzisyen veya vokalist tarafından çalındığı ve aynı melodinin farklı bir enstrüman grubu tarafından gecikmeli olarak tekrarladığı bir müzik parçası. Bu üst üste binen müzikal yapı, benzersiz bir sonik deneyim sağlar. En ünlü kanonlardan biri Pachelbel’in Canon’ıdır.

Cantana

Bu, enstrümantal eşlik ile birlikte solo bir sese odaklanan uzun bir koro çalışmasını ifade eder. Cantanas ayrıca müzik parçasının bir parçası olarak tam bir koroyu da dahil edebilir. Bu müzik tarzı 17.

Capriccio

Bu İtalyanca caprice kelimesinden geliyor. Capriccio, genellikle formda ve kısa olan canlı bir müzik parçası. Bazı capriccio bestecileri klavyede Bach ve Frescobaldi’yi içerir.

Chanson

Bu, Orta Çağ’dan 20. Bir chanson öncelikle şarkı sözleri tarafından tahrik edilir. Geç ortaçağ ve rönesans sanat dönemleri boyunca chansons bulabilirsiniz.

Koral

Bu, müziğin blok akorlarında hareket ettiği bir Lutheran ilahisi. Bach en tanınmış chorale yaratıcılarından biridir. Bir ses parçasına iki veya daha fazla ses atanmışsa, bir şarkı bir chorale olarak kabul edilebilir.

Akor

Akor, aynı anda bir veya daha fazla nota çalınır. Akorlar genellikle aynı anahtar içinde notalar içerir. Çoğu akor belirli bir anahtara veya nota ailesine dayanır.

Renk

Kromatik ölçek, bir yarı tondan diğerine geçmeyi açıklar. Bu, esas olarak tüm adımlara dayanan diatonik ölçeğin aksinedir. Kromatik ölçekler adım adım hareket eder.

Nota Anahtarı

Clef, belirli bir parça içinde çalınacak notaları belirleyen bir kompozisyon üzerine yazılmış bir semboldür. Bir müzik parçasının sol tarafında bir yarık bulabilirsiniz. Üç ana clefs türü bir tiz, bas ve C clef içerir.

Coda

Müziğin son geçişinin nerede başladığını gösteren bir nota sembolü. Coda sembolü, içinde haç geçen bir daireye benziyor. İtalyancada coda “kuyruk” anlamına gelir.

Coloratura

Son derece dekore edilmiş ve yetenekli olarak kabul edilen bir şarkı türü. Bu tür şarkılar güçlü soprano şarkıcıları tarafından seslendirilir. Ünlü coloratura örneklerinden biri Verdi’nin Rigoletto’sundan ‘Caro Nome’dur.

Sıkıştırma

Sıkıştırma, kayıt, karıştırma ve mastering işlemi boyunca kullanılan bir işlem türüdür. Kompresör, işlenmiş bir sinyalin genel genliğini eşitleyerek en düşük sesleri çıkarmayı ve en yüksek sesleri düşürmeyi amaçlamaktadır. Yan zincir kompresörleri, çok bantlı kompresörler ve tutkal kompresörleri dahil olmak üzere çeşitli kompresör türleri vardır.

Konçerto

Bu tür enstrümantal müzik, küçük bir müzisyen grubu veya bir topluluk tarafından karşıtlıktır. Konçertolar barok dönemin sonlarından geliyor. Genellikle üç hareketli bir yapıya sahiptirler.

Karşılayıcı

Karşıtlık, tipik bir dişi alto’nun benzer bir yelpazesini paylaşan bir erkek şarkıcıdır. Bu terimler teknik olarak farklı olsa da, bazen falsetto aralığına atıfta bulunmak için kullanılabilir. Bazı ünlü kontrtenorlar arasında Andreas Scholl ve Klaus Nomi bulunmaktadır. Bu aralığın oldukça nadir olduğunu unutmayın.

Kreşendo

Crescendo, bir müzik parçasındaki ses artışına dikkat çekmek için kullanılır. “Küçüktür” sembolüne benziyor. İtalyanca “büyümek” anlamına gelen kelimeden türemiştir.

KÜÇÜK KARGA

DAW dijital ses çalışma istasyonu anlamına gelir. Yapımcılar elektronik olarak müzik oluşturmak için bunu kullanırlar. DAW’lara örnek olarak Ableton Live, Pro Tools ve Logic Pro verilebilir.

Da Capo

Bu nota işareti, gruba veya orkestraya da capo’ya ulaştıktan sonra bir müzik parçasının başlangıcına geri dönmesini söyler. D.C olarak kısaltıldı. Bu işaretleme, notalarda değerli alan tasarrufuna yardımcı olur.

Dal Segno

Bu nota işareti, parçayı yıldız benzeri bir sembolle işaretlenmiş bitişik olmayan bir bölümden çalmaya devam etmek için enstrümantalistlere iletir. İtalyancada “işaretten” kelimesinden türetilmiş. Bu, bestecilerin notalarda yer kaplamasına yardımcı olan başka bir işarettir.

Decrescendo

Bu dinamik talimat, bir müzik parçasındaki ses seviyesinin kademeli olarak azaldığını belirtir. “Büyüktür” sembolüne benziyor. Tam tersi ya da crescendo olarak kabul edilir.

Descant

Bu, genellikle orijinal melodiden daha yüksek bir müzik parçasında öne çıkan bir seslendirmedir. Ayrıca bir descant’ı karşı melodi olarak da düşünebilirsiniz. Kilise melodilerinde genellikle descants bulacaksınız.

Noktalı Yarım Not

Nota nokta eklemek, notun değerini yarı yarıya artırır. Bu nedenle, noktalı bir yarım nota üç atımdan oluşur, çünkü doğal bir yarım nota iki atımdan oluşur. Adından da anlaşılacağı gibi, noktalı yarım nota, yanında nokta olan geleneksel bir nota gibi görünüyor.

Diminuendo

Bu, decrescendo’ya benzer ve bir müzik parçasındaki ses seviyesine kademeli bir düşüşe dikkat eder. Decrescendo’ya benziyor. Kısa bir müzik ölçüsüne veya bir şarkının tam bir bölümünde sesin kademeli olarak azalmasına atıfta bulunabilir.

