
Öğrenme Toplulukları Nelerdir? (Örnekler, Türler ve En İyi Uygulamalar)
Doğru topluluk, destek, bağlantı ve motivasyon kaynağı olabilir; öğrenme topluluğu da farklı değildir.
Öğrencilerinize mentorluk, ekip çalışması ve öğrenci iş birliği yoluyla öğrenme deneyimlerini bir üst seviyeye taşıma şansı vermek istiyorsanız , bir öğrenme topluluğu oluşturmaya başlamanın zamanı geldi. Bir bonus olarak, işinizi büyütmenize ve marka erişiminizi artırmanıza da yardımcı olacaktır!
Öğrenme topluluğunun ne olduğunu ve çevrimiçi topluluğun temel unsurlarını öğrenin.
Belirli bir şeye mi atlamak istiyorsunuz? Burada bulabilirsiniz!
- Öğrenme topluluğunun tanımı
- Öğrenme topluluğu oluşturmanın değeri
- Çevrimiçi öğrenmeyi başarılı kılan şey üzerine araştırma çalışması
- Dört tür öğrenme topluluğu
- Uğruna çabalamanız gereken hedefler
- Takip edilecek öğrenme topluluğu modellerinin harika örnekleri
- Tamamen çevrimiçi bir topluluk oluşturmak için yararlı araçlar
- İnşa ederken aklınızda bulundurmanız gerekenler
Öğrenme topluluğu nedir?
Tanımı gereği , bir öğrenme topluluğu, ortak öğrenme hedefleri olan ve birbirleriyle işbirliği yapan ve bağlantı kuran bir öğrenci grubudur. Bir öğrenci topluluğunda , etkileşimler hem pratik hem de duygusaldır. Farklı veya benzer seviyelerdeki öğrenciler , açık ve tutarlı iletişime vurgu yaparak bilgi ve kaynakların yanı sıra destek paylaşırlar. Kohort tabanlı öğrenme veya sürekli eğitim modellerine ev sahipliği yapmanız fark etmez, harikadır.
Öğrenme topluluğunun ne olduğunu ve ne olmadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı fikirler!
Öğrenme topluluğu… olabilir veya olabilir.
- Ortak hedeflere, motivasyonlara ve değerlere sahip bir grup
- Fikirleri, sorunları ve soruları paylaşabileceğiniz bir yer
- Tartışma için bir alan
- İşbirlikçi bir ortam
- İlham kaynağı
- Öğrenci arkadaşlardan ve uzmanlardan oluşan bir ağ
- Belirli bir konu hakkında danışmanlık alabileceğiniz bir yer
Öğrenme topluluğu… değildir.
- Bir okul veya mesleki komite
- Sadece bir sosyal grup
- Bir iş panosu veya pazarlama platformu
- Resmi öğretimin yerine geçecek bir şey
Eğer bir öğrenme topluluğunun ne olduğunu hala anlamaya çalışıyorsanız, bir öğrenme topluluğu oluştururken neyi teşvik edeceğinizi, neyi önleyeceğinizi ve ne için çabalayacağınızı anlamanıza yardımcı olması için bu makaleyi rehberiniz olarak kullanabilirsiniz !
Neden dersiniz için bir öğrenme topluluğu oluşturmalısınız?
Özellikle halihazırda bir kurs yaratıcısıysanız, bir öğrenme topluluğu oluşturmanın birçok faydası vardır . Marka itibarınızı artırmaktan öğrencilerden geri bildirim almaya teşvik etmeye kadar, kursunuz etrafında bir öğrenme topluluğu oluşturmayı düşünmeniz için bazı nedenler şunlardır .
- Ağınızı büyütün
Çevrimiçi bir öğrenme topluluğu yalnızca öğrencilerle iletişimde kalmanın ve daha fazla etkileşimi teşvik etmenin bir yolu değildir . Aynı zamanda profesyonel ağınızı büyütmenin de harika bir yoludur . Grubunuzun üyelerini arkadaşlarını ve meslektaşlarını topluluğa yönlendirmeye veya topluluk gönderilerini takipçileriyle paylaşmaya teşvik edin.
