NIST Siber Güvenlik Çerçevesi: Şifrenin çözülmesi
NIST (Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü) Siber Güvenlik Çerçevesi, kurumsal güvenlik risklerini ele almak için tasarlanmış kapsamlı bir dizi kılavuz sunmaktadır. Gönüllü olmasına rağmen çerçeve, dijital güvenlik tehditlerini azaltmak ve ağ bütünlüğünü ve veri varlıklarını korumak, sağlam sistemler oluşturmak için güçlü bir kılavuz görevi görür. Ayrıca çerçevenin yeni bir versiyonu olan NIST 2.0 kısa süre önce yayımlandı. Çerçeve ne sunabilir? Ve yeni sürüm ile önceki sürüm arasındaki temel farklar nelerdir?
NIST Siber Güvenlik Çerçevesini anlamak
Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı olan ve 12 Şubat 2014 tarihinde yayımlanan NIST Siber Güvenlik Çerçevesi, evrensel uygulanabilirliği sayesinde coğrafi sınırları aşmaktadır. Sürekli olarak gelişen çerçeve, işletmeler, devlet kurumları ve akademi dahil olmak üzere çeşitli paydaşlardan gelen geri bildirimlerle gelişmekte ve sürekli olarak iyileştirilmesini ve uygunluğunu sağlamaktadır.
Çerçeve paha biçilmez bir önleme aracıdır ve önleme, işletmenizin saldırı yüzeyini azaltmanın anahtarıdır, sonuçta potansiyel saldırıları gerçekleşmeden önce engelleyerek size değerli kaynaklar ve para tasarrufu sağlar. Başka bir dizi önlem ve kurala (özellikle de gönüllü olanlara) uyma konusunda isteksiz hissetmek anlaşılabilir olsa da bunların uzun vadeli avantajlarını göz önünde bulundurmak çok önemlidir.
NIST 2.0 ile tanışın: Gelişmiş Yönetişim ve Tedarik Zinciri Risk Yönetimi
2024 yılında NIST çerçevesinin yeni versiyonu tanıtılmıştır. Sürüm 2.0’daki önemli bir ekleme, siber güvenlikte yönetişimin önemini vurgulayan ve bunun finans ve itibar ile eşit düzeyde kritik bir kurumsal risk olduğunun altını çizen yeni “Yönet” işlevidir.
Daha önce dağınık olan rol ve sorumlulukları birleştiren bu işlev, çerçevenin yapısını basitleştirerek toplam temel işlev sayısını altıya çıkarmaktadır: Tanımlama, Koruma, Tespit Etme, Müdahale Etme, Kurtarma ve şimdi de Yönetme. Özellikle Müdahale ve Kurtarma işlevlerine daha fazla önem verilerek önceki eksiklikler giderilmiştir. Ayrıca çerçevenin 2014’teki ilk lansmanından bu yana tedarik zinciri saldırılarındaki artışla birlikte NIST, bu son sürümde Siber Güvenlik Tedarik Zinciri Risk Yönetimi’ne (SCRM) daha güçlü bir şekilde odaklanmıştır.
NIST Siber Güvenlik Çerçevesi 2.0’ın resmi e-kitabı, çerçevenin altı temel işlevini açıklamaktadır:
- Yönet = Kurumun siber güvenlik risk yönetimi stratejisi, beklentileri ve politikası oluşturulur, iletilir ve izlenir.
- Tanımla = Kurumun mevcut siber güvenlik riskleri anlaşılmıştır.
- Koru = Kurumun siber güvenlik risklerini yönetmek için koruma önlemleri kullanılır.
- Tespit et = Olası siber güvenlik saldırıları ve tehlikeleri bulunur ve analiz edilir.
- Yanıt ver = Tespit edilen bir siber güvenlik olayına ilişkin eylemler gerçekleştirilir.
- Kurtar = Bir siber güvenlik olayından etkilenen varlıklar ve operasyonlar geri yüklenir.