Uyumsuzluk

Çözünürlüğe ihtiyaçları varmış gibi görünen notalar. Uyumsuzluk bol miktarda gerginlik yaratır. Aynı anda oynanan iki bitişik yarı ton arasında en fazla miktarda uyumsuzluk bulunabilir.

Düet

Bu, ana seslendirmenin iki farklı sanatçı için tasarlandığı bir müzik parçası. Tarih boyunca birçok düet örneği vardır. Bazı örnekler arasında “Kalbimi Kırma” veya “Aşk Kulübesi” sayılıyor.

Duo

Bir ikili iki sanatçı tarafından tanımlanır. Tarih boyunca birçok ünlü müzik ikilisi vardır. Simon & Garfunkel, Hall ve Oates gibi daha ünlü örnekler de buna örnektir.

Çoğalt

Bu, her ölçüye iki atım olduğu bir ritimdir. Duple belirli bir sayaç türüdür. İkiz olarak kabul edilebilecek bazı zaman imzaları 6/8 ve 6/4’tür.

Dinamik İşaretler

Dinamik işaretler, bir müzik parçasının yoğunluğundaki veya genliğindeki değişiklikleri not etmek için kullanılır. Bunlar enstrümantalistler için inanılmaz derecede faydalıdır. Dinamik işaretlemelere bazı örnekler arasında piyano, forte ve mezzo forte say saydır.

Dynamics

Dinamikler, genellikle bir müzik parçasının ne kadar gürültülü veya yumuşak olduğuyla ölçülen bir parçanın genel enerjisini ifade eder. Dinamiklerdeki bir değişikliği ileten bazı işaretler arasında bir crescendo ve decrescendo bulunur. Bu, müzikte bir şarkının genel ruh halini tamamen değiştirebilecek son derece önemli bir unsurdur.

EQ

Müzik üretim süreci boyunca frekansları temizlemek veya geliştirmek için bir EQ veya ekolayzır kullanılır.  Bir EQ’ya, subtractive veya additive EQ prosesleri aracılığıyla kullanabilirsiniz. EQ’lar en değerli müzik prodüksiyon araçlarından biridir ve kayıt, karıştırma ve mastering yoluyla kullanılır.

Ağıt

Ciddi yansımayı ifade etmek için kullanılan, bazen ölüler için bir yansıma olarak kullanılan bir müzik biçimi. Elegy yazılı bir şiir olabilir veya müziğe konulabilir. En ünlü elegy parçalarından biri “Fauré’s Elegy”dir.

Encore

Bu, bir müzisyenin performansının bitiminden sonra dinleyicilerin başka bir şarkı istemesidir. Bu uygulamayı konserlerde sık sık göreceksiniz: Grup veya sanatçı sahneden ayrıldıktan sonra, sanatçı son bir şarkıyla dönene kadar seyirciler “tekrar” diye tezahürat yapacak.

Enharmonik

Bu terim, teknik olarak aynı perdede ancak farklı bir ad altında olan notaları ifade eder. Örneğin, G sharp ve A düz, aynı perdede bulunan içeriğe göre farklı notalardır. Başka bir örnek, teknik olarak aynı notalar olan E keskin ve F’dir, ancak genellikle sadece “F” deyin.

Topluluk

Genellikle küçük bir grupta birlikte oynayan bir grup enstrümantalist. Örneğin, bir caz dörtlüsü bir topluluk örneği olabilir. Bazı ünlü topluluklar arasında Arditti dörtlüsü veya Tambuco yer almaktadır.

Espressivo

“Etkileyici” için İtalyanca bir kelime. Bu işaretleme, müziğin bir bölümünün ekstra ifade ve çeşitlilikle çalınması gerektiğini notalar. Expressivo, sanatçıların fiziksel ifadesini de teşvik edebilir.

Etüt

Bu Fransızca “çalışma” kelimesidir. Bu müzik parçaları kasıtlı olarak zorlayıcıdır ve enstrümantalist tekniği geliştirmek için tasarlanmıştır. Liszt ve Chopin gibi bestecilerin birçok etudes bulabilirsiniz.

İfade

İfade, müziğin ve efektlerin niteliklerini tanımlamak için kullanılır. Bir DAW’deki ifade parametrelerini otomatikleştirmek, elektronik olarak üretilen bir ritmin daha “canlı” bir hissine sahip olmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bir notun ne kadar hızlı oynatılacağını veya ifadenin hangi kuvvetle değiştirildiğini değiştirebilirsiniz.

Geri besleme

Hoparlörlerden çıkan ses bir mikrofon tarafından alındığında genellikle hoş olmayan bir rezonans döngüsü oluşturulur. Bu rezonans döngüsü dinleyiciler için keskin ve rahatsız edici olabilir ve sesi durdurmak için kırılması gerekir. Genellikle, bu mikrofonu veya amplifikatörün konumunu hareket ettirmekle eşittir.

Fermata

Bu, orkestra kompozisyon yönetmeni tarafından belirlenen tanımlanmamış bir süre için müzikte bir duraklamayı gösteren bir notasyondur. Bir fermata, tutma olarak da bilinir. Bu müzik sembolü, altında kavisli bir çizgi ve nokta oluşur.

Düz

Doğal bir notanın perdesini bir yarı tona indiren bir nota sembolü. Bu, bir notanın sesini düşürür. Örneğin, F düz F doğal daha düşüktür.

Halk

Bu tür, genellikle bir nesilden diğerine aktarılan hikaye anlatımı ile karakterize edilir. Halk müziği genellikle güçlü şarkı yazarlığı ve akustik enstrümantalları vurgular. Bazı ünlü halk sanatçıları arasında Bob Dylan ve Joni Mitchell bulunmaktadır.

Form

Şarkı formu, bir parçanın belirli yapısını ifade eder. Farklı şarkı formlarını kullanan bir şarkı yazmanın birçok farklı yolu vardır. Bazı formlar ayet-koro formu ve 12 bar blues içerir.

Forte

Bu İtalyanca kelime ve dinamik işaretleme yüksek sesle anlamına gelir. Aynı zamanda ekstra yüksek sesle anlamına gelen fortissimo’nun köküdür. Italik bir F ile sembolize edilir.