Nişinizdeki insanlardan biraz yardım alarak, kurs topluluğu ağınızı hızla büyütebilirsiniz – ücretli reklamlara gerek yok! Aynı nişte çözüm arayan daha fazla benzer düşünen insanı getirdiğiniz için , kurs içeriğiniz için yüksek kaliteli potansiyel müşteriler üretmenin de etkili bir yoludur . Biraz ek beslemeyle, ileride ödeme yapan müşterilere dönüştürülmeleri daha kolay olacaktır.
- Marka itibarınızı artırın
Bir kurs yaratıcısı olduğunuzda, markanız yaptığınız her şeye yerleşir . Potansiyel müşterilerin sizi kalabalığın içinde fark edip ürünlerinizi tanıması (ve sonunda satın alması) bu şekilde olur .
Öğrenme topluluğu, olumlu bir marka itibarı oluşturmak için harika bir araçtır. Eğer aktif ve istekli öğrencilerden oluşan bir grubunuz varsa, bunu işletmeniz için bir satış noktası olarak kullanabilirsiniz. İnsanlar diğer insanların zaten kursunuzdan keyif aldığını bilmek ister ve öğrenme topluluğunuz bunu göstermenin gerçekten etkili bir yoludur.
- Müşteri sadakatini artırın
Kursunuz etrafında sıkı sıkıya bağlı bir öğrenme topluluğu yaratabilirseniz, markanız için müşteri sadakatini de artırabilirsiniz. Kurs serinizde sırada ne olduğunu göstererek müşterilerden tekrar satış elde etmek için bir müşteri temas noktası olarak çalışır . Bu, özellikle önceki kurs içeriklerine dayanan kurslarınız varsa etkilidir. Örneğin, ‘başlangıç’ kursunuzdan mezun olanları bir sonraki ‘ileri’ kursa kaydolmaya teşvik edin. Bu yalnızca öğrencilerinize değer katmakla kalmaz, aynı zamanda gelirinizi de artırabilir!
- Öğrencilerden geri bildirim toplayın
En iyi kurs yaratıcıları, kurs içeriklerinin asla mükemmel olmadığını ancak her zaman daha fazlasını yapabileceğinizi bilirler. Markanız etrafında bir öğrenme topluluğu oluşturmanın en büyük faydalarından biri, müşteri geri bildirimlerini tek bir merkezi yerde toplamanın ve derlemenin daha kolay olmasıdır .
Öğrencileri kursunuz için inceleme ve referanslar sağlamaya veya düzenli geri bildirim formlarını doldurmaya teşvik edin. Daha sonra tüm bu verileri kurs içeriğinizi iyileştirmek ve öğrenci deneyimini daha da iyi hale getirmek için kullanabilirsiniz. Aktif bir öğrenci topluluğunun geri bildirim sağlama olasılığı daha yüksektir ve fikirlerini dinlemenizi gerçekten takdir edeceklerdir. Hedef kitlenizden içgörü toplamakta zorlanıyorsanız, yanıtları teşvik etmek için yarışmalar gibi oyunlaştırma tekniklerini deneyin.
Unutmayın: Thinkific, doğrudan bir çevrimiçi öğrenme topluluğu oluşturmayı, geri bildirim toplamayı ve marka sadakatini teşvik etmeyi kolaylaştıran yerleşik topluluk araçlarına sahiptir.
Ontario Üniversitesi’nin öğrenme topluluğu modellerinin nasıl başarılı hale getirileceğine dair araştırmaya dayalı kanıtı
Çevrimiçi öğrenme, tamamen uzaktan olması nedeniyle yüz yüze veya karma öğrenmeye göre biraz farklı bir öğrenme topluluğu modeli gerektirir.
Ontario Teknoloji Enstitüsü Eğitim Fakültesi araştırmacıları, tamamen çevrimiçi derslerde işbirliğini ve sosyal etkileşimi teşvik etmek için, özellikle çevrimiçi dersler için tasarlanmış bir öğrenme topluluğu modeli geliştirdiler.
