![Blu TV, Aralık 2024 Takvimi Açıklandı](https://blog.gelisiyorum.com/wp-content/uploads/2024/11/BluTV-Logo-300x172.jpg)
Olumsuz geçen iş mülakatları, başarılı olmanızı sağlayacak mesajlar verebilir
Yaptığınız iş mülakatları olumsuz dönüşlerle sonuçlandığı zaman öz güveniniz hasar alıyor olabilir. Her ne kadar olumsuz sonuçlar üzülmenize ve hayal kırıklığı yaşamanıza yol açsa da bu olumsuzlukları bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Bu yazımızda, yeni kazanımlar elde etmek ve kendinizi geliştirmek adına iş mülakatlarından gelen olumsuz sonuçları avantaja çevirmenizi sağlayacak pratikleri kaleme aldık.
Öz geçmişinizi ve motivasyon mektubunuzu gözden geçirin
Başta iş mülakatlarının ilk kısmı olmak üzere iş başvurularının herhangi bir aşamasında genellikle olumsuz dönüş alıyorsanız öz geçmişiniz ya da motivasyon mektubunuz yeteri kadar özelleşmiş olmayabilir. Bir başka deyişle, öz geçmişinizi ve motivasyon mektubunuzu başvuracağınız pozisyona ve şirkete göre özelleştirmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, öz geçmişinizi daha somut ve çarpıcı bir hale getirmek için başarılarınızı ve görevlerinizi sayılarla ifade edebilirsiniz. Örneğin, ‘’Bir ekibi yönettim.’’ ifadesini kullanmak yerine ‘’15 kişilik bir ekibi yöneterek X projesinin bütçeyi aşmadan tamamlanmasını sağladım.’’ gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Bu tarz somut ifadeler sayesinde hem pozisyonun detaylarına hakim olan hem de pozisyon hakkında yeteri kadar bilgisi bulunmayan insanları etkileyebilirsiniz.
Hayali mülakatlar gerçekleştirin
Eğer insan kaynaklarıyla veya başvurduğunuz pozisyonun dahil olduğu ekibin direktörüyle yaptığınız yüz yüze görüşmelerden sonra olumsuz bir dönüş alıyorsanız daha fazla yüz yüze mülakat pratiği yapabilirsiniz. Bu yöntem için iş mülakatlarında sıklıkla sorulan soruları evde tek başınıza cevaplayabilirsiniz. Cevaplarınızı sesli bir şekilde verirken daha sonra cevaplarınızı dinleyip analiz etmek adına sesinizi kaydedebilirsiniz. Mülakat pratiği yaparken açık ve profesyonel cevaplar vermeye dikkat etmelisiniz. Bu yöntem sayesinde gerçek hayatta gireceğiniz iş mülakatlarına daha hazır bir şekilde gidebilirsiniz.
Eksikliklerinizi fark edin ve yeteneklerinizi geliştirin
Olumsuz sonuçlanan mülakatlar sayesinde kendinizi geliştirmeniz gereken alanları etkili bir şekilde fark edebilirsiniz. Olumsuz bir dönüş aldıktan sonra, mülakat esnasında sorulan sorular ve kurduğunuz cümleler üzerine düşünerek eksikliklerinizin farkına varabilirsiniz. Bu farkındalık doğrultusunda da maddi ve manevi yatırım yapmanız gereken becerilere ve alanlara odaklanabilirsiniz. Ayrıca, ilgilendiğiniz iş ilanlarında en çok talep edilen yetenekleri algılayarak bu yetenekleri geliştirmeye de özen gösterebilirsiniz. Bu noktada, dijital eğitim platformlarından, atölyelerden ve sertifikalı programlardan yararlanabileceğinizi belirtmek istiyoruz.
Şirketleri araştırın
Eğer başvuru yaptığınız şirketleri araştırmadan mülakata giriyorsanız olumsuz dönüş almanız kaçınılmaz olur. İş mülakatlarında başarıya ulaşmak istiyorsanız mülakata gitmeden önce başvurduğunuz şirketi detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Bu araştırma esnasında şirketin kültürünü, misyonunu, vizyonunu, değerlerini, hizmetlerini, ürünlerini ve projelerini öğrenmeye dikkat etmelisiniz. Edindiğiniz bilgileri mülakat sırasında cevaplarınıza entegre ederek şirketle uyumlu olduğunuzu somut bir şekilde sergileyebilirsiniz. Örneğin, ‘’Şu projenize X becerimi kullanarak katkı sağlayabileceğimi düşünmekteyim.’’ gibi cümleler kurabilirsiniz.
Bonus: Geri bildirim isteyin
Bir mülakattan negatif dönüş aldıktan sonra, görüşme yaptığınız kişiye/kişilere mail yoluyla neden tercih edilmediğinizi uygun ve kibar bir dille sorabilirsiniz. Karşı taraftan alacağınız geri bildirimi değerlendirerek hem gelişmiş hem de geliştirilmeye açık olan yönlerinizin farkına varabilirsiniz.
Yukarıdaki stratejilere ek olarak, profesyonel ağınızı yani networkünüzü geliştirmek için çabalamalısınız. İlgilendiğiniz alandaki kişilerle bağlantı kurarak yeni iş fırsatlarına daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Son olarak, her iş mülakatını bir öğrenme fırsatı olarak görüp pozitif düşünmeye özen göstermelisiniz. Pozitif bir bakış açısıyla motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz ve daha ulaşılabilir hedefler belirleyebilirsiniz. Bu sayede, yeteri kadar alakalı olmayan iş başvurularından uzak durabilirsiniz ve gereksiz zaman kaybı yaşamazsınız.
İlginizi çekebilir: Online görüşmelerde başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?