Fortepiano

Bu dinamik talimat, bir enstrümantaliste başlangıçta bir nota veya müzik bölümünü yüksek sesle çalmasını ve ardından sürekli yumuşak bir dinamikle devam etmesini söyler. Kelimenin tam anlamıyla “forte” ve “piyano” dinamik terimlerinin bir kombinasyonudur. Bu yönerge italik bir fp ile not edilir.

Füg

Merkezi bir tema üzerine inşa edilmiş, bir parçanın başında tekrarlanan iki veya daha fazla sesi kullanan bir müzik türü. Füg, bir parçanın bir bölümünü tanımlamak için de kullanılabilir. Bazı ünlü füg örnekleri arasında J.S. Bach’ın G minor’daki 16 numaralı Füg’i sayılabilir.

Füzyon

Bu caz ve rock türlerinin geçişidir. 1960’ların sonlarında geliştirildi ve cazın uyumunu ve doğaçlamasını bir rock yapısıyla harmanladı. Bazı ünlü füzyon gösterileri Miles Davis ve Herbie Hancock’tur.

Tarz

Bu, belirli bir müzik kategorisini ifade eder. Bazı müzik türleri Pop, Hip Hop, EDM ve Rock’tır. Farklı türler tipik bir tempo aralığı, melodik stil ve enstrümantasyon gibi çeşitli özelliklere sahiptir.

Gigue

Bu, barok dönemden kalma, bazen İngiliz jig’i olarak adlandırılan canlı bir danstır. Bu dans ve şarkı formu bir duple metre ile karakterizedir. 1650’lerde Fransa’dan geldi.

Giocoso

Bu İtalyanca eğlenceli bir kelime. Bir müzik parçasının canlı ve neşeli bir şekilde çalınması gerektiğini not eder. Çocuk şarkısı “Wheels on The Bus”u bu ton kalitesiyle çalınmış bir şarkıya örnek olarak düşünebilirsiniz.

Glissando

Bu, araçbilimcilere her nota arasında bir ayrım oluşturmak yerine bir perdeden diğerine kaymalarını söyler. Fransızca “süzülmek” anlamına gelen “glisser” teriminden türetilmiştir. İki nota arasında bir dalgalı olarak not edilir.

Glockenspiel

Bir tokmakla vurulan metal çubuklardan oluşan bir alet. Bu vurmalı çalgı klavye benzeri bir düzende düzenlenmiştir. Tuşlar tek seslidir ve tek bir ton çalar.

İncil

Belirli bir tempoya bağlı kalmayan dini bir müzik tarzı. Bu müzik genellikle Hristiyanlık ile ilişkilidir. Genellikle baskın vokaller kullanır ve 17.

Büyük Personel

Büyük kadro, arada genel muhasebe hatları bulunan tiz ve bas staves oluşur. Bu personel veya staves, piyanoda C4 olarak da bilinen orta C notu üzerinden bağlanır. Genellikle piyano müziği için yazılmış büyük personeli göreceksiniz.

Mezar

Bu, 60 BPM’nin altında son derece yavaş bir tempoya işaret ediyor. Mezar, İtalyanca bir kelimedir. Bu tempo işareti Wolfgang Amadeus Mozart’ın Adagio gibi parçalarında kullanılmıştır.

Yarım Adım

Bu mesafe tek bir yarı tondur. Örneğin, C ve C keskin iki notaları aralarında yarım adım vardır. E ve F arasındaki mesafe de yarım adımdır, çünkü aralarında siyah bir anahtar yoktur. Yarım adım yukarı taşımak, kromatik bir ölçeği nasıl yarattığıdır.

Hambone

Bu, müzik yapmak için vücut vurmalı çalgılarını kullanma yöntemidir. Hambone, Juba adlı Afro-Amerikan dans tarzından kaynaklandı. Bu teknik, ritim ve vurmalı çalgılar üretmek için tepinme ve tokatlama kullanır.

Ahenk

Aynı anda iki veya daha fazla nota çalındığında. Genellikle, armoniler bir melodi ile ilgili olarak notaların en güçlü ilişkisinden oluşturulur. Büyük bir akor, bir tonik nota ve iki nota ile uyum yaratmaya dayanır.

Humouresque

Bu, mizahi veya komik bir tona sahip bir kompozisyon türüdür. Humouresques Almanya kökenlidir. Genellikle piyanoda gerçekleştirilirler.

Ev Tonu

Ev tonu tonik olarak da bilinir ve belirli bir anahtarı tanımlayan en güçlü ton olarak durur. Örneğin, C ana ölçeğindeki ana ton C kök notudur. Ev tonu, nota ailesi içindeki tüm ölçekleri ve akor ilerlemelerini oluşturur.

İlahi

Bu dini ibadetin bir şarkısı. İlahiler genellikle aynı sözleri ve ritmi kullanır, ancak melodiler bir parçadan diğerine değişebilir. Bu müzik parçaları genellikle bir grup insan tarafından iyi bilinir.

İzlenimcilik

Bu sanat ve müzik tarzı 19. Bu müzik biçimi, müzik ifadesi yoluyla ruh halini ve atmosferi her şeyden önce yakalamak için tasarlanmıştır. En ünlü empresyonizm parçalarından biri Claude Debussy’nin ‘Clair de Lune’sudur.

Doğaçlama

Bu, genellikle tekrarlanan bir enstrümantal veya ritim üzerinde kendiliğinden müzik yaratma eylemidir. Caz müziği boyunca doğaçlama bulacaksınız. Doğaçlama genellikle bir seferde bir enstrümantalist tarafından gerçekleştirilir, grubun geri kalanı ise aynı desene sahiptir.

Enstrüman Aileleri

Bunlar, nasıl inşa edildiklerine ve çalındıklarına bağlı olarak birlikte gruplandırılan farklı enstrüman gruplarıdır. Bir aile içindeki her enstrüman temel benzerlikleri paylaşır. Beş enstrüman ailesi arasında teller, klavye, woodwind, pirinç ve vurmalı çalgılar bulunur.