Tamamen Çevrimiçi Öğrenme Topluluğu modeli, Randy Garrison, Terry Anderson ve Walter Archer tarafından 2001 yılında geliştirilen Sorgulama Topluluğu modeline dayanmaktadır . Herhangi bir çevrimiçi öğrenci topluluğunun iki şeye ihtiyaç duyduğu fikrini takip eder: Sosyal Varlık ve Bilişsel Varlık.
- Sosyal varlık
Yeni bir gruba katıldığınızda, grup üyelerine tam kişiliğinizi gösterebilmek ve böylece daha yakın, daha anlamlı bir bağ kurabilmeniz güzeldir. Sosyal varlığınız, kendinizi sosyal ve duygusal olarak yansıtma yeteneğiniz olarak tanımlanır – ‘gerçek bir kişi’ olarak görülmek.
Sosyal varlık şunları içerir:
- İletişim
- Grup uyumu
- İşbirliği
Çevrimiçi bir öğrenme topluluğunda, bir ekranın arkasında sıkışıp kaldığınızda tam kişiliğinizi göstermeniz daha zor olabilir. Dijital teknoloji, tüm sosyal aktiviteler için birincil araçtır, bu nedenle iyi kullanılması gerekir. Bu çevrimiçi öğrenme topluluğu modeli, çevrimiçi olarak grup üyeleri arasındaki etkileşimlerin nasıl iyileştirileceğini ele alarak öğrencilerin birbirleriyle daha bağlantılı hissetmelerine yardımcı olur.
- Bilişsel varlık
Çevrimiçi öğrenme topluluğu modelinin ikinci unsuru bilişsel varlıktır. Bu, bir öğrenme topluluğunun öğrenme kısmıdır. Bilişsel varlık, katılımcıların materyali anlama ve kendilerine öğretilenleri doğrulama becerisine bakar .
Bilişsel varlık şunları içerir:
- Sorunların keşfi
- Çözüm önerileri
- Meydan okuyan ve/veya sorgulayan
Bu araştırma, hangi tür öğrenme topluluğuna giderseniz gidin, bir çevrimiçi öğrenme topluluğunun etkili olması için gereken iki temel unsurun bilişsel varlık ile sosyal varlık olduğunu ortaya koyuyor.
Dört tür öğrenme topluluğu
Öğrenme topluluğunun geniş tanımı içinde , farklı öğrenme topluluğu kategorileri de vardır. Bu kategoriler, öğrenenlerin tipleri ve motivasyonları arasındaki ortak noktalara dayanır ve genellikle öğrenme topluluğunun oluşturulduğu ortama bağlıdır.
İşte 4 çeşit öğrenme topluluğu:
- İlgi alanına dayalı öğrenme topluluğu : Genellikle öğrenen toplulukları ortak ilgi alanları veya tutkuları etrafında bir araya gelir. Örneğin, ekşi mayalı ekmek veya spor arabalara dayalı olabilir. İlgi alanlarınız ne olursa olsun, bunun etrafında bir öğrenme topluluğu bulabilir veya oluşturabilirsiniz.
- Eylem tabanlı öğrenme topluluğu : Ortak bir davaya inanan kişiler, davalarını tanıtmaya veya ilerletmeye yardımcı olan faaliyetlere odaklanan bir eylem tabanlı öğrenme topluluğu oluşturabilir. Dersler düzenleyen, eğitim kaynakları oluşturan ve bağış toplama etkinlikleri düzenleyen sosyal aktivizm grupları, eylem tabanlı öğrenme topluluğunun bir örneğidir.
- Konum tabanlı öğrenme topluluğu : Bazı gruplar için ortak nokta konumdur. Coğrafi öğrenme toplulukları, örneğin yerel flora ve fauna veya yerel alanın tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklanabilir.