Kaynak: NIST E-kitabı
NIST kılavuz ilkelerini iş ihtiyaçlarınıza uyarlama
En uygun başlangıç noktası, bilgilendirici referanslara ayrılmış web sayfasıdır. Ne sizin ne de işletmenizin her referansa uymak zorunda olmadığını bilmek önemlidir. Bazı önlemler işletmeniz için geçerli olmayabilir veya halihazırda etkili protokolleriniz olabilir. İhtiyaçlarınıza uygun olanları seçin ve diğerlerini göz ardı edin.
Bilgilendirici referansları uygularken bireysel ilkeleri takip etme ve olası siber güvenlik risklerini görme derecenize bağlı olarak hangi çerçeve uygulama kademesine ait olduğunuzu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca çerçeve profilinizi de tanımlamalısınız. Bu size eksikliklerinizin nerede olduğunu gösterir ve önceliklendirilmiş bir uygulama planı oluşturmanızı sağlar.
Ayrıca dikkatinizi vermeniz gereken 14 kategoriyi sunan NIST Çerçeveleri Yol Haritasını takip etmeyi de seçebilirsiniz:
- Güven Mekanizmaları
- Siber Saldırı Yaşam Döngüsü
- Siber Güvenlik İş Gücü
- Siber Tedarik Zinciri Risk Yönetimi
- Federal Ajans Siber Güvenlik Uyumu
- Yönetişim ve Kurumsal Risk Yönetimi
- Kimlik Yönetimi
- Uluslararası Boyutlar, Etkiler ve Uyum
- Siber Güvenliğin Ölçülmesi
- Gizlilik Mühendisliği
- Referans Verme Teknikleri
- Küçük İşletme Farkındalığı ve Kaynakları
- Nesnelerin İnterneti (IoT)
- Güvenli Yazılım Geliştirme
Belki de işletmenizin bu kadar büyük bir kılavuz ve kurallar sisteminden faydalanmak için çok küçük olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak en küçük işletme olsanız bile NIST ile uyumluluktan faydalanabilirsiniz. Daha önce de belirtildiği gibi önleyici tedbirler uygulayarak, bir saldırıyı hasara yol açma şansı bulmadan önleyerek gelecekte birkaç kat daha yüksek masraflardan kurtulabilirsiniz. NIST, küçük işletmeler için başlangıçta nelerin nasıl yapılacağını açıklayan özel bir web sayfası hazırlamıştır.
Hâlâ nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz?
NIST Siber Güvenlik Çerçevesi (CSF) uygulamasını çok karmaşık bulan kuruluşlar veya bireyler için İnternet Güvenliği Merkezi (CIS) Kontrolleri daha erişilebilir bir başlangıç noktası olabilir. CIS Kontrolleri, siber güvenliğin nasıl geliştirileceğine dair spesifik ve pratik rehberlik sağlayan, siber güvenlik çerçevelerine yeni başlayanlar için daha öğretici ve takip edilmesi daha kolay hale getiren bir dizi öncelikli eylemdir. Bu kontroller, daha kapsamlı NIST Siber Güvenlik Çerçevelerine geçmeden önce bir temel görevi görebilecek siber güvenliğe adım adım bir yaklaşım sunar.
Çerçevenin en büyük avantajlarından biri, herhangi bir şirketin benzersiz ihtiyaçlarına ve metodolojilerine uyacak şekilde uyarlanabilirliğinde yatmaktadır. Önerileri, mevcut dijital güvenlik programınızı ve risk yönetimi stratejilerinizi tamamlamaya, iyileştirme alanlarını belirlemeye veya gerektiğinde tamamen yeni adımlar önermeye hizmet eder. Ayrıca dijital güvenlik ve ilgili riskler konusunda üst yönetimle tartışmaları kolaylaştırmak için değerli bir araç olarak hizmet eder.
ESET ile siber uyumluluk
ESET çözümleri, endüstri çerçevelerini ele alarak işletmenizin güvenli, verimli ve uyumlu operasyonları konusunda size güven verir. Uyum sağlamanıza yardımcı olabilecek düzenlemeler için ESET çözümlerini keşfedin.