Enstrümental

Enstrümantal, herhangi bir vokal içermeyen bir müzik parçasının arka parçasını ifade eder. Ayrıca vokalist olmayan bir şarkıya da atıfta bulunabilir. Müzik yapımcıları parçaların enstrümantal arkasını oluşturur. Sen

Ara

Aralık, herhangi iki nota veya perde arasındaki belirli bir mesafeyi ifade eder. Bir müzik aralığını yatay, doğrusal veya melodik olarak tanımlayabilirsiniz. En güçlü aralıklardan bazıları mükemmel bir oktav veya mükemmel dördüncüdür.

Tonlama

Bu terim, perdenin kesin olmayan bir ifadesini ifade eder. Intonasyon keskin, düz veya doğal notaya hassas bir şekilde vurmak olarak tanımlanabilir. Konuşma açısından da inovasyonu düşünebilirsiniz. Sesiniz bir soruyu ifade şeklinizden farklı sorar.

Giriş

Bir müzik parçasının tanıtımı, dinleyiciyi şarkının ana gövdesine hazırlayan açılış bölümünü ifade eder. Led Zeppelin’in “Stairway to Heaven” gibi bazı şarkıların uzun tanıtımları vardır. Bugün, uzun bir giriş yapmak çok daha nadirdir.

Ters

Bu, notaların genellikle akor yapısı içinde yerleştirilmesine dayanan perdedeki bir değişikliği ifade eder. Akorun altındaki tonik dışındaki her şey ters olarak kabul edilir. Yani, E G C veya G E C olarak yazılmış bir C Major akoru bir ters çevirme olarak kabul edilir.

Caz

Bu devrimci müzik tarzı 20. Caz senkronize ritimler, akorlar, güçlü harmonik yapılar ve bol miktarda doğaçlama ile karakterizedir.

Jig

Bu tür müzikler süper canlıdır ve genellikle barok bir parçanın sonuna yerleştirilir. Bir jig genellikle 9/8 kez. Ünlü bir jig örneği İrlandalı Kesh Jig’dir.

Anahtar İmzası

Anahtar, birbirleri arasında oynandığında sonik olarak hoş olan bir nota ailesidir. Anahtar imza, bir müzik parçasında hangi anahtarın kullanılacağını belirleyen bir kadronun başındaki işarettir. Ortak zaman olarak da adlandırılan ortak anahtar imzası 4/4’dür.

Largo

Bu kelime İtalyanca’da büyük anlamına gelir. Largo, büyük ve yavaş hareket eden bir tempoyu ifade eder. Largo temposunun en iyi örneklerinden biri, Dvorak’ın 9 Numaralı Senfonisi’nin Yeni Dünyadan ikinci hareketindedir.

Gecikme

Bu, ses sinyalinizin müzik üretiminde arayüzünüze dönüştürülmesi için gereken süredir. Çok fazla gecikme gözle görülür bir gecikmeye neden olabilir. Yüksek kaliteli bir arabirim fazla gecikme süresi üretmemelidir.

Leggato

Bu işaret, farklı ve ayrık yerine bir dizi notanın bağlı ve sorunsuz bir şekilde çalınmasını ister. Legato işareti, etkilenen notalar birbirine bağlanmış gibi görünüyor. Bir legato ile yazılmış notlar hala ayrı ayrı ifade edilebilir.

Leggiero

Leggiero hafifçe İtalyanca. Terim, müzisyenlere hafifçe ve güç kullanarak çalmalarını emrediyor. Genellikle bir leggier parçasının dinamiklerinin piyano veya mezzo olduğu ima edilir.

Leitmotif

Bir müzik parçası boyunca itici bir güç görevi görür kısa, tekrarlanan bir müzik cümlesi. Bir şarkı yapısı içinde önde gelen bir motiftir. Leitmotif’in harika bir örneği “James Bond” tema şarkısındadır.

Lengo

Bu talimat, yay çalan müzisyenlerden müziğin bir bölümünde yayının ahşap tarafını kullanmalarını ister. “Tahtayla” anlamına gelir. Bu eşsiz teknik, Berlioz’un Senfoni Fantastique’inin son hareketinde “Cadıların Şabat Rüyası”nda kullanıldı.

Ninni

Bu, bazen bebeklerin uykuya dalmasını sağlamak için kullanılan, temposu yavaş olan bir şarkıdır. Herhangi bir şarkı ninni olarak hizmet edebilir, ancak genellikle daha yavaş tempo ve yumuşak şarkı söyleme tarzıyla yazılmış bir parçadır. Örnekler arasında “Pırıl pırıl, Pırıl pırıl, Küçük Yıldız” saydır.

Genel Muhasebe Satırı

Bu, özellikle yüksek veya düşük bir notaya dikkat çekmek için bir müzik personelinin altına veya üstüne eklenen bir çizgidir. Personelden ayrılmış bir çizgi gibi görünüyor. Müzisyenin bir notanın tam olarak nerede bulunduğunu bulabilmesi için boş satırlar da görüntülenir.

MIDI

MIDI , müzik aleti dijital arayüzü anlamına gelir. Müzik üretimindeki bu tür bir iletişim, yapımcının denetleyici gibi bir donanım parçası aracılığıyla doğrudan bir DAW ile iletişim kurmasını sağlar. Popüler MIDI denetleyicilerine bazı örnekler AKAI MPK Mini veya Ableton Push’i içerir.

Binbaşı

Ana tuşlar ve akorlar genellikle daha mutlu, rezonanslı bir sese sahiptir. Büyük bir ölçeğin kolay bir örneği, piyanodaki tüm beyaz notalardan oluşan C Major’dır – C, D, E, F, G, A ve B. Büyük bir ölçeğin formülü tam bir adım, tam adım, yarım adım, tüm adım, tüm adım, tam adım ve son olarak yarım adımdır.

Master -ing

Ses mastering , müzik üretim sürecinin son aşamasıdır ve bir parça müziğin amaçlanan oynatma konumu için en iyi dinamikleri ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Mastering işlemi sırasında, istenen oynatma çıkışlarına göre son bir karışım sıkıştırılır. Bu, bir ses mühendisi aracılığıyla veya Emastered’in güçlü algoritması kullanılarak yapılabilir.