- Meslek temelli öğrenme topluluğu : Öğrenme topluluklarının yaygın bir türü, belirli bir meslekten insanları bir araya getirmeyi amaçlayan profesyonel gelişim topluluklarıdır. Üyeler tavsiye, görüş paylaşabilir veya sadece birbirlerini destekleyebilirler. Profesyonel öğrenme topluluğuna örnek olarak, çalışmalarını paylaşmak, eleştiri ve geri bildirim sağlamak ve diğer müzisyenlerle ağ kurmak için bir araya gelen caz müzisyenleri verilebilir . Bu tür gruplardan çok sayıda kariyer danışmanlığı doğabilir.
Öğrenme topluluğunun temel hedefleri
Her öğrenme topluluğunun, kendi özel öğrenci yolculuğu etrafında oluşturulmuş kendi ortak hedefleri olacaktır . Aynı zamanda, öğrenciler için keyifli ve ödüllendirici bir ortam oluşturmaya yardımcı olan temel unsurlar vardır.
Kendi çevrimiçi topluluğunuzu oluştururken çabalamanız gereken bazı temel hedefler şunlardır :
- Paylaşılan öğrenme
Herhangi bir öğrenme topluluğunun kalbinde, öğrencilerin benzersiz hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan etkili bir öğrenme alanı yaratma amacı vardır . Katılımcılar, öğrenme sürecini akranlarıyla paylaşma fırsatına sahip olmalıdır, buna şunlar dahildir:
- Karşılıklı zorluklara çözümler üretmek
- Kaynakları, ipuçlarını ve en iyi uygulamaları paylaşma
- Taslaklar veya tamamlanmış çalışmalar hakkında geri bildirim ve eleştiri
- Konuyla ilgili sorular ve cevaplar
- Bağlantılılık
Bir öğrenme topluluğu, üyeler arasında bağlantılar geliştirmeye aşırı derecede odaklanır. En iyi ortamlar, daha iyi öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlayan açık iletişimle iş birliğini teşvik eder.
Öğrenenler fikir alışverişinde bulunabilir, duygusal destek alabilir ve birlikte eğlenebilirler. Bu sadece akademik bir alan değil, aynı zamanda sempatik bir sosyal alan.
Bağlantıyı artırmanın birkaç yolu:
- Sanal beyaz tahtalar veya yaratıcı fikir listeleri gibi işbirliği alanları ekleme
- Beyin fırtınası veya akıl hocalığı geceleri düzenlemek
- Yeni katılımcıları grubun daha kıdemli üyeleriyle eşleştirmek
- Destek
Herhangi bir öğrenme sürecinde inişler ve çıkışlar olacaktır. Etkili bir öğrenme topluluğu üyelerine destek de sağlar. Bu hem akademik hem de duygusal destek olabilir. Üyeler birbirlerine yardımcı olabilir ve birlikte çözümler üzerinde iş birliği yapmak için sorunlarını paylaşabilirler.
Öğrenme toplulukları ayrıca uzmanların desteklerini sunabilecekleri bir alan sağlar. Bu, toplulukta moderatör olarak hareket eden akıl hocaları, koçlar veya kurs liderleri şeklinde olabilir. Öğrenme topluluğunuzun amaçlanan kullanımına bağlı olarak, diğer sektör liderlerini sahneye davet ettiğinizde kendi marka sahipliğinizi ve düşünce liderliğinizi kaybetme konusunda dikkatli olmak isteyeceksiniz. Öğrencileriniz için çok faydalı olsa da, potansiyel müşterilere sizinki yerine satın alabilecekleri rekabetçi kurs teklifleri hakkında da bilgi verebilir.
Size ilham verecek başarılı öğrenme topluluğu modelleri
Kendinizi daha güvende hissediyor ve kendi topluluğunuz için hazırlanmaya mı hazırlanıyorsunuz? İlham almak için etrafınıza bir göz atmayı unutmayın. Hem kendileri hem de izleyicileri için çok çeşitli faydalar görmek amacıyla kendi çevrimiçi öğrenme topluluklarını kuran başarılı kurs yaratıcılarının birkaç örneğini bir araya getirdik.
