Gelisiyorum.com | Blog

Online Mülakat Nedir? Nasıl Olur?

10.10.2023
383
Online Mülakat Nedir? Nasıl Olur?

Kamera, ses, bağlantı…

Her şey hazırsa mülakata başlayalım! Online mülakat öncesi dikkat edilmesi gerekenleri sizin için yazdık!

Gelişen dünya ve teknolojinin yararları arasında online görüşmeler yer alır. Pandemi dönemi sonrası yaygınlık kazanan online mülakat teknoloji sayesinde görüşmeler her an ve her yerde yapılabilir. Teknolojinin iş dünyasına kattığı katkılar her sektörde görülür. Sürekli olarak teknolojik gelişmelerden iş dünyasında yararlanabilirsiniz. Birçok araçtan yararlanarak toplantılarınızı sanal platform üzerinden yapabilirsiniz. Ekonomik olan online mülakat deneyimini internetin olduğu her alanda yapılabilir, sanal toplantı olarak görüşmeleri gerçekleştirebilirsiniz. Online mülakat birçok uygulama üzerinden gerçekleştirilebilir. İş yerinde yaşanabilecek zaman kaybının önüne geçmek adına görüşmeleri, toplantıları çevrimiçi olarak internet üzerinden yapabilirsiniz. Coğrafi konum uzaklığını ve farklı engel durumlarını ortadan kaldıran online görüşme zaman ve maddi açıdan kâr sağlar.

Online Mülakat Nedir?

Online mülakat nasıl olur diye düşünüyor olabilirsiniz. Online mülakat internetin olduğu her alanda yapılabilen yüz yüze olmayan ve iletişim teknolojisinin platformlarından yararlanılarak gerçekleştirilen iş görüşmesine verilen ad olarak yer alır. İletişim teknoloji dünyasında birçok farklı program ve video teknolojisi bulunur. Bu platform ve video teknolojisi kullanılarak işveren tarafından hazırlanan mülakat soruları iş arayan kişiye sorulur. Eş zamanlı olarak yapılan bu görüşme internetin olduğu her alan ve her uzaklıkta gerçekleştirilebilir. Online mülakat diğer adıyla iş görüşmesi sayesinde maddi olarak ekonomiklik kazanabilirsiniz. Verilerin kalitesini arttırmak amacıyla şirketlerin başvurduğu bu yöntem sıkça tercih edilir. Hazırlanan online mülakat sorularında karşı tarafın sadece sahip olduğu bilgisi değil jest ve mimikleri de ölçülür.

Online Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Online sistem üzerinden gerçekleştirilen mülakat genel olarak ücretsiz programlardan yararlanarak gerçekleştirilir. Şirketin sahip olduğu hesaplar kullanılarak bu hesapların bağlı olduğu platformlar üzerinden de mülakatlar yapılabilir. Görüşmeye başlamadan önce bağlantı denemesi ve bağlantı kalitesini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Kamera ayarı, kamera açısı ve kamera kalitesi dikkat edilmesi gereken diğer nokta olarak yer alır. Online mülakat sırasında konuşma yaparken kamera üzerinden kendinize değil kameraya bakmanız tavsiye edilir. Mülakattaymış gibi hissini karşı tarafa uyandırmanız olumlu etki bırakır. Online mülakatta evde değil ofiste gibi davranmanız, notlarınıza bakmamanız, telefonunuza sessize almanız, ortamı iyi şekilde düzenlemeniz önem taşır.

Online Mülakata Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?

Online iş görüşmesi yaparken bir çok noktaya dikkat etmeniz ve hazır bulundurmanız görüşme açısından önem taşır. Hazırlık sürecinde giyim ürünleri olumlu izlenim bırakmak için uygun şekilde tercih edilmelidir. Yüz yüze gerçekleşecek iş görüşmesine gidiyor gibi kıyafet tercihinde bulunmanız ve profesyonel giyim tarzını seçmeniz önerilir. Online mülakat öncesinde şirkete ait benimsenen değerler hakkında bilgi sahibi olmanız, kamerada iyi görünmek adına soft renkleri tercih etmeniz, düz kravat tercihinde bulunmanız, hazırlık sürecinde dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları olarak yer alır.

Reklam

Online Mülakat Sürecinde Beden Dili Nasıl Kullanılır?

Online mülakat sürecinde kullanılan beden dili puanlanması gereken bir diğer unsur olarak yer alır. Yüz yüze mülakat sırasında önem verilen noktalar online mülakatta da dikkat edilen noktalardan biri olur. Göz temasını kurmak, iletişim sırasında aynı frekansı yakalamak görüşmelerde önem taşıyan birkaç nokta olur. Konuşurken bakışlarınızı kameraya yönlendirmeniz beden dilini uygun sunmanız açısından önem taşır. Karşı tarafı dinlerken kamerada kendinize değil kameraya bakmanız gerekir. Karşı taraf soruları sorarken iyimser tutum sergilemeniz ve bunu beden dilinizle yansıtmanız gerekir. Kendinizden emin bir duruşla düz ve omuzlarınız açık olarak oturabilirsiniz. Ayak tabanlarının yere basması, dirseklerinizin masada yer alması ve kambur durmamanız karşı tarafa olumlu izlenim vermenizi sağlayabilir.

Kaynak: www.ofisarti.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!