Ölçmek

Ölçü, yazılı bir müzik parçasının içindeki içerdiği bölümü ifade eder. Bir şarkının anahtar imzası ile belirlenen belirli miktarda ritim içerir. Bir ölçü içinde bulunan atım anahtar imzası tarafından belirlenir.

Melodik Motif

Melodik motif, bir müzik parçası boyunca tekrarlanan bir temadır. Motifler genellikle korodadır, ancak mutlaka olmak zorunda değildir. Beethoven’ın Beşinci Senfonisi’nin açılış dört notası melodik bir motifin harika bir örneğidir.

Melodik Şekil

Bu, bir müzik cümlesi tarafından oluşturulan notaların yay veya şeklidir. Konturlu melodik şekil, bir müzik parçası boyunca daha unutulmaz melodiler yaratmaya yardımcı olur. Bir şarkının melodik şeklini, bir müzik cümlesi boyunca harekete bakarak tanımlayabilirsiniz.

Metre

Ölçüm, bir kompozisyon boyunca tekrarlanan ritim kalıplarını ifade eder. Bazı sayaç türleri duple veya üçlü içerir. Bir metrenin ana iki alt kümesi basit ve bileşiktir.

Mezzo

Mezzo İtalyancada “orta” anlamına gelir.  Daha büyük vokal aralıklarındaki alt kümeleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, bir mezzo soprano bir alto imzalayandan daha yüksek bir tona sahiptir, ancak bir sopranodan daha düşüktür. Mezzo forte gibi bir terimle dinamiklere de atıfta bulunabilir.

Küçük

Küçük bir ölçek, anahtar veya koro genellikle ana ton kalitesinin aksine daha üzücü bir sese sahiptir. Küçük tuşlar küçük harf m veya Romen rakamı ile not edilir. En basit küçük ölçek, tüm beyaz tuşlardan oluşan A minördür: A, B, C, D, E, F, G.

Minuet

Bu, ölçü başına üç atıma sahip bir dans türüdür. Minuets genellikle balo dansından kaynaklanan iki farklı bölüme sahiptir. Bu müzik tarzı, 3/4 ve 3/8 zaman imzalarını kullanır.

Karıştırma

Mix, müzik üretim sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu, ustalaşmadan önce gerçekleşir ve bir parçadaki enstrümanların ve diğer seslendirmelerin seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Düzgün bir şekilde karıştırmak için, her üretim aşaması eskisinin inşa edildiğinden, müzik öğelerini düzgün bir şekilde kaydetmek önemlidir.

Moderato

Bu tempo işareti orta veya orta hızda iletir. Terim büyük ölçüde belirsizdir ve iletken başına yoruma açıktır. Genel olarak konuşursak, mandadan daha hızlı ama allegretto’dan daha yavaş.

Tek sesli

Monofonik, çok sesli müzikte aktarılan birden fazla sesin aksine, bir müzik parçasında tek bir seslendirmeyi ifade eder. Bu sadece solo bir şarkıcıdan oluşan bir şarkı da olabilir. Halk şarkıları genellikle tek seslidir, çünkü geleneksel olarak bir nesilden diğerine manuel olarak aktarılırlar.

Doğal

Bu işaret, anahtar imzasında not edilen keskin veya düz bir işareti geçici olarak iptal eder. Belirgin bir işareti var ve etkilediği notun solunda görünüyor. Doğal, önceki kazaları iptal eder, başka bir deyişle.

Neo -klasik

20. yüzyılda klasik müzik ve barok müziği kaynaştıran bir müzik tarzıdır. Bu hareket geleneksel, klasik yapıyı restore etmeye çalıştı. Bazı ünlü neoklasik besteciler arasında Arthur Berger ve Aaron Copland bulunmaktadır.

Nocturne

Bu, karakteristik olarak sessiz ve yansıtıcı bir müzik parçası türüdür. Geceler genellikle piyanoda gerçekleştirilir. Ünlü bir gece örneği Chopin’in Nocturnes’ı, Op. 9 .

Notlar

Bunlar, her biri farklı zaman değerlerine sahip sesi temsil eden sembollerdir. Üç aylık notlar, tam notlar, yarım notlar ve her biri farklı bir zaman değerini temsil eden sekiz nota gibi farklı not türleri bulacaksınız. Düz renkli ayetler açık notlar da farklı değerlere sahiptir.

Oktav

Aynı notanın ikisi arasındaki daha yüksek veya daha düşük frekanslarda mesafe. Oktav sekiz notanın uzaklığı oluşur. Yani, bir C4 ve C5 notu bir oktav ayrıdır.

Opera

Bu, müziğin icra edildiği ve sürekli olduğu bir tür tiyatro türüdür. Klasik müziğin bir alt kümesi. En ünlü operalardan bazıları Giulio Cesare ve L’Orfeo’dur.

Opus

Bir bestecinin eserlerini kategorize etmek için kullanılan bir terim.  Klasik müzikte şarkıların bugün verilen benzersiz isimleri yoktu, bunun yerine eserler sadece numaralandı. Örneğin, Beethoven sadece hayatı boyunca 138 opuse yazdı.

Oratoryo

Orkestra eşliğinde ve seslendirmeye yönelik kutsal bir tür büyük ölçekli çalışma. Bu büyük müzikal düzenlemenin ayırt edilebilir karakterleri, bir korosu ve solistleri vardır. Oratoryolar 17.

Orkestra

Birkaç enstrüman ailesinden oluşan bir performans grubu. Tipik senfoni orkestrası pirinç, perküsyon, yaylı çalgılar ve ahşap rüzgarlardan oluşur. En basit ifadeyle orkestra, çeşitli enstrümantal grupların enstrümantalistlerinin yer aldığı bir müzisyen grubudur.

Ostinato

Tekrarlanan bir müzik cümlesi. Bir ostinato müzikal motife benzer, ancak genellikle orijinal tanıtımıyla aynı seslendirmede tekrarlanır. Bu ifade genellikle kısadır ve bir müzik parçası boyunca tekrarlanır.

Tava

Kaydırma, stereo alanının sol ve sağ tarafındaki belirli bir sesin konumunu ifade eder. Yapımcılar, daha dinamik bir şarkı oluşturmak için çeşitli müzik öğelerinin tava yerleşimini otomatikleştirebilir. Ayrıca, bir parça müzik dinlerken tek bir kulaklık çıkarırsanız, tüm enstrüman parçalarını duymamanız da nedenidir.