- StudioCrew Topluluğu
StudioCrew Topluluğu, Super You Studio’nun kurucusu ve Super You Mindset Kursu’nun yaratıcısı Gillian Goerzen tarafından yönetiliyor. Gillian, müşterilerinin en büyük destekçisi olarak yer almak, onlara zihinsel ve fiziksel sağlık yolculuklarında ilham ve motivasyon kaynağı sağlamak için çevrimiçi topluluğunu oluşturdu. Kurs teklifi, öğrencilerin daha iyi sağlığa giden önceden belirlenmiş bir rotayı takip etmek yerine kendi yollarını çizmelerine olanak tanıdığı için benzersizdir, bu nedenle topluluk, bu yolculukta nasıl ilerleyeceklerine dair fikirleri paylaşmanın bir yolu olarak işlev görür.
Gillian’ın çevrimiçi topluluk üyeliği ayrıca şunları da içerir:
- İpuçları ve ilham içeren haftalık e-postalara erişim
- Motive olmuş katılımcıların yer aldığı bir Facebook Grubuna erişim
- İndirilebilir çalışma sayfaları ve şablonlar içeren StudioCrew Kaynak Kütüphanesine erişim
- 1’e 1 koçluk için özel fiyatlar
- Bağlantı, yoldaşlık ve koçluk fırsatları için ayda iki kez “StudioZooms”
Gillian’ın bu kapsamlı yaklaşımı, takipçileri arasında son derece olumlu ve iş birlikçi bir ortam yaratılmasına yardımcı oldu.
- Çevrimiçi İşletme Başlatma Laboratuvarı
Latasha James, Thinkific aracılığıyla Online Business Launch Lab adlı öğrenme topluluğunu yönetiyor . Topluluk, sıfırdan yeni bir işletmeyi nasıl büyüteceğine dair dersini destekliyor ve 1 milyon dolardan fazla gelir elde eden kendi serbest çalışma işinden besleniyor. Latasha’ya göre, “[Bilgi paylaşımı] işletmelerimizin gücü, öğrencilerimiz için kurduğumuz ortak öğrenme alanlarıyla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı. Benim için Thinkific Toplulukları, izleyicilerim için daha kapsamlı ve destekleyici bir alan anlamına geliyor. İş birliğine dayalı ortam, farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin birbirleriyle etkileşime girmesine ve birbirlerine yardım etmesine olanak tanıyor ve ayrıca işletmem için önemli bir gelir kaynağı.”
Online Business Launch laboratuvarının bazı harika özellikleri şunlardır:
- Diğer girişimcilerden koçluk desteğine erişim
- Çalışma kağıtları ve indirilebilir kaynaklardan oluşan bir kütüphaneye ömür boyu erişim
- Uygulamada iş kurma konseptleriyle etkileşime girmek için uygulamalı deneyimler
- İşletmenizin lansman planına ilişkin diğer öğrencilerden gelen geri bildirimler
Tamamen çevrimiçi bir öğrenme topluluğu oluşturmak için araçlar
Üyeleri için gerçekten yararlı bir çevrimiçi öğrenme topluluğu oluşturmak için bazı araçların hazırda olması önemlidir. Doğru araçlar iletişime yardımcı olabilir, sanal etkileşimi iyileştirebilir ve topluluk üyeleri arasında bir bağlılık duygusu oluşturmayı kolaylaştırabilir.
Yararlı araçlar şunlardır:
- Görüntülü konferans yazılımı (örn. Zoom, Microsoft Teams veya Google Meet)
- Sosyal medya grupları (örneğin Facebook Grupları, TikTok, Twitter, Instagram, YouTube, Reddit)
- Sohbet araçları (örneğin WhatsApp, Slack, Microsoft Teams, Facebook Messenger)
- Çevrimiçi topluluk barındırma platformları (örn. Thinkific)
- Sanal etkileşim ve oyunlaştırma yazılımı (örn. Kahoot, Jotform Quiz Maker, Pointagram)
- E-posta araçları (örn. MailChimp, ActiveCampaign)
Bu araçlar etkileşimi teşvik eder ve öğrencilerin kolayca işbirliği yapmalarına olanak tanır; buna soru sorma, bilgiyi test etme , günlük sosyalleşme ve sohbet etme ve üyeleri en son haberlerden haberdar etme dahildir.
İnşa ederken aklınızda bulundurmanız gereken faktörler
Öğrenme topluluğunuzu oluşturmak, büyüme yolculuğunun her adımında neye dikkat etmeniz gerektiğini bildiğiniz sürece çok kolay olabilir. Topluluğunuzun olabildiğince başarılı olabilmesi için nereye bakmanız ve ne yapmanız gerektiğine dair birkaç ipucu.
- Nişinizi çok dar tutmaktan kaçının
Öğrenme topluluğunuz için net bir odak noktası olması iyi olsa da, çok dar bir niş grubunuzun boyutunu küçültebilir ve konuşma konularını sınırlayabilir . Öğrencilerin, merkezi konunuz dahilinde çeşitli ihtiyaçları ve ilgi alanları vardır – öğrenme topluluğunuz bunu benimseyebilmeli ve teşvik edebilmelidir.
Grupta nasıl davranılacağı veya etkileşim kurulacağı konusunda çok fazla kural veya düzenlemeden kaçının, kesinlikle gerekli olmadıkça. Yaratıcı zihinlerin akmasını ve nişiniz içinde fikir paylaşmaya motive olmasını istersiniz.
- Yeterli destek yok
Herhangi bir öğrenme topluluğu, öğrencilere sağladığı destek kadar iyidir. Öğrencilerin ilerlemesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için güçlü, destekleyici bir mentor ve diğer topluluk üyeleri ağı oluşturmaya öncelik verin. Lansmandan önce becerilerinizi keskinleştirmek için topluluk yönetimiyle ilgili bu kurslardan birine göz atın.
Öğrenme topluluğunuzdaki desteği artırmak için, zorluk çeken öğrencilere yardımcı olmak üzere özel akıl hocaları veya koçlar atamayı deneyin. Ayrıca, başkalarının sorularını yanıtlayan kişileri ödüllendirerek gruptaki aktiviteyi teşvik edebilirsiniz.
- Sınırlı iletişim
Bir öğrenme topluluğunun çalışması için toplulukta bir işbirliği ve dayanışma kültürü olması gerekir. Üyelerin etkili işbirliğini sağlayacak yeterli zamanı, motivasyonu veya aracı yoksa topluluğun orijinal amaçlarına ulaşmak zor olabilir.
Birçok kurs yaratıcısı için, bir öğrenme topluluğunun ilk günleri muhtemelen sizin veya ekibinizin iletişim atmosferini oluşturmak için daha fazla girdisini içerecektir. Grubunuzdaki etkileşimi ve iletişimi artırmak için sorular sormayı, anketler düzenlemeyi ve hatta yarışmalar sunmayı deneyin.
Güçlü, destekleyici bir öğrenme topluluğu oluşturmak planlama ve zaman gerektirir. Ancak doğru araçlarla öğrencilerinizin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak bir alan yaratabilirsiniz.
Artık öğrenme toplulukları hakkında her şeyi biliyorsunuz – kendinizinkini oluşturmayı deneyin!
Çevrimiçi bir kurs oluşturduysanız veya şu anda bu süreçteyseniz, öğrencileriniz için bir öğrenme topluluğu oluşturmaktan çekinmeyin. Öğrenme toplulukları, kursunuzdaki etkileşimi artırmanın ve genel öğrenme deneyimini iyileştirmenin gerçekten etkili bir yoludur ve markanız için de bazı büyük artılar sağlar.
Elbette, yalnızca bir öğrenme topluluğuyla sınırlı kalmanıza gerek yok; istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz kadar çok topluluk oluşturabilirsiniz.
Kaynak: www.thinkific.com