Pentatonik

Doğu müziğinden benimsenen bu beş notalık ölçek bugün tüm batı müziğinde görülmektedir. 5 nota kullanır. F# Major’da pentatonik ölçek piyanodaki siyah tuşlarla aynı notalara dayanır. Bu nedenle, F# Ana pentatonik ölçeği F#, G#, A#ve D#’tır.

Perküsyon Ailesi

Vurulmaktan ses üreten aletler. Bazı örnekler davul, ksilofon, gong veya piyano içerir. Perküsyon ailesi içinde yüzlerce bireysel enstrüman bulabilirsiniz, ancak perküsyonda sadece on veya yirmi kadar sıklıkla kullanılır.

Deyim

Müzikal bir ifade sonik bir düşünce veya cümledir. Bazen, kompozisyonun akışını yönlendirmeye yardımcı olmak için bir müzik parçasına ifade işaretleri yazılır. Tipik olarak, bir müzik cümlesi belirgin bir yaydır ve bir parçanın tonik notasıyla başlar, ancak bu zor ve hızlı bir kural değildir.

Pianissimo

Bu dinamik işaretleme “çok yumuşak” anlamına gelir. Dinamik işaretleme, bir müzik parçasında pp olarak sergilenmiştir.  Fortissimo’nun tam tersi.

Piyano

Bu “yumuşak” anlamına gelen İtalyan dinamik işaretidir. Bir piyano, bir müzik parçasında bir p olarak not edilir. Aynı zamanda anahtarlı vurmalı çalgıyı ifade eder.

Perde

Bu, belirli bir frekansla ilişkili belirli bir sestir. Sahalar, A, B, C, D, E, F, G müzik alfabesini oluşturan farklı notalara sınıflandırılabilir. Bu temel notaların her biri arasında daha hassas perdeler de vardır.

Pizzicato

Yaylı çalgılardan enstrümanlarını koparmalarını isteyen kompozisyonsal bir işaret. Bu, yay kullanan oyuncuların yay kullanmak yerine enstrümanı elleriyle koparmalarını sağlar. Bir müzik parçasında pizz olarak not edilir.

Poco a Poco

Bu “azar azar” demek.  Bir müzik parçası içinde kademeli bir geçişe hükmeder. Poco a poco hemen hemen her kompozisyon yönünü tanımlayabilir ve kompozisyonlarda poco olarak not edilir.

Polifoni

Çok seslilik birden fazla sesi ifade eder. Bu, tek bir seslendirmenin olduğu tek sesli bir müzik parçasının aksinedir. Örneğin, çok sesli bir parçanın alto ve soprano için aynı anda yazılmış parçaları olacaktır.

Poliritm

Bu, aynı anda birden fazla ritmin çalındığı zamandır. Çapraz ritim olarak da adlandırılır. Bu karmaşık ritimler genellikle Jazz müziğinde bulunur.

Presto

Bu tempo işaretlemesi “hızlı” anlamına gelir.  Genellikle hızlı ve neşeli bir tempo ile müziğe yerleştirilir. Bu şekilde çalınan kompozisyonun bir örneği ünlü “Yaban Arısı Uçuşu”dur.

Beşiz

Müzisyenden çeyrek notanın genellikle kapladığı alanda beş nota çalmasını isteyen ritmik bir nota. Bu, onaltınlı notalardan oluşan bir gruplaşmadır. Bu hem basit hem de bileşik sayaçlarda bulunabilir.

Ragtime

19. yüzyıl müzik tarzı, son derece senkronize melodiler tarafından tanımlanır. 1895 ve 1919 yılları arasında popülerlik zirvesine çıktı. Ragtime müziğin bir örneği Scott Joplin’in The Entertainer’ıdır.

Rallentando

Bu yavaş yavaş oynamak için bir talimattır. Kelimenin tam anlamıyla “rahatlamak” anlamına gelir.  Ritardando’ya benzer ama teknik olarak farklıdır.

Aralık

Bu, bir şarkıcının veya enstrümantalistin mümkün olan en düşük ve en yüksek notaları arasındaki mesafeyi ifade eder. Altolar, sopranolar, tenorlar ve bas seslendirmenin hepsi farklı aralıklara sahiptir. Daha geniş menzile sahip müzisyenler daha fazla sayıda şarkı seslendirebilir.

Kaçınmak

Bir müzik parçasında tekrarlanan bir bölüm. Refrain genellikle korodadır, ancak bu kurala uymak zorunda değildir. Latincede bu terim “tekrarlamak” anlamına gelir.

Dinlenme

Bir kompozisyonda müziğin çalınmadığı alanı not etmek için kullanılan bir işaret. Dinlenmeler farklı değerlere sahiptir, tıpkı notlar gibi. Kendi işaretleri vardır ve ayrıca değer için zaman imzasına güvenirler.

Reverb

Yüzeylere karşı ses yansımalarının neden olduğu yankı benzeri bir etki. Reverb, DAW içinde en sık kullanılan efektlerden biridir. Ayrıca salon reverb ve plaka reverb dahil olmak üzere çeşitli reverb türleri vardır.

Rapsodi

Destansı, tipik olarak uzun bir müzik ya da şiir okuma. Queen’in “Bohemian Rhapsody”, bu tanımı bir T. Rhapsodies’in tipik bir güçlü yapıya ihtiyaç duymamasını kapsar, çünkü bunlar aslında müziğe ayarlanmış şiirlerdir.

Ritim

Güçlü ve zayıf bir organizasyon, bir müzik parçası boyunca atıyor. Bu müziğin ana unsurlarından biridir. Farklı tür türleri çeşitli ritimler sergiler.

Ritardando

Bir müzik parçasının yavaş yavaş yavaşlaması. Bu işaret kesikli, yatay bir çizgi ile uzatılır. Çizgi sona erdiğinde, parça temel temposuna geri dönebilir.

Rondo

Rondo, hızlı ve canlı müziği tanımlamak için kullanılır. Bu müzik 13. Beethoven’ın “Fur Elise” rondos’ını tanıyabilirsiniz.

Rubato

Tempo işaretleme, bir iletkenin parçanın ana temposundan geçici olarak uzaklaşmasını sağlar. Bu, bir performanstan diğerine çeşitlilik sağlar. Rubato’ya örnek olarak Chopin’in B Flat Minor’daki Geceli, Op.

Örnekleyici

Küçük ses parçalarını işlemek için kullanılan elektronik bir cihaz. Bu bir donanım aracı veya DAW’ınızdaki elektronik bir bileşen olabilir. Örnekleyiciler, müzik üretiminde bir şeyin çevrilmiş bir sürümünü oluşturmak için sesi işler.

Ölçeklemek

Aynı sonik aile içinde bir dizi not. Büyük ve küçük ölçekler kökten farklı seslere sahiptir. Örneğin, C majör ölçeği ve küçük ölçek, aynı notaları kullanmasına rağmen kökten farklı geliyor.

Puan

Tam bir kompozisyonun notasyonu. Bir puan genellikle film için yazılmış müziği tanımlamak için kullanılır. Ancak, müzikal anlamda, sadece tam notalı çalışma organıdır.

Sıra

Bir melodinin daha yüksek veya daha düşük bir perdede çalındığı bir desen. Müzikte bağlam önemli olduğundan bir dizi önemlidir. Kulaklarımız, ondan önce oynananlara ve ondan sonra gelenlere göre sesleri farklı algılar.

Keskin

Notayı yarı tona yükselten bir not. Keskinler, notun sol tarafındaki bir hashtag ile not edilir. C keskin notu C notasından daha yüksektir.

Çamurlama

Birden çok notu birbirine karıştırmak için. Bir hakaret sembolü, çamurlu notaların üstlerine bağlanır. Bir hakarette, tek tek notlar ifade edilir.

Solfedge

Şarkıcıların bireysel notalar arasında güçlü ilişkiler kurmasına yardımcı olmak için kullanılan fonetik notlar kümesi. Şarkıcılar, tek bir notadan sezgisel olarak bir anahtar oluşturmaya yardımcı olmak için bu aracı kullanır. Solfedge sembolleri Do-Rei-Mei-Fa-Sol-La-Ti’dir.

Solo

Tek bir sanatçı. Bu aynı zamanda, bir enstrümantalistin eşlik sessizken müziğin bir bölümünü seslendirdiği bir solo enstrüman bölümüne atıfta da olabilir.

Sonat

Solistler ve topluluklar için bol miktarda alan sunması ile karakterize edilen bir tür. Sonatlar genellikle iki ila dört hareketten oluşur. Ünlü bir sonat Mozart’ın C Major’daki 41 numaralı senfonisi.

Soprano

En yüksek ses. Soprano şarkıcıları, alto şarkıcılarının ve diğer tüm düşük seslendirmelerin üzerinde bir yelpazeye sahiptir. Bir soprano genellikle bir müzik parçasının melodisini taşır.

Sostenuto

Bu, İtalyanca’da “sürdürülen” anlamına gelir. Sostenuto, müzisyenlere orijinal değerlerinin ötesine nota çalmalarını emreder. Notalar, parçanın iletkeni tarafından başka türlü yönlendirilene kadar çalınır.

Staccato

Normal değerlerinden daha kısa oynatılan notlar. Staccato notaları kısa ve müstakil bir şekilde çalınır. Bu notlar, notun hemen üstünde veya altında bir nokta ile işaretlenir.

Personel

Personel, bir müzik parçasının yazıldığı satırlardan oluşur. Personelde zaman imzası, tempo ve notları bulacaksınız. Personeldeki her satır, anahtar imzasına göre farklı bir not adını temsil eder.

Staves

Bu personelin çoğul versiyonudur. Farklı müzik aralıklarında çalan bir orkestra veya çok çeşitli enstrümantalistler için tam bir stave yazılmıştır.

Dize Ailesi

Oyulmuş, içi boş bir ahşap gövdeye sahip olmasıyla karakterize edilen aletler. Telliler ses deliklerine dikilir ve ses oluşturmak için koparılmıştır. Bazı yaylı çalgı ailesi örnekleri keman, viyola ve arp içerir.

Senfoni

Birkaç hareketlerden oluşan orkestral bir kompozisyon. Senfonilerin genellikle beş bölümlü bir orkestrası vardır. Senfonilerin bazı ünlü örnekleri arasında Beethoven’ın 6 No’lı Senfonisi ve Brahm’ın 2 No’su Senfonisi say saydır.

Eşitleme

Aksanlı ritimleri değiştirerek sıradışı bir oluk oluşturmak için. Bu, pop müzikte her zaman bulunmayan benzersiz bir his yaratabilir. Syncopation düzenli olarak Jazz ve Funk müziklerinde bulunur.

Dizem

Tempo, bir müzik parçasının ne kadar hızlı veya yavaş çalındığını ve BPM ile ölçüldüğü anlamına gelir. Bu bir şeyin oynanır hızıdır. Çoğu Batı müziğinde tempo bir şarkı aracılığıyla durgun kalır.

Tenor

Bu, bir alto aralığının hemen altına yerleştirilen en tiz erkek şarkı söyleme sesidir. Tenorlar bas aralığının üzerindedir. Ünlü tenor örnekleri arasında Ed Sheehan ve Sam Cooke saydır.

Üçlü

Bu, 3 bölümü olan bir şarkı formudur. Üçlü, ABA formunun başka bir adıdır. Handel’in Mesih’inden “Trompet çalacak” ünlü örneklerinden biridir.

Tema

Bu, genellikle kendisini bir kompozisyonun veya şarkının odağı olarak gömen ana bir müzik fikridir. Bir tema bir müzik parçası boyunca tekrarlanır. Yazılı kompozisyona benzer şekilde, temalar genellikle bir şarkının ana fikrini sergiler.

Tını

Timbre, ton kalitesini veya bir perdenin diğerinden nasıl ayırt edilebileceğini açıklar. Ton rengi olarak da bilinir. Her enstrümanın onu diğer müzik aletlerinden ayıran kendi tınısı vardır.

Zaman İmzası

Zaman imzası, herhangi bir müzik kompozisyonu içinde ölçü başına kaç atım olduğunu belirler. Üst üste yığılmış iki sayıdan oluşur. Ortak zaman imzaları 4/4, 3/4 ve 6/8’i içerir.

Toccata

Bu, çok yetenekli bir müzisyen veya virtüöz için tasarlanmış bir kompozisyondur. Toccatas teknik mükemmellik göstermek içindir. Yüksek armoniler ve hızlı koşular gibi unsurlar içerirler.

Tonalite

Bu, belirli bir perdenin nitelemesi açıklanır. Anahtarlar, notalar ve akorlar arasındaki ilişkiyi açıklamaya yardımcı olur. Ton müziğinin atonal müziğin aksine belirli bir ev anahtarı vardır.

Tonik

Bu, belirli bir ölçeğin ilk notu veya üst notudur. Bir ölçek içindeki en güçlü notadır ve diğer tüm akorlar veya melodiler ondan inşa edilir. Tonik, bir anahtar içinde “ana üs” olarak kabul edilir.

Tiz Clef

Bu, geleneksel notasyonda en çok kullanılan krampondur. Tiz yarık, G notasını personelin ikinci en düşük hattında konumlandırdı. Diğer clefs gibi, tiz clef personelin en solunda bulunabilir.

Tremelo

Bu, bir müzisyenin tek bir notu hızlı bir şekilde tekrarladığındadır. Hızlı itibar sarsıcı bir etki yaratır. Eğik tremolo ve string tremolo vardır.

Triad

Bu üç notadan oluşan bir akordur. Triadlar Batı müziğinde en yaygın akor türüdir. Bir triad genellikle bir tonik, üçüncü ve beşinciden oluşur.

Trill

İki veya daha fazla notanın hızlı bir şekilde art arda gelmesi. Bir trilde, çalınan notalar genellikle sadece yarı ton ayrıdır. Chopin’in ünlü “Waltz in A Minor”unun sonunda önemli bir tril örneği bulabilirsiniz.

Üçlü

Üç kişilik bir grup. Bunların hepsi şarkıcılar ya da üç enstrümantalist grubu olabilir. Bazı ünlü trioslar arasında Nirvana veya Beastie Boys saydır.

Tutti

Tutti İtalyancada “hepsi” demek. Bu nedenle, müzikte bir tutti bölümü, tüm enstrüman bölümünün aynı anda katılmasıyla tanımlanır. Çoğu durumda, “Tutti” sadece izole enstrümanlar yerine çalan tüm orkestrayı ifade eder.

İki Bölümlü Şarkılar

Bazen farklı anahtarlara veya zaman imzalarına sahip iki farklı bölüme sahip bir şarkı. Böyle bir şarkı yapısı ayet-nakarat biçimidir. Stevie Wonder’ın “Superstition” şarkısı iki bölümlük bir şarkıya örnektir.

Uyum

Unison, tüm enstrümantalistlerin veya vokalistlerin aynı melodiyi aynı anda söylediklerindedir. Genellikle, şarkıların koro bölümleri birlikte çalınır. Herkes ne zaman şarkı söylüyor ya da aynı rolü oynuyorsa, birlik içinde performans sergiliyorlar.

VST

VST sanal teknoloji anlamına gelir. Bu, dijital ses iş istasyonu veya DAW çalıştırırken kullanılan herhangi bir üçüncü taraf sanal eklentiye başvurabilir. VST’ler efekt eklentileri, ayrı enstrümanlar ve hatta MIDI desenleri olabilir.

Mısra

Şarkı dizeleri, parçanın anlatımını ilerleten bir şarkının ana fikri olarak hizmet eder. Genellikle koro bölümleri arasına yerleştirilir. Dizeler genellikle şarkıların en uzun bölümüdir ve momentum için şarkı sözlerine güvenir.

Ayet-koro

Ayetler ve nakaratlar tamamen farklı olsa da, ayet-nakarat belirli bir şarkı yapısını ifade eder. Bu iki bölümlü bir şarkı olarak da bilinir. Ayet-koro bestesine örnek olarak Tracy Chapman’ın “Fast Car” (Hızlı Araba) örneği verilebilir.

Vibrato

Bu, bazen belirli bir sonik deneyim üretmek için kasıtlı olarak uygulanan perdedeki hafif bir varyasyonu ifade eder. Teknik olarak konuşursak, bu farklı perdeler arasındaki ince salınımdır. Vibrato şarkı söylerken veya bir enstrümanda elde edilebilir.

Virtüöz

Bu imrenilen terim, olağanüstü beceri ve yeteneğe sahip bir müzisyeni tanımlamak için kullanılır. Virtüöz genellikle bir enstrümantalist veya iletkeni tanımlamak için kullanılır. Örneğin, Yo-Yo Ma virtüöz olarak kabul edilir.

Canlı

Bu İtalyan tempo işaretlemesi “çok canlı” bir atmosfere hükmediyor. Vivace genellikle daha neşeli bir tempoda oynamaya eşittir. Canlılık kompozisyonuna bir örnek, Chopin’in Waltz Op.

Ses

Hava insan ses tellerinin üzerinden geçtiğinde oluşan ve titreşmelerine neden olan sesi ifade eder. Birçok farklı ses türü vardır. En yaygın seslendirme sınıflandırmaları bas, tenor, alto ve soprano’dur.

Vals

Bu, 3/4 veya üç kez gerçekleşen bir danstır. Valsler genellikle ilk vuruşta güçlü bir aksana sahiptir. Vals genellikle 84-96 BPM arasında bir yerde durur.

Tüm Adım

Bütün adım iki yarı tondur. Örneğin, C’den D’ye notu tam bir adımdır. C# ve D# arasındaki mesafe de tam bir adımdır.

Woodwind Ailesi

Bu ana enstrüman ailelerinden biridir. Bu aletlerin her biri bir saz kullanımı ile tanımlanır. Flüt, pikcolo ve obua gibi woodwind enstrümanlarının ses üretmek için havaya üflenerek içlerine girmesi gerekir.

Müzik terimlerini anlamak en azını söylemek zor olabilir, ancak umarım bu kılavuz sürecinizi biraz daha kolaylaştırır. Müziğin dilini öğrenmenin tadını çıkarın!

Kaynak: emastered.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!